Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βροχή από Κινέζικα GPS ... Κάθε 2 μήνες καινούριο μοντέλο με 8000 κανάλια με ακρίβειες 2χιλ μέσα σε ασανσέρ.


Recommended Posts

Όταν ξεκίνησα τοπογράφος το 2004-05 υπήρχαν 4 εταιρίες που πουλούσαν branded μετρητικό εξοπλισμό με πολύ συγκεκριμένα μοντέλα η κάθε εταιρία . Η απόφαση αγοράς δεν είχε πολύ περιπέτεια . Με ένα χ budget ήξερες που θα κατέληγες .

Σήμερα η αγορά αλλάζει ραγδαία. Τα branded μοντέλα υποχωρούν στην μερίδα αγοράς και παίρνουν τη θέση τους κινέζικα με 8000 κανάλια και ακρίβειες 3χιλιοστα κάτω απο πιλοτή. Ανά 3 μήνες εισάγονται νέα rover, πολλές φορές χωρίς εταιρία  με  όνομα μοντέλου βαπτισμένο από τον έλληνα που τα εμπορεύεται . Στο Alibaba πουλάνε GPS με δικό σου λογότυπο πχ Mitsos 3000 . Τα περιβλήματα είναι 4-5 τύποι και αλλάζουν τα χρώματα ανά μάρκα .

Στο χαοτικό αυτό τοπίο ενδιαφέρον έχει πως οι παραδοσιακές αντιπροσωπίες branded εξοπλισμού, προσαρμόστηκαν και πουλούν εν κρυπτώ τέτοια κινέζικα μοντέλα χωρίς να τα βρίσκεις στα επίσημα σαιτ τους ή στην καλύτερη διατηρούν έταιρο ανώνυμο σαιτ που τα διαθέτουν. 

Πήγα πρόσφατα σε επίδεξη εξοπλισμού που επιδύκνειαν με περηφάνεια και αυτοπεποίθηση τις δυνατότητες κινέζικου GNSS δέκτη να μετράει κάτω από δένδρα και να είναι fixed . Οι μονάδες έδειχναν εξωτερικά καλής ποιότητας, ποιοτικά πλαστικά και δεμένη κατασκευή. Όταν πρότεινα να μετρήσουμε επί τόπου με μέτροταινία μερικές fixed θέσεις για να δούμε κατά πόσο ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας σχεδόν προσβλήθηκε και εκεί τα χαμόγελα και η αυτοπεποίθηση έσβησαν. Δεν δέχτηκε να αποδείξει αν πρακτικά τα fixed ήταν αξιόπιστα . 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο .

Υπάρχει κάποια αρχή πιστοποίησης των δεκτών GNSS που εισάγονται από Κίνα ; 

Έλεγχος hardware αν τηρούνται κάποια πρότυπα κατασκευής και αν τα μετρητικά τους αποτελέσματα ανταποκρίνονται με τις προδιαγραφές. 

Edited by thomas
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλά και επώνυμο να είναι μπορεί κάτω από δέντρα η κοντά σε τοίχους να δώσει fix....είναι όμως;

Απλά κάποιες εταιρίες το χουν τραβήξει παραπάνω και αντί να ενημερώνουν σωστά (πως π.χ. μπορεί να δημιουργείται κατοπτρισμός και το αποτέλεσμα δεν είναι αξιόπιστο) αυτοί βλέπουν το fix στο χειριστήριο και ψάχνουν θύμα.

Παραδόξως τα περισσότερα κινέζικα (παλιότερα τουλάχιστον), χρησιμοποιούν πλακέτες της novatel και της trimble.

Link to comment
Share on other sites

On 19/4/2023 at 2:19 ΜΜ, mikegad said:

Παραδόξως τα περισσότερα κινέζικα (παλιότερα τουλάχιστον), χρησιμοποιούν πλακέτες της novatel και της trimble.

Ισχύει . Ότι τους ζητήσεις βάζουν μέσα στο πλαστικό κουτί. Κινέζικες πλακέτες . Επώνυμες που είναι παλιότερα μοντέλα με κάποιο έξτρα κόστος . 

 

On 19/4/2023 at 2:19 ΜΜ, mikegad said:

Καλά και επώνυμο να είναι μπορεί κάτω από δέντρα η κοντά σε τοίχους να δώσει fix....είναι όμως;

Το ζήτημα είναι η συχνότητα . Στο επώνυμο συμβαίνει σπάνια ενώ στο κινέζικο για λόγους σκοπιμότητας και επειδή δεν υπάρχει έλεγχος πιθανόν να συμβαίνει συχνότερα. Εξάλλου σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει επωνυμία να θιχτεί κάποιος, παρά μόνο κατά παραγγελία μοντέλο. 

Link to comment
Share on other sites

Το ενδιαφέρον θα ήταν, αν υπάρχουν αξιόπιστες συντεταγμένες (π.χ. από γεωδαιτικό σταθμό), να δεχτούν να γίνει χάραξη στα σημεία αυτά.

