Roy_Hobbs Δημοσιεύτηκε Monday at 10:38 μμ Δημοσιεύτηκε Monday at 10:38 μμ Δημήτρη ευχαριστώ! Διάβασα την ερώτηση για το δικαίωμα υψούν. Στην περίπτωση μου το δικαίωμα υψούν δεν είναι ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία, αλλά πάει παρέα με το από κάτω διαμέρισμα του Α' ορόφου. Στο δώμα (β' όροφος) υπάρχει μια μικρή αποθήκη 5-6τμ, εκτός αδείας εννοείται, η οποία έχει φτιαχτεί πριν από 50-60 χρόνια και την οποία χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης του Α' ορόφου. Πληροφορίες για το ποιος έχτισε την αποθήκη αυτή, δεν υπάρχουν. Στους τίτλους, πέραν του δικαιώματος υψούν δεν υπάρχει κάποια αναφορά για αποκλειστική χρήση του δώματος. Καταλαβαίνω ότι μέχρι να υλοποιηθεί το δικαίωμα υψούν, το δώμα είναι κοινόχρηστο, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Σκεφτόμουν το ιδιοκτησιακό της αποθήκης αυτής: αποτελεί μερική υλοποίηση του δικαιώματος υψούν και άρα ανήκει στον ιδιοκτήτη του Α' ορόφου (και θα πρέπει να τη ρυθμίσω) ή είναι μια πρόχειρη κατασκευή σε κοινόχρηστο δώμα (και θα πρέπει να αδιαφορήσω)?
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Tuesday at 08:27 πμ Δημοσιεύτηκε Tuesday at 08:27 πμ Καλημέρα. Το δώμα είναι και παραμένει κοινόχρηστο. Ο ιδιοκτήτης του δικαιώματος υψούν, εφόσον αυτό δύναται να υλοποιηθεί (λόγω των όρων δόμησης ή εξάντλησης του Σ.Δ ή επιτρεπόμενου ύψους) θα πρέπει να έχει στα χέρια του τροποποίηση σύστασης και μετά θα πάει για ανοικοδόμηση του δικαιώματος. Εδώ έχουμε κάποιον ο οποίος έχει κάνει κατάληψη κοινόχρηστου χώρου αλλά και εντός της "κάθετης" περιοχής δικαιώματος υψούν κάποιου. Ας βρουν σε πρώτη φάση ποιος είναι ο φερόμενος κύριος της αποθήκης για να πράξεις ανάλογα. Αναφέρεις ότι το δικαίωμα υψούν δεν είναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Στη σύσταση δεν έχουν δοθεί χιλιοστά για μελλοντική ανοικοδόμηση; 1
Roy_Hobbs Δημοσιεύτηκε Tuesday at 10:21 μμ Δημοσιεύτηκε Tuesday at 10:21 μμ (edited) 15 hours ago, Pavlos33 said: Αναφέρεις ότι το δικαίωμα υψούν δεν είναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Στη σύσταση δεν έχουν δοθεί χιλιοστά για μελλοντική ανοικοδόμηση; Ευχαριστώ για την απάντηση. Όχι, το δικαίωμα υψούν συναποτελεί με το διαμέρισμα Α' ορόφου ΜΙΑ οριζόντια ιδιοκτησία! Η αυθαίρετη αποθήκη βρίσκεται στο δώμα (β' όροφος). Θα προσπαθήσω να συλλέξω κάποια παραπάνω στοιχεία για το ποιος κατασκεύασε/χρησιμοποιεί την αποθήκη. Πάντως σκεφτόμουν ότι: 1. αν η αποθήκη κατασκευάστηκε αυθαίρετα από κοινού με τον ιδιοκτήτη του ισογείου και γίνεται κοινή χρήση αυτής, τότε δε χριάζεται ρύθμιση και δεν μπαίνει στην ταυτότητα του Α' ορόφου ως κοινόχρηστη 2. αν πάλι κατασκευάστηκε αυθαίρετα από τον ιδιοκτήτη του Α' ορόφου και η χρήση της γίνεται μόνο από αυτόν, τότε χρειάζεται ρύθμιση και μπαίνει στην ταυτότητα του Α' ορόφου (ως μερική υλοποίηση του δικαιώματος υψούν) Σωστά? Edited Tuesday at 11:45 μμ by Roy_Hobbs
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Wednesday at 08:42 πμ Δημοσιεύτηκε Wednesday at 08:42 πμ (edited) Κατά τη γνώμη μου ο τίτλος πάσχει καθώς παρέχει ελλιπείς ή λανθασμένες πληροφορίες για το δικαίωμα υψούν, διότι δεν έχουν αποδοθεί χιλιοστά στον -καθ΄ύψος-μελλοντικό όροφο. Λόγω καταπάτησης κοινόχρηστου χώρου (δώμα) θα πρέπει να διερευνηθεί σε συνεργασία με τη συμβολαιογράφο αν μπορεί να γίνει τροποποίηση σύστασης, διότι διαφορετικά δεν θα μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση. Αναφορικά με την τακτοποίηση (ας υποθέσουμε ότι λαμβάνεις Υ.Δ ότι έγινε κατά το χρόνο κατασκευής η αυθαίρετη αποθήκη), στην πρώτη περίπτωση (1) που αναφέρεις υπάρχει καταπάτηση δικαιώματος από άλλο συνιδιοκτήτη κάτι που δεν το λύνει κανένας νόμος υπαγωγής. Σε κάθε περίπτωση, αν ζορίσουν τα πράγματα υπάρχει και η λύση της κατεδάφισης. Edited Wednesday at 08:43 πμ by Pavlos33
Roy_Hobbs Δημοσιεύτηκε Wednesday at 04:44 μμ Δημοσιεύτηκε Wednesday at 04:44 μμ (edited) ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση. Είμαι ήδη σε επαφή με τη Συμβολαιογράφο και μου είπε ότι θα το εξετάσει. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: αν η αποθήκη κατασκευάστηκε αυθαίρετα από κοινού και η χρήση της είναι επίσης κοινή επί κοινοχρήστου δώματος, γιατί να πρέπει να ασχοληθούμε με αυτή και να μην αδιαφορήσουμε, ως αυθαίρετη κατασκευή επί κοινοχρήστων χώρων? Edited Wednesday at 04:46 μμ by Roy_Hobbs
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Wednesday at 04:54 μμ Δημοσιεύτηκε Wednesday at 04:54 μμ Να το θέσω λίγο απλοϊκά και μπακαλίστικα που λέμε. Το επίπεδο είναι το κοινόχρηστο και η αέρινη στήλη (όπως την έλεγαν παλιά) είναι το δικαίωμα το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί μελλοντικά μπορεί και όχι. Ναι μεν κοινόχρηστη ταράτσα, αλλά αφού καθ ύψος της υπάρχει δικαίωμα δόμησης και κάποιος το έχτισε εν μέρει, τότε αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Θα προτιμούσαμε να το έχτιζε αυτός που είχε το δικαίωμα για να το ρυθμίσουμε. Όμως το έχτισε κάποιος άλλος και του παραβίασε τον "αέρα". 1
Roy_Hobbs Δημοσιεύτηκε Wednesday at 05:02 μμ Δημοσιεύτηκε Wednesday at 05:02 μμ Πολύ καλή η εξήγηση, thanks! Όταν έχω νέα και από τη Συμβολαιογράφο, θα επανέλθω, καθώς τη θεωρώ ενδιαφέρουσα περίπτωση, εμένα τουλάχιστον δεν μου έχει ξανατύχει!
Roy_Hobbs Δημοσιεύτηκε 12 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 12 ώρες πριν (edited) Σήμερα είχα επικοινωνία με τη Συμβολαιογράφο. Μου είπε ότι μεταξύ των συμβολαιογράφων υπάρχουν 2 αντιμαχόμενες απόψεις: αυτοί που υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε κατασκευή στα δώματα ανήκει σε αυτόν που έχει το δικαίωμα υψούν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι για περιπτώσεις μικρών - πρόχειρων κατασκευων, οι κατασκευές αυτές είναι κοινόχρηστες. Για την περίπτωση μου, που πρόκειται για μια αποθήκη 6 τμ, κλίνει προς την προσέγγιση ότι η αποθήκη αυτή είναι κοινόχρηστη, αλλά μου ζήτησε να κάνω κι εγώ την έρευνα μου. Προσωπική μου άποψη, μπορεί να κάνω και λάθος, είναι ότι πρόκειται για λεπτό ζήτημα, που έχει όμως νομική φύση και όχι τεχνική. Καμιά ιδέα για το πώς θα μπορούσα να προχωρήσω για να είμαι κατοχυρωμένος? Edited 12 ώρες πριν by Roy_Hobbs
ΙΑΣΟΝΑΣ Δημοσιεύτηκε 2 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 2 ώρες πριν (edited) 9 ώρες πριν, Roy_Hobbs said: ...αυτοί που υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε κατασκευή στα δώματα ανήκει σε αυτόν που έχει το δικαίωμα υψούν..... Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη "πλανώνται πλάνην οικτρά" ή με απλά λόγια είναι άσχετοι! Υπάρχει ειδική νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας για αυτό ακριβώς το θέμα! Η αποθήκη σου είναι κοινόχρηστη και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσεις. Edited 2 ώρες πριν by ΙΑΣΟΝΑΣ
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα