dark74 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20 , 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20 , 2022 (edited) Καλησπέρα σε όλους Θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τις υπαίθριες εγκαταστάσεις. Εδώ και χρόνια συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε Μ/Σ 1:1 230V. Αν ο πελάτης ΔΕΝ θέλει (δεν έχει αγοράσει φωτιστικά ή άλλο εξοπλισμό στα 42V) τότε τίθενται μερικά ερωτήματα. Αν εξαιρέσουμε τις κατανεμημένες χωρητικότητες (ας τις θεωρήσουμε αμελητέες), περιγράφεται ως λύση η ισοδυναμική σύνδεση με αγείωτο αγωγό των μεταλλικών μερών των φορτίων που τροφοδοτούνται. Αυτό είναι κατανοητό διότι στο 2ο σφάλμα (ας υποθέσουμε οτι η 1η διαρροή είναι μεταξύ φάσης προς γη) το οποίο μπορεί να είναι ουδέτερος προς γη τότε ο άνθρωπος πράγματι εκτίθεται σε επικίνδυνη τάση. Όμως στη πράξη αυτή η αγείωτη ισοδυναμική σύνδεση δεν υφίσταται. Είναι μια θεωρητική υπόθεση και τούτο διότι αν έχεις π.χ. μεταλλικούς στύλους πακτωμένους στη γη, τότε η ισοδυναμική σύνδεση γειώνεται (μέσω των μεταλλικών μερών) και μάλιστα σε πολλαπλά σημεία. Μια άλλη λύση είναι η χρήση επιτηρητή μόνωσης (IMD) εδώ πάλι, εφόσον το δευτερεύον του Μ/Σ είναι αγείωτο και ο επιτηρητής απαιτεί μια γείωση, πια γείωση χρησιμοποιούμε ? Έχει κανείς εμπειρία σε τέτοιες εγκαταστάσεις ? Ευχαριστώ Edited Αύγουστος 20 , 2022 by dark74
Πέτρανθος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21 , 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21 , 2022 Πραγματικά, είναι δύσκολο να διατηρηθούν - στη διάρκεια ζωής μιας εγκατάστασης - οι συνθήκες που απαιτούνται για το διαχωρισμένο κύκλωμα. Γι αυτό, η καλύτερη και απλούστερη λύση είναι κύκλωμα 230V (ή κυκλώματα) με ανεξάρτητο rcd. Αν για λειτουργικούς λόγους χρησιμοποιηθεί υποβιβασμένη τάση στο κύκλωμα εξωτερικού χώρου, πάλι το rcd παρέχει την αυξημένη προστασία (σχόλιο: το τελευταίο δεν είναι υποχρεωτικό, το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 είναι πολύ αναλυτικό και σαφέστερο - έναντι του ΕΛΟΤ HD 384 - σε αυτά τα θέματα). [Στο ειδικό θέμα που θέτεις (ανεξάρτητη γείωση επιτηρητή), η γείωση - που μπορεί να είναι ένας απλός πασσαλογειωτής - πρέπει να είναι ηλεκτρικά ανεξάρτητη από το προστατευόμενο κύκλωμα. Για πόσο διάστημα, όμως, θα παραμείνει ηλεκτρικά ανεξάρτητη, σε ένα εξωτερικό χώρο, όταν μια σιδηροσωλήνα ή μια περίφραξη μπορεί να την "βραχυκυκλώσει"? Επομένως, επανέρχεται το πρόβλημα που έθεσες στο αρχικό ερώτημά σου. Βέβαια, θα μου πεις, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις επιθεωρούνται για να παραμένουν ασφαλείς. Σε ένα τέλειο κόσμο...]
