Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα να θέσω το εξής πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Δεν είναι απόλυτα σχετικό με τη συζήτηση αλλά αφορά γενικότερα το ζήτημα της ηχομόνωσης. Λοιπόν,

 

Στο εξωτερικό ενός μεγάλου κτιρίου και εντός τάφρου βάθους 3μ, η οποία βρίσκεται δίπλα στον ένα τοίχο του κτιρίου, έχει τοποθετηθεί ψυκτικό μηχάνημα. Στο χώρο επάνω από την τάφρο, όπου κινείται προσωπικό το επίπεδο θορύβου είναι χαμηλό και δεν δημιουργεί όχληση. Όμως, στα 30μ από το σημείο υπάρχει πολυκατοικία στους πάνω ορόφους της οποίας (2ος και επάνω) ο θόρυβος είναι ενοχλητικός και υπάρχουν διαμαρτυρίες.

Η πρότασή μου είναι να ντυθεί το εσωτερικό της τάφρου με αδιάβροχα ηχοαποροφητικά υλικά, να κλειστεί από πάνω εκτός από τα σημεία στα οποία υπάρχουν οι ανεμιστήρες του ψύκτη και... ο Θεός βοηθός. Υπάρχουν όμως αδιάβροχα υποαποροφητικά υλικά ή θα μαζέψουν μούχλα σε ένα χειμώνα και θα είναι άχρηστα? Ποιά είναι η ενδεδειγμένη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις. Ένας εμπειροτέχνης που είπε να κλείσω όλη την τάφρο με περσίδες και να κατευθύνω τον ήχο προς την κατεύθυνση όπου δεν υπάρχουν κατοικίες. Ισχύει κάτι τέτοιο? Υπάρχει κάποιος που να αντιμετώπισε κάτι ανάλογο?

Δημοσιεύτηκε

Τάφρος πάνω στην οποία κινείται προσωπικό και μέσα στην οποία υπάρχει ψυκτικό μηχάνημα, δεν συναντάται συχνά. Πολλά μπορούμε να υποθέσουμε, αλλά ένα είναι σίγουρο. Δεν είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα.

Για προβλήματα σαν και αυτό, η αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου είναι σχεδόν η μισή λύση.

 

Πόσα dB εκπέμπει (με το αυτί κατά προσέγγιση) το ψυκτικό μηχάνημα σε 1-2 m απόσταση (μέσα στην τάφρο δηλαδή); Πόσα εκπέμπει στα 30 m, πάλι μέσα στην τάφρο; Πόσα εκπέμπει στο ύψος των μπαλκονιών ;

 

Ετσι όπως το περιγράφεις το πρόβλημα, δεν φαίνεται να είναι το πρόβλημα ο ήχος. Σε τι συχνότητες "ακούγεται" ο ήχος στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας;

Δημοσιεύτηκε

και εγω πιστευω οτι ειναι θεμα συχνοτητων και οχι θορυβου. ισως να υπαρχει καποιος συντονισμος που να δημιουργει το προβλημα. δλδ να συντονιζεται η συχνοτητα του μηαχνηματος με καποιο υλικο της πολυκατοικιας και να προκυπτει θορυβος. στα 30 μετρα μου φαινεται απιθανο η μεταδοση του ηχου του μηχανηματος να εχει τετοια ενταση ενω στα 3 μετρα να μην ειναι ενοχλητικος.

 

πιστευω οτι το προβλημα θα λυθει αν το μηχανημα στηριχθει σε καποιου ειδους ελαστικες βασεις, ετσι ωστε να αποροφηθουν οι κραδασμοι και να μειωνεται η ενταση τους ωστε να μην διαδιδονται στο εδαφος.

 

για τι ψυκτικο μηαχανημα μιλαμε; τι ιπποδυναμη εχει το μοτερ του;

Δημοσιεύτηκε

Πολύ πιθανό ο ήχος να μεταδίδεται μέσα από το φέρων οργανισμό / κατασκευή κτιρίου οπότε οποιαδήποτε ηχομόνωση του χώρου που βρίσκεται το μηχάνημα να μην βοηθήσει σχεδόν καθόλου. Σε αυτή τη περίπτωση πρόσεξε τα σημεία έδρασης του μηχανήματος ώστε να παρεμβάλλονται ηχομονωτικά υλικά έτσι ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η μετάδοση μικρο κραδασμών και άλλων μηχανικών θορύβων. Πιθανόν να χρειαστεί να αναρτήσεις το μηχάνημα σε δευτερεύουσα ελαφριά κατασκευή και αυτή πάλι να διαθέτει ανάλογα ηχομονωτικά υλικά στα σημεία στήριξης.

