Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εξελίσσεται η ζύμωση στον κατασκευαστικό κλάδο με τελευταία κίνηση την ίδρυση 2 εταιρειών από την Μυτιληναίος αποκλειστικά για τον χώρο των υποδομών. Τα τελευταία δύο χρόνια οι πέντε μεγάλοι όμιλοι έχουν προχωρήσει σε πολλές κινήσεις προκειμένου να πάρουν την καλύτερη θέση για την πίτα των 15 δισ. ευρώ των εγχώριων έργων. Οι ζυμώσεις αυτές καταδεικνύουν προφανώς την άνοδο του κλάδου, το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις και τις προσδοκίες που δημιουργούνται.

Ο leader Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ξεκινώντας από τον leader της αγοράς, τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα δούμε πως ενισχύει το στελεχιακό του προφίλ με τις προσθήκες των Πέτρου Σουρέτη και Χρήστου Παναγιωτόπουλου. Είναι γεγονός πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται πλέον σε άλλο επίπεδο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ουσιαστικά αναδιαρθρώνεται και εξελίσσεται καθώς το ανεκτέλεστο της θα αγγίξει σύντομα τα 5 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως η διεύρυνση της διοίκησης είναι αναγκαία.

Παράλληλα φαίνεται πως είναι κοντά στο κλείσιμο του deal με τη First Sentier για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε ποσό που λέγεται πως φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον στις επενδύσεις που θέλει να κάνει ο Όμιλος στα μεγάλα έργα τα οποία πρόκειται να αναλάβει ή θα τρέξει σύντομα όπως η Εγνατία Οδός, το Καζίνο στο Ελληνικού, τα διάφορα έργα ΣΔΙΤ που συμμετέχει, την διεκδίκηση του ΒΟΑΚ και φυσικά την επόμενη μέρα της Αττικής Οδού.

Η ανανεωμένη ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ προχώρησε σε πολύ δυναμικές κινήσεις. Αρχικά ξεκαθάρισε το μετοχικό του τοπίο, έκανε αναδιάταξη στα κορυφαία στελέχη και δείχνει να έχει βρει ξανά τον δρόμο για την κορυφή. Κομβικό σημείο υπήρξε η συμφωνία με την Motor Oil καθώς από τη μια η εταιρεία εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ και από την άλλη δίνοντας τον κλάδο των ΑΠΕ, μπόρεσε να εξυγιάνει το χρηματοπιστωτικό της προφίλ.

Αυτό σημαίνει πως η επόμενη ημέρα την βρίσκει πανέτοιμη στην διεκδίκηση των μεγάλων έργων στα οποία είναι παρούσα μέσω των θυγατρικών της ΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Παράλληλα το ανεκτέλεστο της έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα και το 2023 εκτιμάται ότι θα ανέβει ακόμα περισσότερο.

Οι κινήσεις της ΑΒΑΞ

Η ABAΞ προχώρησε επίσης σε διορθωτικές κινήσεις για την ενίσχυση του κατασκευαστικού της προφίλ. Αρχικά προχώρησε στην πώληση των γραφείων του Ομίλου, μετά στην πώληση της Volterra και στη συνέχεια στην πώληση της συμμετοχής της στην παραχώρησης της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου μαζεύοντας κεφάλαια 90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα δημιουργεί θυγατρική στην οποία θα περάσουν οι συμμετοχές από έργα παραχωρήσεων. Ολοκλήρωση αυτή της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και ετοιμάζεται και η συμμετοχή της στην Ολυμπία Οδό.

Μέσα στο 2022 η εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις άνω του μισου δισ. ευρώ και συμμετέχει στους περισσότερους μεγάλους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων. Αναμένει επίσης την υπογραφή συμβάσεων άνω των 445 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο της ΑΒΑΞ ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ στο πρώτο εννιάμηνο.

Ο μετασχηματισμός της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Σε σημαντικές αλλαγές προχώρησε όμως και η Μυτιληναίος. Η μεγάλη ελληνική εταιρεία με παρουσία σε 30 χώρες, προχώρησε σε εταιρικό μετασχηματισμό, ακολουθώντας ουσιαστικά τις τάσεις που επικρατούν στις κατασκευές. Ξεχωρίζοντας τον τομέα των κατασκευών, ίδρυσε δύο θυγατρικές, την ΜΕΤΚΑ (που αναβιώνει) και την Μ Παραχωρήσεις που παίρνουν προίκα από την μητρική, έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η Μυτιληναίος επιθυμεί να ενισχύσει τη θέση της στον κατασκευαστικό κλάδο έχοντας μια δομή που είναι πιο ξεκάθαρη. Οι δύο νέες εταιρείες θα έχουν ξεκάθαρους ρόλους και η  ΜΕΤΚΑ θα επιχειρεί σε δημόσια και ιδιωτικά έργα και η Μ Παραχωρήσεις σε έργα-ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις. Εννοείται ότι οι δύο νέες οντότητες θα λάβουν από την Μυτιληναίος και τις συμμετοχές που υπάρχουν στους μεγάλους διαγωνισμούς για έργα υποδομής και έργα-ΣΔΙΤ.

Το νέο προφίλ της ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Στον Όμιλο ΙΝΤΡΑΚΑΤ είχαμε κυριολεκτικά μια νέα ημέρα. Η μεταβίβαση των μετοχών στην τριάδα Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου δημιούργησε νέες προσδοκίες για το μέλλον. Η νέα διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ πήρε ως προίκα ένα ανεκτέλεστο άνω του 1 δισ. ευρώ και προχώρησε και σε περαιτέρω κινήσεις.

Η σημαντικότερη είναι η αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ που μπορεί να της δώσει την απαραίτητη ρευστότητα για να κινηθεί με ευχέρια στην χρηματοδότηση έργων και την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Δεν αποκλείστηκε άλλωστε και μελλοντική ενίσχυση του Ομίλου. Είναι φανερό πως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θέλει να αυξήσει το μερίδιο της στην πίτα των κατασκευών έχοντας ένα νέο προφίλ. Δεν είναι τυχαίο πως ανακοινώθηκε η κάθοδος της στον διαγωνισμό για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού που αποτελεί το “άγιο δισκοπότηρο” στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι.

Οι 5 μεγάλοι Όμιλοι αναδιατάσσονται καθώς πυκνώνουν τα νέα έργα και έρχονται και άλλα με συχνότητες που απαιτούν αυξημένες δυνατότητες και ευελιξία. Μέσα στο 2023 το ανεκτέλεστο των πέντε μεγάλων της αγοράς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί γεωμετρικά (με αστερίσκο τυχόν απρόοπτα κυρίως στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον).

Οι προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, είναι και η έλλειψη προσωπικού σε όλα τα επίπεδα που σήμερα προβάλλει ως ο Νο1 ανασχετικός παράγοντας. Επίσης η χρηματοδότηση των έργων λόγω της πληθώρας ΣΔΙΤ που απαιτεί μεγάλες ταμειακές ροές, οι τιμές στα υλικά αλλά και η δυνατότητα ικανοποιητικών απορροφήσεων στα μεγάλα έργα υποδομής για την εγκαιρη ολοκλήρωση τους.


View full είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.