Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τροποποίηση-διόρθωση ορίων οικισμού


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Οικόπεδο έχει έκταση 2032τ.μ. και είναι τμήμα συνολικής έκτασης 6000τ.μ. κατά την αγοραπωλησία της οποίας το έτος 1979 είχε γίνει σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας.

 

Κατά την αγορά του οικοπέδου, αυτό είχε χαρακτηριστεί ώς άρτιο και οικοδομήσιμο καθώς υπήρχε σχετική βεβαίωση του δήμου ότι αυτό ήταν εντός των ορίων του υφιστάμενου αναγνωρισμένου οικισμού προ του 1923 (και >2000 κατοίκων).

 

Φυσικά κατά το έτος 1979 δεν υπήρχε οριοθέτηση του οικισμού! Κατά τον τρόπο αυτό έχουν οικοδομηθεί (ως εντός οικισμού) αρκετά γειτνιάζοντα οικόπεδα συμπεριλαμβανομένου του έτερου από τη σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας.

 

Το πρόβλημα ξεκινά το έτος 1993 όταν και με σχετικό Γ.Π.Σ. προτείνεται η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο , ρυθμίζονται χρήσεις στις προτεινόμενες προς ένταξη περιοχές και τελικώς αποτυπώνονται τα όρια του υφιστάμενου οικισμού τα όποια πλέον αφήνουν εκτός το σχετικό οικόπεδο, το έτερο απο τη σύσταση κσι κανα δύο ακόμη. (Ουσιαστικά ως εκτός οικισμού έχει μείνει ένα τρίγωνο το οποίο περιλαμβάνει 5 οικόπεδα - εκ των οποίων το έτερο και 1 ακόμη έχουν οικοδομηθεί ως εντός οικισμού)

 

Σε σχετικά άρθρα για το καθορισμό των ορίων οικισμών που στερούνται εγκεκριμένου σχεδίου αναφέρονται:

1) Κατά το καθορισμό των ορίων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και τυχόν προγενέστερη πράξη της Διοίκησης για τον καθορισμό των ορίων του οικισμού

2) Τα όρια των οικισμών αυτών πρέπει να ακολουθούν κατά το δυνατόν φυσικά ή τεχνητά όρια !

3) Τα όρια οικισμού επίσης μπορούν να μετατίθενται κατά μικρή απόσταση μόνο όταν πρόκειται να ταυτιστούν με σημαντικό φυσικό ή τεχνητό εύκολα αναγνωρίσιμο στοιχείο του περιβάλλοντος ή να συσχετισθούν με εύκολα αναγνωρίσιμα και μεταξύ τους ορατά φυσικά ή τεχνητά ορόσημα, όπως διασταυρώσεις οδών, γέφυρες κτλ.

 

Δεδομένου των παραπάνω τι θα απαντούσατε στα κάτωθι ερωτήματα :

1) Θα μπορούσα να αιτηθώ για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας στο δεδομένο οικόπεδο χωρίς την διόρθωση-τροποποίηση των ορίων του οικισμού?

2) Ποιά είναι η διαδικασία για την διόρθωση-τροποποίηση των ορίων του οικισμού? Είναι απόφαση του οικείου ΟΤΑ, του Νομάρχη , του ΥΠΕΧΩΔΕ?

3) Πόσο εφικτή βρίσκεται την αλλαγή των ορίων του οικισμού ?

 

Σημειώνεται ότι έχουν ανασταλεί οι ενέργειες για ένταξη της Πολεοδομικής Ενότητας στο σχέδιο !!!

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω (απάντηση της στιγμής) ότι πλέον χρειάζεται ΠΔ.

Βέβαια με ΓΠΣ και οριοθέτηση .... πρέπει να γίνει Αναθεώρηση Όρων Δόμησης του Δήμου... πράγμα που μετά από 15 χρόνια είναι φυσιολογικό και τότε να αιτηθείς την μεταβολή του ορίου οικισμού με το αιτιολογικό ότι στην άλλη κάθετη υπάρχει νομίμως υφιστάμενο κτίριο το οποίο καταστάθηκε "αυθαίρετο" με τον αρχικό καθορισμό ορίων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.