Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μία μηχανικός που ελέγχει ΓΟΚ στο δήμο της Αθήνας είπε σε συνάδελφο ότι εξετάζουν τις άδειες που έχουν καταθέσει φάκελο για έγκριση στην Αρχαιολογία πριν τις 22/07 σύμφωνα με τον ΓΟΚ ΠΡΙΝ τις αλλαγές. Αυτό λέι ότι προκύπτει από το Άρθρο 26 (Μεταβατικές διατάξεις). Εγώ πάντως που το διάβασα αναλυτικά δε μου φάνηκε να προκύπτει κάτι τέτοιο.

 

Συγκεκριμένα λέει:" δ) είχε υποβληθεί στην αρμόδια κατά περίπτωση υπηρεσία μέσα στο τελευταίο έτος αίτηση με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη η οποία προβλέπεται από σχετικές διατάξεις για τη χορήγηση άδειας οικοδομής "

 

Ξέρει κανείς τίποτα άλλο για τέτοιες περιπτώσεις;

  • Απαντήσεις 477
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Tο Εθνος είχε σήμερα αφιέρωμα στο θέμα , λέγοντας ότι μάλλον θα θεσμοθετηθεί η δόμηση με βάση τον Σ.Ο. οπότε έτσι θα λυθει το θέμα των Η/Υ , αφού καταργείται η έννοια του Σ.Δ.

Ιδωμεν ...

 

" Τολμηρό πακέτο προτάσεων που, αν υιοθετηθούν, θα φέρουν τα πάνω κάτω στη δόμηση, μελετά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η δέσμη προτάσεων προβλέπεται να υποβληθεί στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, κατά το τέλος του μήνα, στο πλαίσιο του διαλόγου για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους ημιυπαίθριους χώρους.

 

Κεντρικό στοιχείο των προτάσεων αποτελεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», η κατάργηση του συντελεστή δόμησης, ως βασικής πολεοδομικής παραμέτρου στην οικοδομή.

 

Τα στοιχεία ενός κτιρίου θα προσδιορίζονται με βάση την κάλυψη στο οικόπεδο, το ύψος και τον όγκο. Κάθε χώρος εντός του επιτρεπόμενου όγκου, περιγράμματος και του ύψους μίας οικοδομής θα είναι νόμιμος.

 

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα μπορέσουν να «νομιμοποιηθούν» οι ημιυπαίθριοι που έχουν κλείσει παράνομα και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας κατοικίας, χωρίς να υπάρξει υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, κάτι που είναι αντισυνταγματικό, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

 

Η -ενδεχόμενη- κατάργηση του συντελεστή δόμησης ανατρέπει τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και τους κανόνες δόμησης, όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

 

Ο συντελεστής δόμησης είναι ο βασικός ρυθμιστής του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων ενός κτιρίου. Σύμφωνα με τον ΓΟΚ, «συντελεστής δόμησης (σ.δ.) είναι ο αριθμός, ο οποίος, πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου δίνει τη συνολική επιφάνεια όλων των ορόφων των κτιρίων που μπορούν να κατασκευαστούν στο οικόπεδο, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις».

 

Οι ημιυπαίθριοι χώροι είναι στεγασμένοι χώροι, εντός του περιγράμματος του κτιρίου, των οποίων η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο ή τον ακάλυπτο χώρο. Δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης σε ποσοστό 15%, σύμφωνα με την τελευταία ρύθμιση Σουφλιά. (Στον αρχικό ΓΟΚ του 1985 δεν προσμετρούνταν στον συντελεστή σε ποσοστό 40%, κάτι που λειτούργησε επί της ουσίας ως ισχυρό πολεοδομικό κίνητρο για να κλείσουν. Στην τροποποίηση του ΓΟΚ το 2000, το ποσοστό μειώθηκε στο 20%).

 

Με την κατάργηση του συντελεστή δόμησης αποσύρεται και το σενάριο να ρυθμιστεί το πρόβλημα με τους ημιυπαίθριους μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

 

Οι πληροφορίες λένε πως ούτε η υπουργός Περιβάλλοντος επιθυμούσε μία τέτοια λύση, κρίνοντας πως θα οδηγούσε σε μεγάλη επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος, ούτε και τα περισσότερα στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

 

Η συγκεκριμένη νομοθεσία περί μεταφοράς συντελεστή αναμένεται άλλωστε να καταργηθεί, αν υιοθετηθεί η πρόταση περί γενικής κατάργησης του συντελεστή δόμησης.

 

Εκτιμάται επίσης πως θα καταργηθούν και οι ημιυπαίθριοι ως στοιχείο της οικοδομής, αφού, με την κατάργηση του συντελεστή, θα αναφέρονται νομίμως στις οικοδομικές άδειας ως κλειστοί χώροι.

