Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Είναι μια μικρή πρόκληση για εμένα καθώς μου προέκειψε ένα εργάκι το οποίο δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Πρόκειται για ένα ΣΠΑ με τις πισίνες τα τζακούζι με κομμωτήρια χαμάμ και ότι αλλο βάλει ο νούς. Ο κύριος του έργου θέλει να χρησιμοποιήσει πράσινη τεχνολογία και ανανεώσιμες. Μια αρχική σκέψη ήταν η γεωθερμία σε ένα υβριδικο συστηματάκι με ένα καυστήρα με πελετς, ακόμα και ηλιακά θερμικά, και στην στέγη φωτοβολταικά. Θέρμανση - κλιματισμό με funcoils οροφής, πισίνα θερμενόμενη απο την γεωθερμία κτλ. Είναι πολύ σύνθετο αλλα για έμπειρους μηχανικούς ίσως τόσο απλό.

Πραγματικά θα ήθελα να ακούσω την άποψη όλων και θα είναι σεβαστή. Ο χρόνος τρέχει καθότι σε τρείς μέρες θα έχω στα χέρια μου κατόψεις.

Τα αποτελέσματα που θα βγούν απο αυτή την συζήτηση ελπίζω να είναι χρήσιμα σε όλους.

Ενα τελευταίο είναι αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει και με υλικό θα είμαι ευγνώμων. Ευχαριστώ!

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

για τι μεγεθος εργου μιλαμε?

μπορεις να παρεχεις μεγαλο κομματι της θερμανσης των νερων απο ηλιακο συστημα ηλιοθερμιας..

 

1.τι χωρητικοτητας ειναι οι πισινες +spa?

2.ποσα ατομα θα το χρησιμοποιουν?

3.εχει χωρο για τοποθετηση ηλιακων συλλεκτων και πόσα τετραγωνικα ειναι?

4.οι πισινες ειναι εξωτερικες ή εσωτερικες?

5.αποσταση μεταξυ ηλιακων συλλεκτων και λεβητοστασιου πόσα μετρα ειναι?

Δημοσιεύτηκε

Αν είναι μεγάλη η εγκατάσταση αξίζει σίγουρα μια τεχνοοικονομική μελέτη για γεωθερμία θέρμανσης-δροσισμού με φαν κοιλ. Εφόσον είναι πολλά τα νερά πιστεύω συμφέρει άνετα αρκεί να υπάρχει διαθέσιμο το πάγιο κεφάλαιο. Οπότε κάνεις συνδυασμό με ηλιοθερμία κι έχεις λεβητοστάσιο χωρίς λέβητα :), απίθανα πράγματα. Ουσιαστικά με γεωθερμία και ηλιακά δε θα χρειάζεται καύση.

 

Τα ΦΒ βάλτα ίσα ίσα για να σου δίνουν το ρεύμα της γεωθερμικής αντλίας αν το κρίνεις συμφέρον. Αν υπάρχει χώρος για πολλά ΦΒ άντε και για φώτα.

 

Τώρα υπάρχει και μία παλαβή λύση αλλά θέλει εμπειρία και ωριμότητα μεγάλη γύρω από τα συστήματα ΑΠΕ. Το απλό (σχετικά, 1 έργο υπάρχει τέτοιο στην Ελλάδα) είναι να κάνεις γεωθερμία-ηλιοθερμία και να δουλεύουν υβριδικά/εναλλακτικά. Υπάρχει όμως και το απίθανο να περνάς μέσω ελεγκτή το νερό του ηλιακού αντί για απ' ευθείας κατανάλωση, όταν συμφέρει, στον κύκλο της γεωθερμίας ώστε να ανεβάζει τόσο το cop που να είναι ενεργειακά αποδοτικότερο από την άμεση χρήση. Ωραία πράγματα τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται στην Ευρώπη.

 

Αυτό που λες για έμπειρο μηχανικό δεν ισχύει γιατί οι έμπειροι δεν έχουν προλάβει ώριμες τεχνολογίες. Υπερδιαστασιολόγηση καυστήρα κι άγιος ο θεός. Σε μας πέφτει το βάρος της άρτιας ενέργειας. Οι παλιοί συχνά παραβαίνουν και τον απλούστερο κανόνα των μηχανικών ότι 'ποτέ σε ενεργειακό κύκλο δε μετατρέπουμε την ίδια μορφή ενέργειας περσσότερες από μία φορές' . Δλδ ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι ότι αθλιότερο υπάρχει στον πλανήτη αυτόν περιβαλλοντικά μετά τα όπλα...

