Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Είναι ίσως λίγο άσχετο με κάθε κατηγορία του φόρουμ, αλλά είναι υποχρεωτικό πλέον για τα δομικά

προιόντα (και όχι μόνο) να φέρουν σήμανση CE.

Έχει ασχοληθεί κανείς με τη διαδικασία της σήμανσης CE? Προυποθέτει το πρότυπο ISO 9000?

Ευχαριστώ

  • 6 months later...
Δημοσιεύτηκε

γεια σου sofo.

 

ενω το iso 9000 ειναι συστηματα διαχειρισης ποιοτητας QM-systems

κανοντας την διαδρομη απο την αναπτυξη,παραγωγη,τυποποιηση και marketing του προιοντος το CE (Communaute Europeene) ειναι μια

σημανση οτι το προιον πληρει ολες τις προδιαγραφες σαν ενα ειδος

διαβατηριο για την ΕΕ.

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 89/106/ΕΟΚ (CPD), η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με το Π.Δ. 334/94 ΦΕΚ 176/Α/25.10.1994, αφορά στη συμμόρφωση των προϊόντων του τομέα δομικών κατασκευών (Δομικά Υλικά) και την χρήση σήματος "CE". Ο όρος Δομικά Υλικά περιλαμβάνει τα προϊόντα που κατασκευάζονται για να ενσωματωθούν σε δομικά έργα εν γένει, που καλύπτουν τόσο τα κτίρια όσο και τα έργα πολιτικού μηχανικού.

 

Με βάση αυτήν την Οδηγία, εκδίδονται Ευρωπαϊκά Πρότυπα με σκοπό την συμμόρφωση, ως προς τις καθοριζόμενες από αυτά απαιτήσεις, των εκάστοτε ομάδων ή μεμονωμένων προϊόντων.

 

Η σήμανση "CE" υποδηλώνει ότι το προϊόν πληρεί συγκεκριμένες απαιτήσεις και αποτελεί για τις εταιρίες απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτραπεί η χρήση των προϊόντων αυτών στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς προσαρμογή ή επανέλεγχο των προϊόντων τους.

 

Τι σημαίνει η ύπαρξη της σήμανσης СЄ στο προϊόν

-Ότι το προϊόν συμφωνεί με το αντίστοιχο εθνικό πρότυπο

-Ότι το προϊόν συμφωνεί με την ευρωπαϊκή τεχνική έγκριση

-Ότι το προϊόν συμφωνεί με τις εθνικές τεχνικές προδιαγραφές

 

Χορήγηση της βεβαίωσης πιστότητας

Αρμοδιότητα για τη χορήγηση μπορεί να έχουν

-Οργανισμοί Πιστοποίησης

-Οργανισμοί Επιθεώρησης

-Εργαστήρια Δοκιμών

Στην Ελλάδα ΕΛΟΤ, φορείς πιστοποίησης (TŰV Hellas) , Γενικές Γραμματείες Υπουργείων ενδεχόμενα ή άλλοι φορείς, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ικανότητας(επάρκεια προσωπικού και εξοπλισμού, προσωπικό έμπειροκαι αμερόληπτο, τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου, ασφάλιση αστικής ευθύνης) και που το Δημόσιο αποφασίζει.

 

Στην Ελλάδα πασχίζουν οι κατασκευαστές να εφαρμόσουν το CE ανά παρτίδα υλικού που παράγουν όταν στο εξωτερικό το εφαρμόζουν εδώ και χρόνια ανά τεμάχιο

Δημοσιεύτηκε
Στην Ελλάδα πασχίζουν οι κατασκευαστές να εφαρμόσουν το CE ανά παρτίδα υλικού που παράγουν όταν στο εξωτερικό το εφαρμόζουν εδώ και χρόνια ανά τεμάχιο
Τι εννοείς με αυτό;

 

Εκτός από το ότι επιτίθεται (προφανώς με κάποια αλλαγή στα καλούπια, ή στην διαδικασία συσκευασίας) σε κάθε τεμάχιο το σήμα CE, υπάρχει κάποια άλλη διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους (ανά παρτίδα ή ανά τεμάχιο), όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των παραγόμενων υλικών; Από όσο ξέρω όχι.

