Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τα θρυλικά Άγραφα, η καρδιά της ορεινής Ελλάδας, με τους αντιπροσωπευτικούς βιότοπους και τα είδη της υποαλπικής και αλπικής ζώνης, γίνονται μέλος της μοναδικής οικογένειας των «Απάτητων Βουνών».

Με Υπουργική Απόφαση τα Άγραφα σε συνολική έκταση 94,42 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υψομετρικού εύρους 1.747 μέτρων (από 371 έως 2.118 μ.) αποκτούν καθεστώς αυστηρής προστασίας με την ένταξή τους στα «Απάτητα Βουνά».

Τα «Απάτητα Βουνά» είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία βασίζεται επιστημονικά σε μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της καθηγήτριας κα Κ. Κατή. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων και η δημιουργία οποιασδήποτε τεχνητής επιφάνειας, ώστε να προστατευθεί η μοναδική βιοποικιλότητά τους.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται:

  • H περιοχή Δυτικών Αγράφων με έκταση 84 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο οποίο εμπίπτουν οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura 2000» με κωδική ονομασία GR2430002 «Όρη Άγραφα», Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα και GR1410002 «Άγραφα», Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ).
  • Η Νότια περιοχή Δημοτικής Ενότητας Αγράφων με έκταση 10,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία αποτελεί περιφερειακή ζώνη σπουδαίας προστατευόμενης περιοχής.

Οι ορεινές περιοχές και εκτάσεις των Αγράφων που εντάσσονται στα «Απάτητα Βουνά» είναι πολύ σημαντικές για τα αρπακτικά πτηνά, όπως το Όρνιο (Gyps fulvus), τον Χρυσαετό (Aquila chrysaetos), τον Πετρίτη (Falco peregrinus), τον Φιδαετό (Circaetus gallicus), καθώς και για την Κοκκινοκαλιακούδα (Pyrrhocorax pyrrhocorax).

Αποτελούν ζώνη εξάπλωσης του αγριόγιδου των Βαλκανίων και του λεπιδόπτερου (Parnassius apollo) του οποίου οι πληθυσμοί περιορίζονται κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και εμπίπτουν στην περιοχή εξάπλωσης της καφέ αρκούδας (Ursus arctos).

Εκτός από τα Άγραφα, στα «Απάτητα Βουνά» έχουν ενταχθεί, ήδη, εκτάσεις σε Λευκά Όρη, Τύμφη, Σμόλικα, Ταΰγετο, Όρος Σάος και Όρος Χατζή.

Η ένταξη των  Αγράφων στα «Απάτητα Βουνά» σημαίνει απαγόρευση  διάνοιξης οποιουδήποτε δρόμου και κατασκευή οποιασδήποτε επιφάνειας. Θα ακολουθουθήσουν δεκάδες βουνοκορφές που θα ενταχθούν στα Απάτητα Βουνά.


