Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Το πρόγραμμα αυτό σταμάτησε μετά από λίγους μήνες. Φαντάζεται κανένας γιατί? Διαπιστώθηκε ότι αφενός τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα αφού "καραμπινάτες" αυθαιρεσίες δεν εμφανιζόντουσαν στις εκθέσεις των ελεγκτών αφετέρου, μετά από καταγγελίες, πολλοί μηχανικοί-ελεγκτές προτιμούσαν να "εισπράττουν" ένα ποσό αντίστοιχο με τη σοβαρότητα της αυθαιρεσίας για "να την ξεχάσουν".

 

Αυτά για την ιστορία και τις προτάσεις αυτού του είδους.

 

δλδ συνάδελφε τι προτείνεις ?

 

Να παραδεχθούμε ανικανότητα και να καθόμαστε να κοιτάμε ?

 

Και πραγματικά πιστεύεις ότι δεν υπάρχει λύση ?

Γιατί εγώ αυτήν την αίσθηση παίρνω από τα γραφόμενά σου.

 

:rolleyes:

 

και ποιος πάει στοίχημα ..........................

ότι αν είχαμε 10 συναδέλφους από εδώ μέσα θα βρίσκαμε λύση για ΠΟΛΛΑ σε 30 μέρες ?

 

Εντελώς λάθος προσέγγιση, γεγονός που εναρμονίζεται με τη γενικότερη αντιμετώπιση πολλών πραγμάτων στην ελλάδα του 2009.8-)

  • Απαντήσεις 254
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
δλδ συνάδελφε τι προτείνεις ?

 

Να παραδεχθούμε ανικανότητα και να καθόμαστε να κοιτάμε ?

 

Και πραγματικά πιστεύεις ότι δεν υπάρχει λύση ?

Γιατί εγώ αυτήν την αίσθηση παίρνω από τα γραφόμενά σου.

 

Αυτό το θέμα άνοιξε με αφορμή την επικαιρότητα και την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για το τεράστιο πρόβλημα των ΗΧ και των υπόγειων που όλοι βιώνουμε στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια.

 

Σχολιάζουμε την πρόταση της κυβέρνησης και επιχειρηματολογούμε στο κατά πόσο αυτή η πρόταση είναι δυνατόν να δώσει λύση στο πρόβλημα ή όχι. Και το πιο σημαντικό, με ποιές βελτιώσεις αυτής της πρότασης είναι δυνατόν να έχουμε καλλίτερα αποτελέσματα για τον κόσμο που έχει εμπλακεί είτε με τη θέλησή του είτε παρασύρθηκε από ανάγκη, για τους αρχιτέκτονες που φαντάστηκαν τους ΗΧ πριν από 30 χρόνια, ως αρχιτεκτονικό συμπλήρωμα της οικοδομής και τους πρότειναν για το νέο τότε ΓΟΚ αλλά σήμερα βλέπουν τα αποτελέσματα αυτής της πρότασης, για τους κατασκευαστές (μηχανικοί και αυτοί στην πλειοψηφία τους, που αν δεν φτιάξουν ΗΧ δεν θα πουλήσουν, όχι τώρα, βέβαια, με την κρίση της τελευταίας διετίας στην οικοδομή, αλλά παλαιότερα) και τόσους άλλους κλάδους και ειδικότητες που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο πρόβλημα.

 

Ειπώθηκε εδώ ότι εμείς (σ' αυτό το forum) δεν κυβερνάμε τη χώρα και είναι σωστό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να νομοθετήσουμε, να βάλουμε κανόνες ή να τιμωρήσουμε αυτούς που δεν τους τηρούν. Έχουμε, όμως, τη δυνατότητα να προτείνουμε λύσεις που προέρχονται από την πολύχρονη εμπειρία, ενασχόληση και εξειδίκευσή μας με το αντικείμενο.

 

Αντί, λοιπόν, να συζητάμε πως μπορεί να βελτιωθεί αυτή η τροπολογία επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, του περιβάλλοντος αλλά και του σώματος των μηχανικών, έχουμε αρχίσει τις κραυγές, υποστηρίζουμε ανέξοδες και συνάμα ανεφάρμοστες προτάσεις και προσπαθούμε να αποδείξουμε ποιός θα φωνάξει περισσότερο.

