Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέσεις στάθμευσης σε κοινόχρηστο ακάλυπτο


drax

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Δεν είμαι μηχανικός ή νομικός, και θα ήθελα να ρωτήσω την κοινότητά σας σχετικά μ ένα πρόβλημα που με απασχολεί. Θα είμαι λίγο φλύαρος, αλλά θέλω να σας δώσω όσο πιο σαφή εικόνα της κατάστασης γίνεται.

Υπάρχει ένα οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως, στην Αττική, από το οποίο στη συνέχεια πωλήθηκε το 40% εξ αδιαιρέτου, και υφίστανται δύο κάθετες ιδιοκτησίες, η Α και η Β, με δουλεία εισόδου για τη Β, που ανήκουν στους αρχικούς συμβαλλόμενους και στους κληρονόμους τους. Εμείς μιλάμε για την κάθετη Α, που βρίσκεται στο εμπρός τμήμα του οικοπέδου, με πρόσβαση στο δρόμο, που ανήκει στη μητέρα μου. Στη σύσταση των δύο καθέτων, η πρασιά της οικοδομής (καθέτου Α) που υπάρχει, προς το δρόμο, ορίζεται ως αποκλειστική χρήση της καθέτου Α.

Η κάθετη Α αποτελούνταν από ισόγειο και 1ο όροφο, κυρία του ισογείου η μητέρα μου και του 1ου και του δικαιώματος ανεγέρσεως 2ου η αδερφή μου, μετά από γονική παροχή της μητέρας μου το 1985.

Στη συνέχεια, για να κατεδαφιστεί ο 1ος όροφος και να χτιστεί εκ νέου 1ος και 2ος, το 1986, (προσθήκη καθ ύψος) απαιτούνταν Δήλωση του Ν 1221/81 από τις δύο κυρίες της κάθετης, την οποία σας παραθέτω συνημμένη. Η δήλωση αυτή έχει μεταγραφεί το 1986 στο υποθηκοφυλακείο, δεν εμφανίζεται όμως πουθενά στο Κτηματολόγιο, καθώς δεν είναι εμπράγματο δικαίωμα εξ όσων γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι. Το 1987 η μητέρα μου πέθανε και άφησε τμήμα του ισογείου σε μένα και άλλο τμήμα του ισογείου στον αδελφό μου.

Αν διαβάσετε τη Δήλωση του Ν 12221/81, λέει επί λέξει ότι οι δύο θέσεις στάθμευσης που δημιουργούνται, "τίθενται στην αποκλειστική εξυπηρέτηση της ανωτέρω οικοδομής".

Επειδή όπως φανταστήκατε δημιουργούνται θέματα του τύπου "είναι δικά μου τα πάρκινκγ γιατί φτιάχτηκαν για να εκδοθεί η άδεια του 1986", άρα και ανήκουν στην αποκλειστική χρήση μόνο του κυρίου του 1ου και 2ου ορόφου (της προσθήκης καθ ύψος για την οποία και απαιτούνταν η Δήλωση 1221/81) και όχι όλης της οικοδομής, ενώ οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες του ισογείου το οποίο ήταν κτισμένο πριν τον 960/79 όπως έχει τροποποιηθεί με τον 1221/81, δεν δικαιούνται θέσεις στάθμευσης. Κανονισμός όππως φαντάζεστε δεν υφίσταται, καθώς επίσης και η συναίνεση θεωρείται ως ΜΗ δεδομένη.

Η ερώτηση μου είναι περισσότερο νομικής φύσεως βέβαια, και είναι η εξής:

Τα δύο ανωτέρω πάρκινγκ, είναι στην αποκλειστική χρήση όλων των ιδιοκτητών της καθέτου Α, όπως ορίζει η σύσταση που έγινε για να χωρίσει εξ αδιαιρέτου το οικόπεδο αρχικά μετά την πώληση του 40%, για όλους τους ιδιοκτήτες της καθέτου Α, ή στην αποκλειστική χρήση του 1ου και 2ου ορόφου (της προσθήκης καθ ύψος), για την άδεια ανεγέρσεως της οποίας και δημιουργήθηκαν?

Μπορώ η/και πρέπει να καταχωρίσω το συγκεκριμένο συνημμένο έγγραφο στο Κτηματολόγιο?

Να σημειώσω εδώ ότι αυτή η προσθήκη που χτίστηκε το 1986, έχει απίστευτες παραβάσεις, έχει φτάσει και τον 3ο όροφο, η ανωτέρω άδεια δεν έχει κλείσει ποτέ, η σύσταση που υφίσταται αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι η σύσταση που περιλαμβάνει τον ¨παλιό" 1ο όροφο που κατεδαφίστηκε για να γίνει η προσθήκη το 1986, καθώς και το δικαίωμα υψούν του 2ου ορόφου.

