Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

«Ελευθέρας» στην άσκηση επαγγέλματος σε χώρους κατοικίας, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα (π.χ. ένα εξοχικό), δίνει με νέα ρύθμιση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ως προϋπόθεση θέτει τον όρο η δραστηριότητα να είναι συμβατή με την κύρια χρήση του κτιρίου. Με τη σχετική ρύθμιση επιχειρείται τροποποίηση στο Προεδρικό Διάταγμα του 2018 για τις χρήσεις γης (ΠΔ 59/2018 -Α΄ 114).

Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και άλλες περιβαλλοντικές διατάξεις», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στο άρθρο 59, διευκρινίζεται ότι η κατ’ εξαίρεση χρησιμοποίηση της ειδικής κατηγορίας χρήσεων γης «κατοικίας» που προβλεπόταν στο ΠΔ, δεν αφορά μόνο τη μόνιμη κατοικία.

Άσκηση επαγγέλματος σε χώρους κατοικίας

Συγκεκριμένα, προτείνεται ότι οι χώροι της κατοικίας θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για άσκηση επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτιρίου όπως, ιατρού, ο οποίος δεν πρέπει να διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας, καθώς και δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή, οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή – προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου.

Η εξαίρεση ισχύει εφόσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτιρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας και βρίσκεται εντός της κατοικίας αυτού που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα. Στόχος του νομοθέτη είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν, σε περιοχές κατοικίας, είτε να μισθώνουν επαγγελματική στέγη γραφείου, είτε να διατηρούν επαγγελματικό γραφείο σε ιδιόκτητο ακίνητο το οποίο δεν είναι εντός της μόνιμης κατοικίας τους.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο, βάσει του ΠΔ 58/2018 περιορίζει την επαγγελματική στέγη των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές κατοικίας αποκλειστικά εντός της μόνιμης κατοικίας τους.

Παρατείνεται έως το 2025 η προθεσμία για νομιμοποίηση κάμπινγκ

Παράλληλα, με άλλη ρύθμιση παρατείνεται, στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο, η προθεσμία για τη νομιμοποίηση κατασκευών Οργανωμένων Τουριστικών Κατασκηνώσεων (κάμπινγκ), ώστε, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, τόσο στις δασικές υπηρεσίες, όσο και στους διαχειριστές των τουριστικών υποδομών, να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες, δίχως να προβλέπεται πλέον η αναστολή κήρυξης πράξεων αναδάσωσης.

Έτσι, τουριστικές εγκαταστάσεις σε ακίνητα δασικού χαρακτήρα του Ελληνικού Δημοσίου ή του ΕΟΤ, που έχουν οποτεδήποτε παραχωρηθεί σε αυτόν για τουριστική αξιοποίηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο και ανεγέρθηκαν από τον ΕΟΤ ή την ΕΤΑΔ ή τρίτο, στον οποίο παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα τουριστικής αξιοποίησης, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες. Για τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων αυτών πρέπει να εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ, ώστε να θεωρείται ότι οι εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας επισκευής, συντήρησης και εκσυγχρονισμού. Οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεούνται στη χορήγηση των σχετικών αδειών και εγκρίσεων χωρίς να απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης από τον οικείο δασάρχη.

Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων

Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων εντός υφιστάμενου κτιρίου, για το οποίο εκδίδεται, ή ήδη έχει εκδοθεί, διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ, δεν απαιτείται η γνωμοδότηση του οικείου Δασάρχη. Οργανωμένες Τουριστικές Κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) που λειτουργούν σε εκτάσεις που υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και δεν έχουν την προβλεπόμενη έγκριση, οφείλουν να λάβουν έως την 20ή Φεβρουαρίου 2025, την πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα της αρμόδιας Δασικής Αρχής με την οποία εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κάθε επέμβασης. Έως τότε αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής και επιβολής προστίμων κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί, ενώ παύουν να ισχύουν εφόσον τελικά εκδοθεί η προβλεπόμενη πράξη της δασικής υπηρεσίας.

