Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ο Βασίλης Μπαρδάκης, πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Ελλάδος, μιλάει στο newsit.gr και εξηγεί τους λόγους που τα κτίρια στην Τουρκία κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι» μετά τον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδάκη, η κακή ποιότητα του σκυροδέματος, η μεγάλη τρωτότητα των κατασκευών και η έλλειψη αντισεισμικών προβλέψεων είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που έπεσαν τα πολυώροφα κτίρια στις περιοχές της Τουρκίας που χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Όλα τα παραπάνω φυσικά σε συνδυασμό με το εξωπραγματικό μέγεθος της δόνησης.

«Έχουμε ένα χειροπιαστό μέγεθος που είναι η επιτάχυνση εδάφους. Στον σεισμό της Τουρκίας έχουν μετρηθεί και έχουν δημοσιευθεί ότι οι τιμές της επιτάχυνσης της βαρύτητας ήταν 50% – 60%. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο μέγεθος. Είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι καταπονήθηκαν πάρα πολύ έντονα τα κτίρια», σημειώνει ο Βασίλης Μπαρδάκης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Ελλάδος μιλάει στο newsit.gr για την ποιότητα κατασκευής των κτιρίων, επισημαίνοντας ότι τα παλιά κτίρια είναι πιο εύτρωτα, δεν τηρούν τις απαιτήσεις και όλες τις προβλέψεις που έχουν τα καινούργια. Τα συγκεκριμένα κτίρια της συγκεκριμένης περιοχής είναι πολύ πιο εύτρωτα από τα κτίρια ίδιας ηλικίας, άλλων χωρών. Φαίνεται ότι έχουν πολύ κακή ποιότητα σκυροδέματος, δεν έχουν αντισεισμικές προβλέψεις και έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Πρέπει να τα ενισχύουμε τα παλιά κτίρια, όπως πολλά ενισχύονται στη χώρα μας. Στην Τουρκία δεν φαίνεται κάποιος να επιμελήθηκε ή να φρόντισε αυτά τα κτίρια.

Στη συνέχεια, ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Μπαρδάκης μιλάει στο newsit.gr για το φαινόμενο που είχε σαν αποτέλεσμα διπλανά κτίρια να μην αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στα σεισμικά κύματα. Δηλαδή, κάποια από αυτά να πέφτουν ακαριαία, ενώ κάποια άλλα να παραμένουν όρθια στη θέση τους.

«Στην Τουρκία έχουμε την εικόνα ότι έχουν ταλαντωθεί τα ψηλά, τα μεσαία, αλλά και τα χαμηλά κτίρια. Υπήρχε πλούσιο συχνοτικό περιεχόμενο και επηρέασε πολλές κατασκευές. Στην περίπτωση που βλέπουμε κτίρια το ένα δίπλα στο άλλο, το ένα να έχει καταρρεύσει και το άλλο όχι, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Το ένα από αυτά αφορά την ποιότητα της κατασκευής. Δηλαδή εκείνη που δεν έπεσε να είχε καλύτερο μπετό και καλύτερα σίδερα. Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας είναι και το έδαφος. Το ένα κτίριο να είχε χτιστεί σε βραχώδες σημείο και το άλλο πάνω σε περιοχή με μαλακό άργιλο».

«Μία καλή σύγχρονη αντισεισμική κατασκευή δεν θα κατέρρεε με τον τρόπο που είδαμε, οι καινούργιες κατασκευές έτσι όπως τις μελετάμε δεν καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι», καταλήγει ο κ. Μπαρδάκης.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου


View full είδηση

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Ο Θεος να φυλάει, να μην μαθουμε την εδω "ποιοτητα" των κατασκευων μας, με τετοιο τροπο, γιατι ισως πολλοι να ψαχνουν τρυπα να κρυφτουν.

Ασε που τελευταια φευγουν μπαλκόνια χωρις σεισμο.....

Δημοσιεύτηκε

"Το ένα από αυτά αφορά την ποιότητα της κατασκευής. Δηλαδή εκείνη που δεν έπεσε να είχε καλύτερο μπετό και καλύτερα σίδερα. Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας είναι και το έδαφος. Το ένα κτίριο να είχε χτιστεί σε βραχώδες σημείο και το άλλο πάνω σε περιοχή με μαλακό άργιλο».

Είναι δυνατόν να  χρησιμοποιεί ορολογία ασχέτων?

τι θα πει "καλύτερο μπετό και καλύτερα σίδερα?

επίσης

πώς είναι δυνατόν, όμορα κτίρια, να έχουν διαφορετικό γεωλογικό υπόβαθρο???

τι πιο απλό και σωστό να πει "προφανώς (ή ενδεχομένως) δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί"

Δημοσιεύτηκε

Σωστή παρατήρηση συνάδελφε.

Υπάρχουν και χειρότερες, κατ' εμέ, διατυπώσεις.

11 hours ago, Engineer said:

Έχουμε ένα χειροπιαστό μέγεθος που είναι η επιτάχυνση εδάφους. Στον σεισμό της Τουρκίας έχουν μετρηθεί και έχουν δημοσιευθεί ότι οι τιμές της επιτάχυνσης της βαρύτητας ήταν 50% – 60%. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο μέγεθος.

Φαντάζομαι ότι ο πρόεδρος τα υπαγόρευε και αυτό που διαβάζουμε είναι το τι άκουγε ο δημοσιογράφος που τα έγραψε.

Ό,τι πιο αισιόδοξο μπορώ να πιστεύω...σας το προσφέρω κι εσάς 😊😊

Δημοσιεύτηκε

και όμως tetris 

Στην πατρίδα (ένα χωριό των Γρεβενών) με το σεισμό του 96 σπίτια κτισμένα πάνω σε βράχο, μονώροφα και διώροφα, παλιά  και  νέα -μάλιστα μερικά εξ αυτών αν και μελετήθηκαν με τις τροπ/σεις του αντισεισμικού κανονισμού του 1989- όλα μα όλα κατέρρευσαν, ενώ όμοια με τα παραπάνω παρακείμενα στα 30-40μ  κτίσματα, πάνω σε μαλακό έδαφος, μόνο ρωγμές που ήταν αρκετές  φυσικά παρουσίασαν.

Δημοσιεύτηκε

ΚΑΝΑ

Σε αυτή την περίπτωση, πιθανώς η απόσβεση της σεισμικής ενέργειας ταλάντωσης, λόγω του εδαφικού υλικού (και όχι μόνο), ενδεχομένως οδήγησε σε μικρότερη εδαφική επιτάχυνση στην στάθμη θεμελίωσης των κτηρίων.

Δημοσιεύτηκε

- Ο σεισμός ήταν τεράστιος , με μεγάλη διάρκεια και με μεγάλες επιταχύνσεις.

- Στα εδάφη αυτά δεν έπρεπε να επιτρέπεται η δόμηση χωρίς την υλοποίηση εδαφοτεχνικης μελέτης και εδώ η ευθύνη του κράτους και των τεχνικών φορέων είναι τεράστια 

- Πρέπει να καταλάβουμε ότι σε χώρες με έντονη σεισμική δραστηριότητα το εδαφος και η μόρφωση του φορέα είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικά. Η γκλαμουρια και η εξυπηρέτηση των θέσεων στάθμευσης πρέπει να ακολουθούν την ασφάλεια που παρέχει η στατική μελέτη ενός κτιρίου και όχι η στατική μελέτη να ακολουθεί την γκλαμουρια και τα πάρκινγκ . Κάπου το άκουσα και στο ραδιο αυτό και συμφωνησα. Και εδώ το κράτος έχει μεγάλες ευθύνες. Ποια διαδρομή άραγε ακολουθούν οι μελέτες στην Ελλάδα?Δεν έχω καμμιά όρεξη για αντιπαράθεση πάνω σε αυτό το θέμα , έχω την άποψη μου .

- Τα κτίρια που είχαν κακοτεχνίες θα παρουσίαζαν σημαντικές βλάβες και σε μικρότερο σεισμό . Με τέτοια εδάφη αποκλείεται να μην έβγαζαν ζημιές και καταρρεύσεις .Οταν όμως ολόκληρες πόλεις είναι κάτω , δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για κακοτεχνίες. Ναι μεν οι κανονισμοί μιλάνε για κτίρια που δεν καταρρέουν , αλλά η πράξη άλλα έδειξε.

- Ο κόσμος είναι οργισμένος, θα την φάνε οι κατασκευαστές και οι μηχανικοί και κάποιοι κρατικοί υπάλληλοι . Άλλοι δίκαια , άλλοι άδικα .

 - Ο Θεός να αναπαυσει τις ψυχές όλων αυτων των ανθρώπων. Δύο χώρες (Συρία και Τουρκία) έγιναν γήπεδο. Τελικά ότι και να κάνουμε ίσως λέω ίσως κάποιες φορές με την φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε .

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε (edited)
12 ώρες πριν, ΚΑΝΑ said:

και όμως tetris 

καλημέρα

Δεν διαφωνώ με την περίπτωση που αναφέρεις. Υπό κάποιες προϋποθέσεις είναι δυνατό να συμβεί αυτό, όπως και το αντίθετο

Η ένστασή μου έγκειται στη διατύπωση περί όμορων κτιρίων επί διαφορετικού εδάφους. 

Μόνη επίδα μας, η κακή "μετάφραση" της δημοσιογράφου  

Edited by tetris
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλό είναι πάντως από όλους τους επαΐοντες να  αφήσουν ήσυχη την "κατσίκα" του γείτονα και ν' ασχοληθούν ΣΟΒΑΡΑ με το να πεισθούν οι αποφασίζοντες να βρουν μια ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ και ΕΦΙΚΤΗ λύση για τη δική μας την "κατσίκα".... Διότι αν ο καλός Θεός αποφασίσει να κάνει κάτι αντίστοιχο στο "σπίτι" μας, δεν θα έχουμε που να κρυφτούμε! 

Και τότε πρώτα θα φταίνε όσοι τόσα χρόνια "αφήνουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί" και μετά όλοι οι υπόλοιποι...

Πόσα σχολεία, πόσα δημόσια κτίρια, πόσες δημόσιες υποδομές (π.χ. γέφυρες, λιμάνια κ.λπ), πόσα σαβουροκτίρια θα ισοπεδοθούν; Κι αν το αντίστοιχο γίνει μέρα μεσημέρι; Κι αν δεν γίνει σε χίλια ή δύο χιλιάδες χρόνια, αλλά σε πέντε;

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Δημοσιεύτηκε

Ολες οι βλακειες που ακουγονται τοσες μερες απο τα ΜΜΕ συνοψιζονται σε μια φραση.

Η οφθαλμοστατικη ειναι χειροτερη απο την χειρομαντια.

kf.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.