Μετάβαση στο περιεχόμενο

EAK - Λάθος τύπος Φd(T)?


 
jackson

Recommended Posts

Παρατήρησα ότι ο τύπος (2.1.α) του ΕΑΚ είναι λάθος. Για παράδειγμα έστω έδαφος Γ με Τ1=0.20, Τ=0.30>Τ1, q=3.50 και Α=0.16g. O τύπος (2.1.β) θα δώσει Φd(T)=0.114g. Για Τ=0.10<Τ1 o τύπος (2.1.α) θα πρέπει να δώσει τιμή μικρότερη από 0.114g. Αλλά δίνει 0.137g>0.114g!!! To λάθος είναι ότι το q πρέπει να βγει εκτός αγκύλης. Αναρωτιέμαι αν είναι γνωστό αυτό ή όχι. Έκανα μία αναζήτηση μήπως το βρω αλλά δεν το βρήκα. Άραγε τα προγράμματα το έχουν ενσωματώσει σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Ο τύπος δεν είναι λάθος. Το σχήμα 2.1 της §2.3.1 του ΕΑΚ έχει αυτή τη μορφή που φαίνεται μόνο όταν q<βο δηλαδή q<2,50.

Όταν q>βο=2,50 τότε ο αρχικός κλάδος μέχρι το Τ1 ξεκινά με τιμή πιο μεγάλη (πιο ψηλά) από την τιμή η*θ*βο/(Α*γΙ).

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο Χάρη. Ευχαριστώ. Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική του. Από τη στιγμή που το q χρησιμοποιείται για να μειώσει τς πραγματικές επιταγχύνσεις*(1/q) γιατί στον κλάδο 0-Τ1 να συμβαίνει αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Για να έχουμε τόσο μικρές ιδιοπεριόδους σημαίνει ότι έχουμε πολύ δύσκαμπτο κτήριο. Αυτό που μας λένε με λίγα λόγια είναι ότι αν έχουμε πολύ δύσκαμπτο κτήριο και βασιζόμαστε στην υψηλή πλαστιμότητα (άρα και υψηλό q) για την κατανάλωση της σεισμικής ενέργειας θα πρέπει να λάβουμε υψηλότερη σεισμική ένταση απ' ό,τι αν δεν βασιστούμε στην πλαστιμότητα της κατασκευής.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκαταλαβαίνω αυτή τη λογική. Πάντως ευχαριστώ. 'Ομως πιστεύω ότι αυτές οι ιδιοπερίοδοι αντιστοιχούν περισσότερο σε 2ες ή 3ες ιδιομορφές πολυόροφων παρά σε 1ες χαμηλών κτηρίων, αν αναλογιστείς ότι συνήθως το έδαφος είναι Α ή Β (Τ δύσκαμπτων<0,15).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.