Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Καλημέρα,

Καταχωρώ ΗΤΚ όπου τη ρύθμιση την έχει κάνει άλλος συνάδελφος το 2021, όπου έγιναν και συμβόλαια μεταβίβασης. Το διαμέρισμα είχε επιφάνεια 83,40 τμ βασει άδειας/σύστασης και ρυθμίστηκε επέκταση έρκερ 0,66 τμ. Παρατηρώ ότι στο συμβόλαιο του 2021 το διαμέρισμα εξακολουθεί να αναφέρεται με επιφάνεια 83,40 τμ με τα χιλιοστά βάσει σύστασης. Στην ΗΤΚ καταχωρώ κανονικά 83,40 τμ βάσει άδειας και 0,66 βάσει ρύθμισης χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα που θα φαίνονται 84,06 τμ ενώ στο συμβόλαιο 83,40τμ ;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 399
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Έχεις διαβάσει το συμβόλαιο μέχρι τέλους και δεν αναφέρεται πουθενά ότι ρυθμίστηκε αυθαίρετη επέκτασή του κατά 0,66 τμ; Αυτά είναι σοβαρά θέματα. Αν έχουν κάνει λάθος θα πρέπει αυτό να βρεθεί.  Τα σχέδια της δήλωσης και η τεχνική έκθεση τι αναγράφουν σε σχέση με την νόμιμη και ρυθμισμένη επιφάνεια του διαμερίσματος;

Link to comment
Share on other sites

Στο συμβόλαιο στα επισυναπτόμενα έγγραφα που αναφέρεται η ρύθμιση του 4495/17 αναφέρεται ότι ρυθμίστηκαν 0,66 τμ λόγω ΥΔ/ΥΚ. Όμως ως επιφάνεια στο συμβόλαιο δηλώνεται η επιφάνεια της άδειας/σύστασης. Το ερώτημά μου είναι εάν δημιουργείται θέμα που στην ΗΤΚ στο άθροισμα των επιφανειών θα έχω 83,40 + 0,66 = 84,06 τμ ενώ στο συμβόλαιο αναγράφεται επιφάνεια διαμερίσματος 83,40 τμ.

Link to comment
Share on other sites

To θέμα εδώ είναι τι ακριβώς θεωρήθηκε στην τακτοποίηση αναφορικά με την καταπάτηση Κ.Χ, διότι αν κατάλαβα σωστά, κατασκευάστηκε αυθαίρετο έρκερ πάνω από Κ.Χ οικοπέδου οπότε αυτό θα έπρεπε να αναγράφεται και να υπάρξει αλλαγή στη σύσταση. Προφανώς δεν έγινε καμία αναφορά για επέκταση άνωθεν Κ.Χ οικοπέδου οπότε η συμβ/φος έπραξε σύμφωνα με τα στοιχεία και έκανε την ανάλογη περιγραφή, όπως παρόμοια θα περιέγραφε αν π.χ είχε κλείσει και τακτοποιηθεί ένας εγκεκριμένος Η.Χ. 

Link to comment
Share on other sites

Ναι όπως το περιγράφεις, ουσιαστικά αναφέρεται η τακτοποίηση με την οποία ρυθμίστηκε η ΥΔ/ΥΚ, χωρίς όμως να έγινε τροποποίηση της σύστασης και να προσμετρήθηκε αυτή η επιφάνεια στην επιφάνεια του διαμερίσματος. Εγώ στην καταχώρηση δηλώνω κανονικά επιφάνεια βάσει άδειας τάδε και επιφάνεια βάσει ρύθμισης τάδε, ασχέτως που το άθροισμα τους δεν εμφανίζεται στα συμβόλαια;