dark74 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21 , 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21 , 2022 (edited) 2 hours ago, Πέτρανθος said: Πραγματικά, είναι δύσκολο να διατηρηθούν - στη διάρκεια ζωής μιας εγκατάστασης - οι συνθήκες που απαιτούνται για το διαχωρισμένο κύκλωμα. Γι αυτό, η καλύτερη και απλούστερη λύση είναι κύκλωμα 230V (ή κυκλώματα) με ανεξάρτητο rcd. Αν για λειτουργικούς λόγους χρησιμοποιηθεί υποβιβασμένη τάση στο κύκλωμα εξωτερικού χώρου, πάλι το rcd παρέχει την αυξημένη προστασία (σχόλιο: το τελευταίο δεν είναι υποχρεωτικό, το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 είναι πολύ αναλυτικό και σαφέστερο - έναντι του ΕΛΟΤ HD 384 - σε αυτά τα θέματα). [Στο ειδικό θέμα που θέτεις (ανεξάρτητη γείωση επιτηρητή), η γείωση - που μπορεί να είναι ένας απλός πασσαλογειωτής - πρέπει να είναι ηλεκτρικά ανεξάρτητη από το προστατευόμενο κύκλωμα. Για πόσο διάστημα, όμως, θα παραμείνει ηλεκτρικά ανεξάρτητη, σε ένα εξωτερικό χώρο, όταν μια σιδηροσωλήνα ή μια περίφραξη μπορεί να την "βραχυκυκλώσει"? Επομένως, επανέρχεται το πρόβλημα που έθεσες στο αρχικό ερώτημά σου. Βέβαια, θα μου πεις, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις επιθεωρούνται για να παραμένουν ασφαλείς. Σε ένα τέλειο κόσμο...] Καλημέρα ! Άρα εσύ αγαπητέ προτείνεις ως εναλλακτική λύση την απευθείας τροφοδότηση της υπαίθριας εγκατάστασης χωρίς γαλβανική απομόνωση αλλά με τη χρήση ανεξάρτητο ρελλέ διαρροής έντασης για τα κυκλώματα αυτής , σωστά ? αλλά ας πάμε στο θέμα της εγκατάστασης με ηλεκτρικό διαχωρισμό (με Μ/Σ). Τι εννοείς "η γείωση - που μπορεί να είναι ένας απλός πασσαλογειωτής - πρέπει να είναι ηλεκτρικά ανεξάρτητη από το προστατευόμενο κύκλωμα?" ... εννοείς από τη γείωση των μεταλλικών μερών των συσκευών ? δεν το κατάλαβα. Πέραν τούτου Θέλω να διευκρινήσω το εξής, αν γνωρίζει κανείς υπεύθυνα. Σε κύκλωμα με διαχωρισμό, τα μεταλλικά μέρη των συσκευών ενώνονται (όλα μαζί ισοδυναμικά) και γειώνονται ή όχι ? Αν ναι, υποθέτω σε αυτή τη γείωση θα συνδεθεί και ο επιτηρητης μόνωσης. Αν όχι τότε τι ? .. Η ερώτησή μου είναι καθαρά πρακτική. Στα νοσοκομεία επίσης, σε κρίσιμες εγκαταστάσεις χρησιμοποιείται ο ηλεκτρικός διαχωρισμός για τη τροφοδοσία των φορτίων. Ξέρει κανείς αν η ισοδυναμική σύνδεση των μεταλλικών μερών (που σίγουρα υπάρχει) γειώνεται κι αν ναι που γειώνεται ? στην γείωση του κτιρίου (κοινή γείωση με το σύστημα πριν τον διαχωρισμό) ή σε ανεξάρτητη γείωση ? Υποθέτω αυτό θα απαντήσει και το θέμα των υπαιθριων εγκαταστασεων. Edited Αύγουστος 21 , 2022 by dark74
vasilllis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21 , 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21 , 2022 Η γειωση μία είναι.Ειτε πριν τον Μετ.απομόνωσης είτε μετά .Εννοείται οτί γειώνονται τα μεταλλικα μέρη των συσκευών , αλλίως πως θα λειτουργήσει ο επιτηρητής?