Να σημειωθεί ότι ως οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) ορίζονται κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, υπαίθρια, με ή χωρίς οικίσκους, στα οποία παρέχεται η δυνατότητα διαμονής, εστίασης και αναψυχής τουριστών που διαθέτουν ή όχι ίδια κατασκηνωτικά και μεταφορικά μέσα, όπως συρόμενα ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα τροχόσπιτα, σκηνές, τροχοσκηνές ή σκηνές επί της οροφής οχημάτων, τουριστικά λεωφορεία διαμορφωμένα με κοιτώνες (hotel bus) και τουριστικά λεωφορεία με συρόμενα οχήματα διαμορφωμένα με κοιτώνες (rotel hotel).


View full είδηση

Δημοσιεύτηκε (edited)
43 minutes ago, Engineer said:

Στόχος του νομοθέτη είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν, σε περιοχές κατοικίας, είτε να μισθώνουν επαγγελματική στέγη γραφείου, είτε να διατηρούν επαγγελματικό γραφείο σε ιδιόκτητο ακίνητο το οποίο δεν είναι εντός της μόνιμης κατοικίας τους.

Σε ελεύθερη μετάφραση : μπορεί κάποιος δηλαδή, σε χώρο με κύρια χρήση κατοικίας (λόγου χάρη εξοχικό ή ένα άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του στην ίδια πόλη) να το δηλώσει ως έδρα, διατηρώντας την ίδια "φορολογική λογική" με την περίπτωση έδρας στο σπίτι (δηλώνοντας τα έξοδα ίσα προς το 1/3); 

Edited by JohnnyHoliday
Δημοσιεύτηκε

Μέχρι στιγμής ισχύει ότι εντός της κύριας κατοικίας του (αυτής δηλαδή που διαμένει) ένας μηχανικός, λογιστής, δικηγόρος κλπ, μπορεί να κάνει χρήση τμήματος της οικίας του (θα πρέπει και να υπάρχει κάποιο υπόλοιπο για να διαμένει) για άσκηση επαγγέλματος. Αυτό έχει κριθεί στο παρελθόν με τη νομολογία ότι οι χρησιμοποίηση του χώρου κατοικίας για αυτές τις δραστηριότητες δεν "αλλοιώνει" την χρήση της κατοικίας. 

Αυτό που μάλλον θέλουν να αλλάξουν είναι να επιτρέπεται η άσκηση των παραπάνω επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όχι μόνο στην κύρια κατοικία (δηλαδή σε αυτή που διαμένει μόνιμα) αλλά και σε δευτερεύουσα (δηλαδή να μην ενδιαφέρει αν ο επαγγελματίας διαμένει μόνιμα στην κατοικία που θα χρησιμοποιεί και για άσκηση του επαγγέλματός του).

Στο παραπάνω νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με μια κακογραμμένη διατύπωση. Πιθανώς να εννοούν ότι ο εκμισθωτής θα μισθώσει σε κάποιο μισθωτή κατοικία και σε αυτή ο μισθωτής μπορεί (με ειδική μνεία στο μισθωτήριο) να μπορεί να την χρησιμοποιεί και σαν επαγγελματική έδρα. Μόνο που αυτό συμβαίνει και σήμερα. Ας περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αν και για να σας είμαι ειλικρινής, τις δύο πρώτες παραγράφους τις γνώριζα ήδη, καθώς το έψαξα ιδιαίτερα το θέμα. 

Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι το ζήτημα των παγιών, σε ποσοστό 1/3 (έχω χώρο αλλά χρησιμοποιείται και ως δευτερεύουσα κατοικία, συνεπώς δεν θα με ενδιέφερε να τον μετατρέψω εξ ολοκλήρου σε επαγγελματικό και παρόλο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις). 

Συνεπώς, θα αναμένω το τελικό σχέδιο του Νόμου, καθώς και λοιπές διευκρινιστικές εγκυκλίους που ενδεχομένως να ακολουθήσουν μετά την ψήφισή του.

Edited by JohnnyHoliday
  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Αναρτώ την σχετική  παράγραφο για ευκολία συζήτησης. Είναι αυτό που λέγαμε πριν λίγο καιρό ότι θα καταργούνταν το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας όπως αυτό όριζε το άρθρο 1 του ΠΔ/59.2018

ΝΟΜΟΣ 4986/ ΦΕΚ 204/Α/28.10.2022

Άρθρο 73.

