Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο στα όρια οικισμού (ερώτηση ιδιώτη)


Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλησπερα σας. Εχω διαβασει τις σελιδες στο θεμα των οριων οικισμου, αλλα θα ηθελα την γνωμη σας για την περιπτωση μου, αν γινεται:

Εχω κανει μια προσφορα να αγορασω ενα σπιτι , σε περιοχη μικροτερη των 2000 κατοικων, που βρισκεται σε οικοπεδο 1,5 στρεμματα που εχει προελθει απο κατατμηση. Υπαρχει τοπογραφικο που εχει συνταχθει το 2000 και δειχνει ολοκληρο το οικοπεδο να βρισκεται εντος οριου οικισμου. Με βαση αυτο το τοπογραφικο εκπονηθηκε η αδεια το 2005 και χτιστηκε το σπιτι το 2009. Ο πωλητης χρειαστηκε πριν λιγους μηνες να κανει νεο τοπογραφικο, συμφωνα με το συστημα κρατικων συντεταγμενων, και το νεο τοπογραφικο δειχνει οτι το οικοπεδο τεμνεται απο το οριο οικισμου και η δασικη γραμμη περναει μεσα απο το οικοπεδο. Το κομματι εντος οικισμου, εχει προσωπο 5,03 μετρα σε κοινοτικο δρομο, ενω το κομματι που ειναι εκτος οικισμου, εχει προσωπο, σε αγροτικο πλεον δρομο, 16,34 μετρα. Το σπιτι βρισκεται στο κομματι που ειναι εντος του οικισμου. Οπως το καταλαβαινω λοιπον, το οικοπεδο δεν ειναι πλεον αρτιο και οικοδομησιμο αφου δεν εχει τα απαιτουμενα 12 μετρα προσωπου σε κοινοτικο δρομο. 

Ο πωλητης ξερει οτι αυτο του δημιουργει προβλημα στο να πουλησει το σπιτι (;) και θελει να βαλει εναν αλλο τοπογραφο να του κανει καινουργιο τοπογραφικο, αφου πιστευει οτι υπαρχει ενα περιθωριο λαθους, ευρους των 10 μετρων, με το που μπορει να μπει το οριο οικισμου... και το οριο οικισμου μπορει να μπει νομιμα, σε σημειο που του δινει τα 12 μετρα προσωπο που χρειαζεται. Ο πωλητης βεβαιως γνωριζει οτι και εγω θα βαλω τον δικο μου τοπογραφο να τσεκαρει το οποιοδηποτε τοπογραφικο, οποτε θα ηταν αφελες να βαλει το οριο σε σημειο που απλα τον βολευει..

Οι ερωτησεις μου ειναι: 

- Το γεγονος οτι τα ορια οικισμου περνανε μεσα απο το οικοπεδο δεινωντας του προσωπο μονο 5 μετρα (αντι για 12 μετρα) οντως κανει το σπιτι αυθαιρετο καθως πλεον βρισκεται σε οικοπεδο, που συμφωνα με το κρατικο συστημα συντεταγμενων, ειναι μη αρτιο και οικοδομισημο; Το γεγονος οτι οταν βγηκε η αδεια του σπιτιου (το 2009) το οικοπεδο ειχε εγκριθει απο την πολεοδομια ως αρτιο και οικοδομησιμο, δεν κατοχυρωνει το σπιτι; 

- Μπορει ο αγροτικος δρομος να θεωρηθει "συνεχεια" του κοινοτικου δρομου κατα παρεκλιση ωστε να θεωρηθει οτι ολο το οικοπεδο εχει το απαιτουμενο προσωπο σε κοινοτικο δρομο; 

- Αν τα πραγματα μεινουν οπως ειναι, με το τοπογραφικο του 2023 να δειχνει μερος του οικοεδου εκτος οριων οικισμου, και με το εντος οικισμου να μην εχει το απαιτουμενο προσωπο σε κοινοτικο δρομο, τι επιλογες εχει ο πωλητης ωστε να μπορεσει να πουλησει το σπιτι του; Μηπως ειναι απαραιτητο να ζητησω να κανει τακτοποιηση, πριν αγορασω το σπιτι; 

Σας ευχαριστω εκ των προτερων! Οσο και αν μου αρεσει το σπιτι και το οικοπεδο, θελω να το αγορασω αν ειναι ολα καθαρα!

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Όλα όσα περιγράφεις αποτελούν αντικείμενο έρευνας και μελέτης μηχανικού. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε τεχνικό γραφείο μηχανικού για να το αναθέσεις και να το μελετήσει. 

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω Pavlos33, θα το κάνω αυτό, απλά ήθελα την γνωμη μελων του foroum σε περίπτωση που εχουν συναντήσει παρόμοιο θέμα. Φανταζομαι οτι ειναι σχετικά συνήθες πρόβλημα ενα οικόπεδο να βρεθεί, εν μερη, εκτός οικισμού με την εκπόνηση νεου τοπογραφικού σχεδίου με βάση το συστημα κρατικων συντεταγμένων. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.