 

Στο μήνυμα #110 ο achille παρέθεσε την ανακοίνωση τύπου του προέδρου του ΤΕΕ πάνω στο θέμα. Διαβάσατε πουθενά προτάσεις για "άλλη" λύση ή απλά ότι είναι διαθέσιμο το ΤΕΕ να καθίσει τώρα να συζητήσει? Που είναι οι προτάσεις του ΤΕΕ 2 χρόνια τώρα, δηλαδή από τότε που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι προθέσεις για νομοθετική ρύθμιση?

 

Συνάδελφοι, λύσεις υπάρχουν, αλλά αυτές δεν προκύπτουν από τη στείρα άρνηση σε όλα και τις αντίστοιχες κραυγές διαμαρτυρίας. Λύσεις ζυμώνονται και προκύπτουν από το γόνιμο διάλογο πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή και πρόκειται σύντομα να γίνει νόμος του κράτους.

 

Ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας σ' αυτή την κατεύθυνση και να επιδιώξουμε την κατάθεση σοβαρών βελτιωτικών προτάσεων που θα μπορούν να τις υιοθετήσουν οι βουλευτές και τα κόμματα ώστε να προκύψει η καλλίτερη δυνατή λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι, λύσεις υπάρχουν, αλλά αυτές δεν προκύπτουν από τη στείρα άρνηση σε όλα και τις αντίστοιχες κραυγές διαμαρτυρίας. Λύσεις ζυμώνονται και προκύπτουν από το γόνιμο διάλογο πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή και πρόκειται σύντομα να γίνει νόμος του κράτους.

 

Ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας σ' αυτή την κατεύθυνση και να επιδιώξουμε την κατάθεση σοβαρών βελτιωτικών προτάσεων που θα μπορούν να τις υιοθετήσουν οι βουλευτές και τα κόμματα ώστε να προκύψει η καλλίτερη δυνατή λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα.

 

Ωραία,συνάδελφε συμφωνώ κ εγώ μαζί σου.

 

Η ΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΓΙΝΕ Κ ΕΠΙ ΤΡΙΤΣΗ:''ελάτε να δηλώσετε τα αυθαίρετά σας,πληρώστε κ τα θεωρώ νομίμως υφιστάμενα τα προ του '83''.

 

Άρα τί άλλαξε σε αυτή τη χώρα?Η νοοτροπία πάντως ΣΙΓΟΥΡΑ όχι....Η ανικανότητα του Υπουργείου να προλάβει το σχεδιασμό πόλεων κ στη συνέχεια να ΤΡΕΧΕΙ να προλάβει να βουτήξει τα δαχτυλάκια του στο μέλι των κερδών.....''ρε παιδιά,μην τρώτε μόνοι σας,δώστε κ εμένα κάτι...'' ή ''ας το δούμε το θέμα ρεαλιστικά,εγώ δεν προλαβαίνω να σας ελέγξω,έχω άλλες σκοτούρες με τα μπουμπούκια που έχω μαζέψει εδώ μέσα,δώστε μου το μερίδιο μου κ θα το βουλώσω.Κ επειδή ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ,σας κάνω έκπτωση στο μερίδιό μου''

 

Porca miseria!!!!!!

 

Εγώ λέω με το φτωχό πλην τίμιο μυαλό μου:ό,τι δεν προβλέπεται από το ΓΟΚ να προσμετράται στη δόμηση,όλο κ κάτι θα γίνει...μαγαζί,διαμέρισμα,δωμάτιο,αποθήκη κλπ.Το 2040 θα ξαναέρθει το Υπουργείο κ θα λέει ''ελάτε να τα δηλώσετε?"