Δημοσιεύτηκε

stamatiskal, οι ανανεώσιμες ή εναλλακτικές πηγές ενέργειας έχουν αρκετά έως πολύ υψηλότερο κόστος αρχικής εγκατάστασης και χαμηλότερο έως πολύ χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. Ελεγξε πρώτα ότι ο πελάτης σου είναι διατεθιμένος να επενδύσει το μεγαλύτερο αυτό αρχικό κόστος.

Δημοσιεύτηκε

Αρχικό κόστος εγκατάστασης σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο. Προσπαθεί να επενδύσει πράσινα για να έχει και καλύτερη διαφήμιση. Αυριο θα έχω και τετραγωνικά συνολικά, πισίνες κτλ. Είναι μια καλή ευκαιρεία για ανταλλαγή απόψεων αυτό το έργο γιατί έχει πολλές απιτήσεις σε ενέργεια, πρώτα απ'ολα σε ηλεκτρική, θέρμανση κλιματισμούς και θερμενόμενες πισίνες.

 

Αρχικά είχα σκεφτεί ένα τεράστιο μπόιλερ στο υπόγειο, και να συνδιάζεται με ηλιακά θερμικά (έτσι ώστε να αποφύγω φωτοβολταικά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα καταναλίσκεται απο την γεωθερμία και να έχω περισσότερα έξοδα) αλλά μετά δεν ήθελα να ποντάρω απόλυτα στον ήλιο για την θέρμανση, δεν γνωρίζω βέβαια τι γίνεται με τα ηλιακά θερμικα και τον κλιματισμό. Έτσι τα φωτοβολταικα τα κρίνω επιτακτίκα να μπουν. Αύριο θα παραθέσω και τετραγωνικά ταράτσας. Αν και ο ιδιοκτήτης κολλάει λίγο στο αισθητικό και έτσι σκεφτικα ένα καγκελάκι περιέργο με κατι σαν στόρια που θα δίνει και ένα αισθητικό φινίρισμα περιμετρικά της ταράτσας. Τώρα η γεωθερμία θα μου δίνει και κλιματισμό; Για δροσισμό γνωρίζω.

 

Καλημέρα. Το σπα ειναι 400 τετραγωνικά με 45 τετραγωνικα εσωτερική θερμενόμενη πισίνα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν περιμένω απόψεις. Πως θα καλύψουμε ενεργειακά με συγχρονες μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας ένα τέτοιο κτίριο.

Δημοσιεύτηκε

Δύο σχόλια.

Πρώτα: καλά κάνει ο εργοδότης και προσπαθεί να κάνει διαφήμιση στηριζόμενος σε πράσινη τεχνολογία. Πες του όμως κανένα νούμερο (αρχικό κόστος επένδυσης) για να ξέρει ο άνθρωπος ότι η διαφήμιση ... κοστίζει.

 

Δεύτερον : Τώρα τελευταία, ακούω συχνά για "δροσισμό". Υπάρχει τέτοιος επίσημος όρος;

Εάν με τον όρο "δροσισμό" εννοούμε "μέτριο κλιματισμό", τότε με την χρήση του όρου "δροσισμός" δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες σε κανέναν, το αντίθετο μάλιστα.

Εάν κάνω λάθος, και υπάρχει κάπου (σχολή που να διδάσκεται ο δροσισμός, εταιρεία που να πουλά προϊόντα δροσισμού, μηχανικοί που κάνουν μελέτες δροσισμού κτλ) σαν όρος ο "δροσισμός", παρακαλώ να με διορθώσετε. Εάν όχι, ας προσπαθήσουμε να μην τον χρησιμοποιούμε.

 

Επί του ερωτήματός σου. Να κάνω μια χονδική εκτίμηση για να έχουμε ένα νούμερο αναφοράς. Εάν έβαζες καυστήρα θα χρειαζόσουν περίπου 200 - 250 kW.

Δημοσιεύτηκε

έχει δίκιο ο Κώστας..

 

Θερμοδυναμικά φυσικά είναι πολύ ωραίο να αφαιρείς θερμότητα απο ενα σπιτι κτλ κτλ...

Η έννοια του δροσισμού στην ελλάδα έχει κάποιο νόημα σε βιοκλιματικά σπίτια (σπάνιο πράγμα στην ελλάδα...)και ο τρόπος εφαρμογής..

