Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι καλημέρα. Εϊμαι νέος στο forum και θα ήθελα μια απάντηση στο περίεργο θέμα που αντιμετωπίζω.

Έχω μια περίπτωση εντός προσφυγικού οικισμού: μετά το παραχωρητήριο του 1954 που αναφέρει οικόπεδο 225 τ.μ. και ένα μεταγενέστερο τίτλο του 1958 που επίσης αναφέρει οικόπεδο 225 τ.μ. εμφανίζεται συμβόλαιο του 1997 που αναφέρει οικόπεδο 345 τ.μ. και αναφέρει ότι τα 225 είναι από το αρχικό παραχωρητήριο και τα 120 από έκτακτη χρησικτησία. Κατόπιν αυτού ακολουθεί συμβόλαιο του 2001 σύστασης οριζοντίων επί υφισταμένου κτίσματος, ενώ και στο κτηματολόγιο το οικόπεδο έχει δηλωθεί ως καταλαμβάνον επιφάνεια 345 τ.μ.

Θέλοντας λοιπόν να εκδόσω άδεια επισκευής για το κτίσμα η πολεοδομία αρνείται γατί υποστηρίζει ότι η άδεια παρέχεται σε επιφάνεια και διαστάσεις οικοπέδου όσο αναφέρει το παραχωρητήριο. Επίσης υποστηρίζει ότι ισχύει το Β.Δ. του 1969 (ΦΕΚ 164Δ) για τους όρους δόμησης, εκτός από ότι αφορά στην αρτιότητα, οπότε και ισχύει το άρθρο 29, παραγρ. 4 του ΓΟΚ.

Αν μπορεί κάποιος ας με διαφωτίσει καταρχήν στο ποιοι όροι αρτιότητας και κατάτμησης ισχύουν-κατά δεύτερον στο αν η χρησικτησία αποτελεί και ταυτόχρονη πράξη συνένωσης του αρχικού τμήματος με το τμήμα που προέρχεται από χρησικτησία ή πρέπει να υφίστανται δύο ξεχωριστά οικόπεδα.

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Όροι αρτιότητας της περιοχής? Εμβαδό? πρόσωπο? (κανόνα και παρέκκλισης)

Δημοσιεύτηκε

Το Β.Δ του 1969 αναφέρει για το κεντρικό τμήμα του οικισμού πρόσωπο 8 μ, βάθος 12 μ και επιφάνεια 150 τ.μ., ενώ κατά παρέκκλιση πρόσωπο 5μ, βάθος 6 μ και επιφάνεια 60 τ.μ. (προ του '69 φυσικά). Ο δε ΓΟΚ στο άρθρο που αναφέρω σημειώνει ότι τα οικόπεδα αυτά είναι άρτια και οικοδομήσιμα με όποιες διαστάσεις και εμβαδόν παραχωρήθηκαν ή με τις τυχόν μικρότερες που έχουν στην πραγματικότητα, εφόσον η μείωση δεν οφείλεται σε μεταβιβάσεις.

Βάσει Β.Δ. όποτε και να έχω χρονο δημιουργίας οικοπέδου είμαι ΟΚ. Βάσει ΓΟΚ όμως? Δηλαδή μόνο με τις αρχικές διαστάσεις είναι άρτια αυτά τα οικόπεδα? Φαντάζομαι, με την κοινή λογική, ότι ο νομοθέτης θα εννοεί κατ' ελάχιστον κάτι τέτοιο, γιατί αν ένα οικόπεδο έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από τις αρχικές του παραχωρητηρίου και ήταν με τις αρχικές άρτιο, δε μπορεί να μην είναι και με τις μεγαλύτερες. Τελικά ποιοι όροι δόμησης ισχύουν, τη στιγμή που η ίδια η πολεοδομία δε μπορεί να δώσει σαφή απάντηση?

Και το μείζον ερώτημα της συνένωσης με χρησικτησία παραμένει. Η χρησικτησία επί τμήματος του ομόρου οικοπέδου σημαίνει αυτόματα και προσάρτηση του τμήματος στο αρχικό οικόπεδο?:confused:

Δημοσιεύτηκε

Καλώς φαντάζεσαι. Κοίτα τα θέματα επικοιστικής νομοθεσίας και ειδικά αυτά που αφορούν σε αποκατάσταση προσφύγων δεν τα ξέρω σε βάθος, ώστε να μπορώ να σου δώσω απάντηση αδιαμφισβήτητη.

Ένα ερωτηματικό που έχω είναι κατά πόσο μπορεί να συνταχθεί χρησικτησία σε τμήμα επικοιστικού οικοπέδου.

Το μεγαλύτερο όμως θέμα που πρέπει να μας διευκρινήσεις είναι : τα "extra" 120τμ από πού προέρχονται:

α) Είναι ολόκληρο επικοιστικό οικόπεδο ή

β) τμήμα όμορου οικοπέδου.

 

Τα λέμε...

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς η επιφάνεια της χρησικτησίας προέρχεται από τμήματα όμορων οικοπέδων και όχι από προσάρτηση αυτοτελούς οικοπέδου όπως αυτό μορφοποιήθηκε ως εμβαδό και σχήμα από το παραχωρητήριο. Μπερδεμένα πράγματα - ότι καλύτερο για την πολεοδομία που νίπτει τας χείρας με κάθε τέτοια ευκαιρία!

Ευχαριστώ πάντως για την προσπάθεια - θα δώσουμε πάλι αγώνα...

Δημοσιεύτηκε

Τότε αυτό που πρέπει να ελέγξεις είναι μήπως και αυτή η χρησικτησία καθιστά τα οικόπεδα μή άρτια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.