Εκεί θα φανεί η μαγκιά τους.Αλλά άμα δεν δέχονται ούτε με κορδέλα όπως λες...άστα

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Λογικό να υπήρχαν λίγοι στις αρχές του 2000 γιατί το πεδίο του GNSS γενικότερα ήταν ατροφικό μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 λόγω στρατιωτικών λόγων των ΗΠΑ. Τα φτηνιάρικα που φωτογραφίζεις μάλλον ρίχνουν τα settings αξιοπιστίας του fix του λογισμικού επίτηδες (το πιθανότερο λόγω χαμηλής ποιότητας κεραίας και shielding).

Η πιστοποίηση είναι προβληματική διότι α) μπορεί να φέρει μονοπώλια προϊόντων με αμφίβολο όφελος β) τα ποιοτικά modules που συνθέτουν ένα προϊόν υπάρχουν και ξεχωριστά στη διάθεση του έμπειρου Επιστήμονα-Μηχανικού και γ) δε βεβαιώνει ότι ο τοπογράφος δε κάνει λάθη στη χρήση θεωρητικά αξιόπιστου προϊόντος.

Edited by gktpgeue
Link to comment
Share on other sites

Ποιο ειναι το προβλημα? Εγιναν και αυτα αναλωσιμα...

Πας σε δοκιμασμενο απο την πιατσα και τελειωσες...και εχει ο θεος. Ετσι και αλλιως οτι και να παρεις...ακριβο..φτηνο...θα το τσεκαρεις δεν θα το τσεκαρεις? 

Προσφατα παντως γνωστο και ακριβο επώνυμο 5ετιας μας έμεινε στα χερια χωρις λογο...με κοστος επισκευης κοντα στην αγορα νεου. Πολλα προβληματα τοτε που ηταν στα φορτε του ο πολεμος με τους δορυφορους, ενω καλοι κινεζοι μετρουσανε κανονικα...

Edited by GeorgeVasil
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις.

Και για να ρίξω λίγο τυράκι...

ΑΝ δε μετράει καλά ένας κινέζικος δέκτης, μπορεί να φταίει το δίκτυο που μετράς;;;

 

Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα είναι να υπάρχει κάποια πιστοποίηση από κάποιον ευρωπαικό φορέα κατά την εισαγωγή του στην EU ή από κάποιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα πως πληρεί τα χαρακτηριστικά των προδιαγραφών του . Η κακή χρήση και τα κακά δίκτυα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα προκαλέσουμε μονοπώλια έτσι με πολύ πιθανή επιστημονική ζημία. Τα υψηλής ποιότητας GNSS modules και οι υψηλής ποιότητας κεραίες πωλούνται και μεμονωμένα. Θα περιορίσουμε τον έμπειρο Επιστήμονα-Μηχανικό σε συγκεκριμένες εταιρείες που η κύρια δραστηριότητά τους είναι να μεταπωλούν τα ίδια modules και έτυχε να κερδίσουν πρώτοι την πιστοποίηση.

Edited by gktpgeue
Link to comment
Share on other sites

Μα έχουν επάνω αυτοκόλλητο CE (απο το China Export .... ) γιατί να μην είναι αξιόπιστα;

Πέρα απο την πλάκα, για το ζήτημα της ελκυστικά χαμηλής τιμής, οι δέκτες αυτοί χρησιμοποιούν τεχνολογία που πλέον έχει γίνει εμπορικά διαθέσιμη απο μαζική παραγωγή (πχ uBlox δέκτες για αγώνες drone, δέκτες που αναπτύχθηκαν μαζικά για αυτόνομη οδήγηση, συστήματα iot και χίλιες δυο άλλες εφαρμογές που δεν υπήρχαν πριν 20 χρόνια) και λογισμικό βασισμένο σε ανοιχτού κώδικα projects πχ RTKLIB. Δεν είναι απαραίτητα μάπα.

Ο σωστός επαγγελματίας ξέρει πως δε θα εμπιστευτεί μέτρηση κάτω απο δέντρο ή δίπλα σε ψηλό κτίριο ή υπο κλίση αβίαστα. Θα χτυπήσεις και με το total station για επιβεβαίωση.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει κάθε αντιπροσωπεία που τα εισάγει κινεζιές, είναι τουλάχιστον να τα δοκιμάσει σε ένα ήδη μετρημένο δίκτυο πριν τα πουλήσει. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο υποψήφιος αγοραστής. Επίσης έγκλημα είναι να κρύβεται η προέλευση του Mitsos 3000 απο τον έμπορο και σου σερβίρει παπαρίες του τύπου θυγατρική της trimble επειδή φοράει πλακέτα trimble.

Εγώ ως μη τοπογράφος θεωρώ πως ένα φθηνο gnss μπορεί να βοηθήσει σε απλές εργασίες που η ακρίβεια ήταν πάντα αμφίβολη (πχ γώνιασμα θεμελίωσης ή έλεγχος καθετοτήτων κατά την αποτύπωση σε κάποιο αυθαίρετο)

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.