View full είδηση

Δημοσιεύτηκε
Στις 29/7/2022 το ΥΠΕΝ με "τυμπανοκρουσίες" με την υπουργική απόφαση ΥΑ 78498/2217/27-07-2022 με ΑΔΑ. 91ΣΕ4653Π8-ΧΕ4 ανακοίνωσε την υποτίθεται «προστασία» του φυσικού περιβάλλοντος των Αγράφων από αλλοιώσεις και επεμβάσεις όπως είναι η κατασκευή βιομηχανικών αιολικών και άλλων οχλουσών δραστηριοτήτων. Όμως έχει κάποια δόση ουσίας η ανωτέρω απόφαση?
Η συνολική περιοχή των Αγράφων έχει έκταση 2.664 τετ.χιλ. και καταλαμβάνει έκταση του δυτικού ορεινού τμήματος της Καρδίτσας (Θεσσαλικά Αγραφα) και του βόρειου τμήματος της Ευρυτανίας και μικρού τμήματος της βόρειας Φθιώτιδας (Ευρυτανικά Άγραφα), όπως έχει καταγραφεί από έναν από τους σημαντικότερους μελετητές της φύσης και της ιστορίας των Αγράφων του αείμνηστου Δασολόγου Σεραφείμ Τσιτσιά στο βιβλίο του Τα Άγραφα της Πίνδου (έκδοση 1967 και πρόσφατη επανέκδοση 2022) Έτσι, δεν είναι μια μικρή περιοχή γύρω από το χωριό Άγραφα, ή η έκταση του σημερινού Δήμου Αγράφων (που έχει έκταση 920 τετρ.χιλ.)
Εντός των Αγράφων υπάρχει η προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 Όρη Άγραφα με κωδικό GR2430002 και έκταση 390 τετρ.χιλ.
Πρόσφατα μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει καταγράψει τις περιοχές άνευ δρόμων (ΠΑΔ) της χώρας μας που χρίζουν ιδιαίτερης προστασίας. Σημειώνουμε ότι ΠΑΔ είναι μια περιοχή που έχει έκταση τουλάχιστον ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο και απέχει τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από αμαξωτό δρόμο. Εντός των Αγράφων είναι και δύο περιοχές ΠΑΔ με συνολική έκταση 94,42 τετρ.χιλ. στα Δυτικά Άγραφα πέριξ των κορυφών Ντεληδήμι, Φτέρη και Λιάκουρα. Αυτές τις δύο περιοχές εντάσσει τώρα το ΥΠΕΝ με την ανωτέρω απόφαση του στα Απάτητα Βουνά.
Βλέπουμε ότι η έκταση αυτή είναι μόλις το 3,54% των Αγράφων ή το 24,1% της περιοχής Natura. Λόγω δε του δυσπρόσιτου της περιοχής αυτής δεν υπάρχει εντός της καμία άδεια αιολικού σε ισχύ.
Επίσημος χάρτης για την περιοχή «Άγραφα απάτητα βουνά» δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΝ αλλά από την περιγραφή στην ΥΑ καταλαβαίνουμε τι εννοεί.
Οπότε στον χάρτη έχουμε σημειώσει την περιοχή των Αγράφων με κόκκινη γραμμή, την περιοχή Natura με μωβ, τις περιοχές «Απάτητα Βουνά» με μπλέ και τις άδειες των αιολικών σε ισχύ με πράσινο και πράσινο σκούρο χρώμα.
Στα Άγραφα από την δεκαετία του ΄80 και με χρηματοδοτήσεις από την τότε Ε.Ο.Κ. (Ευρωπαϊκή Ένωση) αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου έχουν σπαταληθεί τεράστια ποσά σε ημέτερους εργολάβους των κυβερνήσεων για διανοίξεις εκατοντάδων χιλιομέτρων δασικών δρόμων που υποτίθεται θα έφερναν την ανάπτυξη. Τελικά από τους δρόμους αυτούς έφυγαν και οι τελευταίοι των κατοίκων. Πολλοί δρόμοι έχουν εγκαταλειφθεί και η φύση, λόγω και του μικρού τους πλάτους έως 3 μ., προσπαθεί μάταια να τους αφομοιώσει, αλλά το τοπίο έχει ήδη κατακερματισθεί, οπότε το επιστημονικό εργαλείο των Π.Α.Δ. δεν μπορεί να έχει καμία χρησιμότητα για την προστασία των Αγράφων και σε άλλη βάση πρέπει να αναζητηθεί η προστασία του.
Καταλαβαίνει πλέον κανείς ότι το όλο εγχείρημα «Άγραφα απάτητα βουνά» είναι μια κοροϊδία, ένα κενό γράμμα, οι δυσπρόσιτες περιοχές αυτές που εντάχθηκαν στην Υ.Α. προστατεύονταν ήδη από την φύση τους και δεν έχουν ανάγκη την οποιαδήποτε κυβερνητική προστασία και δεν έχουν δε καμία άδεια αιολικού για να ακυρωθεί.
 
πηγή:

 

 
 
Δημοσιεύτηκε (edited)
21 ώρες πριν, 41ex said:

Καταλαβαίνει πλέον κανείς ότι το όλο εγχείρημα «Άγραφα απάτητα βουνά» είναι μια κοροϊδία, ένα κενό γράμμα, οι δυσπρόσιτες περιοχές αυτές που εντάχθηκαν στην Υ.Α. προστατεύονταν ήδη από την φύση τους και δεν έχουν ανάγκη την οποιαδήποτε κυβερνητική προστασία και δεν έχουν δε καμία άδεια αιολικού για να ακυρωθεί.

Συμφωνώ ότι η λογική των πολιτικών είναι το "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια" αλλά ας μην είμαστε τόσο σίγουροι για την "αυτοπροστασία των βουνών". Δεν αποκλείεται αύριο να βρεθούν προγράμματα σίτισης απόρων κρατικών εργολάβων και να σου κάνουν τα Τζουμέρκα θεσσαλική πεδιάδα σε ένα χρόνο. Αυτό το κράτος είναι ικανό για όλα. Αρκεί να μην ξυπνήσουν οι κοιμισμένοι. 

Edited by Konstantinos IB

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.