Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

subrosaval

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτό το στοιχείο δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν πειστήριο ότι το ισόγειο έγινε τουλάχιστον το 1969 η και νωρίτερα.

Απο την στιγμή μάλιστα που και από το τρόπο κατασκευής είναι εκ των ούκ άνευ , ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Για εμένα θεωρείται το στοιχείο του χρόνου απόδειξης επαρκές.

Θα χρειαστεί βέβαια και μία καλή τεχνική περιγραφή.

 

agelos100

Το Ε9 είναι στοιχείο παλαιότητας , πόσο μάλλον και στη περίπτωση που ήταν δηλωμένο.

Αν υπάρχει η αεροφωτογραφία ακόμα κάλυτερα, χωρίς να την θεωρώ απαραίτητη αφού υπάρχει το Ε9.

Σε κάθε περίπτωση μία καλή τεχνική περιγραφή.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Karanus, επειδή η αρχική ηλεκτροδότηση αφορούσε μόνο τον Α όροφο. Αλλά όπως λες σίγουρα μια καλή έκθεση χρειάζεται σε κάθε περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση Karanus.

 

Όμως το Ε9 στο οποίο είναι τώρα δηλωμένο είναι του γιου (!) του ιδιοκτήτη, κ τώρα ο ίδιος ο ιδιοκτήτης θα το δηλώσει στο δικό του Ε9 από την αρχή.

 

Αυτό με προβληματίζει, μήπως φανεί σαν συγκάλυψη ή κάτι παρόμοιο.

Link to comment
Share on other sites

Χαίρεται.

 

Στο δώμα διώροφης οικοδομής από σκυρόδεμα που εντάχθηκε στο Ν720/1977 το 1978, κατασκευάστηκε αυθαίρετα ξύλινη κατοικία με δίρριχτη στέγη το 1982 κατά δήλωση των ιδιοκτητών. Η κατοικία αυτή δε φαίνεται σε κάποιο δημόσιο έγγραφο (ΔΕΗ, μισθωτήριο κλπ), ενώ υπάρχουν αεροφωτογραφίες στη ΓΥΣ για το 1975 και το 1988 (τις οποίες δεν έχω ζητήσει ακόμα).

 

Η κατοικία είναι σε καλή κατάσταση αλλά έχει παλαιά ξύλινα κουφώματα ανοιγόμενα, ψευδοροφή από πεπιεσμένο ξύλο, υλικά που χρησιμοποιούσαν την δεκαετία του 80.

 

Λόγω "έμπνευσης" του λογιστή η ιδιοκτησία φαίνεται στο Ε9 του γιου του νόμιμου ιδιοκτήτη, κάτι το οποίο πρόκειται να διορθωθεί για να προχωρήσει η ένταξη στο Ν4495.

 

Πιστεύεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το (διορθωμένο) Ε9 ως απόδειξη του χρόνου κατασκευής (δηλ το 1982) ή θα ληφθεί αυτός της παλαιότερης αεροφωτογραφίας που την απεικονίζει;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Εσυ δεν βλεπεις κανενα "διορθωμενο" Ε9....

βλεπεις αυτο που σου προσκομιζει ο ιδιοκτητης

 

Εν τελει,  εσυ κρινεις για την παλαιοτητα

 με βαση οσα βλεπεις.

 

υγ

υποθετω οτι, αν εχεις α/φ με παλαιοτητα πριν το 83,  δεν βλεπω γιατι να γραφει στο Ε9  "1983" και οχι τον πραγματικο  χρονο κατασκευης,

που αποδειχνεται απο α/φ...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αεροφωτογραφίες δεν έχω αναζητήσει ακόμα. Από τις διαθέσιμες υποθέτω πως αυτή του 1975 θα δείχνει ένα χωράφι κ αυτή του 1988 θα δείχνει την όλη κατασκευή. Οπότε για απόδειξη έτους κατασκευής το 1982 δεν με καλύπτουν.

 

Υπάρχει κ κάτι άλλο που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας: σε γενική συζήτηση επί του θέματος όσον αφορά τα Ε9, προϊστάμενος του Τμήματος Αυθαιρέτων της Υ.Δ. έχει την ακόλουθει θέση:

 

Θεωρεί πως αυτά (τα Ε9) έχουν αξία για το χρόνο απόδειξης της παράβασης εφόσον είχαν δηλωθεί εξ αρχής τα τετραγωνικά μέτρα των παραβάσεων κ με χρονολογία απόδειξης τη χρονολογία που έγινε η δήλωση του Ε9.

 

Κ εφόσον τα Ε9 αν δεν κάνω λάθος δημιουργήθηκαν το 1994-1995 μπορούν μέχρι τότε να αποτελέσουν απόδειξη χρονολογίας παράβασης.

 

Δηλαδή, αν κάποιος δήλωσε το 1996 αυθαίρετο πατάρι (π.χ. μέσα σε ισόγειο κατάστημα) με έτος κατασκευής το 1984, το Ε9 αποτελεί απόδειξη της παράβασης με χρονολογία το 1996 (!?) και όχι το 1984.

