Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μόνωση σωληνώσεων fan coils


Recommended Posts

Καλησπέρα στην ομάδα. Παρακολουθώ εδω και λίγο καιρό σχετικές συζητήσεις στο φόρουμ και ως ιδιοκτήτης νεόκτιστης κατοικίας εξοπλισμένης με αντλία θερμότητας και fan coils έχω κάποιες απορίες. Σχετικά με την ψύξη που παρέχουν τα fan coils μέσω του κρύου νερού που διοχετεύεται σε αυτά, θεωρώ λογικό οι σωληνώσεις που παρέχουν το κρύο νερό, όσο και οι επιστροφές του κρύου νερού να είναι κατάλληλα μονωμένες για αποφυγή υγρασιών στις τοιχοποίες και πατώματα όσο και μείωση των απωλειών. Στο δικό μου σπίτι έχω παρατηρήσει ότι οι σωλήνες αυτές είναι μονωμένες μόνο στα σημεία απο όπου εξέρχονται απο την τοιχοποιία και ενώνονται με τα fan coils. Στα υπόλοιπα σημειά απλά διέρχονται απο σπιράλ προστασίας, επισυνάπτω σχετική φωτογραφία. Είναι τα σπιράλ αυτά επαρκή η να αναμένω  την εμφάνιση υγρασιών; Να σημειώσω οτι τα fan coils δούλεψαν για δυο καλοκαίρια μέχρι τώρα χωρίς να παρατηρήσω υγρασίες παρόλο που στην αφή είναι εμφανής η διαφορά θερμοκρασίας στα σημεία της τοιχοποιίας απο όπου διέρχεται το κρύο νερό. Σας ευχαριστώ και απολογούμαι για το μεγάλο κείμενο.

5EE02450-3091-4DF7-85F5-BAE2C733DD1B.png

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

9 λεπτά πριν, Iraklis Nicolaou said:

... όσο και μείωση των απωλειών....

 

αυτό που δείχνεις (όπως φαίνεται στην φωτογραφία δηλαδή) δεν παρέχουν θερμομόνωση

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, Iraklis Nicolaou said:

Είναι τα σπιράλ αυτά επαρκή η να αναμένω  την εμφάνιση υγρασιών;

Για λειτουργία ψύξης είναι εκτός προδιαγραφών, προτυποιήσεων και τεχνικών κανόνων. Συνεπώς υγρασίες μπορεί να εμφανιστούν παντού. Το πότε δεν το ξέρω.

Για θερμομόνωση τι να λέμε...:D

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Konstantinos IB said:

Για λειτουργία ψύξης είναι εκτός προδιαγραφών, προτυποιήσεων και τεχνικών κανόνων. Συνεπώς υγρασίες μπορεί να εμφανιστούν παντού. Το πότε δεν το ξέρω.

Για θερμομόνωση τι να λέμε...:D

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Υπάρχουν κάπου δημοσιευμένα τα πρότυπα και τεχνικοί κανόνες;

Link to comment
Share on other sites

Το κάθε θερμομονωτικό υλικό που αποτελεί το χιτώνιο μιας σωληνομόνωσης έχει εξεταστεί ως προς τη θερμομονωτική του συμπεριφορά και έχει πιστοποιήσεις (ΕΛΟΤ κ.α.) ως προς την αντίστασή του στη μετάδοση θερμότητας, την συμπεριφορά του στην ψύξη (δημιουργία συμπυκνωμάτων) κλπ.  

Το υλικό που έχουν βάλει στο σπίτι σου είναι πιστοποιημένο για άλλες δουλειές π.χ. την μηχανική του αντοχή και την προστασία που μπορεί να προσφέρει σε άλλους σωλήνες εγκιβωτισμένους σε δάπεδα τοίχους κλπ. Δεν έχει καμία θερμο-υγρομονωτική ικανότητα. ΚΑ-ΜΙ-Α.

Θερμο-υγρομονωτικές ικανότητες έχουν σωληνοχιτώνια κυρίως από αφρώδη υλικά, με  σχετική αεροστεγανότητα. 

Κοινώς...άντε γειά. 

 

Edited by Konstantinos IB
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Επισυνάπτω σχετική φωτογραφία της εγκατάστασης. Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος επαγγελματίας εγκαταστάτης μπορεί να κάνει ενα τόσο χοντρό λάθος. Υπάρχει τρόπος να διορθωθεί πχ ας πούμε να περάσει σωλήνα pex μονωμένη μέσα απο το χιτώνιο;

6D9CC429-1714-435C-AA1C-5F6AFF4BE411.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα η οικοδομή ποιά χρονολογίας είναι; Αν έχει μελετηθεί με ΚΕΝΑΚ εκεί προδιαγράφεται και μόνωση των δικτύων ψύξης/θέρμανσης. Στην φωτογραφία που παραθέτεις φαίνονται μόνο κάποιο σπιράλ προστασίας από μηχανικές καταπονήσεις, όπως έχει επισημανθεί από συναδέλφους σε προηγούμενα μηνύματα. Αν θες να το ψάξεις παραπάνω θα πρέπει να ανατρέξεις στις αντίστοιχες μελέτες της εκδοθείσας άδειας ώστε να δεις τι έχει μελετηθεί και τι έχει εφαρμοστεί σητν πράξη.

Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, Iraklis Nicolaou said:

Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος επαγγελματίας εγκαταστάτης μπορεί να κάνει ενα τόσο χοντρό λάθος.

Εκτός από την επισήμανση του συναδέλφου για τον ΚΕΝΑΚ που είναι πολύ σοβαρή, στα υπόλοιπα λέω ότι μπορεί η κατασκευή να έγινε έτσι για κάποιους επιβεβλημένους λόγους, άρα να είναι ελεγχόμενη.

Αν ο εγκαταστάτης σου έχει δώσει εγγύηση καλής λειτουργίας για ικανοποιητικό χρόνο άστο όπως είναι. Αυτός έχει την ευθύνη. Αν όχι κάλεσέ τον και θέσε τις απορίες και τις ανησυχίες σου. 

Λύσεις διόρθωσης υπάρχουν.

 

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις αναρτήσεις σας. Η απάντηση που έχω πάρει είναι ότι οι συμπυκνώσεις θα εξέρχονται απο τα χιτώνια - σπιράλ. Αν είναι φυσικά αυτά υδατοστεγανά στα σημεία εντός της τοιχοποιίας - δαπέδου. Το θέμα είναι οι συμπυκνώσεις έξω απο τα σπιράλ αφού αυτά δεν παρέχουν οποιαδήποτε θερμομόνωση. Υποθέτω οτι σε αυτό το σημείο δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα. Αν είναι σχετικά ευκολότερη η θερμομόνωση των κάθετων σωληνώσεων εντός της τοιχοποίιας, στα οριζόντια σημεία εντός του δαπέδου είναι ουσιαστικά αδύνατη η παρέμβαση. Πιθανή λύση η ρύθμιση του νερού σε υψηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι για μείωση των συμπυκνώσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.