Πέτρανθος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22 , 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22 , 2022 (σχόλιο και για τους δύο συναδέλφους παραπάνω): Στα διαχωρισμένα κυκλώματα τα εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη ΔΕΝ γειώνονται και πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους μέσω μονωμένων ΑΓΕΙΩΤΩΝ αγωγών ισοδυναμικής σύνδεσης (PU). Παραπέμπω στον κανόνα 413.5.3.1 του ΕΛΟΤ ΗΔ384, για όσο διάστημα ισχύει, ακόμη. Μετά, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο αυστηρά. Το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 (Παράρτ. 41.Γ, κεφ. Γ.3), απαιτεί τα ίδια, μεν, αλλά μόνο για εγκαταστάσεις που λειτουργούν με επίβλεψη από ηλεκτρολόγο! (και σωστά κατά τη γνώμη μου)
dark74 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 , 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 , 2022 17 hours ago, Πέτρανθος said: (σχόλιο και για τους δύο συναδέλφους παραπάνω): Στα διαχωρισμένα κυκλώματα τα εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη ΔΕΝ γειώνονται και πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους μέσω μονωμένων ΑΓΕΙΩΤΩΝ αγωγών ισοδυναμικής σύνδεσης (PU). Παραπέμπω στον κανόνα 413.5.3.1 του ΕΛΟΤ ΗΔ384, για όσο διάστημα ισχύει, ακόμη. Μετά, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο αυστηρά. Το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 (Παράρτ. 41.Γ, κεφ. Γ.3), απαιτεί τα ίδια, μεν, αλλά μόνο για εγκαταστάσεις που λειτουργούν με επίβλεψη από ηλεκτρολόγο! (και σωστά κατά τη γνώμη μου) Μα πως είναι δυνατόν να συμβεί αυτό στις υπαίθριες εγκαταστάσεις ? Δηλ. ένας μεταλλικός στύλος φωτισμού πακτωμένος στη γη αυτομάτως γειώνει την ισοδυναμική σύνδεση. Επιπροσθέτως (παραμένει αναπάντητο) ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ΟΚ, συνδέουμε τα μεταλλικά μέρη με ΑΓΕΙΩΤΟ αγωγό ισοδυναμικά όπως λες, σε ποια γείωση θα συνδέσουμε τότε τον επιτηρητή μόνωσης ????
Πέτρανθος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 , 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 , 2022 8 ώρες πριν, dark74 said: Μα πως είναι δυνατόν να συμβεί αυτό στις υπαίθριες εγκαταστάσεις ? Δηλ. ένας μεταλλικός στύλος φωτισμού πακτωμένος στη γη αυτομάτως γειώνει την ισοδυναμική σύνδεση. >> Σωστά. Για αυτό έγραψα ότι είναι πολύ δύσκολο (μάλλον αδύνατο), να διατηρηθούν οι συνθήκες του διαχωρισμένου κυκλώματος εφ' όρου ζωής της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Επιπροσθέτως (παραμένει αναπάντητο) ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ΟΚ, συνδέουμε τα μεταλλικά μέρη με ΑΓΕΙΩΤΟ αγωγό ισοδυναμικά όπως λες, σε ποια γείωση θα συνδέσουμε τότε τον επιτηρητή μόνωσης ???? >> Η σύνδεση αυτή δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με το διαχωρισμένο κύκλωμα. Το απλούστερο είναι με ένα αγωγό PE της λοιπής εγκατάστασης. Γίνεται όμως και σε τοπικά κατασκευασμένη γείωση (δες σκαρίφημα). Όλα τα παραπάνω, όμως, κάνουν τα πράγματα πολύπλοκα. Γι αυτό, 230V/RCD!
dark74 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2022 Κοίτα τώρα τι μπέρδεμα γίνεται και μήπως εγώ κάνω λάθος κάτι. Στην ουσία το διαχωρισμένο κύκλωμα είναι ένα κύκλωμα ΙΤ (σωστά ?) . Στα νοσοκομεία ας πούμε που για κρίσιμους χώρους απαιτείται σύστημα ΙΤ (με ηλεκτρικό διαχωρισμό) προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπε διακοπές, εξ όσων έχω δει σε κάποια pdf, τα μεταλλικά μέρη των συσκευών ενώνονται ισοδυναμικά και ΓΕΙΩΝΟΝΤΑΙ. (εκτός αν έχω χάσει κάτι κ έχω μπερδευτεί). Πάνω σε αυτή την γειωμένη ισοδυναμική σύνδεση συνδέεται κ ο απαραίτητος επιτηρητής μόνωσης. Γιατί εκεί γειώνονται ενώ σ' ενα διαχωρισμένο κύκλωμα όπως πάνω το πρότυπο μιλάει για αγείωτη ισοδυναμική σύνδεση ?