 

Θα μπορούσες να απαντήσεις σε αυτή την απορία μου?Πώς έγινε μάθημα στο Υπουργείο το πάθημα Τρίτση(νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας)?Κ γιατί να γίνει κάτι άλλο τώρα?Το μόνο που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το Υπουργείο μέσα σε 26 χρόνια ΔΕΝ ΚΟΥΝΗΣΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΑΚΙ ΤΟΥ.Με αυτή τη ρύθμιση φαίνεται η μή αναγκαιότητα ύπαρξης του Υπουργείου....ΛΟΥΚΕΤΟ!!!!

 

Μία πρόταση έχει ήδη γίνει από εμάς:ο έλεγχος ΜΟΝΟ με όγκο....

 

Κ στην τελική,ΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΩΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ,κ μετά μιλάμε για πίτουρα όπως Η/Χ,γκαράζ κ άλλα.....

Δημοσιεύτηκε

Πάλι ... άρνηση αλλά και πρόταση που είναι, όμως, ... άσχετη με την τροπολογία που θα συζητηθεί στη Βουλή.

 

Είμαι βέβαιος ότι παρά την ... "εκ των προτέρων άρνηση σε όλα" που μόνιμα διατυπώνεις, μπορείς να προτείνεις και ουσιαστικές, σωστές και, κυρίως, αποτελεσματικές βελτιώσεις στη συζητούμενη τροπολογία.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε σε παρακαλώ μην απαξιώνεις τη γνώμη μου χαρακτηρίζοντάς την ως άρνηση.

 

Προσωπική μου γνώμη είναι να πληρωθούν οι Η/Χ.Κ αυτό μετά τη διαπίστωση περί ''εξαίρεσης από τις διατάξεις περί αυθαιρέτων''!!

 

Το θέμα όμως που θέτω προς συζήτηση είναι η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...κάτι που δεν φαίνεται να την έχει λάβει σοβαρά υπ' όψιν του το Υπουργείο.Κ όποιος πιστεύει ότι την έχει λάβει,είναι γελασμένος,αφού εκ των πραγμάτων όπως εξήγησα Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ,άσχετα με τις προειδοποιήσεις.Κ με τον όρο ''ΣΥΝΕΧΕΙΑ'',εννοώ πραγματικό σχεδιασμό πόλεων κ χώρων,κ όχι εκ των υστέρω,αφού έχουν ανοικοδομηθεί οι περιοχές.....

 

Επίσης,για τον όγκο κ το χωροταξικό δεν τοποθετήθηκες....γιατί θες να αγνοηθεί τόσο εύκολα?Ποιά είναι η γνώμη σου?

 

Σε ρωτάω προσωπικά,αφού είσαι από τους ελάχιστους υπερασπιστές της ρύθμισης,κ να σου πώ την αλήθεια εμένα με έχεις πείσει.Τα ερωτήματά μου όμως παραμένουν.

 

Την καλημέρα μου.

Δημοσιεύτηκε

Μία πρόταση έχει ήδη γίνει από εμάς:ο έλεγχος ΜΟΝΟ με όγκο....

 

 

Έτσι και γίνει αυτό θα ζούμε σε σπιτάκια με ύψος 1,90μ, χωρίς Η/Χ και μάλλον κουτιά ή μήπως πιστεύει καποιος πως δε θα τα δούμε αυτά?

 

Τώρα θα μου πεις πως υπάρει και ο κτιριοδομικό ο οποίος θα πρέπει να γίνει σεβαστός, είναι νόμος του κράτους κτλ... Αλλά και ο Η/Χ δεν προβλεπόταν σε νόμο του κράτους? Ο Σ.Δ. δεν ήταν νόμος του κράτους?

 

Νομίζω φίλε zavi πως είναι περισσότερο θέμα ελέγχου και λιγότερο ΓΟΚ (δε διαφωνώ ότι χρειάζεται γενναίες αλλαγές).

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε ΜΑΚΑΡ

 

Να σου θέσω κ άλλο ένα ερώτημα:έχω τρία ισόγεια κλειστά γκαράζ.Μέχρι στιγμής τα χρησιμοποιούσα ως γκαράζ.Δεν θα είμαι κουτός αν δεν αρπάξω την ευκαιρία τώρα να τα ''τακτοποιήσω'' ως καταστήματα κ να πάρω σύνταξη από νωρίς?

 

Το Υπουργείο τί νομίζεις ότι θα έλεγε γι' αυτό?

 

Είδες πόσο αδύναμο είναι απέναντι στο μυαλό του Έλληνα κ πόσο υποκριτική είναι η στάση του για ''πάταξη της αυθαίρετης δόμησης''???

Δημοσιεύτηκε

Το θέμα του όγκου είναι σημαντικό! Ναι θα υπάρξουν ακραίες περιπτώσεις ασχήμιας (όπως και τώρα άλλωστε), αλλά μη ξεχνάμε πως ένα ακίνητο εκτός των άλλων είναι και προϊόν και αν δεν διαθέτει και τις ανάλογες προδιαγραφές δεν πουλιέται.

 

Σημαντικότερο όμως είναι το θέμα της εφαρμογής της Νομοθεσίας. Οι διαρκείς έλεγχοι που έχει υποχρέωση να κάνει το κράτος, να βρίσκει τους παραβάτες, να πληρώνουν τα πρόστιμα και να μην αφήνει περιθώρια να παρανομήσουν και οι υπόλοιποι χωρίς τιμωρία.

 

Όπως έγραψα και χθες αυτή είναι μία από βασικές διαφωνίες μου με την τροπολογία περί αλλαγής χρήσης.

 

Κατάθεσα άλλωστε και πρόταση με διπλό αποτέλεσμα (απαξιώθηκε βέβαια από το φίλο ΜΑΚΑΡ), που προτείνει το αυτονόητο "Οι παρανομούντες θα καταβάλλουν πρόστιμα τα οποία θα αποτελούν πόρους ενίσχυσης του πολεοδομικού". Αν αυτό συνδυαστεί και με Κοινοτικούς πόρους υπερκαλύπτεται το κόστος όλων των απλήρωτων από χρόνια μελετών. Δεν είναι το πρόβλημα λοιπόν τα χρήματα για την πολεοδόμηση ολόκληρης της χώρας. Απλά είναι το πρόσχημα για να διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση έτσι ώστε από τη μία να μπορούμε να "αρμέγουμε" από εκείνους που αφήνουμε, προς τούτο, να παρανομούν και από την άλλη να παρουσιάζουμε ένα φιλολαϊκό-κοινωνικό προφίλ κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους (με ένα σχετικά μικρό ποσόν το νομιμοποιείτε... το ταχτοποιείται...).

 

Με τις παραπάνω κουτοπονηριές που μόνο κακό κάνουν προς κάθε κατεύθυνση, που δεν επιλύουν προβλήματα αλλά τα διατηρούν και τα διαιωνίζουν, δεν μπορεί να βελτιωθεί ούτε η πολεοδομική πραγματικότητα, ούτε το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται ο κλάδος, ούτε μειώνεται η διαφθορά!

 

Το μόνο που καταλαβαίνουν είναι από προσφυγές, από αγωγές για αποζημιώσεις, από μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος, από "μαύρισμα" στις εκλογές.

 

Μη το πάρετε το διακοσαράκι, δεν θα βγει σε καλό κανενός

Δημοσιεύτηκε

Πάντως συνάδελφοι , εάν οι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι είναι περίπου 1.500.000 όπως ακούγεται , και δεχτούμε ότι 1 διαμέρισμα αντιστοιχεί σε 4μελή οικογένεια μιλάμε για κατάσταση που απασχολεί 6.000.000 κατοίκους. Παραπάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας. Είναι τέτοιο το μέγεθος που δικαίως νομίζω χαρακτηρίζεται πλέον κοινωνικό πρόβλημα.

 

Σε ότι αφορά τις προτάσεις για το από εδώ και πέρα.

 

Επειδή ένας τέτοιος χώρος μπορεί να κλειστεί οποιαδήποτε στιγμή , το μέτρο του ελέγχου (αυτοψίες κλπ) έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν είναι αποτελεσματικό.

Διότι , άντε και έγινε αυτοψία στην ρευματοδότηση και βρέθηκαν όλα ΟΚ. Μετά από 1 μήνα κλείνει ο χώρος . Ποιό το όφελος ? Η μήπως είναι δυνατόν να ελέγχονται ξανά και ξανά όλα τα κτίρια ?

 

Η μείωση του ποσοστού τους και των διαστάσεων τους θεωρώ ότι είναι για το θεαθήναι καθώς με τον κατάλληλο σχεδιασμό (μικραίνεις το καθιστικό πχ) πάλι υπάρχει αντικείμενο προς παράνομη εκμετάλλευση.

 

Ενδεχόμενη πλήρης κατάργηση είναι άστοχη για λόγους που έχουμε συζητήσει αρκετές φορές.

 

Αρα πρέπει να πάμε σε καταστάσεις οι οποίες θα είναι ελέγξιμες μια και μοναδική φορά και θα μπορεί να τεκμηριωθεί και ο χρόνος της παρανομίας.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση πιστέυω ότι η μόνη ίσως λύση είναι ο έλεγχος με βάση το ύψος και τον όγκο.

 

Διότι έτσι

 

α. Με μια και μοναδική αυτοψία τεκμηριώνεται το νόμιμο του κτιρίου.

β. Δεν μπορεί εκ των υστέρων να γίνει κάτι καθώς ο φ.ο. του κτιρίου είναι δεδομένος πια.

γ. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσο πληρούνται οι διατάξεις του κτιριοδομικού για τα εσωτερικά ύψη .

δ. Σήμερα , ένας υπάλληλος μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια σε μια αυτοψία διότι μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί ότι όταν πήγε ο χώρος ήταν πράγματι ημ/θριος και τον κλείσανε εκ των υστέρων. Ομως με έλεγχο σε ύψη και όγκο δεν θα μπορεί να πει τίποτα μετά. (απάντώ και σε εσένα Αλέξανδρε)

 

Σε ότι αφορά τις -δικαιολογημένες - ενστάσεις συναδέλφων για μια τέτοια αλλαγή στον ΓΟΚ έχουμε δύο δυνατότητες.

 

α. Θεσπίζουμε το θεωρητικά σωστό το οποίο καταστρατηγείται συστηματικά και όπως έχει αποδειχθεί δεν είναι δυνατόν να ελεγθεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι τινάζονται στον αέρα όλες οι προβλέψεις περί πληθυσμιακής πυκνότητας κλπ.

β. Θεσμοθετούμε όχι το απολύτως σωστό θεωρητικά , αλλά κάτι το οποίο είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό έλέγξιμο και άρα ξέρουμε τι μας γίνεται.

 

Προτιμώ το β και πιστεύω ότι το πακέτο ύψος-περίγραμμα-όγκος είναι η καλύτερη λύση.

Δημοσιεύτηκε
Έτσι και γίνει αυτό θα ζούμε σε σπιτάκια με ύψος 1,90μ, χωρίς Η/Χ και μάλλον κουτιά ή μήπως πιστεύει καποιος πως δε θα τα δούμε αυτά?

έλα μου ντε

 

έχω τρία ισόγεια κλειστά γκαράζ.Μέχρι στιγμής τα χρησιμοποιούσα ως γκαράζ.Δεν θα είμαι κουτός αν δεν αρπάξω την ευκαιρία τώρα να τα ''τακτοποιήσω'' ως καταστήματα κ να πάρω σύνταξη από νωρίς?

γιατί με τον όγκο δηλαδή θα ξαναδούμε κλειστή θέση στάθμευσης

 

Το θέμα του όγκου είναι σημαντικό! Ναι θα υπάρξουν ακραίες περιπτώσεις ασχήμιας (όπως και τώρα άλλωστε), αλλά μη ξεχνάμε πως ένα ακίνητο εκτός των άλλων είναι και προϊόν και αν δεν διαθέτει και τις ανάλογες προδιαγραφές δεν πουλιέται.

τότε οι κλειστοί και παράνομοι ΗΧ γιατί πουλιούνταν τόσα χρόνια

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.