Δημοσιεύτηκε

Αν υπάρχει συντονισμός από το μηχάνημα θα πρέπει να μεταδίδετε και στο ίδιο το κτίριο και όχι στο κτίριο σε 30μ απόσταση και από 2ο όροφο και πάνω. Εν πάση περιπτώσει μια σωστή έδραση με ειδικά πελματα είναι υποχρεωτική και μπορείς να τα βρεις στο εμπόριο αναλόγως τον όγκο και βάρος του ψύκτη.

Εμένα μου μοιάζει σαν θόρυβος από τον συμπιεστή του μηχανήματος ο οποίος μεταδίδετε "ψηλά" λόγω των ανεμιστήρων, οι οποίοι έχουν μεγάλη ταχύτητα και υψηλές παροχές.

Ελεγξε αν ο συμπιεστής ακούγεται πολύ επομένως ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα συνδεσμολογίας κλπ. (υπάρχει μανδύας ηχοαπορροφητικός για συμπιεστές για να του μειώσεις τον θόρυβο), ή τοποθέτησε ηχοπαγίδα στην έξοδο των ανεμιστήρων του ψύκτη.

Στην 2η περίπτωση δες πόσα m3/h βγάζουν οι ανεμιστήρες για να επιλέξεις την κατάλληλη ηχοπαγίδα ώστε να μην έχεις λειτουργικά προβλήματα στην απόρριψη της θερμότητας από το στοιχείο προς το περιβάλλον.

Μια ιδέα έδωσα...

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την βοήθεια. Από την αρχή νομίζω ότι το πρόβλημα ήταν πως:

 

"Traditional material for noise barrier walls for HVAC systems has been reflective products. Reflective products, like concrete or brick, simply redirect the unwanted sound waves in other directions, and can actually increase noise by unintentionally reflecting sound waves."

 

Για το λόγω αυτό όλες οι εταιρίες που μίλησα μου πρότειναν επένδυση με ηχοαπορροφητικά υλικά. Όμως το κόστος είναι μεγάλο! Και ερωτώ:

Αν επενδύσω την τάφρο με πλάκες πετροβάμβακα 5cm και μεγάλης πυκνότητας, αφού δημιουργήσω ένα μικρό μεταλλικό στέγαστρο που να καλύπτει μόνο την περιφέρεια της τάφρου (~1μ λαμαρίνα γύρω γύρω) ώστε αφενός να μην σκεπάζω τους ανεμιστήρες και αφετέρου να προστατεύω το υλικό από βροχές και καταιγίδες, πόσο θα αντέξει ο πετροβάμβακας στο εξωτερικό περιβάλλον κύριοι κύριοι πολιτικοί μηχανικοί?

Δημοσιεύτηκε
πόσο θα αντέξει ο πετροβάμβακας στο εξωτερικό περιβάλλον κύριοι κύριοι πολιτικοί μηχανικοί?

 

 

Σχεδόν καθόλου αφού θα "πάρει" υγρασία.

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

όλα αυτά που λέτε είναι και σωστά και λάθος!!!!!

 

ο πετροβάμβακας δεν είναι υαλοβάμβακας!!!!!!!! πράγμα που σημαίνει ότι αν βραχεί θα στεγνώσει... και δεν θα πάθει μετά εντελώς τίποτα!!!!!!!!! αλλά η λύση δεν είναι τόσο απλή.. πρέπει να το δεις από κοντά για να καταλάβεις!! να γίνουν μετρήσεις θορύβου και μετά να δεις ποια θα είναι η κατασκευή που θα δώσει λύση.

πάντως δεν θα είναι μια φτηνή λύση!!! θόρυβος και φτηνό δεν πάει!!!!

  • 4 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.