Πέτρανθος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2022 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24 , 2022 Όχι, το διαχωρισμένο κύκλωμα δεν είναι ένα κύκλωμα ΙΤ. Είναι μια μέθοδος (περιορισμένης εφαρμογής), για προστασία από σφάλμα (από ηλεκτροπληξία από έμμεση επαφή). Για τις απαιτήσεις ασφαλείας των κυκλωμάτων ΙΤ και των ειδικών χώρων στα νοσοκομεία, υπάρχει εκτενής αναφορά στα πρότυπα και στην βιβλιογραφία που μπορείς να βρεις (ή να δανειστείς), εύκολα. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείς την ορολογία των προτύπων, για να καταλαβαίνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Για παράδειγμα: "μεταλλικό μέρος" συσκευής. Τι ακριβώς είναι: εκτεθειμένο αγώγιμο μέρος, κέλυφος συσκευής κλάσης 0, κλάσης ΙΙ, κλάσης ΙΙΙ ??
dark74 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25 , 2022 (edited) Η Ελληνική βιβλιογραφία λυπάμαι που το λέω είναι για τα πανηγύρια. Ατελείωτη θεωρία από καθηγηταράδες, μπλα μπλα μπλα και στο τέλος μηδέν. Ένα ολοκληρωμένο ΠΡΑΚΤΙΚΟ παράδειγμα δεν έχουν. Παλιότερα από μεράκι είχα αγοράσει σχεδόν όλα τα βιβλία που υκλοφορούσαν (Ντοκόπουλος κλπ). Και όλα είναι μάλλον για πέταμα. Πολύ σπάνια ανατρέχει κανείς σε αυτά καθότι στερούνται ΠΛΗΡΟΥΣ επαφής με την καθημερινή πρακτική. Συνήθως παίρνεις τηλ. τις εταιρείες (π.χ. ΕΛΕΜΚΟ. Raycap κλπ για θέματα γειώσεων κλπ). Να μην σου πω οτι μερικά από τα παλιά εγγχειρίδια των τεχνικών λυκείων ή του ΟΑΕΔ είναι πολύ καλύτερα από αυτά των ανωτάτων σχολών. Τέλος πάντων. Στο θέμα μας. Δεν είναι τόσο διαφορετικά όσο λες τα πράγματα. Σ' ενα νοσοκομείο, κύριο σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να είναι ΤΝ ή ΤΤ... ΜΟΝΟ ορισμένα μέρη της εγκατάστασης του νοσοκομείου, οι κρίσιμοι χώροι, δημιουργούνται στην ουσία με υποσύστημα ΙΤ, στην ουσία δηλ. με ηλεκτρικό διαχωρισμό. Στην πράξη δηλ. σε κάποιον ηλεκ. πίνακα κρίσιμων φορτίων τοποθετούνται Μ/Σ (ηλεκτρικός διαχωρισμός),κ επιτηρητής μόνωσης κεντρικά ή ανά group κυκλωμάτων που πέφτει στο δίκτυο ή σε BMS του νοσοκομείου. Ο στόχος είναι, στο πρώτο σφάλμα να ΜΗΝ υπάρξει διακοπή του κυκλώματος και ο επιτηρητής να ενημερώσει ότι υπάρχει σφάλμα ώστε να αποκατασταθεί ΠΡΙΝ υπάρξει 2ο σφάλμα οπότε πάμε σε πιο επικίνδυνη κατάσταση. Επι της ουσίας είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιο υπόβαθρο με ότι λέμε για την υπαιθρια εγκατάσταση που μιλάμε με τη χρήση Μ/Σ 1:1, ασχέτως αν την ορίζουμε ως σύστημα ΙΤ. Επι της ουσίας, μιλάμε για μια εγκατάσταση η οποία τροφοδοτείται από Μ/Σ. Δηλ. μια εγκατάσταση ηλεκτρικά διαχωρισμένη και μας ενδιαφέρει η ασφάλεια του χρήστη. Και ακριβώς επειδή είναι ίδια φιλοσοφία μας ενδιαφέρει κυρίως και στις 2 περιπτώσεις το 2ο σφάλμα. Οχι το πρώτο. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Η' να το θέσω αλλιώς. Γιατί στα ηλεκτρικά διαχωρισμένα κυκλώματα ενός νοσοκομείου γειώνεται η ισοδυναμική σύνδεση του κελύφους των συσκευών ενώ σε μια ηλεκτρική υπαίθρια εγκατάσταση με την ίδια μέθοδο (δηλ. ηλεκτρικό διαχωρισμό) ΔΕΝ γειώνεται η ισοδυναμική σύνδεση αφού και στις 2 περιπτώσεις η αρχή λειτουργίας και προστασίας είναι η ίδια (δηλ. Μ/Σ 1:1, επιτηρητής μόνωσης κλπ) ??? Αν χάνω κάτι παρακαλώ πολύ πέστε μου. Edited Αύγουστος 25 , 2022 by dark74
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα