Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ανοίγω το παρόν θέμα με αφορμή την εισαγωγή του Ευρωκώδικα 7 που αφορά τoν γεωτεχνικό σχεδιαμό.

 

Εδώ θα μπορούμε να συζητάμε τις όποιες απορίες μας καθώς και τυχόν διαφορές που διαπιστώνουμε σε σχέση με τα υπάρχοντα πρότυπα σχεδιασμού.

 

Όπως είναι γνωστό ο Ευρωκώδικας 7 χωρίζεται στα παρακάτω μέρη:

-Part 1 (EN 1997-1:2004): General rules - Γενικοί κανόνες

-Part 2 (EN 1997-2: 2007): Ground investigation and testing. Γεωτεχνικός σχεδιασμός - Εδαφικές έρευνες και δοκιμές.

 

Στα παραπάνω πρότυπα θα πρέπει να προσθεθούν και τα Εθνικά Κείμενα Εφαρμογής που κάθε κράτος καλείται να συντάξει και να υιοθετίσει.

 

Και για να ξεκινησω την κουβέντα θα παραθέσω κάποιες επισημάνσεις και ερωτήσεις όσον αφορά το πρώτο μέρος του Ευρωκώδικα 7.

 

Οι επισημάνσεις μου αφορούν κυρίως τον τρόπο υπολογισμού της φέρουσας ικανότητας του εδαφούς. Στον παράρτημα Δ των Γενικών Κανόνων (Part 1) παρατίθονται οι γνωστοί τύποι Brinch Hansen.

 

Η χρήση των συγκεκριμένων τύπων ΔΕΝ είναι δεσμευτική. Παρατίθονται απλά πληροφοριακά (informative) και ίσως συμβουλευτικά αλλά έγκειται στην προσωπική εκτίμηση του καθενός έαν θα τους χρησιμοποιήσει ή όχι. Στην πραγματικότητα η χρήση των κυρίως τύπων είναι μονόδρομος αλλά ο τρόπος υπολογισμού των επιμέρους παραμέτρων (π.χ Nφ, Νq, Nc κτλ) θα μπορούσε να γίνει και με την χρήση άλλων τύπων/τρόπων πέραν των προτεινόμενων. Σε προσωπικό επίπεδο έχω υιοθετίσει πλήρως τους προτεινόμενους τύπους προσθέτωντας όμως και τους αντίστοιχους συντελεστές βάθους.

 

Στους συγκεκριμένους τύπους που παρατίθεται στον Ευρωκώδικα δεν λαμβάνονται υπόψιν οι συντελεστές βάθους (depth factors) όπως ανέφερα παραπάνω. Αυτό πιθανόν να έγινε για την εξαγωγή πιο συντηριτικών αποτελεσμάτων. Παρόλα αυτά μπορεί να οδηγήσει συχνά σε μη οικονομικό σχεδιασμό.

 

Οι Ευρωκώδικες θα εφαρμοστούν πλήρως μετά το Μάρτιο του 2010. Μέχρι τότε το κάθε κράτος υποχρεούται να εκδόσει τα αντίστοιχα Εθνικά Κείμενα Εφαρμογής. Σύμφωνα με την αντίστοιχη σελίδα του ΤΕΕ για την Ελλάδα η έκδοση των κειμένων

εφαρμογής δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.

Επομένως δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:

 

1ο) Ποιο τρόπο σχεδιασμού θα ακολουθήσει η Ελλάδα? Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους Ευρωκώδικες υπάρχουν τρεις διαφορετικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις (Design Approach 1, 2 & 3). Η κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει ποια ή ποιες θα εφαρμόσει π.χ. στην Αγγλία έχει ήδη υιοθετηθεί μόνο η πρώτη προσέγγιση (Design Approach 1). Αντίθετα κάποιες χώρες έχουν επιλέξει να εφαρμόσουν περισσότερες από μια προσεγγίσεις.

 

2ον) Η εφαρμογή του Ευρωκώδικα θα σημάνει ταυτόχρονα και την απόσυρση των αντίστοιχων τμημάτων του ΕΑΚ? Ή είναι πιθανόν να γίνουν τροποποιήσεις ώστε να αποτελέσουν τα τμήματα αυτά το Εθνικό Κείμενο Εφαρμογής για τον Ευρωκώδικα 7?

 

Τέλος, θα ήθελα να παραθέσω δύο βιβλία που προσωπικά βρηκα πολύ χρήσιμα στην κατανόηση και εφαρμογή του Ευρωκώδικα 7.

 

Designers' Guide to EN 1997-1 Eurocode 7: Geotechnical Design - General Rules (Designer's Guides Eurocodes) by R. Frank, C. Bauduin, R. Driscoll, and M. Kavvadas

 

Decoding Eurocode 7 by Andrew Bond and Andrew Harris

 

P.S. Τα παραπάνω συγγράμματα παρατίθενται ως βιβλιογραφία και μόνο. Η αναφορά σε αυτά δεν αποσκοπεί σε καμμία περίπτωση σε διαφήμιση.

  • 8 months later...
Δημοσιεύτηκε

Αν δεν κάνω λάθος, τα ''Design approaches'' που αναφέρεις, έχουν σχέση με τους συντελεστές ασφαλείας (EC7-Part 1. Section 2.4.7.3.4)

 

Το γράμμα ''Ρ'' που έχουν οι παράγραφοι 2.4.7.3.4.2 (1), 2.4.7.3.4.3 (1) και 2.4.7.3.4.4 (1) σημαίνει πως είναι υποχρεωτικό να ακολουθούνται και οι τρεις προσεγγίσεις σχεδιασμού.

 

Αναγράφει και στα 3 ''it shall be verified...''. Παρεπιπτόντως, για να ξεκαθαρίσω κάτι, αυτά που γράφω είναι από το: BS EN 1997-1:2004 και είναι στα αγγλικά. Δεν έχω ελληνική έκδοση. Δεν ξέρω αν υπάρχει διαφορετική έκδοση για κάθε χώρα :confused: ...αλλά η λογική εφαρμογής τους είναι για να συγκλίνουν οι χώρες της Ε.Ε.

 

Θα επιθυμούσα να συνεχίσουμε το θέμα γιατί με ενδιαφέρει πολύ.:)

 

Υ.Γ. Hansen ή Meyerhof ; edit: χαχαχαχαχα μάλλον Terzahgi

Δημοσιεύτηκε
Οι Ευρωκώδικες θα εφαρμοστούν πλήρως μετά το Μάρτιο του 2010

 

Mα γιατί τα λέτε έτσι απότομα...

Δημοσιεύτηκε

Τα Design Approaches σχετίζονται με το ποιοι συντελεστές θα χρησιμοποιηθούν για τις εδαφικές παραμέτρους και τα φορτία. Η κάθε σχεδιαστική προσέγγιση έχει και διαφορετικούς συνδυασμούς.

 

Αν κοιτάξεις στο εκάστωτε Εθνικό Παράρτημα του Eurocode 0, περιγράφεται ποια προσέγγιση θα ακολουθήσει η κάθε χώρα. π.χ. Η Αγγλία θα ακολουθήσει την Μέθοδο 1.

 

σελ.9

NA.2.3.7.2 A2.3.1(5)

Approach 1 should be used for the design of structural members involving geotechnical actions and the resistance of the ground.

 

 

Το γράμμα P υποδυλώνει πράγματι υποχρεωτική εφαρμογή εφόσον όμως χρησιμοποιείς την συγκεκριμένη προσέγγιση. Αν θυμάμαι καλά υπάρχει μια χώρα [νομίζω η Γερμανία (με επιφύλαξη)] που αποφάσισε να κάνει έλεγχο και με τις τρεις προσεγγίσεις.