 

Στόχος του ΤΕΕ, που συνυπολογίζει στις προτάσεις του την ευαισθησία που επιδεικνύει πάντοτε σε θέματα περιβάλλοντος το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι να μην οδηγηθούμε επ ουδενί σε αύξηση των τετραγωνικών μέτρων των οικοδομών με την κατάργηση του συντελεστή δόμησης.

 

Περιορισμοί

Για τον λόγο αυτό μελετάται η παράλληλη εφαρμογή περιορισμών στη δόμηση που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος και όχι στην επιβάρυνσή του.

 

Προτείνεται η «νομιμοποίηση» των ημιϋπαίθριων να συνοδευτεί με την επιβολή «περιβαλλοντικού προστίμου», που θα αφορά είτε το συγκεκριμένο κτίριο, όπου έγινε η παράβαση, είτε το σύνολο της συνοικίας.

 

Ο ιδιοκτήτης κλεισμένου ημιυπαίθριου, δηλαδή, θα κληθεί να βελτιώσει το φυσικό περιβάλλον της οικοδομής με φυτεύσεις ή άλλες ενέργειες ή θα συνεισφέρει χρηματικά στην αύξηση του ισοζυγίου πρασίνου στην περιοχή του.

 

Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες με την υπουργό Περιβάλλοντος για όλα τα παραπάνω θέματα. Αναμένεται να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις στο μέλλον.

 

Η κ. Μπιρμπίλη έχει ανακοινώσει πως ο διάλογος για τους ημιυπαίθριους θα διαρκέσει περί τους έξι μήνες και θα συνδυαστεί με τον νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών και την αναθεώρηση του ΓΟΚ.

 

ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσιεύτηκε

Το ΤΕΕ εξετάζει τολμηρή τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικου πλαισιου με καταργηση του συντελεστη δομησης.

 

Να και μια ρηξικελευθη ιδεα που μπορει να βαλει ταξη στα μεχρι τωρα και στα απο δω και μπρος, ταυτοχρονα.

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=8470852

Δημοσιεύτηκε

Μακαρι να υπαρξει μια τάξη αλλα δε το βλεπω. Ο συντελεστης όγκου έχει το πλεονέκτημα οτι δεν υπάρχουν τα παραθυράκια για νομιμοφανές κτήριο με μεγαλύτερη δόμηση απ την επιτρεπόμενη, όμως δημιουργεί προβλήματα κι αυτός. π.χ. Ο πραγματικός ημιυπάιθριος θα καταργηθεί και θα βλέπουμε τεράστια μπαλκόνια που για μένα είναι πολύ άσχημα. Θα καταργηθούν τα πάρκινγκ εντελώς, θα καταργηθούν τα υπόγεια που σε πολλούς ανθρώπους είναι πραγματικά χρήσιμα ως αποθήκες.

 

Στην πραξη, δε θα διορθωθεί τίποτα. Τα πιο πολλα κτιρια τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πρόβλημα μόνο επειδη μετετρεψαν ενα ημιυπαίθριο σε κλειστό χωρο. Υπόγεια εχουν γίνει υπερυψωμένα ισόγεια κατα την κατασκευή, στέγες έχουν ξεφύγει και έχουν ανέβει 2 μέτρα πιο πανω απ το νόμιμο για να γίνουν σοφίτες. Αλλοι ρίχνουν κι εναν όροφο παραπάνω έτσι για να έχουν θέα πανω απο τις σοφίτες των άλλων. Όλα αυτα εχουν υπερβεί τον όγκο κατα πολύ. π.χ. αν βγω στο μπαλκόνι μου βλεπω ενα 200τ.μ. 2οροφο με υπόγειο (συμφωνα με την αδεια ) που είναι πραγματικο τετραόροφο, και τις τελευταίες μέρες ο ιδιοκτήτης έχει φτιάξει κι ενα πρόσθετο κτίσμα στο οικόπεδο για αποθήκη (ειπαμε το υπογειο ειναι οροφος). μεγιστη δόμηση το οικοπεδο εχει 200τ.μ. και αυτος έχεις ήδη΄χτισμένα 400 τ.μ. και παραπανω. Τον όγκο τον έχει ξεπεράσει κατα 1,5 εως 2 φορές. Αυτός τί κάνει; Τιποτα αφου η πολεοδομία δεν ενδιαφέρεται για τίποτα ή μαλλον με 500 ευρω ο υπάλληλος τα βλέπει ολα νόμιμα.

Δημοσιεύτηκε

Πιό απλό δεν θα ήταν να πουν ότι καταργούν τους ΗΧ?

Με την κατάργηση του ΣΔ θα επανεμφανιστούν τα τετράγωνα εκτρώματα με τις γιρλάντες εξωστών που μεσουρανούσαν πριν τον ΓΟΚ 85.

