Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5 Το έχουμε εξηγήσει στο φόρουμ εκτενώς το θέμα. Δες σχετικές δημοσιεύσεις.
Akis23 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6 (edited) Καλησπέρα συνάδελφοι, Έχω μια περίπτωση εκτός σχεδίου, ενός αγροτεμαχίου όπου έγινε αντιπαροχή με σκοπό ο εργολάβος να κτίσει 6 μεζονέτες, να δώσει τις 2 στον οικοπεδούχο με 16.66% και 16,66% αντίστοιχα και να κρατήσει τις υπόλοιπες με 66,66% επί του αγροτεμαχίου. Εν τέλει έκτισε μόνο τις 2 μεζονέτες του οικοπεδούχου, τις παρέδωσε και μετά σε άλλον τίτλο έγινε σύσταση 2 οριζοντιών(όχι καθέτων καθώς πρόκειται για εκτός σχεδίου) ήτοι οι 2 μεζονέτες. Σήμερα έλαβα εντολή να εκδώσω ΗΤΚ για το ποσοστό του εργολάβου που είναι το 66,66% του αγροτεμαχίου. Αυτό που με προβληματίζει είναι, περνάω το αγροτεμάχιο ως δομημένο περιγράφοντας τι έχει χτιστεί κλπ. και μετά στις ιδιοκτησίες περιγράφω το ποσοστό που έχει στη κατοχή του απλώς χωρίς κτισματα; Edited Δεκέμβριος 6 by Pavlos33
ΚΑΝΑ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6 (edited) On 6/12/2024 at 10:19 ΠΜ, Akis23 said: Εν τέλει έκτισε μόνο τις 2 μεζονέτες του οικοπεδούχου, τις παρέδωσε και μετά σε άλλον τίτλο έγινε σύσταση 2 οριζοντιών(όχι καθέτων καθώς πρόκειται για εκτός σχεδίου) ήτοι οι 2 μεζονέτες. Με αυτή την περιγραφή δεν γίνεσαι κατανοητός. Είχε αρχική Σ.Ο.Ι για 6 μεζονέτες(2 ιδιοκτ+4 εργ) και μετά την παράδοση των 2, την τροποποίησε και την έκανε για 4 συνολικά (2ιδιοκτ+2εργ)?? Edited Δεκέμβριος 7 by ΚΑΝΑ
soulis13pao Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9 Καλημέρα στο φόρουμ! Εγώ έχω το εξής ερώτημα. Για κατάτμηση αγροτεμαχίου κάνουμε ΗΤΚ για το αρχικό όπως πολύ σωστά μου ζητάει και η συμβολαιογράφος όπου τα 2 νεα γεωτεμαχια που θα προκύψουν θα μεταβιβαστούν απευθείας στα παιδια των 2 ιδιοτήτων που το κατέχουν ηδη εξ αδιαιρετου. Η ερώτηση μου είναι εξης: ειναι πιστευετε υποχρεωτικο να γινουν 2 νεες ΗΤΚ για τα 2 νεα γεωτεμαχια στη παρουσα φάση, όπως αναφέρεται και στις ερωτοαπαντησεις του ΤΕΕ??? εφοσον η συμβολαιογραφος δε μου ζηταει βεβαιωσεις για τα 2 νεα ακινητα γιατι υποχρεουμαστε να κανουμε τις 2 νεες ΗΤΚ??? μηπως να τις αφήναμε και να κάναμε τις 2 νεες καταχωρήσεις σε μελλοντικές πραξεις που τοτε ναι θα χρειαστούν??? ποια η γνώμη σας?
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9 Οι συμβολαιογράφοι τα έχουν αλλάξει αυτά που εφαρμόζαμε, βάσει των αρχικών ερωτοαπαντήσεων ΤΕΕ. Παραθέτω απόσπασμα από την εγκύκλιο 16 5/2024 Συλλόγου Συμβολαιογράφων Κατάτμηση Κατάτμηση γεωτεμαχίου που ανήκει σε έναν ή περισσότερους ιδιοκτήτες νοείται η διαίρεση διά της ιδιωτικής βουλήσεως ορισμένου ενιαίου ακινήτου σε δύο ή περισσότερα αυτοτελή γεωτεμάχια, με την χάραξη ορίων στο έδαφος, ώστε να μπορούν τα γεωτεμάχια που προκύπτουν από να αποκτούν κατά τις αντιλήψεις των συναλλαγών χωριστή και αυτοτελή οντότητα ως πράγματα και με την μεταβίβαση της κυριότητας διαιρετώς συγκεκριμένων τμημάτων σε διαφορετικά πρόσωπα. Συνεπώς, η κατάτμηση είναι συνυφασμένη με την μεταβίβαση και χωρίς μεταβίβαση δεν υπάρχει κατάτμηση, οποιαδήποτε δε περιγραφή διαιρετών τμημάτων από τον ιδιοκτήτη σε ένα συμβόλαιο ή προσάρτηση τοπογραφικού, που να απεικονίζει την επιθυμητή κατάτμηση σε μερικότερα τμήματα, χωρίς μεταβίβαση του καθενός ξεχωριστά ή ποσοστού αυτού, δεν αποτελεί κατάτμηση, διότι τα πράγματα αυτά, δεν μεταβιβάστηκαν και δεν απέκτησαν νομική αυθυπαρξία. Συνεπώς, η κατάτμηση του γεωτεμαχίου επέρχεται υποχρεωτικώς διά της μεταβιβάσεως και επομένως στην συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης διά της οποίας επέρχεται η κατάτμηση του ενιαίου γεωτεμαχίου σε μερικότερα τμήματα, απαιτείται η προσάρτηση του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας που αφορά στο ενιαίο γεωτεμάχιο.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα