CostasV Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14 , 2009 Με αφορμή το άρθρο αυτό , και διαβάζοντας την παράγραφο: Ταυτόχρονα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή οχημάτων του δήμου « έκαναν ρίψεις νερού στο υπόγειο για να κατακαθίσει το αέριο », όπως μας είπε ο νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά, υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας Κώστας Καρράς και προχώρησαν σε μετάγγιση της αμμωνίας. θυμήθηκα ότι και στο συμβάν με το φυσικό αέριο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (εργασίες Μετρό) Θεσσαλονίκης, είχα ακούσει πάλι την ίδια φράση από τον υπεύθυνο της πυροσβεστικής όταν μιλούσε στην τηλεόραση. Βάζω το ερώτημα στην κουβέντα, για να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη κοινό και πιθανότητα απάντησης. Εχετε ακούσει ή μπορείτε να φανταστείτε, η ρίψη νερού να προκαλεί κατακάθιση αερίου. Ποιά η αποτελεσματικότητα αυτής την μεθόδου;
Παναγιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14 , 2009 Για το συγκεκριμένο δε γνωρίζω κάτι αλλά αν το αέριο (φυσικό αέριο, αμμωνία κτλ) και το νερό είναι χημικά ουδέτερα τότε δε βλέπω με ποιο τρόπο η ρίψη νερού θα βοηθούσε. Νομίζω το κορυφαίο σημείο του άρθρου είναι η τελευταία παράγραφος. Για να μη λέμε μετά ότι οι αξιωματούχοι του τόπου αυτού δεν ενδιαφέρονται για τον πολίτη...
CostasV Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14 , 2009 Ω ναι, χρειάζονταν τρεις αντινομάρχες για να σφραγιστούν οι εγκαταστάσεις. Ο ένας κρατούσε την κλειδαριά, ο άλλος το κλειδί και ο τρίτος .... κρατούσε τσίλιες.
chrisven Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14 , 2009 η όξινη βροχή το ίδιο δεν είναι? σωματίδια του αέρα που καταβιβάζονται στη γη με αυτή τη διαδικασία?
Παναγιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14 , 2009 Στην όξινη βροχή νομίζω ότι ενώσεις που περιέχουν θείο (άλατα?) διαλύονται στο νερό. Το θέμα είναι αν έχουν όλα τα αερια αυτή τη "διαλυτότητα" στο νερό και πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει αυτή. Μια άλλη παράμετρος είναι η συγκέντρωση του κάθε αερίου στον αέρα. Δηλαδή αν η συγκέντρωση του αερίου είναι πολύ υψήλη το νερό πόσο θα απορροφήσει πια? Μην ξεχνάμε ότι ο άερας είναι ελαφρύτερος από το νερό και θέλει να παέι στη φυσική του θέση. ίσως ένας μηχ. περιβάλλοντος να μας διαφωτίσει.
CostasV Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15 , 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15 , 2009 Δηλαδή, αν με το "κατακαθίσει" εννοούν "διαλυθεί στο νερό", χρειαζόμαστε τιμές διαλυτότητας φυσικού αερίου ή αμμωνίας στο νερό (θερμοκρασία 20 deg C) για κορεσμένα διαλύματα. Αλλά το να προσπαθείς να περιορίσεις την συγκέντρωση ενός αερίου σε έναν χώρο πλημυρίοντάς τον με νερό, δεν μου φαίνεται αποτελεσματική δουλειά. Για να δούμε, πόσα gr αερίου ή αμμωνίας διαλύονται σε 1 m3 νερού... edit Από τους πίνακες της σελίδας http://www.engineeringtoolbox.com/gases-solubility-water-d_1148.html, για ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία 20 deg C, προκύπτει ότι στο νερό μπορούν να διαλυθούν 0,023 gr φυσικού αερίου σε 1 kg νερού 530 gr ΝΗ3 σε 1 kg νερού. Αν λάβουμε υπόψη ότι, στους 20 deg C, η πυκνότητα του φυσικού αερίου είναι περίπου 670 gr/m3 και της αμμωνίας είναι 716 gr/m3, αυτό σημαίνει ότι 1 kg νερού μπορεί να διαλύσει όγκο περίπου 34 λιτρων φυσικού αερίου (μηδέν εις το πηλίκο) και περίπου 790 λίτρων αμμωνίας (μάλλον ικανοποιητικό νούμερο). Μην ξεχνάμε όμως ότι αυτές είναι οι μέγιστες τιμές διαλυτότητας και οι πραγματικές θα είναι κλάσματα αυτών. Ισως για την αμμωνία η μέθοδος αυτή με καταβροχή σε ψιλά σταγονίδιο και απορρόφηση της αμμωνίας να αποδίδει. Πάντως στο φυσικό αέριο δεν κάνει τίποτα.
Evan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 15 , 2009 Στην όξινη βροχή νομίζω ότι ενώσεις που περιέχουν θείο (άλατα?) διαλύονται στο νερό. . h2s+h2o+o3=h2so4 (ΥΔΡΌΘΕΙΟ+ΝΕΡΟ+ΟΖΟΝ=ΘΕΙΪΚΟ ΟΞΥ (ΔΙΑΛΥΜΜΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ)=ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ αν θυμάμαι καλά αλλιώς ένας χημικός να με διορθώσει
acnt Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2009 Η πυροσβεστική έχει τα λεγόμενα ακροφύσια "ομίχλης" τα οποία ουσιαστικά ψεκάζουν μια "ομπρέλα" με πολύ λεπτά σταγονίδια νερού. Όπως ακριβώς δίνεται και με την βροχή, το νερό έχει την ιδιότητα να "ελκύει" σωματίδια και μόρια (σκόνη-εξ ού και οι βροχές με σκόνη από την Σαχάρα) και πέφτοντας, να τα παρασέρνει στο έδαφος. Κατ'αυτόν τον τρόπο επέρχεται καθαρισμός της ατμόσφαιρας. Ε'ιναι μια μέθοδος που συνίσταται - τουλάχιστο αυτό μας έλεγαν στο ΠΝ.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα