Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

On 5/9/2022 at 5:48 ΜΜ, giorgosv said:

Και οι δύο!

Καλά έχουμε ξεφύγει μου φαίνεται. Υπάρχει άνθρωπος με σώας τα φρένας που θα ρίξει αρνητική γιατι ανέφερα ότι με εξουσιοδότησαν και ο ψιλός κύριος και ο επικαρπωτής; απαπαααα...

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

giorgosv εγώ σου έδωσα το κύπελο γιατί με έκανες και γέλασα :)
Giorgosv αφού το σύστημα θέλει το ποσοστό των συνιδιοκτητών να είναι 100, είναι λίγο κουφό να προσθέτεις ιδιοκτήτη και να του βάζεις ποσοστό 100 και μετά πάλι επικαρπωτή και να του ξαναβάζεις ποσοστό 100 γιατί το σύστημα τα προσθέτει 100 + 100 = 200 άρα δεν στέκει σου λέει κατά την άποψη του.
Οπότε σωστά σε ενημέρωσε ότι όποιος στο είπε, βάλε σωστά στον ιδιοκτήτη το ποσοστό του 100% και μείνε εκεί.
Δεν νομίζω ότι υποχρεώνεσαι και να δηλώσεις τον επικαρπωτή και βέβαια αν σύμφωνα με τον νόμο, κάνω κάποιο λάθος δείξετε μου την νομοθεσία που λέει, δεν αναφέρει αυτό που θα πω.
Βάλε τον ιδιοκτήτη με το 100% που έχεις τώρα εσύ εν προκειμένω και μην δηλώσεις καθόλου τον επικαρπωτή. Θες να γράψεις τα στοιχεία του επικαρπωτή ? Γράψε τα, αλλά στο ποσοστό θα βάλει 0%. Γιατί το σύστημα τα προσθέτει και αυτόματα μέσα στο σύστημα βγαίνει άθροισμα 200%, οπότε δεν το δέχεται και σου εμφανίζει λάθος, άρα δεν έχω να πω κάτι άλλο.


Στο δικό μου λίγο τώρα, έχω να κάνω ΗΤ και ιδιοκτήτης είναι εταιρεία. Δηλώνω "υπόχρεο" την εταιρεία ή θα έπρεπε να κάνω κάτι άλλο?

Link to comment
Share on other sites

17. Πως καταχωρίζονται τα στοιχεία του υπόχρεου όταν είναι νομικό πρόσωπο;
Φυσικά και νομικά πρόσωπα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Εάν το νομικό πρόσωπο
είναι ιδιοκτήτης ή μισθωτής, στο πεδίο «Ιδιότητα» επιλέγετε το αντίστοιχο πεδίο. Σε
περίπτωση που ο Υπόχρεος για τη συμπλήρωση της ΗΤΚ είναι εξουσιοδοτημένος (πχ.
εργολάβος μέσω προσυμφώνου), επιλέγετε «Εξουσιοδοτημένο πρόσωπο» και συμπληρώνετε
τα στοιχεία του, επιπλέον αυτών των ιδιοκτητών.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΕΕ-6-2022.pdf
 

Edited by dimitris GM
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Αρκεί η εξουσιοδότηση επικαρπωτή για σύνταξη ΗΤΚ ?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Για το τι είναι "υπόχρεος" στην ΗΤ ο νόμος δεν δίνει κάποιο ορισμό.

Στο άρθρο 53 παρ. 4 δίνεται έμμεσα ένας ορισμός:

4.   Εξουσιοδοτημένος μηχανικός : ο μηχανικός που ορίζεται από τους κυρίους του έργου και είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 

Στο άρθρο 56 δεύτερο εδάφιο παρ. 5  δίνεται ένας ορισμός για την ενημέρωση της ΗΤ:

Υπόχρεοι  ενημέρωσης  της  ηλεκτρονικής  ταυτότητας  κτιρίου  είναι  τα  φυσικά  ή  νομικά  πρόσωπα  στο  όνομα  των  οποίων εκδόθηκε η σχετική άδεια οικοδομικών εργασιών, καθώς και οι ειδικοί ή καθολικοί διάδοχοι αυτών, όπως καταγράφονται κάθε φορά στα έντυπα της ταυτότητας κτιρίου. 

ενώ στο εγχειρίδιο χρήσης του ΤΕΕ για την ΗΤΚ ο ορισμός είναι ίδιος με αυτόν του άρθρου 56 : Υπόχρεοι:  οι εκάστοτε κύριοι του έργου, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στο όνομα των οποίων εκδόθηκε η σχετική άδεια οικοδομικών εργασιών, καθώς και οι ειδικοί ή καθολικοί διάδοχοι αυτών, όπως περιγράφονται κάθε φορά στα έντυπα της ταυτότητας κτιρίου.  

Από τα παραπάνω, δεν προκύπτει κάποιος περιορισμός για το ποιος θα εξουσιοδοτήσει τον μηχανικό της ΗΤ. Μπορεί ο ψιλός κύριος,μπορεί και ο επικαρπωτής. Εξάλλου, ακόμη και αν υπήρχε κάποιος περιορισμός, ποια ζημιά θα προέκυπτε για παράδειγμα, στον ψιλό κύριο, αν ο επικαρπωτής εξουσιοδοτούσε τον μηχανικό της ΗΤ και η διαδικασία ολοκληρώνονταν; 

Καμία ζημιά θεωρώ. Το αντίθετο μάλιστα. Θα ανέβαινε και η αξία του ακινήτου, ως ολοκληρωτικά τακτοποιημένο και άμεσα μεταβιβάσιμο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πολυ σωστα

[κατ' αντιστοιχία,  στο αρθρο 99 του ν. 4495, οριζει σαν δικαιουχο τον ψιλο κυριο ή τον επικαρπωτη.]

 τις καλημερες μου

 

Link to comment
Share on other sites

Έλα μου όμως που ένας επικαρπωτής δεν είναι "κύριος" ενός έργου.... Δεν διευκρινίζεται από το νόμο για την ΗΤΑ. Και σε ό,τι δεν διευκρινίζεται κάνουμε ό,τι θέλουμε.... Η γνώμη μου είναι να αιτηθεί ο έχων την ψιλή κυριότητα, αν όμως αυτός δεν μπορεί κ.λπ., βολέψου με τον επικαρπωτή...

 

Link to comment
Share on other sites

ΙΑΣΟΝΑ δεν αναφέρει "κύριοι του ακινήτου" αλλά "κύριοι του έργου". Υπάρχει νοηματική διαφορά μεταξύ αυτών, αν θέλουμε να το αναλύσουμε λεκτικά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και υπάρχει αναντιστοιχία σε πολλά μεταξύ νόμου και απόφασης εφαρμογής της Η.Τ. Ο νόμος αναφέρεται σε κτίρια. ¨Ομως, ακόμα και τα αδόμητα απαιτήθηκε τελικά να μπαίνουν στην διαδικασία σύνταξης της ΗΤΚ (έστω και με ελάχιστες καταχωρήσεις) με το χειρότερο από όλα να είναι ο γνωστός ορισμός περί αδόμητου που επέβαλε η απόφαση και ταλαιπωρεί όλους μας. Τα είχαμε συζητήσει εξ αρχής εδώ, τότε που σχεδόν κανείς δεν είχε ασχοληθεί με την ΗΤ. (Δες στο σχετικό θέμα)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.