 

στην ενδοδαπέδια είναι λίγο άκυρο(παρόλο που το διαφημιζουν μεγάλες εταιρείες),διοτι ο κρύος αέρας κάθεται κάτω ούτως ή άλλως,οπότε δώρο-άδωρο...κάτι ψιλά θα πάρεις απο ακτινοβολία,αλλά με ανοιχτά παράθυρα για δροσιά ή το να πατάς κρύο πάτωμα δεν είναι και οτι καλυτερο...

υγροποίηση?

ποιος μάγκας εγκαταστάτης θα ρυθμίσει τις θερμοκρασίες και θα τηρήσει όλες μα όλες τις σωληνώσεις μονωμένες εκει που πρέπει να είναι μονωμένες?

αφύγρανση?

θα έχουμε προυπόθεση ως λειτουργίας να ξεραίνουμε τον αέρα,για να έχουμε κλιματισμο?

 

ο δροσισμός έχει νόημα άν τον κάνεις στην οροφή...

τότε θα έχεις ότι πλεονεκτήματα έχει θεωρητικά η ενδοδαπέδια θέρμανση...

δηλαδή θα 'βρέχει' δροσερό αέρα απο πάνω προς τα κάτω,κάτι αρκετά καλό θα έλεγα...

 

αλλά έχει τόσες παραμέτρους εγκατάστασης(πχ το πως θα μπουν τα φωτιστικά, άλλα συνεργεία παράλληλα με τις εργασίες κτλ) που πραγματικά πολλοί λίγοι μπορούν να κάνουν τέτοια συστήματα να είναι 100% λειτουργικά...

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Απ'ότι βλέπω δεν έχεις ασχοληθεί ξανά με πισίνες σε εσωτερικούς χώρους.

 

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον έλεγχο της υγρασίας για να αποφύγεις ζημιές στον χώρο (μούχλα, φουσκωμένα ξύλα) και δυσφορία των ατόμων που θα βρίσκονται εκεί.

 

Το αντίστοιχο ΤΟΤΕΕ δίνει τις επιθυμητές τιμές της υγρασίας και της ταχύτητες αέρα.

Για την θέρμανση θα λάβεις υπ'όψιν τα στοιχεία για λουτρό, καθώς πολλοί θα είναι ημίγυμνοι στον χώρο και όχι με πλήρη ένδυση.

 

Επίσης ισχύουν πιο αυστηρές προδιαγραφές για τα ηλεκτρολογικά καθώς και για το δάπεδο.

Δημοσιεύτηκε
Δύο σχόλια.

Δεύτερον : Τώρα τελευταία, ακούω συχνά για "δροσισμό". Υπάρχει τέτοιος επίσημος όρος;

Εάν με τον όρο "δροσισμό" εννοούμε "μέτριο κλιματισμό", τότε με την χρήση του όρου "δροσισμός" δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες σε κανέναν, το αντίθετο μάλιστα.

Πες τα συνάδελφε, έχω βαρεθεί να τα λέω...

 

Να υπενθυμίσω ότι υπάρχει και μια κατηγορία μελετών που ονομάζονται ΄΄ενεργειακές΄΄...

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει δροσισμός αλλά δεν αρκεί. Λειτουργεί ενισχυτικά σε fan coil, όπως ακριβώς τα ηλιακά λειτουργούν υποστηρικτικά σε θέρμανση. Απλώς το κτίριο δεν πρέπει να είναι ενεργειακή τρύπα. Δεν είναι όλα on-off στον ενεργειακό σχεδιασμό. Όπως λέει κι ο πρωτεργάτης του βιοκλιματικού σχεδιασμού στην Ελλάδα και πατέρας του πρώτου Έλληνα τεχνικού διευθυντή στην Φ1 (φεράρι) Τομπάζης : 'ο σχεδιασμός δεν είναι μονοσήμαντος, είναι σαν το δέρμα του ανθρώπου, αλλού πρέπει να είναι σκληρό αλλού μαλακότερο, σκουρότερο κλπ' .

 

Μια βασική ερώτηση : έχει μπει κανείς κριτής των ενεργειακών σε χώρο με 'δροσισμό' (και όχι κλιματισμό) ; Έτσι για να αποκτήσετε και μία άποψη όχι ως μηχανικοί, αλλά ως άνθρωποι σε σχέση με την ευεξία που νιώθετε. Θα αναθεωρήσετε το αν υπάρχει δροσισμός ή όχι. Χωρίς την ανάλογη εμπειρία πως κατακρίνετε;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.