Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός, μέσω ΣΔΙΤ, για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική (Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων), μια σύμβαση αξίας περίπου 106 εκατ. ευρώ, όπως έχει προϊδεάσει ήδη η στήλη BackStory.

Η κατάθεση προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, Intrakat– SUEZ ΕAU France S.A.S. – ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις είχε μεταφερθεί (μετά από πολλές παρατάσεις) για το τέλος Μάιου (30/05). Ωστόσο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, στον διαγωνισμό τελικά δεν κατατέθηκε προφορά καθώς ουδείς εκ των ενδιαφερόμενων έδειξε ενδιαφέρον στο τελευταίο στάδιο.

Ο προβληματισμός των κατασκευαστών

Κατά συνέπεια, το έργο που «φιλοδοξούσε» να καλύψει το 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και να εξασφαλίσει την άρδευση 24.000 στρεμμάτων, για την ώρα μένει δίχως ιδιώτη φορέα επένδυσης.

Μένει να φανεί αν από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών επανέλθουν με νέα δεδομένα και νέους όρους. Γιατί όπως έχει αναδείξει το insider.gr, για κάποιους ΣΔΙΤ διαγωνισμούς που έρχονται από το παρελθόν, με άλλα δεδομένα, διαφορετικά κοστολόγια, άλλες χρηματοοικονομικές (εν προκειμένω ίσως και κλιματικές) συνθήκες, υπάρχει προβληματισμός και σκεπτικισμός από πλευράς των κατασκευαστικών ομίλων (ιδίως σε κτηριακά projects).

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι «τρέχουν» πολλοί μεγάλοι διαγωνισμοί που απαιτούν κεφάλαια/ρευστότητα, τεχνική επάρκεια και ανθρώπινους πόρους, οι κατασκευαστές εσχάτως είτε έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί στη συμμετοχή σε διαγωνισμούς είτε ενίοτε… δεν εμφανίζονται καν στο στάδιο των προσφορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στάδια του διαγωνισμού έχουν λάβει πλήθος παρατάσεων τα τελευταία χρόνια.

Ποιο ήταν το έργο

Για την ιστορία, το έργο θεωρούνταν αυξημένης σημασίας για την περιοχή ώστε να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα. Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ ήταν για 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούσαν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχονταν σε 85,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 105,9 εκατ. ευρώ).

Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορούσε στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ, των εξωτερικών δικτύων.

Το έργο αφορούσε στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.


View full είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.