Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας

 

Βρίσκομαι στη φάση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και στατικής μελέτης για σύμμεικτη οικοδομή. Επειδή προσπαθώ να είμαι ένα (έστω μισό) βήμα μπροστά, αρχίζω και παιδεύομαι, ρωτάω και μιλάω για το ζήτημα της Ψύξης, Θέρμανσης και ΖΝΧ. Επίσης, επειδή η απαίτηση για την οικοδομή είναι για Α+, υποθέτω ότι τα ΦΒ δεν τα γλυτώνω, και σκέφτομαι ότι αφού δεν τα γλυτώνω, τουλάχιστον ας είναι με net meetering. Η οικοδομή προς το παρόν θα αποτελείται από πιλοτή και πρώτο όροφο ~150μ2 (σχετικά κεντρικά στην Αθήνα, πανταχόθεν ελεύθερη, και θα γίνει εξωτερική θερμομόνωση παντού- συμπ/νης της ταράτσας και υποδαπέδια του Α' ορόφου), μελλοντικά (πολύ μελλοντικά) ίσως προστεθούν και άλλοι όροφοι. Οι ερωτήσεις έχουν ως εξής:

1. Καταλαβαίνω ότι οι επιλογές που έχω σε ότι αφορά τη Θέρμανση και το ΖΝΧ είναι φυσικό αέριο ή αντλία θερμότητας (προφανώς δεν συζητάμε πλέον για πετρέλαιο, σωστά?). Η θέρμανση θα γίνεται με εφαρμογή ενδοδαπέδιου κυκλώματος σε όλους τους χώρους, και επιπρόσθετα με πετσετοκρεμάστρες στα WC. Ποιο εκ των 2 συστημάτων θα επιλέγατε για να υποστηρίξετε την ενδοδαπέδια? ΑΘ ή ΦΑ? Αν επιλέγατε την ΑΘ, τι "είδους" ΑΘ θα επιλέγατε?

2. Αν επιλέγατε ΑΘ, αυτή θα αρκεί να εξυπηρετήσει μάλλον αυξημένες ανάγκες ΖΝΧ? Τι άλλο μπορεί να συνεργαστεί με την ΑΘ, εκτός από τον ηλιακό, ώστε να βοηθήσει την εξυπηρέτηση του ΖΝΧ?

3. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει δυνατότητα χρήσης ΦΑ σε συνδυασμό με την ΑΘ. Το κρίνετε σκόπιμο και δόκιμο, σε σχέση με πάγια κόστη και κόστη αρχικής εγκατάστασης?

4. Αναφορικά με την ψύξη, καταλαβαίνω ότι είτε μπορώ να προχωρήσω σε λύσεις είτε με αυτόνομα κλασσικά A/C είτε με FCU τα οποία θα συνδυαστούν με την ΑΘ. Τι εκ των δύο θα επιλέγατε? Τα FCU που δουλεύουν με ΑΘ έχουν κάποιο συγκεκριμένο τύπο? Η ΑΘ καταλαβαίνω ότι για να υποστηρίξει ZNX, θέρμανση και ψύξη πρέπει να είναι αέρος-νερού?

5. Σε νέα οικοδομή, γίνεται τα ΦΒ να χρησιμοποιηθούν για net meetering? Ο λόγος που ρωτάω είναι διότι έχω καταλάβει ότι απαιτούνται πρότερες μετρήσεις κατανάλωσης. Αν η οικοδομή είναι νέα, πως θα υπάρχει net meetering εξ αρχής?

6. Η σειρά των μελετών ποια είναι? Λογικά πρέπει πρώτα να γίνει η ενεργειακή μελέτη, στη συνέχεια η μελέτη θέρμανσης, μετά η μελέτη ψύξης και τέλος η μελέτη ΦΒ? Αν ναι, αυτές τις μελέτες τις αναλαμβάνει όλες ο μηχανολόγος ή για τα ΦΒ πρέπει να εκπονήσει ξεχωριστή μελέτη ένας Η/Μ?

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το feedback και τις απαντήσεις σας.

 

ΥΓ1: Απαντήσεις τύπου "μίλα με έναν έμπιστο/έμπειρο Μηχ/Μηχ και πλήρωσέ τον" δεν μου προσφέρουν κάτι, εφόσον ήδη μιλάω με Μηχ/μηχ (όχι μόνο έναν), και αναμένω προσφορές. Όμως, οι αρχικές επαφές που έχω κάνει, με έχουν μπερδέψει και έως τώρα δεν έχω σχηματίσει κάποια στέρεη άποψη. 

ΥΓ2: Αν όντως έχετε κάποιον Μηχ/μηχ που να είναι έμπειρος και έμπιστος, ευπρόσδεκτες οι προτάσεις σας σε προσωπικό μήνυμα.