 

Υ.Γ. Hansen ή Meyerhof ; edit: χαχαχαχαχα μάλλον Terzahgi

Με βάση των EC7 μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια μέθοδο και όποιους συντελεστές θέλεις για τον υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας εδάφους. Ο EC7 δεν σε περιορίζει.

 

@Pappos

Επίσημα οι Ευρωκώδικες θα εφαρμοστούν από 1η Απρίλη σε όλη την Ευρώπη. Ήδη πελάτες στην Αγγλία ζητούν σχεδιασμό με βάση τους Ευρωκώδικες. Όπως όμως σωστά λες και εσύ στο Ελλαδιστάν ισχύουν άλλοι κανόνες...Δυστυχώς...

Δημοσιεύτηκε

Έχεις δίκιο tectonator:

 

2.4.7.3.4.1 General

(1)P The manner in which equations (2.6) and (2.7) are applied shall be determined using one of three Design Approaches.

 

Οπότε μάλλον είναι θέμα της κάθε χώρας να επιλέξει μέθοδο. Για Ελλάδα είναι ακόμα ρευστό αυτό;

 

Στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ μόνο την πρώτη μέθοδο διδάχθηκα και σε αυτό έχεις δίκιο.

 

Κάτι άλλο...το βιβλίο ''Decoding Eurocode 7'' το έχεις υπόψη σου; Αν ναι τι γνώμη έχεις;

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά έχω και τα δύο βιβλία. Και το ''Decoding Eurocode 7'' και το Designers' Guide to EN 1997-1 Eurocode 7: Geotechnical Design - General Rules (Designer's Guides Eurocodes).

 

Το 1ο είναι πιο απλά γραμμένο με αρκετά καλά παραδείγματα. Το 2ο πάει ένα βήμα πιο πάνω και σε θεωρεία αλλά και παραδείγματα.

 

Μην φανταστείς ότι οι μέθοδοι έχουν καμμία τρελλή διαφορά μεταξύ τους...Απλά αλλάζουν οι τιμές των συντελεστών και η ομαδοποιησή τους. Στην αρχή ίσως μπερδευτεί κάποιος αλλά μετά από μία-δύο φορές το πιάνει το νόημα.

 

Στην Ελλάδα πάμε για την 2η προσέγγιση αν θυμάμαι καλά...Όταν και αν βέβαια...

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Ο EC-7, ή αλλιώς το μεταφρασμένο DIN 1054!!!, δίνει τις βασικές αρχές ανάλυσης και σχεδιασμού γεωτεχνικών κατασκευών. Πιστεύω ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Γεωτεχνικών-Δομοστατικών Πολιτικών Μηχανικών, μιας και η σημερινή κατάσταση είναι τραγική. Ο Γεωτεχνικός δίνει φέρουσα ικανότητα, ο Στατικός την παίρνει για επιτρεπόμενη τάση και η κατασκευή παραπονιέται.

Όμως:

1. H ελληνική προετοιμασία είναι όπως πάντα πτωχή

2. Είχαμε ένα σωρό έξοδα τώρα θα πληρώσουμε και τους Ευρωκώδικες

3. Πως προσδιορίζεται άραγε η χαρακτηριστική τιμή της αστράγγιστης διατμητικής αντοχής του εδάφους με δύο δοκιμές UC;

4. Οι συντελεστές ασφαλείας που δίνονται (για όλα τα Design Approaches) χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά και αντικατοπτρίζουν το επίπεδο ασφάλειας που είναι διατεθιμένη να πληρώσει η κοινωνία. Δηλαδή χρησιμοποιούμε τους ίδιους συντελεστές, ανεξαρτήτως αβεβαιοτήτων.

Και η λίστα προβλήματων συνεχίζεται...

  • 9 months later...
Δημοσιεύτηκε

Γνωρίζει κάποιος αν πλέον υπάρχει επίσημο Εθνικό Κείμενο Εφαρμογής για τον Ευρωκώδικα 7?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.