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τα στοιχεία (υποθέτω επιπλέον ότι το αυθαίρετο ΕΡΚΕΡ δεν υπέρκειται κοινόχρηστου χώρου πόλης, αλλά μόνο οικοπέδου) η τακτοποίηση δεν είναι σωστή καθώς θα έπρεπε να αναφέρεται ρητώς ότι υπάρχει παραβίαση Κ.Χ (θεωρώ δεδομένο ότι τόση ώρα αναφερόμαστε σε κτίριο με σύσταση) και στη συνέχεια η μεταβίβαση θα μπορέσει να γίνει μόνο με τροποποίηση της σύστασης. Δες αυτά που αναφέρω αν όντως ισχύουν και θα πρέπει να συνεννοηθείς με την συμβολαιογράφο. Στην σύνταξη της ΗΤΚ θα καταχωρηθεί η νόμιμη επιφάνεια βάσει άδειας και η τακτοποιημένη. Αναφέρεις στην Τ.Ε της ΗΤΚ ότι βάσει ΠΣΟΙ η επιφάνεια της οριζόντιας ανέρχεται σε ....τμ, ενώ βάσει της δήλωσης υπαγωγής ...σε τόσα τ.μ εκ των οποίων νόμιμα τόσα, τακτοποιημένα τόσα.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για επέκταση εκ κατασκευής, χωρίς να παραβιάζεται κοινόχρηστος χώρος πόλης, αλλά κοινόχρηστος χώρος οικοπέδου, σε πολυκατοικία με σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Στην ρύθμιση αναφέρεται επιφάνεια διαμερίσματος βάσει άδειας τάδε + επιφάνεια αυθαίρετης επέκτασης τάδε = άθροισμα. Το πρόβλημα είναι ότι έγιναν συμβόλαια πώλησης το 2021, οπότε θα έπρεπε τότε να είχε γίνει η τροποποίηση της σύστασης. Βέβαια επειδή ανέφερες και την περίπτωση Η/Χ, είχα διαβάσει στο φόρουμ την άποψη που το κλείσιμο Η/Χ δεν απαιτεί τροποποίηση της σύστασης, αφού το διαμέρισμα έχει ναι μεν μεγαλύτερη επιφάνεια, αλλά δεν αλλάζουν τα χιλιοστά του, καθώς δεν τα παίρνει από κάποια άλλη όμορη οριζόντια ιδιοκτησία.  

Link to comment
Share on other sites

Το ότι δεν επιβάλλεται τροποποίηση ΠΣΟΙ σε περίπτωση κλεισίματος ΗΧ και απλώς οι συμβ/φοι περιγράφουν το διαμέρισμα και το τακτοποιημένο κλείσιμο του ΗΧ έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Η.Χ βάσει σύστασης ανήκε στο διαμέρισμα και δεν επηρεάζονται τα χιλιοστά (θα δεις ακόμη και στο κτηματολόγιο μετά την μεταβίβαση μεταγράφεται με την επιφάνεια βάσει τίτλου) και δεν καταπατείται προφανώς Κ.Χ. Βεβαίως και στην περίπτωση αυτή, αν κάποιος θέλει μπορεί να εκκινήσει διαδικασία τροποποίησης σύστασης (αν βεβαίως τα καταφέρει να συμφωνήσουν όλοι, πράγμα σπάνιο σε οικοδομές πολλών διαμερισμάτων). Για μένα θα πρέπει να γίνουν όσα περιγράφω παραπάνω. Το θέμα, με το συμβόλαιο που έγινε θα το δει η συμβολαιογράφος αν πρέπει ή δεν πρέπει να ακυρωθεί ή να διορθωθεί κλπ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, σε περίπτωση που έχουμε ρύθμιση με 4495/17 για ΥΔ/ΥΚ και παραβάσεις του άρθρου 100 (τροποποίηση διαστάσεων ανοιγμάτων και μετατόπιση αυτών, ενοποίηση εξωστών) και παράλληλα ΕΕΔΜΚ για αλλαγή εσωτερικών διαρρυθμίσεων, τις λοιπές κατασκευές στην καρτέλα "Επιφάνειες" της ΗΤΚ τις καταχωρούμε εισάγοντας τον αριθμό 2 (1 ρύθμιση, 1 ΕΕΔΜΚ) ;

Link to comment
Share on other sites

Το σκεπτικό σου το θεωρώ σωστό. Οι λοιπές κατασκευές αφορούν  κατασκευές που δεν περιλαμβάνουν χώρους και δεν αντιστοιχίζονται  σε  επιφάνεια. Επομένως για συστημικούς λόγους προκειμένου για κάθε διοικητική πράξη (υπαγωγή, ΕΕΔΜΚ) να φαίνονται αυτές οι κατασκευές, μπορείς να βάλεις από μια σε κάθε σειρά (δυο στο σύνολο) και να γράψεις στα σχόλια περί τίνος πρόκειται.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.