 

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

1. Καθώς μία ΑΘ αέρα νερού μπορεί από μόνη της να καλύψει ψύξη, θέρμανση και ΖΝΧ θα την επέλεγα όχι μόνο λόγω κόστους αλλά και λόγω ύπαρξης μόνο ενός μηχανήματος εξωτερικά. 

2. Μελέτη θερμικών απωλειών και ψυκτικών φορτίων, για επιλογή ΑΘ, θα ζήταγα όχι απλά για τις εσωτερικές θερμοκρασίες που ορίζει ο ΚΕΝΑΚ  αλλά για 22-23  οC χειμώνα καλοκαίρι.

3. Όλες τις ανωτέρω μελέτες και των ΦΒ, αν και έχει δικαίωμα να τις κάνει ο ίδιος HM, καλό είναι να γίνουν από μηχανικούς που ασχολούνται με αυτά τα αντικείμενα, καθώς κανείς δεν είναι παντογνώστης.

4. Στον υπολογισμό του μεγέθους ΦΒ καλό είναι να ληφθεί υπόψη και φόρτιση αυτοκινήτου, οπότε εκτιμώ τελείως χοντρικά, ότι θα πρέπει να μπεί το μέγιστο επιτρεπτό ΦΒ, δηλαδή περίπου 10 KWp.

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ας κάνουμε πρώτα κάποιες ερωτήσεις.

Πως και γιατί κατέληξες σε ενδοδαπέδια θέρμανση;

Τι σκέψεις έχεις κάνει για ψύξη; Εννοώ τι είδους ανάγκες θες να καλύψεις και με ποιες προϋποθέσεις;

Αρχικά θέτουμε τις απαιτήσεις τις γενικές και μετά τις ειδικές. Όπως πάντα λέω πανάκεια λύση δεν υπάρχει. Όλα έχουν θετικά και αρνητικά. Δεν μπορείς να ξεκινάς με την «λύση» αν δεν έχεις ορίσει τις επιθυμίες, τις απαιτήσεις κλπ. Από εκεί ξεκίνα.

Για να σε βοηθήσω παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή συστημάτων Η/Μ είναι:

Κόστος αγοράς,  κόστος χρήσης, εγγύηση, κόστος ανταλλακτικών, ευκολία συντήρησης, κόστος συντήρησης, θόρυβος κατά την λειτουργία, αντοχή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ευκολία χρήσης, διάρκεια λειτουργίας πριν την ανάγκη ολικής αντικατάστασης, καθαρισμός συστημάτων, όγκος μηχανημάτων, ανάγκη συνεχής λειτουργίας κλπ.

 

Δημοσιεύτηκε

''Αν επιλέγατε ΑΘ, αυτή θα αρκεί να εξυπηρετήσει μάλλον αυξημένες ανάγκες ΖΝΧ? Τι άλλο μπορεί να συνεργαστεί με την ΑΘ, εκτός από τον ηλιακό, ώστε να βοηθήσει την εξυπηρέτηση του ΖΝΧ?''

Το μόνο σίγουρο σε αυτό είναι ότι το δοχείο σου για τα ΖΝΧ θα πρέπει να έχει υποβοήθηση από ηλεκτρική αντίσταση. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να υπολογιστεί ένα ισοζύγιο ενέργειας, τι λίτρα δοχείο χρειάζεται, πόσο μπορεί να δώσει η α/θ, πόσο τα ηλιακά - βάσει των αναγκών - και αν χρειάζεται και πόση ηλεκτρική υποβοήθηση. Ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας με α/θ και ηλεκτρική αντίσταση στο δοχείο διαστασιολογείται π.χ και για ξενοδοχεία, το θέμα είναι πάντα η σωστή διαστασιολόγηση αντλίας/ηλιακών/δοχείο ΖΝΧ 

  • 4 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συμφωνώ με τον antloukidis αν είναι και βάλεις αντλία γιατί να βάλεις καί κλιματιστικά που είναι το ίδιο πράγμα κι έχεις απλά περισσότερες εξωτερικές μονάδες,για να σου πιάνει τζάμπα χώρο στο μπαλκόνι;

