Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παλαιό οικόπεδο μέσα σε αιγιαλό


panos17

Recommended Posts

(Έγινε μεταφορά στην ενότητα για ιδιώτες. Didonis)

Καλησπέρα,

έχουμε ένα οικόπεδο 4 στρέμματα με κτίσμα 100τμ, το οποίο είναι πολύ κοντά στην παραλία. Η οικοδομική άδεια για το κτίσμα έγινε το 1969. Επειδή το κτίσμα χρειάζεται επισκευή/ανακαίνιση λόγω μεγάλης παλαιότητας (κινδυνεύει να πέσει), απευθυνθήκαμε σε μηχανικό για έκδοση άδειας επισκευής. Ο μηχανικός όμως μας είπε ότι μεγάλο μέρος του οικοπέδου είναι μέσα σε αιγιαλό όπως καθορίστηκε με νόμο του 1978, και πλεόν το οικόπεδό μας είναι έκτασης 2.5 στρεμμάτων περίπου, και το υπόλοιπο ανήκει στο δημόσιο. Επίσης το ίδιο κτίσμα είναι οριακά πάνω στον αιγιαλό, όμως οι εργασίες στήριξής του απαιτούν έκδοση άδειας εργασιών στο μέρος του οικοπέδου που πλέον ανήκει στο δημόσιο.

Η βασική ερώτησή μου είναι: Μπορεί το κράτος να βγάλει νόμο και να μας πάρει μέρος του οικοπέδου στην κυριότητά του, παρόλο που το οικόπεδο και η οικοδομική άδεια είναι προγενέστερη κατά 9 χρόνια; Τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Ευχαριστώ

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Τα κτίσματα που είναι εντός ζώνης παραλίας και προϋφίστανται της ημερομηνίας ΦΕΚ του αιγιαλού, συνήθως εξαιρούνται από την κατεδάφιση, μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις των αυθαιρέτων και να επισκευαστούν. Η εξαίρεση (ή μη) από κατεδάφιση, αναφέρεται στην απόφαση του αιγιαλού.

Όσο για το τμήμα του γεωτεμαχίου που βρίσκεται εντός της ζώνης παραλίας, μέχρι την αποζημίωσή του λόγω απαλλοτρίωσης ανήκει κατά κυριότητα στον ιδιώτη (εξαρτάται φυσικά και από την περιγραφή του τίτλου), αλλά δεν προσμετράται στην αρτιότητά του όλου.

Η χάραξη των αιγιαλών (αν διαβάσεις τη σχετική νομοθεσία) γίνεται με σκοπό την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, και είναι απολύτως συμβατή με τις διατάξεις του Συντάγματος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.