Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλεγχος αρτιότητας όμορων οικοπέδων


Recommended Posts

Προφανώς, είναι και το όμορο μη άρτιο. Κι επειδή είναι δομημένο, δεν μπορεί να γίνει τακτοποίηση. 

Για το αν απαιτείται πρωτόκολλο αδυνάτου, ας ρωτήσει καλύτερα στην Υ.ΔΟΜ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το οικόπεδο που μελετώ είναι μη άρτιο. Ωστόσο, μπορεί να δομηθεί βάσει άρθρου 25. Για το ένα εκ των 3 όμορων, ισχύει το ίδιο, δηλαδή μη άρτιο βάσει εμβαδού αλλά δομείται με το άρθρο 25 και υπάρχει ήδη οικοδομή (θα ψάξω για την Ο.Α. αυτής). Και τα δύο οικόπεδα υπολοίπονται του εμβαδού αρτιότητας κατά <10%. Αν η πολεοδομία εκδόσει βεβαίωση όρων δόμησης, σημαίνει ότι έχει ελέγξει τη δυνατότητα τακτοποίησης;

 

Σημειώνω ότι στο συμβόλαιο ιδιοκτησίας του όμορου (εν έτη 1998) γράφει ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με ΥΔ μηχανικού.

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Edited by tromoskaifobos
Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, tromoskaifobos said:

Σημειώνω ότι στο συμβόλαιο ιδιοκτησίας του όμορου (εν έτη 1998) γράφει ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με ΥΔ μηχανικού.

Αυτό δεν λέει τίποτε για το δικό σου οικόπεδο. Στην άδεια οφείλεις να αναφέρεις σωστά την αρτιότητα-οικοδομησιμότητατ των ομόρων

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ. Σε αυτή την περίπτωση η "κρίση της πολεοδομικής υπηρεσίας" για το αν "η δόμηση θα παρεμποδίσει ή θα δυσχεράνει με οποιονδήποτε τρόπο την τακτοποίηση" προκύπτει με τη βεβαιωση ορων δόμησης για εκδοση Ο.Α. ή απαιτείται πρωτόκολλο αδυνάτου τακτοποίησης ή με κάποιο άλλο τρόπο (π.χ. βεβαίωση οικοδομησιμοτητας);

Edited by tromoskaifobos
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα, έχω την εξής υπόθεση.

Ιδιοκτήτης μεγάλης έκτασης, εντός οικισμού, εντός σχεδίου που εκκρεμεί η πράξη εφαρμογής (από το 1992) θέλει να προβεί σε κατάτμηση και πώληση. Η έκταση ανήκει σε τμήματα 4 Ο.Τ.

Στο τμήμα που θέλει να πουλήσει, έχει ως αποτέλεσμα να διαιρείται η όλη έκταση σε 3 κομμάτια, ένα μεγάλο ας πούμε στα βόρεια, ένα μεσαίο (που θα μεταβιβάσει) και ένα τρίτο στα ανατολικά. Όλα καλά... εδώ έχω κάποιες ερωτήσεις.

α) Αρχικά, φαντάζομαι ότι για να είναι ορθή η κατάσταση, θα πρέπει όλα τα τμήματα που θα "κοπούν", να είναι άρτια και οικοδομήσιμα, δηλαδή μετά την ρυμοτόμηση τους (λόγω οδών - ρυμοτομικών γραμμών) να προκύπτει πως όλα τα τμήματα απομένουν άρτια και οικοδομήσιμα, τουλάχιστον ως προς το εμβαδόν και το πρόσωπο.

β) Ας πούμε ότι τα πάνω τηρούνται. Το πρόβλημα μου είναι, εάν θα πρέπει να ισχύει η αρτιότητα και στα όμορα τους. Δηλαδή εάν κάποιο όμορο τους δεν είναι άρτιο (μετά τη ρυμοτόμηση) τότε τι γίνεται? Στην συγκεκριμένη περίπτωση το όμορο στο ανατολικό τμήμα, μετά τη ρυμοτόμηση δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, καθώς ρυμοτομείται σημαντικά και απομένει μικρό τμήμα εντός του Ο.Τ. (~80 τ.μ. όταν η κατά παρέκκλιση είναι 150 τ.μ. και είναι όλο σχεδόν στη πρασιά). Δηλαδή μάλλον αυτό θα προσκυρωθεί.  

Σε αυτήν την περίπτωση τι γίνεται? Γνωρίζω πως μέχρι να γίνει η πράξη εφαρμογής, για να βγει άδεια οικοδομής δεν αρκεί να είναι μόνο το οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, αλλά και το όμορο του να είναι. Αυτό πάει μπαλάκι? Δηλαδή εάν το όμορο σε αυτό που εξετάζεται είναι οκ, ως προς το εμβαδόν και το πρόσωπο, αλλά το όμορο του (δηλαδή το όμορο του όμορου) έχει πρόβλημα τότε υπάρχει θέμα? Δηλαδή ο έλεγχος γίνεται καθαρά στα όμορα του υπό εξέταση οικοπέδου ή πάει και παραπέρα, αφού στην περίπτωση που ένα οικόπεδο εντός του Ο.Τ. δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να άρει την οικοδομισημότητα όλων των οικοπέδου του Ο.Τ. (αφού θα επηρεάζει μπαλάκι όλα τα όμορα, και αυτά εν συνέχεια τα άλλα οικόπεδα...). Δηλαδή στην περίπτωση μου, εάν πουληθεί το "μεσαίο" με τα όμορα του να είναι άρτια και οικοδομήσιμα, τότε όλα καλός ή επειδή το ανατολικό θα συνορεύει με μη άρτιο τότε αυτομάτως το ανατολικό τμήμα γίνεται άρτιο -μη οικοδομήσιμο και άρα αυτό παίρνει μπάλα και το μεσαίο?

Ελπίζω να έγινα κατανοητός...

Link to comment
Share on other sites

 Μέχρι την έναρξη διαδικασίας της Π.Ε., η περιοχή δομείται με τους όρους δόμησης του οικισμού (για τα γεωτεμάχια που εμπίπτουν εντός αυτού). Με βάση αυτό θα γίνει η κατάτμηση. Θα πρέπει όμως η δόμηση να λαμβάνει υπόψιν το ρυμοτομικό. Δηλ. να μην τοποθετούνται τα κτίρια εντός ρυμοτομούμενων τμημάτων ή πρασιάς.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά Δεν το ξεκινάς καλά και το μπερδεύεις με τις αρτιότητες μεσα στα ήδη υπάρχοντα Ρ. Σχ. (δηλ. τις πράξεις τακτοποίησης)

Δεν μας λες την αρχική έκταση του τεμαχίου που εξετάζεις και αν ο ιδιοκτήτης έχει και άλλα τεμάχια στην ίδια περιοχή? Τι συνολικά δήλωσε με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας που έκανε?

Είναι κυρωμένη η πολεοδομική μελέτη?

Αν έχει μεγάλη έκταση, όπως μας λες, τότε θα έχει και μεγάλες εισφορές σε γη και χρήμα. Τα υπολόγισες? τα ρυμοτομούμενα είναι λιγότερα από την εισφορά σε γη, ίσα ή περισσότερα?

Ξέρεις από την διαδικασία της μελέτης (στο Γ' κεφάλαιο) αν ο μελετητής πρόκειται να "φυτέψει" και κάποιο Ν(έο) οικόπεδο μέσα σε αυτή την μεγάλη ιδιοκτησία? καθόλου απίθανο.

Για να μπορεί να κτίσει, πριν την κύρωση της πράξης, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις που θέτουν οι εγκύκλιες 106/1986 & η 59/1987

Σε κάποιο θέμα (στην ενότητα  "πράξεις εφαρμογής και σχέδια πόλεων") κάποτε τα είχα ανεβάσει εδώ στο φόρουμ. βρέστα. 

Edited by nbr
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.