Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υδραυλική εγκατάσταση για αντλία θερμότητος


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους χρήστες.

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στο φόρουμ μήπως και βρω άκρη στο ερώτημα για εγκατάσταση αντλίας θερμότητος.

Ζω σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, 90 τετραγωνικών στον 2ο όροφο μιας πολυκατοικίας με 28 διαμερίσματα. Το διαμέρισμα έχει σύστημα αυτόνομης θέρμανσης και η πολυκατοικία διαθέτει καυστήρα πετρελαίου μόνο που δεν έχει ανάψει από το 2012 διότι οι περισσότεροι δεν πληρώνουν για πετρέλαιο.

Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ air condition και θερμοπομπούς για τον χειμώνα αλλά αυτό μου δημιουργεί πρόβλημα υγρασίας στους τοίχους και τα σοβατεπί στα δωμάτια.

Για τον λόγο αυτό σκέφτηκα να βάλω ένα άλλο σύστημα θέρμανσης και αφού από τον δρόμο μου δεν περνάει φυσικό αέριο, στράφηκα στην αντλία.

Και εδώ είναι το πρόβλημα.... έχω μιλήσει με 3 διαφορετικούς εγκαταστάτες.

Ο ένας μου λέει ότι χρειάζεται να περάσουν σωλήνες από την αντλία (που θα είναι στο μπαλκόνι) μέσω του καθιστικού μέχρι τον διάδρομο εκτός του διαμερίσματος όπου βρίσκεται το κουτί με το κολεκτερ. Εγώ δεν θέλω σωλήνες μέσα από το καθιστικό αλλά αυτός μου είπε ότι δεν γίνεται αλλιώς.

Ο δεύτερος μου είπε τα ίδια αλλά όταν του είπα ότι δεν θέλω σωλήνες μέσα στο σπίτι μου είπε ότι έχει την δυνατότητα να συνδέσει στην αντλία στο κοντινότερο σώμα αρκεί να είναι συνδεδεμένα κατάλληλα τα σώματα μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει λέει με έλεγχο. (δεν μου εξήγησε πως).

Ο τρίτος μόλις είδε το κολεκτερ του διαμερίσματος έπαθε σοκ και άρχισε να φωνάζει για το πόσο κακή εγκατάσταση έχουν κάνει. Είπε μάλιστα ότι ούτε με το πετρέλαιο θα είχαν καλή απόδοση όλα τα σώματα του διαμερίσματος. Και πράγματι έτσι ήταν! Δεν μου εξήγησε λεπτομερώς τι φταίει γιατί η όλη επικοινωνία έγινε μέσω τηλεφώνου και viber αλλά μου είπε πως ό,τι σύστημα και να βάλω δεν θα έχει καλή απόδοση λόγω της κακής εγκατάστασης και σίγουρα δεν αξίζει η επένδυση σε αντλία με θερμοκρασία 60 βαθμών....

Για να μην μακρηγορώ, αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει σε αυτό το γρίφο πολύ θα το εκτιμήσω... Είναι δυνατόν 3 μάστορες και οι 3 διαφορετικές απόψεις;

Εγώ ως μηχανικός (έστω και μεταλλειολόγος) υποθέτω ότι αν ενωθούν μεταξύ τους οι 2 σωλήνες της παροχής ζεστού νερού και οι άλλες δύο της επιστροφής πάλι μεταξύ τους ώστε να κλείσει το κύκλωμα και να αποσυνδεθεί από το κεντρικό τότε με έναν κυκλοφορητή δίπλα στην αντλία (δεν γνωρίζω αν έχουν ενσωματωμένο) θα κυκλοφορεί το ζεστό νερό στα σώματα. Κάνω λάθος;

Για σαφήνεια, ανεβάζω μια φωτογραφία του κολεκτερ. Είναι το κυκλωμένο με την μπλε γραμμή. Επίσης να συμπληρώσω ότι το διαμέρισμα έχει 7 σώματα και ένα θερμοσίφωνα διπλής ενέργειας που ζεσταίνεται και από το καλοριφερ (όταν δούλευε)...

kolekter-2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ως μηχανικός που είσαι,  θα πας σε μηχανικός που ασχολείται με αυτό αντικείμενο και θα σε καθοδηγήσει στη βέλτιστη λύση. 

1 ώρα πριν, George47 said:

υποθέτω ότι αν ενωθούν μεταξύ τους οι 2 σωλήνες της παροχής ζεστού νερού και οι άλλες δύο της επιστροφής πάλι μεταξύ τους ώστε να κλείσει το κύκλωμα και να αποσυνδεθεί από το κεντρικό τότε με έναν κυκλοφορητή δίπλα στην αντλία (δεν γνωρίζω αν έχουν ενσωματωμένο) θα κυκλοφορεί το ζεστό νερό στα σώματα. Κάνω λάθος;

Κάνεις λάθος.  Η αντλία έχει άλλες απαιτήσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, George47 said:

Ο δεύτερος μου είπε τα ίδια αλλά όταν του είπα ότι δεν θέλω σωλήνες μέσα στο σπίτι μου είπε ότι έχει την δυνατότητα να συνδέσει στην αντλία στο κοντινότερο σώμα αρκεί να είναι συνδεδεμένα κατάλληλα τα σώματα μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει λέει με έλεγχο. (δεν μου εξήγησε πως).

Δεν θα το συνιστούσα σε καμία περίπτωση... Το διαμέρισμα είναι μεγάλο. Αυτό θα σήμαινε ότι όλα τα σώματα θα έπρεπε να τροφοδοτούνταν από έναν λεπτό σωλήνα. Άρα δεν θα μπορούσε να "μεταφέρει" όλη τη θερμότητα που απαιτείται για το διαμέρισμα.

7 ώρες πριν, George47 said:

Ο τρίτος μόλις είδε το κολεκτερ του διαμερίσματος έπαθε σοκ και άρχισε να φωνάζει για το πόσο κακή εγκατάσταση έχουν κάνει.

Όντως, έχει δίκιο... Το κολλεκτέρ προσαγωγής του διαμερίσματός σας έχει μόλις δύο κυκλώματα. Ένα σπίτι 90 m² λογικά θα έχει 8-9 σώματα. Συνεπώς σε κάθε κύκλωμα αντιστοιχούν 4 περίπου σώματα... Είναι υπερβολικά μεγάλος αριθμός ακόμα και για λέβητα πετρελαίου...

Εκείνο που συνηθίζω εγώ να κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να κάνω μελέτη θέρμανσης, αφού πρώτα βρω ακριβώς τα κυκλώματα στο δάπεδο. Στη μελέτη θα εξέταζα το ενδεχόμενο, αφού δεν μας κάνουν τα υφιστάμενα κυκλώματα, να "ανακούφιζα" τα κυκλώματα αυτά τροφοδοτώντας κάποια σώματα που βρίσκονται κοντά στο μπαλκόνι που θα τοποθετηθεί η Α/Θ με ανεξάρτητο κύκλωμα ή με δισωλήνιο. Όμως αυτό είναι τελείως θεωρητικό...Μόνο μια μελέτη θα μπορέσει να απαντήσει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, George47 said:

...

Για να μην μακρηγορώ, αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει σε αυτό το γρίφο πολύ θα το εκτιμήσω...

για να μη μακρηγορείς σου συνιστώ έντονα να βρεις και να αναθέσεις να σου κάνει μελέτη εφαρμογής συνάδερφος κατά προτίμηση με ειδικότητα Μηχανολόγου ο οποίος να έχει και την σχετική ενασχόληση με το αντικείμενο.....

θα έχεις σαφέστατα πιο σίγουρα αποτελέσματα.

Κι εγώ παρ ότι με πιο σχετική ειδικότητα Μηχανικού από την δική σου για κτήρια σε Μηχανολόγο το ανέθεσα για το σπίτι μου.

Επικουρικά και καθαρά αρχιτεκτονικά μιλώντας πίστεψε με μια σωλήνα σωστής διατομής να περάσει μέσα από το Διαμέρισμα σου, όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα αλλά μπορεί να γίνει και καλό εικαστικό στοιχείο όπως με τεχνικές μερικής επικάλυψης απο γυψοσανίδα με δυνατότητα να αναπνέει και να αποβάλει και θερμότητα στη διαδρομή της.

Δηλαδή το ελάττωμα που νομίζεις μπορεί να γίνει πλεονέκτημα ..... μη σου πω μπορείς να βάλεις και φωτισμό με κρυφή γραμμή λετάκια και φωτισμό με ανάκλαση....

όρεξη να έχεις και δεν επιβαρύνουν σημαντικά τα κοστολόγια αυτά.

Αλλά το Α είναι ο Μηχανολόγος με ενασχόληση στο αντικείμενο αυτό......

όλα τα άλλα γράμματα είναι μετά .... 

Edited by Didonis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για τις απαντήσεις τους και ειδικά τον kcher για την πολύ διαφωτιστική και τεκμηριωμένη απάντηση. 

Το κλειδί λοιπόν είναι η διατομή του σωλήνα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το κλειδί είναι μία μελέτη μηχανολόγου, που θα περιγράφει πώς πρέπει να μετατραπεί το υπάρχον δίκτυο, ώστε και να αποδίδει η ΑΘ αλλά και να σας ενοχλεί οπτικά όσο γίνεται λιγότερο.

Η υγρασία που έχετε  στο διαμέρισμα, δεν έχει σχέση με τον τρόπο θέρμανσης αλλά μάλλον με τη θερμομόνωση του διαμερίσματος, τον εξαερισμό κλπ

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.