Τελικά όταν πονέσει το χέρι μας πρέπει να το κόβουμε.

Δημοσιεύτηκε

λες και σήμερα δεν έχουμε υπερβάσεις όγκου και ύψους

 

και όταν ορίσουν τους νέους συντελεστές όγκου :P θα κλάψουνε μανούλες

Δημοσιεύτηκε

Καλά αυτό με την κατάργηση του Συντελεστή Δόμησης και την αντικατάστασή του με τον Συντελεστή Όγκου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κλεισίματος των ημιυπαίθριων ήθελα να 'ξερα ποιός το σκέφτηκε...

 

Θυμίζει την λογική "πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι"...

 

Λες και θα βρεθεί ο υπερ-τέλειος νόμος ο οποίος θα εφαρμόζεται απο μόνος του χωρίς την ανάγκη ελέγχου... λες και δεν θα βρουν οι επιτήδειοι τα νέα "παραθυράκια".

 

Και επιτέλους τι σημαίνει αντικατάσταση του Συντελεστή Δόμησης με τον Συντελεστή Όγκου;

 

Αν ο ΣΟ επιτρέψει να νομιμοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι διότι θα είναι εντός του επιτρεπόμενου όγκου, αυτό θα απαιτήσει αναθεώρηση όλων των αδειών των οικοδομών που έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους για να τους νομιμοποιήσουν. Και μελλοντικά οι νέες οικοδομές στην ίδια περιοχή δεν θα έχουν καθόλου ημιυπαίθριους (γιατί θα μετράνε στον όγκο) και άρα εμμέσως πλην σαφώς θα αυξηθεί ο ΣΔ... πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύπτει επιβάρυνση του περιβάλλοντος, και σίγουρη ακύρωση του νόμου απο το ΣτΕ.

 

Αν απο την άλλη ο ΣΟ είναι μικρότερος απο τον σημερινό προκύπτοντα, τότε η όλη προσπάθεια νομιμοποίησης των ημιυπαιθρίων, πέφτει στο κενό...

Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι απαραίτητο να γίνει αναθεώρηση με την τρέχουσα λογική , γιατί οι Η/Υ ούτως η άλλως μετρούσαν στον ΣΟ .

Θα χρειαστεί όμως γενικότερη αλλαγή , από την στιγμή που αντί γιά ΣΔ θα έχουμε ΣΟ , που επηρεάζουν συμβόλαια , κτηματολόγια κλπ .

 

Γιά το ΣτΕ δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα , μιά και η έννοια του Σ.Ο. υπάρχει στον ΓΟΚ/85 , ο οποίος δεν μπορεί πλέον να κριθεί , ενώ δέν έχουμε αύξηση του .

 

Τώρα στο τι κτίρια θα γίνονται , αυτό είναι ένα ερώτημα .

 

Από ότι ξέρω στην Ιταλία δουλεύουν με αυτό τον τρόπο δεκαετίες τώρα .

 

Ισως κάποιος που έχει σπουδάσει εκεί μας διαφωτίσει .

Δημοσιεύτηκε

Ισα-ίσα που με την τρέχουσα λογική είναι απαραίτητο να γίνει αναθεώρηση.

Για να αλλάξει χρήση νόμιμα ο χώρος και να γίνει κατοικία/γραφείο/κατάστημα ή ότι άλλο δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

 

Όσο για την Ιταλία, έχω σπουδάσει εγώ εκεί.

Και ένα θα σου πώ: Ε-Λ-Ε-Γ-Χ-Ο-Σ!

Κατ'αρχήν πρώτα δίνουν άδεια κατασκευής του φέροντα οργανισμού, και μετά την περάτωσή του δίνουν άδεια ολοκλήρωσης.

Τις άδειες τις εκδίδουν οι δήμοι και έχουν την ευχέρεια να σε μπλοκάρουν για πλήθώρα λόγων.

Π.χ. Σε ένα γραφείο που δούλεψα σαν φοιτητής, κάναμε την μελέτη για ένα συγκρότημα κατοικιών (γύρω στις 50 μεζονέτες), ο δήμος έδωσε άδεια μόνο για τις 25 και επέβαλε να πωληθούν τουλάχιστον το 50% για να δώσει άδεια για τις υπόλοιπες.

Δημοσιεύτηκε
Αν ο ΣΟ επιτρέψει να νομιμοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι ....... άρα εμμέσως πλην σαφώς θα αυξηθεί ο ΣΔ... πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύπτει επιβάρυνση του περιβάλλοντος, και σίγουρη ακύρωση του νόμου απο το ΣτΕ.

τι έκανε λέει;;;

θα αυξηθεί η δόμηση;;;;

γι' αυτό είναι όλοι ενθουσιασμένοι με τον όγκο;;;;

 

με αυτό το πλευρό να κοιμούνται!!!!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.