Link to comment
Share on other sites

αυτά ειχες πει

 

"Πιστεύεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το (διορθωμένο) Ε9 ως απόδειξη του χρόνου κατασκευής (δηλ το 1982) ή θα ληφθεί αυτός της παλαιότερης αεροφωτογραφίας που την απεικονίζει;"

 

και σε αυτο απαντησα.

 

Αν δεν εχεις...τοτε  δεν εχεις...

και κρινεις αυτα που βλεπεις...

Link to comment
Share on other sites

Στις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ Πελοποννήσου για τον 4178 αναφέρει το παρακάτω

 

627. Υπόγειος χώρος εντός νομίμου περιγράμματος με Ο.Α. που εκδόθηκε το 1972, σε εντός σχεδίου περιοχή, έχει μετατραπεί από Β.Χ. σε Κ.Χ. (διαμερίσματα). Ο ιδιοκτήτης έχει προσκομίσει στον μηχανικό το συμβόλαιο γονικής παροχής με το οποίο του μεταβιβάστηκε το εν λόγω διαμέρισμα το 2003 και την δήλωση Ε9 στην οποία αναφέρεται η υπόγεια ιδιοκτησία του ως χώρος Κ.Χ, και το έτος κατασκευής (1972). Με βάση τα παραπάνω έγγραφα μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία 1 (προ του 1975);

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 4 εδάφιο 22 στις περιπτώσεις που στο έντυπο Ε9 αναφέρεται η αυθαίρετη κατασκευή και ο χρόνος κατασκευής της, θεωρείται ως δημόσιο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής ή/και ο χρόνος εγκατάστασης της χρήσης. Επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ε9. 

 

Για τον 4495 αναφέρει το εξής

 

1539. Για την απόδειξη παλαιότητας προ του 1983, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ε9 του ιδιοκτήτη; Δεδομένου ότι η υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9) θεσπίστηκε με τις διατάξεις της παρ.15 του άρθρου 5 του Ν. 3296/2004 ΦΕΚ 253Α/14-12-04, το παλαιότερο Ε9 που αναγράφεται η χρονολογία κατασκευής και μπορώ να χρησιμοποιήσω είναι αυτό του 2005.

Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 87, για την απόδειξη παλαιότητας απαιτούνται δημόσια έγγραφα.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 2690/1999 που ονομάζεται Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας («ΚΔΔιαδ»), δημόσια έγγραφα είναι τόσο τα διοικητικά έγγραφα όσο και τα ιδιωτικά έγγραφα που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες. Στην παρ. 1 του άρθρου 5 γίνεται μια ενδεικτική απαρίθμηση των διοικητικών εγγράφων και συγκεκριμένα «ως διοικητικά έγγραφα εννοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις».

Συνδυαστικά λοιπόν και παρότι ΔΕΝ διευκρινίζεται (ακόμα) όπως γινόταν για τον 4178 μέσω εγκυκλίου, προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να γίνει χρήση του Ε9 όποιας χρονιάς

Edited by subrosaval
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

agelos100

Όμως το Ε9 στο οποίο είναι τώρα δηλωμένο είναι του γιου (!) του ιδιοκτήτη, κ τώρα ο ίδιος ο ιδιοκτήτης θα το δηλώσει στο δικό του Ε9 από την αρχή.

 

Πως γίνεται να είναι δηλωμένο στου γιού του;

Τότε κάποια ιδιοκτησιακή σχέση θα πρέπει να υπάρχει η θα υπάρξει στον μέλλον όσον αφορά την σοφίτα.

Το λέω αυτό μήπως μπορεί να βρεθεί κάποια λύση ώστε η τακτοποίηση να γίνει στό όνομα του γιού, ο οποίος έχει και το Ε9 όπου αυτή αναγράφεται κανονικά (η σοφίτα).

 

 

subrosaval

Συνάδερφε αν και είμαι επιφυλακτικός έως και αρνητικός θα έλεγα με τις απόψεις του κάθε παραρτήματος του ΤΕΕ , εδώ επειδή κατά την γνώμη αναφέρεται στον νόμο του 2690/1999,στοιχειοθετεί την απάντησή του . Γι' αυτό (+1)σε εσένα που μας την παραθέτεις.

Edited by karanus
Link to comment
Share on other sites

Αν πρόκειται για «λάθος» απλά θα διορθωθεί το Ε9 του πατέρα και καλό θα ήταν να διορθωθεί για την τελευταία 5ετια . Εννοείται ο όποιος φόρος έχει καταβληθεί από το γιο δεν αναζητείται .

Link to comment
Share on other sites

Η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Ε9 του μη νόμιμου ιδιοκτήτη ήταν "έμπνευση" (ή καουμποϊλίκι καλύτερα) του τότε λογιστή τους.

 

Η μία λύση είναι να δηλωθεί εξ αρχής σωστά κ η άλλη δικαστική αναγνώριση προς τον γιο (αυτό νομίζω δεν το διατυπώνω σωστά), καθώς έτσι κ αλλιώς οι ιδιοκτήτες έχουν σκοπό να το μεταβιβάσουν μετά την τακτοποίηση σε αυτόν.

 

Μέχρις στιγμής οι ιδιοκτήτες σε συνεννόηση με δικηγόρο κ (φυσιολογικό) λογιστή επιλέγουν την πρώτη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.