Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πρόκειται να ρίξουμε καινούργια εδαφόπλακα μαζί με σταγανωτικο μάζας λόγω ανιούσας υγρασίας και υψηλού υδροφόρου ορίζοντα.Το υπόστρωμα είναι χώμα το οποίο με πλημμυρισμο κάνει πάνω απο δέκα μέρες να στεγνώσει.Ο Τεχνικος σύμβουλος της εταιρείας του στεγανωτικου μάζας έκρινε απαραίτητη την διάστρωση ναυλον προκειμένου να μην στραγγίξει η υγρασία απο το μπετόν στο χώμα και ακολουθήσουν ρηγματωσεισ ενώ ο εργολάβος δεν επιθυμεί το ναυλον με την αιτιολογία ότι δεν θα αναπνέει το μπετόν.ποια είναι η ενδεδειγμένη πρακτική μιας και όπου και αν ρώτησα οι απόψεις διίστανται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

09DA7C2B-3716-4D95-9279-0F28BE4F18EF.jpeg

3E1B5607-33E9-4EFF-9D8B-DE5717ED3A2E.jpeg

Δημοσιεύτηκε

Σε περίπτωση με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα, λόγω του ότι το κτίριο βρισκόταν κοντά στην θάλασσα είχα παρατηρήσει το εξής: συνήθιζαν σε παλιά κτίρια της περιοχής , το -ξύλινο - δάπεδο να έχει μια υπερύψωση από το έδαφος, και εξωτερικά του κτιρίου - και κάτω από το ύψος του δαπέδου δηλαδή , να υπάρχουν μικρά παραθυράκια , σαν φεγγίτες περίπου 20x20cm, ώστε να εκτονώνεται η υγρασία λόγω της συνεχούς παρουσίας του νερού. Σε πολλά τέτοια κτίρια παρατήρησα ότι ακόμη και κοντά έναν αιώνα μετά την κατασκευή τους οι ξύλινες γρεντιές (δοκοί που φέραν το δάπεδο) αλλά και το ίδιο το δάπεδο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, με καμία υποβάθμιση της φέρουσας ικανότητας τους. Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν είχα κρατήσει τα ανοίγματα αυτά- και δεν τα έκλεισα όπως συνήθιζαν σε μεταγενέστερες ανακαινίσεις κλπ- και όταν επανεπίχωσα με αδρανή λατομείου και προτού γίνει η σκυροδέτηση του νέου δαπέδου έβαλα διάτρητους σωλήνες εντός της επίχωσης που να απολήγουν στα παράθυρα αυτά, ώστε να συνεχίσει όσο γίνεται η κυκλοφορία του αέρα κάτω από το δάπεδο. Πριν το νέο δάπεδο τοποθέτησα μεμβράνη λιμνοδεξαμενών (πολυπροπυλαινίου), τον οπλισμό της πλάκας και σκυροδετήθηκε η πλάκα με πρόσθετο στεγανωτικό πρόσμικτο. Πλέον υπάρχουν και πρόσμικτα για το σκυρόδεμα με κρυσταλλικές ιδιότητες, που τότε δεν ήταν τόσο διαδεδομένα στην αγορά. Δέκα χρόνια μετά, δεν έχει εμφανίσει απολύτως κανένα πρόβλημα υγρασίας. Πέραν των μεμβρανών πολυπροπυλαινίου PP, υπάρχουν από διάφορες εταιρείες μεμβράνες στεγάνωσης , συνήθως πολυαιθυλενίου PE (0,5mm) ή συνθετικές μεβράνες πολυολεφίνης FPO ή μεμβράνες PVC για στεγανοποιήσεις υπογείων τμημάτων από σκυρόδεμα. Όλες οι καλές εταιρείες έχουν, απλά θα είναι ακριβότερες. Για το θέμα του να μην χάσει το μπετόν του δαπέδου από την υγρασία του, υπάρχουν πρόσμικτα που μειώνουν την συστολή ξήρανσης και επιλέγουμε για δάπεδα συνήθως σκυροδέματα με μικρότερους κόκκους αδρανών. Και σίγουρα κάνουμε πολύ καλή συντήρηση με διαβροχή. Εν γένει έχω καταλήξει ότι συνήθως αυτό είναι τόσο μικρό πρόβλημα που μάλλον είναι στα όρια του αστικού μύθου.

  • Like 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Εγώ εμπειρικά το μόνο που θα σου πω είναι να βάλεις penetron και τι βάλεις τι δεν βάλεις νάυλον, δεν πειράζει. Κάνε μια διαβροχή το χώμα από κάτω να είναι κορεσμένο και να μην τραβήξει υγρασία από το σκυρόδεμα απότομα, και δεν θα έχεις θέμα! Για τις ρηγματώσεις, αν δεν κόψεις αρμό κάθε 20-25m2 θα σου ρηγματώσει όσο και να το συντηρήσεις. Την συντήρηση θα την κάνεις για να κρατήσεις τις βέλτιστες αντοχές και για να πάρεις καλή τελική επιφάνεια με χαμηλό πορώδες. Αυτά που λέει ο @pirsogiannnis από πάνω είναι ολόσωστα.
Για τις ανερχόμενες θες και αντιμετώπιση στην τοιχοποιία! Τρύπημα και ενεματώσεις συστήματα penetron, sika κλπ!

