Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Έχει προχωρήσει τη διαδικασία τροποποίησης σύστασης  ,έχεις δίκιο ελέγχεται η νομιμότητα  οποτε την αφήνω ως έχει .Σ'ευχαριστω. 

Κάνε τροποποιητική έστω και μετά την υπογραφή. Έτσι βάζεις και τα νέα στοιχεία ιδιοκτήτη, σύστασης και συμπληρώνεις ταυτόχρονα και την πράξη που λείπει.

• Thanks 1

• 4 weeks later...

Έχει γίνει τροποποίηση συστασης και ειχαν εκδοθει οι ητκ .Προκειται να γίνει μεταβίβαση  μιας οριζ.ιδιοκτησίας πρέπει να υποβάλλω τροποποίηση της ΗΤ για την οριζόντια ωστε να προστεθεί ο αρ.  νέας πράξης σύστασης  και συμβολαιογραφος ;εστω και αν δεν έχει περάσει το δίμηνο. 

Λόγω του ότι δεν έχει παρέλθει το δίμηνο εκδίδεται ΠΠΗΤΚ μέσω τροποποιητικής της ΗΤΚ χωρίς να απαιτηθεί η πληρωμή νέου παραβόλου 20 Ευρώ. Αναγράφεις τα στοιχεία του υπόχρεου (πωλητής) και την τροποποιητική πράξη της ΠΣΟΙ.

• Thanks 1

Καλημέρα συνάδελφοι. Έχω περίπτωση ενός οικοπέδου εμβαδού 2000 τμ με 4 συνιδιοκτήτες από 25 % εξ αδιαιρέτου. Πέθαναν 2 συνιδιοκτήτες   και οι κληρονόμοι τους έκαναν αποδοχή κληρονομιάς ο καθένας από 500 τμ σαν διαιρετό τμήμα 100%. Φυσικά το κτηματολόγιο τα απέρριψε και κατόπιν συνεννόησης με τον συμβολαιογράφο, πρέπει να γίνει διόρθωση των συμβολαίων τον δύο κληρονόμων και να αποδεχτούν και αυτοί εξ αδιαιρέτου οικόπεδο με 25% και θα χρειαστεί φυσικά ητκ για τη διόρθωση . Στην τακτοποίηση αυθαίρετων και στην ητκ που που έκανα έβαλα όλους τους συνιδιοκτήτες με 25% (δηλ και στους δύο με την λάθος αποδοχή έβαλα το ποσοστό που θα πρεπε να έχουν στο οικόπεδο). Στην ητκ πρέπει να αναφέρω τα δύο συμβόλαια τα οποία θα διορθωθούν ή επειδή αναφέρουν λάθος οικόπεδο και ποσοστά να το αφήσω κενό; 

@vasilori Αλήθεια αναρωτιέμαι ποιος να συμβούλευσε για μια τέτοια κατάτμηση (πιθανώς θα πήγαν να το περάσουν εκ διαθήκης) ενώ υπήρχε ήδη συνιδιοκτησία.  Οι κουτοπονηριές πληρώνονται ακριβά για τους ιδιοκτήτες.

Αν το ακίνητο είναι εντός σχεδίου η τακτοποίηση μπορεί να γίνει με εξουσιοδότηση μόνο από τους δυο συνιδιοκτήτες-εντολείς σου, αλλιώς θα σου υπογράψουν όλοι την Υ.Δ και εκεί θα τους έχεις βάλει να υπογράψουν και ποια ποσοστά έχουν (έστω 25% ο καθένας). Το θέμα όμως περιπλέκεται περαιτέρω και αυτό διότι αν υπάρχει οικοδομική άδεια και έγινε εκούσια κατάτμηση του οικοπέδου επί του οποίου υπάρχει οικοδομική άδεια, υπάρχει πρόβλημα με την Ο.Α. Οι αναφορές για τους συνιδιοκτήτες στην ητκ και τις δηλώσεις είναι μικρής σημασίας και δεν επηρεάζουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους, όπως και να τα καταχωρήσουμε εμείς.

Για την αποδοχη κληρονομιας , δεν απαιτειται ουτε τακτοποίηση ουτε ταυτοτητα.

Μετα την αποδοχη  θα εχεις νομιμο ιδιοκτητη για την  τακτοποιηση  αυθαιρεσιων.

Ξαναδες το με την συμβ/φο.

https://enotariat.gr/wp-content/uploads/2024/05/Εγκύκλιος-Συντονιστικής-16η-21.5.2024-ΟΡΘΗ-ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ-Περί-αυθαιρέτων-Ηλεκτρονική-Ταυτότητα-Ακινήτου-Προσάρτηση-πιστοποιητικού-πληρότητας.pdf

• Upvote 1

Καλημέρα Δημήτρη. Η συνάδελφος αναφέρει ότι έγινε αποδοχή και ενώ εν ζωή υπήρχαν τέσσερεις συνιδιοκτήτες από 25% έκαστος, οι κληρονόμοι των δυο θανόντων συνιδιοκτητών πήγαν και αποδέχτηκαν αντί για ποσοστό εξ αδιαιρέτου, από ένα διαιρετό τμήμα ο καθένας. Η απορία μου παραμένει για το πως συνέβη και δεν εντοπίστηκε αυτό πριν την σύνταξη της πράξης αποδοχής. Άρα, εδώ δεν ξέρω αν έχουμε διόρθωση συμβολαίου ή ακύρωση πράξης. Υπάρχει το θέμα με την Ο.Α (αν υπάρχει τέτοια). Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίπτωση κουτοπονηριάς η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Παύλο άδεια έχει βγει στο οικόπεδο και συγκεκριμένα τρεις, στο όλο οικόπεδο. Οι λανθασμένες αποδοχές έγιναν πολύ αργότερα. Πολύ πιθανό μέσω διαθήκης να ήθελαν να τα περάσουν σαν διαιρετα. Τώρα αν θα γίνει διόρθωση, ακύρωση ή επανάληψη του συμβολαίου ,δεν γνωρίζω τον τρόπο, πάντως ο συμβολαιογράφος μου ζήτησε ητκ για αυτό. Και όλα αυτά τα ανακάλυψα επειδή ο ένας συνιδιοκτήτης μου ζήτησε να βγάλω μια άδεια προσθήκης!! Τι να πω...Πάντως εγώ λέω να βάλω τα ποσοστά όπως θα πρεπε να είναι και να γράψω στα σχόλια της ητκ ότι τα τάδε συμβόλαια είναι προς διόρθωση. Συμφωνείς;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.