Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφοι καλησπέρα και συγχαρητήρια για την σπουδαία δουλειά που κάνετε στο forum .

Παρακαλώ για την άποψή σας στο παρακάτω θέμα :

Ακίνητο επιφανείας 51,07 τ.μ. νομιμοποημένο το 1984 με τον Νόμο "Τρίτση" εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΜΩ 2021 .

Στο οικόπεδο υφίσταται μία απόθηκη περίπου 5 τετραγωνικών νομιμοποιημένη και αυτή με τον νόμο Τρίτση αλλά και μία αυθαίρετη κατασκευή ( αποθήκη ) 33 τ.μ. 

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένταξη του ακινήτου στο πρόγραμμα  ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 απαιτείται η έκδοση έως 19.07.2022 Η.Τ.Κ. 

Προβλέπεται η έκδοση Η.Τ.Κ. για το ακίνητο των 51,07 τ.μ. χωρίς να προηγηθεί η νομιμοποίηση της αυθαίρετης αποθήκης ?

Ή πρέπει να νομιμοποιηθεί η αυθαίρετη κατασκευή και στην συνέχεια να εκδωθεί Η.Τ.Κ. ?

Γενικότερα , το ερώτημα είναι επειδή δεν πρόκειται για σύνταξη συμβολαίων αλλά για την ένταξη στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 εάν προβλέπεται η έκδοση Η.Τ.Κ. με τυχόν αναφορά ότι στο οικόπεδο υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες δεν επηρρεάζουν την ένταξη της κατοικίας στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 αλλά δεν επιτρέπεται καμμία δικαιοπραξία επί του ακινήτου .

 

Edited by Pavlos33
  • Απαντήσεις 98
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

ΗΤΚ σε ακίνητο δεν μπορεί να εκδοθεί αν δεν είναι όλα νόμιμα ή πλήρως τακτοποιημένα. Επομένως όχι μόνο θα πρέπει να τακτοποιηθεί η αποθήκη, αλλά και να ελεγχθεί και κατά πόσο η δήλωση Ν. 1337/83 για τα υπόλοιπα κτίσματα, έχει ταύτιση με την υφιστάμενη κατάσταση και τουλάχιστον αυτά τελούν υπό αναστολή κυρώσεων μέχρι να κριθούν οριστικά (ακόμα κρίνονται...). Από εμπειρία, οι δηλώσεις Ν. 1337 και 720/77 συνήθως έχουν σοβαρά λάθη και χρήζουν και τα κτίσματα τα οποία αφορούν χρήζουν επανένταξης στο Ν. 4495, με το επιπλέον όφελος της οριστικής πλέον εξαίρεσης από την κατεδάφιση, ως κτίρια κατηγορίας 2 ή και 1, προυφιστάμενα του 1983 ή του 1975 αντίστοιχα.

  • Like 1
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκριση .

Η δήλωση του Ν.1337/83 για τα υπόλοιπα κτίσματα έχει πλήρη ταύτιση με την υφιστάμενη κατάσταση , σε ευχαριστώ όμως για το ενδιαφέρον και τις επιπλέον παρατηρήσεις σου επί του θέματος .

Δημοσιεύτηκε

Να υποθέσω ότι έχεις τις γνώσεις του τότε νόμου και μπορείς να ελέγξεις-αντιπαραβάλεις εάν  υπάρχει πληρότητα των απαιτούμενων εκ του τότε νόμου (1337) η οποία οδηγεί στην αναστολή κυρώσεων, καθώς τότε υπήρχαν δικαιολογητικά ανά φάση (2 δηλώσεις Ν. 1337). Ακόμη και έτσι να είναι θα πρέπει να συζητήσεις με τον πελάτη το ενδεχόμενο να υπαχθεί στο νόμο 4495 για να λάβει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση. Ειδικά σε προ 75 αυθαίρετο συμφέρει σίγουρα.