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Όλο το σύστημα που θα εφαρμοστεί είναι Penetron απλά φαντάστηκα ότι απαγορεύεται η διαφήμιση όποτε δεν έκανα αναφορά.Οι τεχνικοί σύμβουλοι της Penetron ζήτησαν να μπει ναυλον χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην τεχνική οδηγία του κατασκευαστή και αποτι έχω καταλάβει οι απόψεις διίστανται. Ο μηχανικός που επιβλέπει το έργο ήταν τελείως αρνητικός στις τρύπες διότι το θεμέλιο είναι πολύ παλιό και δεν θέλει να επηρεαστεί. 

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)

Για το νάυλον δεν θα τρελαινόμουν και τόσο. Βάζεις και μετά μια μεμβράνη απεμπλοκής, στο επίπεδο του τελικού γεμίσματος και κόβεις υγρασίες. Το penetron εξάλλου με την κρυσταλλική δομή που αναπτύσσει, αποκλείει την υγρασία ενώ επιτρέπει την διάχυση των υδρατμών. Για να μην τραβήξει υγρασία το χώμα από το σκυρόδεμα, διαβρέχεις το χώμα πριν την σκυροδέτηση μέχρι κορεσμού. Ψιλοαργιλώδες το βλέπω, δεν μου φαίνεται να τραβάει και πολύ!

Για τις τρύπες προφανώς δεν θα τις κάνεις στην θεμελίωση, αλλά στην τοιχοποιία όπου μετά προφανώς θα επισκευαστούν, δεν θα μείνουν έτσι!
Τον πρώτο λόγο έχει ο μηχανικός του έργου φυσικά, και ρόλος του δεν είναι μόνο να αποκλείει λύσεις που κατ' αυτόν είναι προβληματικές, αλλά και να βρει τις κατάλληλες εναλλακτικές που θα κάνει αποδεκτές και θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της ανερχόμενης. Να συζητήσει ο ίδιος με τους τεχνικούς συμβούλους της penetron, και να βρουν τεχνικά ορθή και στατικά εφαρμόσιμη, λύση. Αυτό άλλωστε είναι η επιστήμη του μηχανικού, η ανεύρεση του βέλτιστα τεχνικά και οικονομικά, εφικτού.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις συμβουλές. φυσικά και κάνουμε στο έργο ότι πει ο μηχανικός. Η αλήθεια είναι ότι το υπέδαφος είναι ήδη κορεσμένο και όταν κάνω διαβροχή μπορεί να κάνει και μια βδομάδα να στεγνώσει. όσο για τις τρύπες αν δεν κάνω λάθος δεν μπορούν να γίνουν στην τειχοποιία καθώς είναι είναι από συμπαγές τσιμεντόλιθο(το Penetron δουλεύει μόνο στο τσιμέντο τουλάχιστον έτσι είπε και ο τεχνικός σύμβουλος όταν του πρότεινα αυτό).φυσικά θα γίνει και κάθετη στεγανοποίηση στην τοιχοποιία με ελαστικό κονίαμα.

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)

Είχα την εντύπωση ότι η Penetron έχει και σύστημα αντιμετώπισης της ανερχόμενης, άλλου τύπου.
Για την ανερχόμενη δες και το σύστημα της Sika
https://grc.sika.com/el/construction/repair-protection/prostasia-enanti-ygrasias.html

και της Abolin http://www.abolinco.com/products_details.php?id=67&tid=1&mid=1&suid=4 μιλάτε με τον κ. Περδίκη είναι γνώστης μεγάλος.

Σημαντικό επίσης αν έχεις υγρασίες, να διατηρήσεις υψηλή διαπνοή στις τοιχοποιίες, ώστε να δώσεις την δυνατότητα στην τοιχοποιία να "αναπνεύσει" και να τις εκβάλει! Συστήματα τέτοια έχουν διάφορες εταιρείες (ρώτα και Abolin αν μιλήσετε) και Kerakoll Biocasa.

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)

Έχει προβλεφθεί να εφαρμοστεί biocasa σε όλη την περιμετρική τοιχοποιία μέχρι κάποιο ύψος. πιο πολύ με απασχολούσε αυτό σχετικά με το ναυλον μιας και υπήρχε διχογνωμία από από τον εργολάβο και της οδηγίες της Penetron.

Edited by Pavlos33

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.