Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Λόγω έλλειψης εμπειρίας θα ήθελα τα φώτα σας σε σχέση με την επιλογή fan coils 

Σε υπο ανακαίνιση κατοικία έχω την μελέτη θέρμανσης βάσει της οποίας εγκαταστάθηκε ΑΘ. Τώρα πρέπει να γίνει επιλογή των fan coil. Δεδομένου ότι πρόκειται για κατοικία με προβλεπόμενη συνεχή χρήση της θερμάνσης, αντικειμενικός σκοπός είναι να επιλέξω μονάδες που θα καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης, δουλεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα (αποφυγή θορύβου και έντονης κυκλοφορίας αέρα) χωρίς να υπερδιαστασιολογήσω. Υποθέτω ότι αναπόφευκτα θα υπάρχουν μέρες που θα χρειαστεί να δουλέψουν σε υψηλότερη ταχύτητα αλλά θα είναι εξαίρεση στον κανόνα. 

Ερώτηση 1: είναι σωστή η παραπάνω θεώρηση ή ακολουθείτε διαφορετική προσσέγγιση;

Κοιτάζοντας τους πίνακες απόδοσης από διάφορες εταιρείες βλέπω ότι δεν ορίζουν την ταχύτητα του ανεμιστήρα (υποθέτω αναφέρονται στη μέγιστη ταχύτητα) και επίσης θεωρούν θερμοκρασίες προσαγωγής στους 50 ή 55 βαθμούς. Δηλαδή συνθήκες που μάλλον είναι διαφορετικές από τις δικές μου. 

Ερώτηση 2: Πώς μπορώ να ανάγω τις αποδόσεις που δίνουν οι κατασκευαστές σε χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα και θερμοκρασία προσαγωγής έως 45C;  

Ερώτηση 3: Η θερμοκρασία των 45C είναι η "σωστή" για ΑΘ με FCU; Θα υπάρχουν μέρες με καλό καιρό που μέσω της αντιστάθμισης θα έχω χαμηλότερες θερμοκρασίες προσαγωγής , αλλά σε αυτή την περίπτωση η ανάγκη θέρμανσης θα είναι επίσης μικρότερη. Επομένως θεωρώ ότι το σωστά διαστασιολογημένο FCU θα καλύψει το χώρο. Είναι λογική η προσσέγγιση;  

Δημοσιεύτηκε

Θα πρέπει αρχικά να βρείς FCU που οι κατασκευαστές τους δίνουν τις αποδόσεις σε κάθε ταχύτητα και για την θερμοκρασία νερού που θέλεις.

Αν δεν δίνουν αυτά τα στοιχεία, οι κατασκευαστές δεν είναι σοβαροί και καλό είναι να τους αποφύγεις.

Η διαστασιολόγηση γίνεται συνήθως στη δεύτερη από τις τρείς ταχύτητες με θερμοκρασία νερού 40-45οC.

Δημοσιεύτηκε

Σωστά τα λέει ο συνάδελφος. Να βρεις εταιρείες που δίνουν όλα τα στοιχεί και μάλιστα και θορύβου ανά ταχύτητα.

Υπάρχουν ειδικά FCU πιο ακριβά φυσικά με αθόρυβη λειτουργία αλλά μπορείς να επιλέξεις και FCU ώστε να πάρεις τα kW που θες στην χαμηλή ταχύτητα. Είναι αποκλειστικά θέμα ενοίκου τι θέλει και πως θα τα λειτουργεί. Αν ο θόρυβος είναι βασικός προβληματισμός είτε τα βάζεις μακριά από τους χώρους διαμονής π.χ. στην είσοδο του δωματίου μακριά από το κρεβάτι, είτε σε αυτούς τους χώρους βάζεις θερμαντικά σώματα (αν δεν έχεις ψύξη). 

  • 7 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Εγώ θέλω να βάλω ένα fan coil μεσα σε ψευδοροφή και με κανάλια προσαγωγής και επιστροφής να κάνω ψύξη σε έναν χώρο. Εχω βρει λοιπόν ότι χρειάζομαι 600 m3/h αέρα και στο δίκτυο προσαγωγής μια πτώση πίεσης 2,57 mmYΣ και στο δ΄κτυο επιστροφής 1,48. Θα πρέπει ν α βρώ ένα μηχάνημα που στη δεύτερη ταχύτητα αποδίδει 600 m3/h με στατική πίεση 2,57 ή στο σύνολο 257 + 1,48; Αναρωτιέμαι γιατί το μηχάνημα έχει 2 μοτέρ (sirocco x2 λένε τα χαρακτηριστικά). 

 

Edited by manolis1978
Δημοσιεύτηκε

Ψάξε καλύτερα για ΚΚΜ (κεντρική κλιματιστική μονάδα). Μάλλον πιο εύκολα (και οικονομικά) θα βρείς αυτό που ζητάς.

Δημοσιεύτηκε

Αυτό που λέω δεν γίνεται; Ο πελάτης έχει συμφωνήσει με τον εγκαταστάτη για ψύξη σε σπίτι με fan coil οροφής με κανάλια. Εγω προσπαθώ να βγάλω τη μελέτη για να βγάλω την άδεια και θέλω να την κάνω έτσι.

 

Δημοσιεύτηκε

Το ίδιο είναι... απλά στην πιάτσα το FCU με κανάλια ( με αρκετό μανομετρικό δηλαδή ) συνήθως το λένε ΚΚΜ ή AHU, και έτσι είναι πιό εύκολο να το βρείς.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.