Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Για να μπορώ να εκφράσω άποψη για την προσομοίωση (πλην του Ε, για το οποίο χρειάζεται επιτόπιος έλεγχος και κάποια εμπειρία), θα πρέπει να έχω πλήρη εικόνα του φορέα.

Δημοσιεύτηκε

Ανεβάζω εικόνες από ένα τυπικό module με τυπικές διατομές που έβαλα στο πρόγραμμα (διαστάσεις 12μΧ4.3μ με ύψος 3μ):

1) Οροφή: δοκοί στην περίμετρο SHS80X3, δοκοί στην μικρή διεύθυνση RHS80X40X3 και δοκοί στη μεγάλη διεύθυνση SHS40X3

2) Πάτωμα: δοκοί στην περίμετρο SHS80X3, δοκοί στην μικρή και μεγάλη διεύθυνση SHS40X3

3) Υποστυλώματα SHS80X3

Οι περιμετρικές δοκοί στην οροφή και στο πάτωμα δημιουργούν τελάρα, δηλαδή παντού εσωραφές V, θεωρώ ότι είναι πακτωμένο όλο το σύστημα.

Οι δοκοί στην μικρή διεύθυνση συγκολλούνται με εξωραφή στις κύριες δοκούς (θεωρώ πάλι πάκτωση) και οι δοκοί στη μεγάλη διεύθυνση με εξωραφή πάλι στις κάθετες (πάλι θεωρώ πάκτωση).

Το θέμα είναι οι κολώνες που κολλάνε με εξωρραφή στο πάνω και στο κάτω "τελάρο" μπορούν να θεωρηθούν αμφίπακτες και στις 2 διευθύνσεις? (ότι αφορά εντατικά μεγέθη και μήκη λυγισμού). 

Το κάτω τελάρο πως μπορώ να το αρθρώσω στην κοιτόστρωση? Αν κολληθούν λάμες κάθε κάποιες αποστάσεις (χοντρές πάντα, περίπου 8-10χιλ) και αγκυρωθούν στο μπετό είναι καλή λύση? Υπάρχει κάποια λεπτομέρεια σε κανονισμό για αυτήν την περίπτωση?

Τα διαδοχικά blocks που θα τοποθετηθούν κολλητά μεταξύ τους στο εργοτάξιο και θα συγκολληθούν (και στις 2 πλευρές που ενώνονται) μπορούν να θεωρηθούν πακτωμένες μεταξύ τους? Σε αυτήν την περίπτωση η σύνδεση να διαμορφωθεί με συγκολλήσεις ζικ ζακ? Ούτε για αυτόν τον υπολογισμό δε μπορώ να βρω κάποιο τυπικό τρόπο υπολογισμού στον κανονισμό.

Τέλος, θα χρειαστεί πεδιλοδοκός στην κοιτόστρωση ή οι δοκοί της βάσης θα μπορούν να παίξουν το ρόλο αυτό?

 

z=0.JPG

z=3.JPG

3d.JPG

Δημοσιεύτηκε
39 λεπτά πριν, Vasilis101 said:

..... Υπάρχει κάποια λεπτομέρεια σε κανονισμό για αυτήν την περίπτωση?

.....

Δεν θα έπρεπε όμως να προσδιορίσεις με ποιόν κανονισμό θες να πας και το σεισμικό στάτους της περιοχής που θα αφορά η κατασκευή.

Κι αν επιτρέπεις με ποιο πρόγραμμα μεταλλικών κατασκευών είσαι?

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Θα χρησιμοποιήσω Ευρωκώδικα, η ζώνη σεισμού για την περιοχή που ενδιαφέρομαι είναι ζώνη ΙΙ που αντιστοιχεί σε 0.20g. Πρόκειται για ελαφριά μονώροφη κατασκευή άρα δεν πιστεύω να είναι κρίσιμη κατάσταση ο σεισμός.

Χρησιμοποιώ το sap2000 για προδιαστασιολόγηση και to cype3d στη συνέχεια για τη μελέτη.

Δημοσιεύτηκε

Συνθήκες πάκτωσης (πλην ενδεχομένως των δοκών οροφής) ΔΕΝ έχεις. 

Έτσι όπως το βλέπω, η μόνη λύση για αντιμετώπιση των σεισμικών φορτίων είναι η δημιουργία ακάμπτων τοιχωμάτων με χρήση διαγωνίων ράβδων (χιαστά) και στις δύο διευθύνσεις. Αυτό όμως φαίνεται πως δημιουργεί αρχιτεκτονικά προβλήματα, οπότε...

Στη θεση σου, θα απέρριπτα τη συνεργασία και θα το αντιμετώπιζα ως άσκηση όταν θα είχα χρόνο.

Καλά είναι τα λογισμικά και οι κανονισμοί, αλλά χρειάζεται και η διαισθητικότητα

  • Like 1
  • Upvote 1
  • 5 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα,

Επανερχομαι στην παραπάνω συζήτηση γιατί θα προδιαγραψω διαφορετική κατασκευή , οπότε θα ήθελα αν μπορείτε συμβουλές για τις αλλαγές που σκέφτομαι:

1) Πως μπορώ να εξασφαλίσω τη στήριξη του χαλυβδοφυλλου πάνω σε δευτερεύουσες δοκούς κοιλοδοκους που υπολογίζω ότι θα έχουν βυθίσεις κοντά στα 2εκ? Στην ουσία μας ενδιαφέρει η διαφορική βύθιση χαλυβδοφυλλου με δοκό που μπορώ να τη θεωρήσω ίση με μηδέν λόγω των ηλων? Μπορώ να ελέγξω τους ηλους με κάποια παράγραφο του ΕΝ1993-1-8?

2) Η διαφραγματικη λειτουργία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με το χαλυβδοφυλλο? Πώς αντιμετωπίζεται υπολογιστικά;

3) Έχετε υπόψιν σας σύνδεση κοιλοδοκων υποστυλωματος με κύρια δοκό είτε με συγκόλληση είτε με κοχλίες και μετωπικές πλάκες; Σκέφτομαι για συγκόλληση με ενισχυτικό έλασμα στις ενώσεις τριγωνικής μορφής ή συγκόλληση με κάποιες επιπλέον γωνιές που θα ενισχύουν τη δυσκαμψία σε εκείνα τα σημεία. 

4) Είναι αποδεκτή η στήριξη του κάτω πέλματος δοκού πάνω σε υποστύλωμα ή θα υπάρχουν πολλές συγκεντρώσεις τάσεων;

5) Για συνδέσμους δυσκαμψιας τείνω προς μορφής Κ που για να μην πιάνουν πολύ χώρο θα τοποθετηθούν ανάμεσα σε δύο υποστυλώματα απόστασης 1μ.

Οι μόνοι περιορισμοί που έχω είναι η διατομή που για αρχιτεκτονικούς λόγους πρέπει να είναι κοιλοδοκοι. 

Edited by Vasilis101
Δημοσιεύτηκε

Για το 5 διατύπωσα λάθος αυτό που ήθελα να πω. Σύνθετο υποστύλωμα με διάταξη διαγωνίων μεταξύ κύριων υποστυλωμάτων σε μικρή απόσταση (περίπου 1μ). Αυτή η διάταξη (laced columns στη βιβλιογραφία) απλά αυξάνει την ροπή αδράνειας ή μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιστηριζει πλευρικά το φορέα σαν να είχα χιαστα μεταξύ υποστυλωμάτων? Υπάρχει κάποιος λόγος που δε χρησιμοποιείται στην κοινή πρακτική?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.