Ξέρω ότι σας κούρασα, αλλά θα παρακαλούσα για κάποια απάντηση στο ερώτημά μου ή κάποια παραπομπή σε κάποιον ειδικά αν είναι δυνατόν..

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.... 

Scanfile.pdf

Link to comment
Share on other sites

ν 960/79

                                    Αρθρον 3.

 

   

 

       "1. Εις περίπτωσιν προσθήκης καθ` ύψος ή κατ` επέκτασιν υφισταμένου

    κτιρίου αι  θέσεις  σταθμεύσεως  υπολογίζονται  βάσει  της  επιφανείας

    προσθήκης  του  κτιρίου κατά τα ειδικώτερον οριζόμενα υπό των Π. Δ/των

    του άρθρου 2 του παρόντος.

Η ρυθμιση στον νομο εχει ως εξης:

"Επί των ως άνω περιπτώσεων α και β ο κύριος των χώρων σταθμεύσεως συντάσσει ενώπιον συμβολαιογράφου δήλωσιν, μεταγραφομένην εις τα βιβλία μεταγραφών, ότι αι θέσεις αύται τίθενται κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου εις εξυπηρέτησιν του συγκεκριμένου κτιρίου ή διηρημένων ιδιοκτησιών τούτου."

  Επομενως, προκειται για ΘΣΑ που ανηκουν στην προσθηκη αλλά, δεν εχουν δοθει σαν αποκλειστικη χρηση σε ξεχωριστη ΟΙ

ωστε, ως "κοινοχρηστες" και ευρισκομενες στον ακαλυπτο της οικοδομης  δεν γραφονται στο Ε9. [ΠΟΛ 1237/2014]

 Εν τελει, μιλας με τον λογιστη σου και τον δικηγορο σου.

 Προφανως και  με  τον μηχανικο σου για τις "αυθαιρεσιες"

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, και κατ αρχάς ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αν διαβάσουμε το νόμο επι λέξει, γράφει ότι οι θέσεις σταθμεύσεως "υπολογίζονται" βάσει της επιφανείας προσθήκης, δε γράφει ότι "ανήκουν" στην προσθήκη. Δλδ το πόσες πρέπει να δημιουργηθούν με βάση τα τετραγωνικά της προσθήκης.  Με λίγα λόγια, η ερώτησή μου έχει ως εξής:

Αυτή τη στιγμή ναι, τα πάρκινκγ θεωρούνται κοινόχρηστα, και δεν έχει δοθεί αποκλειστική χρήση σε καμία Ο.Ι. Αν όμως στο μέλλον, οι κληρονόμοι της αδερφής μου, της προσθήκης δλδ, προσφύγουν πχ σ ένα δικαστήριο, επικαλούμενοι αυτή τη δήλωση του Ν. 1221/81, ζητώντας να αναγνωριστεί μόνο στους κυρίους της προσθήκης η αποκλειστική χρήση των θέσεων στάθμευσης, επειδή ακριβώς δημιουργήθηκαν λόγω αυτής, είναι δυνατή μια απόφαση δικαστηρίου που θα τους δικαιώσει? Ξέρω ότι κάνω υποθετικές ερωτήσεις, αλλά η συμβολαιογράφος μου πχ μου απάντησε σε αυτή την ερώτηση ότι ναι, είναι αυτή η δήλωση "βαρύ χαρτί" για να μπορέσει η προσθήκη να αποφέρει αποκλειστική χρήση τουν θέσεων στάθμευσης. Απλά το ψάχνω λίγο περισσότερο για να έχω αν είναι δυνατόν πληρέστερη εικόνα του θέματος. Θα καταλάβατε φαντάζομαι ότι ήδη υπάρχει διαμάχη για το ποιός πρέπει να παρκάρει σ αυτές τις θέσεις, και δεν είναι ότι καλύτερο για κανέναν. 

Άλλη ερώτηση θα ήταν, αν εγώ καταχωρίσω, (εφόσον επιτρέπεται βέβαια) τη δήλωση αυτή στο Κτηματολόγιο, είναι αυτή η καταχώριση ικανή να μου "σιγουρέψει" το δικαίωμα στάθμευσης στα κοινόχρηστα πάρκινγκ?

 

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα, αν και το θέμα είναι καθαρά νομικό πλέον:

Οι θέσεις ανήκουν σε αυτόν που ορίζει η σύσταση, αλλιώς, αν δεν ορίζει τίποτα, είναι κοινόκτητες... Αν όμως οι θέσεις βρίσκονται εντός μιας και μόνο κάθετης, τότε θεωρώ οτι πρόσβαση έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες της κάθετης αυτής και άρα μόνο αυτοί μπορούν να της χρησιμοποιήσουν.... Σωστά??

Φυσικά οι θέσεις είναι κοινόχρηστες για όλους τους ιδιοκτήτες της εν λόγω κάθετης. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.