Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον διήμερο για τους Ευρωκώδικες, οργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στις 26 και 27 Ιουνίου 2009, στη συνεδριακή αίθουσα της ΑΝΕΔΚ, στο Φαληράκι, που απευθύνεται στους τεχνικούς (μελετητές και κατασκευαστές) και τις Δημόσιες Αρχές.

Η χρήση των Ευρωκωδίκων, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους εθνικούς Κανονισμούς, θα είναι υποχρεωτική στη χώρα μας από το Μάρτιο του 2010.

Οι Ευρωκώδικες απαρτίζονται από 10 κύρια Πρότυπα, και συμπεριλαμβάνουν όλους τους τρόπους δόμησης (σκυρόδεμα, χάλυβα, ξύλο, τοιχοποιία, αλουμίνιο κτλ.). Υποδιαιρούνται δε σε μέρη, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμπεριφορά των κατασκευών (κτηρίων, γεφυρών, δεξαμενών, φραγμάτων, πύργων, αγωγών, καπνοδόχων) σε σεισμό ή/και σε πυρκαγιά.

Για κάθε μέρος Ευρωκώδικα, εκδίδεται από κάθε χώρα το «Εθνικό Παράρτημα». Το Παράρτημα αυτό περιέχει τις «Εθνικά Καθορισμένες Παραμέτρους», οι οποίες προκύπτουν και εκφράζουν τις ειδικές γεωγραφικές, γεωλογικές ή κλιματικές συνθήκες, καθώς και τα συγκεκριμένα επίπεδα προστασίας που ισχύουν στην επικράτεια του κάθε Κράτους Μέλους.

Το κρίσιμο πρόβλημα στην εφαρμογή των Ευρωκωδίκων είναι η προσαρμογή του τεχνικού κόσμου στις νέες απαιτήσεις, που σε πολλά σημεία διαφέρουν αρκετά από τους μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενους κανονισμούς, ενώ παράλληλα με τη γνώση των αρχικών κειμένων, είναι αναγκαία και η γνώση των Εθνικών Παραρτημάτων.

Ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα, είναι η έγκαιρη μετάφραση των προτύπων κειμένων στην ελληνική γλώσσα και η τελική θεσμοθέτησή τους. Η Επιτροπή Ευρωκωδίκων του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ολοκληρώσει τις μεταφράσεις των κειμένων στην Ελληνική, τα οποία έχουν διαβιβασθεί στον ΕΛΟΤ προκειμένου, μετά από δημόσια διαβούλευση, να θεσμοθετηθούν.

Φυσικά τα τελικά - έγκυρα κείμενα των Ευρωκωδίκων θα πρέπει να είναι προσιτά και άμεσα διαθέσιμα. Οι εμπλεκόμενοι φορείς στην προσπάθεια αυτή είναι ΥΠΕΧΩΔΕ-ΥΠΑΝ-ΕΛΟΤ και ΤΕΕ.

Στη διημερίδα θα παρουσιαστούν οι Ευρωκώδικες που καλύπτουν τις κατασκευές από σκυρόδεμα και τοιχοποιία, τον αντισεισμικό σχεδιασμό, τις ενισχύσεις υφισταμένων κατασκευών για σεισμικές δράσεις, και τη γεωτεχνική έρευνα του εδάφους (EC-0, EC-1, EC-2, EC-6, EC-7, EC-8, EC-8/ΙΙΙ).

Οι εισηγητές θα κάνουν παράλληλα αναφορές στους ισχύοντες σήμερα επί μέρους κανονισμούς, εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές, ώστε να γίνουν ευκολότερα κατανοητές οι νέες διατάξεις.

Ώρα Έναρξης 09.30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/ΤΕΕ

 

 

Πηγή: ΤΕΕ

Δημοσιεύτηκε

κανάς συνάδελφος για να την ανεβάσει γιατί ηταν ενδιαφέρον το πρόγραμμα ή να αρχίζουμε τα τηλέφωνα?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.