Η γνώμη μου είναι αν θες θέρμανση καί ψύξη να το κάνεις με το ίδιο ψυκτικό μηχάνημα κι εφόσον θες φωτοβολταϊκά και ενεργειακές κλάσεις οπωσδήποτε να βασίσεις τη θέρμανσή σου στο ρεύμα που αυτοπαράγεις μέσω του ψυκτικού μηχανήματος οπότε μην ασχοληθείς με αέριο εκτός κι αν από τη μελέτη προκύψει ότι είναι κάπου απαραίτητο ,εφόσον έχεις καταλήξει σε ενδοδαπέδια θέρμανση η μόνη ορθολογική επιλογή για ψύξη είναι να λειτουργείς την ενδοδαπέδια για δροσισμό και να έχεις funcoil για την αφύγρανση (γνώμη μου κατά προτίμιση επιτοίχια που είναι πιο κομψά όπως οι εσωτερικές μοναδες των κλιματιστικών και δε δεσμεύουν χώρο στο πάτωμα που είναι κρίμα εφόσον βάζεις την ενδοδαπέδια συν τοις άλλοις για να γλυτώσεις χώρο τελικά να στον φάνε τα fcu δαπέδου),οτιδήποτε άλλο για ψύξη μπορεί να λειτουργήσει αλλά για μένα είναι μη ορθό,πχ το να μην εκμεταλλεύεσαι το δροσισμό της ενδοδαπέδιας ή να τον εκμεταλλεύεσαι μερικώς άρα να υπολειτουργείς την αντλία που την πλήρωσες ένα σωρό λεφτά (ή ακόμα χειρότερα να τα έχεις σκάσει για αντλία που δε κάνει ψύξη) το καλοκαίρι και να έχεις άλλα ψυκτικά μηχανήματα για το σκοπό αυτό εφόσον σε λεφτά θα σου βγει σχεδόν το ίδιο τα κλιματιστικά με τα fcu,καλύτερα μη το κάνεις.

Περίπου τις ίδιες σκέψεις έχω κι εγώ για τον μελλοντικό σχεδιασμό του εξοχικού μου δηλαδή αντλία θέρμανσης-ψύξης με ενδοδαπέδια και fcu ή μόνο fcu ή vrf σύστημα αλλά όλα με φωτοβολταϊκά.

Για το θέμα της φόρτισης οχήματος αν το σπίτι έχει δικό του γκαράζ καλό θα είναι να προβλεφθεί στις ηλεκτρολογικές υποδομές αλλα εγώ δε θα βιαζόμουν να βάλω τον μάξιμουμ αριθμό από φωτοβολταϊκά χωρίς να έχω ήδη στα χέρια μου κάποιο ηλεκτρικό όχημα.Αν υπερδιαστασιολογήσεις τα φ/β μετά το ρεύμα που δε καις δε στο αποζημιώνει κανείς νομίζω,οπότε ναι ας έχουν οι υποδομές όπως καλώδια,ινβέρτερ,πίνακες κλπ τη δυνατότητα για την μάξιμουμ παραγωγή αλλά μη βιαστείς να χώσεις πάνελ σα να μην έχει αύριο.

Τώρα για τα ζνχ οποσδήποτε ηλιακός τριπλής απλά δε ξερω αν όταν θα δουλεύει η αντλία για την ενδοδαπέδια αν θα μπορούν οι θερμοκρασίες αυτές να προσφέρουν κάτι στο ζέσταμα του νερού,βέβαια ικάζω πως αν επιλέξεις να θερμανθείς με fcu λόγω του ότι η αντλία θα δώσει πιο υψηλές θερμοκρασίες από τις αντίστοιχες της ενδοδαπέδιας ίσως αυτό βοηθήσει πιο πολύ το ζνχ,βέβαια η λειτουργία με fcu είναι υποθέτω πιο αντιοικονομική ακριβώς λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών οπότε δε ξέρω αν συμφέρει να καίει παραπάνω ρεύμα η αντλία για την ίδια θέρμανση μόνο και μόνο για να δίνει στον ηλιακό ή αν συμφέρει απλά να συμπληρώνεις τον ηλιακό με αντίσταση οπότε να τον δουλεύεις σαν διπλής.Στην περίπτωση αυτή πχ το Φ.Α. θα μπορουσε να παίξει κάποιο μικρό ρόλο για τα ζνχ που δε μπορεί να καλύψει η αντλία λόγω ενδοδαπέδιας λειτουργίας κι αν συνδιαστεί με μαγείρεμα ισως αξίζει μόνο για αυτες τις εφαρμογές,δηλαδή ένας μίνι επιτοίχιος λεβητάκος που να τον δουλευεις το χειμώνα αποκλειστικά για ζνχ για να μη καις την αντίσταση και να μην κάνεις αντιοικονομική τη χρήση της αντλίας,βεβαια αυτό όπως και το μαγείρεμα λύνεται και με μια τοπική εγκατάσταση υγραερίου που θα σου έρθει πολύ φθηνότερα από παροχή και λέβητα αερίου οπότε δε θα το συζήταγα καθαρά για θέμα κόστους και οφέλους με εναλλακτικές (αν και ομολουμένως πάλι δεσμεύεις χώρο στο μπαλκόνι και για το λόγο αυτό εγώ δε θα το επέλεγα ούτε κι αυτό, θα έκαιγα μόνο την αντίσταση για τον ηλιακό και δε θα ασχολούμουν περαιτέρω).

Με αερισμό τι θα κάνεις,σκέφτεσαι να εγκαταστήσεις κάποιο σύστημα με ανάκτηση θερμότητας;

Για μένα αν θες ενεργειακή κλάση κι ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμιση κάντο οπωσδήποτε.

Edited by Τάσος Κυριακόπουλος

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.