 

ΥΓ. Για κάποια προϊόντα, τo σήμα CE μπορεί να το επιθέτει με δική του "ευθύνη" ο κάθε παραγωγός χωρίς έλεγχο από κανέναν. Μπορεί όμως να ζητά ο κάθε παραγωγός έλεγχο της παραγωγής του (είτε με πρότυπο δείγμα, είτε με τακτική δειγματοληψία από την παραγωγή, είτε με άλλους τρόπους) από εταιρείες πιστοποίησης. Πάλι, αν δεν κάνω λάθος, ο ΕΛΟΤ δεν ανήκει στις εταιρείες πιστοποίησης, αν και παλαιότερα (πριν 3-4 χρόνια) αυτό αποτελούσε μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του. Επίσης δεν γνωρίζω καμία Γενική Γραμματεία που να παρέχει σχετική πιστοποίηση.

Δημοσιεύτηκε

Κώστα, φυσικά και έχει διαφορά. Όταν πιστοποιείς ανά τεμάχιο δηλώνεις ότι κάθε τεμάχιο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με κάποια συγκεκριμένα πρότυπα και έχει και τις αντίστοιχες αντοχές κτλ.

Όταν πιστοποιείς ανά παρτίδα κάνεις δειγματοληπτικό έλεγχο.

Έχει μεγάλη διαφορά και ο όγκος δουλειάς είναι σαφώς μικρότερος για το τμήμα ποιοτικού ελέγχου του εργοστασίου.

Υ.Γ. Nαι αλλά αν δεν πληροί τις προδιαγραφές που προβλέπονται για το αντίστοιχο υλικό έχει κυρώσεις.

Δημοσιεύτηκε

Εχω την εντύπωση ότι ο τρόπος που επιτίθεται το σήμα CE πάνω στα προϊόντα, (εάν μπαίνει σε κάθε ένα τεμάχιο π.χ. σε κάθε μία μπετόβεργα, ή σε όλη την παρτίδα π.χ με χαρτάκι δένεται πάνω στο μάτσο μπετόβεργες), δεν έχει καμία σχέση με το εάν η παραγωγή ελέγχεται δειγματοληπτικά, ή κατά 100%.

 

Είναι δηλαδή δυνατόν να συμβαίνει οποιαδήποτε από τις εξής περιπτώσεις...

1. να μπαίνει το CE σε κάθε κομμάτι, και η παραγωγή να ελέγχεται δειγματοληπτικά ,

2. να μπαίνει στην συσκευασία της παρτίδας, και η παραγωγή να ελέγχεται κατά 100%.

 

Εάν τώρα βρεθεί προϊόν, είτε στην περ. 1, είτε στην περ. 2., που να μην πληροί τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει, τότε ... δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Αφενός μεν πρέπει να αποδείξεις ποιά τεχνικά χαρακτηριστικά δεν πληρούνται, να βρεις τα επιτρεπόμενα ποσοστά απόκλισης, να βρεις την αιτία της απόκλισης (μεταφορά, αποθήκευση, χειρισμός, παραγωγή, γήρανση, άλλη αιτία ; ) και μετά να στραφείς ενάντια σε αυτόν που πρέπει (μεταφορές, στοκατζή, εργολάβο, παραγωγό) για να ζητήσεις αποζημίωση.

 

Δεν γνωρίζω καμία περίπτωση στο περίγυρό μου, που να στηρίχτηκε ή να έγινε χρήση του σήματος CE, και που να αφορούσε προβληματικά υλικά. Οι 3-4 περιπτώσεις αντιδικίας που γνωρίζω για προβληματικά υλικά, στηρίχτηκαν στις προδιαγραφές που έπρεπε (σύμφωνα με την παραγγελία) να πληρούν τα παραγγελόμενα υλικά, και όχι στο ότι τα υλικά αυτά είχαν το CE.

 

Το σήμα CE, δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω, από το ότι, ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το προϊόν του πληροί τα στοιχειώδη κριτήρια ασφάλειας.

  • 2 years later...
Δημοσιεύτηκε

Μήπως ξέρει κανείς αν με τη νέα KYA ( http://www.suschem.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=18&Itemid=61&lang=el ) πρέπει υποχρεωτικά τα νέα ιδιωτικά έργα να γίνονται με υλικά με σήμανση CE?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.