Δημοσιεύτηκε

Το εξοικονομώ "τραβάει" το ΑΦΜ από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα χωρίς το αρχικό "0" και "νομίζει" ότι είναι διαφορετικό. Θα έχει πρόβλημα;

Δημοσιεύτηκε

Έχουν κάνει μάλλον;;; κι άλλη "πατάτα" στην διασύνδεση ΗΤΚ και εξοικονομώ και και διασταρώνουν τα στοιχεία του εξοικονομώ (διαμέρισμα, ρολόι ΔΕΗ, τμ) με της ΗΤΚ. Σε κτίριο που είχε δύο διαμερίσματα με διαφορετικά ρολόγια χτύπαγε το πρόγραμμα, άρα μόνο στην περίπτωση που κάνεις για πολυκατοικία εξοικονομώ βάζεις ΗΤΚ του οικοπέδου. Αλλιώς μόνο του κτιρίου (κατά ΚΕΝΑΚ) που μπαίνει στο εξοικονομώ - ασχέτως διαίρεσης με οριζόντιες κλπ.
Περιμένω το ΤΕΕ (help εξοικονομώ και help ΗΤΚ) να μου πουν αν θα το δηλώσω ως αδιαίρετο οικόπεδο ή λοιπή περίπτωση (διαμέρισμα στο εξοικονομώ).

  • Like 2
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 20/5/2022 at 8:00 ΜΜ, Pavlos33 said:

ΗΤΚ σε ακίνητο δεν μπορεί να εκδοθεί αν δεν είναι όλα νόμιμα ή πλήρως τακτοποιημένα.

Έχω περίπτωση εξ αδιαιρέτου σε οικόπεδο με δύο κατοικίες. Αυτός που έχει αιτηθεί για το εξοικονομώ δεν έχει αυθαιρεσίες, αλλά τι γίνεται με το άλλο ακίνητο αφού η ταυτότητα θα αφορά ολόκληρο το οικόπεδο?

Ή μήπως απλώς ο εντοπισμός και το καεκ θα είναι του όλου οικοπέδου και η ταυτότητα κτηρίου θα είναι για το συγκεκριμένο κτήριο?

 

Edited by LESS
Δημοσιεύτηκε

η ταυτοτητα θα μπορουσε να αφορα  σε μια ΟΙ,  εαν ειχε ηδη γινει συσταση ΟΙ

Δεν ισχυει αυτο που λες:

"Αυτός που έχει αιτηθεί για το εξοικονομώ δεν έχει αυθαιρεσίες"

διοτι, μεχρι να γινει τακτοποιηση/συσταση και διανομη

δεν υπαρχει "ενας" που να εχει "ενα"

Ολοκληρο το κτιριο ειναι ενα και ανηκει σε "δυο"

[δε νομιζω οτι στο εξοικονομω αλλαζουν τα νομικα δεδομενα]

 

.

 

 

Δημοσιεύτηκε

Προ εγκυκλίου, οι αυθαρεσίες ελέγχονταν σε αυτόνομο λειτουργικά χώρο (ν.4495/17 αρθ. 107 παρ. 1). Μετά με την εγκύκλιο του 2019 (δύο χρόνια μετά) διευκρίνησαν ότι με τον όρο λειτουργία εννοούν το σύνολο της ιδιοκτησίας.

Στην συνέχεια στο εξοικονομώ συνέχισαν να μιλάνε για διαμερίσματα και επιδοτούν την ΗΤΚ με τα τετραγωνικά του διαμερίσματος.
Επίσης μετά από κάποιες δοκιμές, στα δύο συστήματα αν στην ΗΤΚ περάσεις δύο διαμερίσματα με ξεχωριστό ρολόι (επειδή δεν υπάρχει σύσταση) το εξοικονομώ δεν στο δέχεται.

Έστειλα μήνυμα και τους ρώτησα πώς να χειριστώ την ταυτότητα (πρακτικά να περάσω αυτά που αφορούν στο ένα ρολόι) και μου απάντησαν ότι έχει bug το σύστημα και θα το φτιάξουν. 
Για το γεγονός του κόστους της ΗΤΚ, ούτε κουβέντα πάντως.

Η διηρημένη ιδιοκτησία τους έχει βολέψει (που στην αρχή τους κράζαμε όλοι ότι με τα λεφτά του διαμερίσματος θα κάναμε ΗΤΚ για όλο το κτίριο και το φτιάξανε). Για τα κτίρια χωρίς σύσταση (πιο συχνά στην επαρχία) δεν έχουν βγάλει κάτι ανάλογο.

Μέχρι να φτιάξουν το σύστημα πάντως, δεν μπορείς να περάσεις όλα τα ρολόγια του κτιρίου (θα "κλωτσήσει" το εξοικονομώ).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.