Ειδική κατηγορία χρήσεως γης «κατοικίας» -Τροποποίηση παρ. ΙΙ άρθρου 1 π.δ. 59/2018

 Στο πρώτο εδάφιο της περ. 1 της παρ. ΙΙ του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114), περί της κατ’ εξαίρεση χρησιμοποίησης της ειδικής κατηγορίας χρήσεων γης «κατοικίας», προσδιορίζεται ότι αφορά τα ελευθέρια επαγγέλματα και προστίθεται στη σχετική ενδεικτική απαρίθμηση αυτών, το επάγγελμα του ψυχολόγου, ο περιορισμός της μόνιμης κατοικίας του δευτέρου εδαφίου απαλείφεται, και η περ. 1 της παρ. ΙΙ διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Κατοικία
Κατ’ εξαίρεση, χώροι της κατοικίας επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτηρίου, όπως ιατρού (που δεν διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας), δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή, οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή προγραμματιστή Η/Υ, ψυχολόγου, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφόσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτηρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας και βρίσκεται εντός κατοικίας αυτού που ασκεί το ελευθέριο επάγγελμα.»

Δημοσιεύτηκε (edited)

Θα πρέπει να είναι έστω και δευτερεύουσα κατοικία (εξοχική) του ατόμου που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα? Αν είναι εξοχική κατοικία συγγενή του και του μισθώσει τμήμα της κατοικίας για να το χρησιμοποιήσει ως έδρα υπάρχει πρόβλημα φαντάζομαι....(?)

Edited by pirsogiannis
Δημοσιεύτηκε

Με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αποδεικνύεται από φορολογικό έγγραφο. Η διαφοροποίηση σε σχέση με πριν είναι ότι άρθηκε η απαίτηση για κύρια (μόνιμη) κατοικία. Οπότε, πλέον η χρήση της κατοικίας μπορεί να είναι συμβατή με το επάγγελμα πχ του μηχανικού ακόμη και αν η κατοικία είναι δευτερεύουσα για τον επαγγελματία και όχι κύρια.

Αν πχ ο πατέρας ή κάποιος συγγενής μισθώσει μια κατοικία και δηλώσει  τον επαγγελματία ως φιλοξενούμενο (άρα για τον φιλοξενούμενο αυτή θα είναι η κατοικία του) ο επαγγελματίας μπορεί να ασκήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα εντός χώρου της κατοικίας. 

Τώρα, για το αν μπορεί να μισθωθεί τμήμα κατοικίας δεν το ξέρω αλλά εκτιμώ πως γίνεται  όπως για παράδειγμα νοικιάζεται ένα διαμέρισμα στο οποίο συγκατοικούν 2-3 φοιτητές. Αν του νοικιάσει ένα δωμάτιο (πχ το σαλόνι του σπιτιού), αυτός θα δηλώσει είτε σαν κύρια (αν δεν έχει άλλη) είτε σαν δευτερεύουσα κατοικία και θα ασκεί το επάγγελμα. 

Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση αυτό που αποτελεί το βασικό κριτήριο είναι το επαγγελμα να ασκείται εντός της κατοικίας και αυτή να αποδεικνύεται (πχ με φορολογικό έντυπο) ότι αποτελεί κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του επαγγελματία.

Δημοσιεύτηκε (edited)
2 hours ago, Pavlos33 said:

Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση αυτό που αποτελεί το βασικό κριτήριο είναι το επαγγελμα να ασκείται εντός της κατοικίας

Αυτό μπήκε θεωρώ, για να αποκλείει κάθε είδους δραστηριότητα, η οποία μπορεί να επεκταθεί προς τα έξω (π.χ.αυλή σπιτιού ή οτιδήποτε). Για αυτό άλλωστε και έχει μπει στην ίδια πρόταση αναφορικά με τον κανονισμό της πολυκατοικιας και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. 

Σε σχέση τώρα, με αυτό που αναφέρει ο άλλος συνάδελφος από την Ήπειρο, δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη "εξοχικό" ως δευτερεύουσα. Αρκεί να είναι και ένα/πολλά απλό/α διαμέρισμα/σματα, η/τα οποία δηλώνεται/ονται ως άλλη κατοικία, στο Ε9.

Edited by JohnnyHoliday
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ναι, το ερώτημα είναι θα πρέπει να δηλώνεται ως "άλλη κατοικία" από τον μηχανικό(ελευθ.επαγγελμ) ?

να το πούμε απλά: πατέρας μπορεί τμήμα του εξοχικού του (του πατέρα) να το "μισθώσει" ως έδρα στον γιο ελευθ.επαγγ?

Edited by pirsogiannis

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.