Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή νομοθεσίας για ημιυπαίθριους


Recommended Posts

αν αλλαξει ο ΓΟΚ και παμε σε ελεγχο ογκου αντι για συντελεστη δομησης (οπως ειναι στον περισσοτερο κοσμο) προφανως οι συντελεστες ογκου που θα προκυψουν θα ειναι μικροτεροι απο τους σημερινους, οπως αυτοι προκυπτουν απο το 4,5 ή 5,0 επί σ.δ.

 

ετσι θα εξασφαλιστει και το αλωβητο περασμα απο το ΣτΕ. Και απο οσο ξερω, εκτος απο μια φορα, αν δεν κανω λαθος, οσες φορες αλλαξε ο ΓΟΚ αλλαξε προς το "δυσμενεστερο" οσον αφορα την εκμεταλλευση του καθε οικοπεδου. Και σιγουρα αυτο θα γινει τωρα.

 

Προφανως και απαιτειται επιτελους ενας μηχανισμος ελεγχου - ετσι εφαρμοζονται οι νομοι παντου - οταν ξερει ο πολιτης οτι δεν τη γλυτωνει με τιποτα. Επειδη ομως ειμαι στην πιατσα και εχω περασει πολλα χρονια διπλα διπλα με μεγαλα λαμογια, να σας πω πως απο την αλλαγη των προστιμων το 2004 και μετα, τα οργια σ τ α μ α τ η σ α ν, τουλαχιστον απο τις εταιρειες και τους σοβαρους κατασκευαστες.

 

Η λυση ειναι απλη : απλοποιηση του συστηματος εκδοσης αδειων, απλοποιηση της πολεοδομικης νομοθεσιας και απολυτη εννοια ελεγχου και προστιμων. Γιατι οι υπαλληλοι που σημερα ασχολουνται να ελεγχουν αδειες μεσα απο ενα κυκεωνα νομοθεσιας αυριο απλα θα κανουν ελεγχους. Δεν ισχυει το επιχειρημα της αναγκαιοτητας προσληψης και αλλων υπαλληλων στις πολεοδομιες (ελεος).

 

Ο μονος μου προσωπικος φοβος οταν ακουω για εκσυχρονισμο του συστηματος, που προφανως και απαιτει ελεγχο, ειναι πως η διαφθορα θα παει απο το γρηγοροσημο στον ελεγχο - αλλα δεν ειναι τοσο ευκολο γιατι σε πιθανη καταγγελια θα προκυπτει η ανεπαρκεια του ελεγκτη.

 

Σε καθε περιπτωση, και αν γινει οντως διαβουλευση 6 μηνων, για να προκυψει νεος ΓΟΚ ποσος καιρος θα απαιτηθει? Εκτος αν τα κανουν παλι ολα στο ποδι. Αλλα δεν την εχω κοψει την Μπιρμπιλη για τετοια.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 477
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@Myri:

ε δεν θα αυξηθεί; Για σκέψου: για να νομιμοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι πρέπει ο ΣΟ να τους επιτρέπει, άρα η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση (εμμέσως πλην σαφώς) θα αυξηθεί.

Αν απο την άλλη μειωθεί ο ΣΟ όπως λέει ο howard, τότε δεν θα μπορεί να γίνει νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων... μύλος δηλαδή...

 

Και όλα αυτά γιατί; Γιατί το κράτος δεν εννοεί ότι μόνο με ελέγχους τηρείται η νομοθεσία, και ψάχνει να βρει το νόμο που "εφαρμόζεται μόνος του"...

Link to comment
Share on other sites

Η πρόταση μου είναι :

 

Eκδοση άδειας με βάση

 

επιτρεπόμενη κάλυψη

επιτρεπόμενο όγκο

επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος.

Να επανέλθει η στάθμη υπογείου στο +1,5 καθώς η μείωση που έγινε

 

α. τελικά αποβαίνει εις βάρος του περιβάλλοντος λόγω της ουσιαστικής καταργησης σε μικρά οικόπεδα του υπογείου γκαραζ.

β. προκύπτουν προβλήματα εγκταστάσεων , αερισμού κλπ.

 

Στην κατασκευή

 

1ο στάδιο

Κατασκευή υπογείου ή αν δεν υπάρχει υπόγειο τότε μετά την ολοκλήρωση θεμελίωσης και δαπέδου ισογείου.

Διαμόρφωση τελικής στάθμης εδάφους

 

Αυτοψία --> Ελεγχος στάθμης δαπέδου ισογείου, θέσης κτιρίου και κάλυψης, τελικού εδάφους

Χορήγηση εργοταξιακής παροχής διάρκειας όχι 2 ετών αλλά όσο και η άδεια (4)

 

Mε αυτή την αυτοψία προλαβαίνεις από την αρχή τα υπερ-υπερυψωμένα υπόγεια που θα γίνουν ισόγεια.

 

2ο στάδιο

 

Αποπεράτωση Φ.Ο.

Αυτοψία --> ελεγχος μεγίστου ύψους και ενδιαμέσων υψών ορόφων .

 

3ο στάδιο

 

Αποπεράτωση κτιρίου

Γενική Αυτοψία --> Τελική ρευματοδότηση.

 

Οπότε με αυτό το σύστημα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όταν πήγε ήταν όλα ΟΚ και μετά έγιναν διάφορα , καθώς ούτε το κατασκευασμένο υπόγειο μπορεί να ανεβοκατέβει ούτε το κατασκευασμένο κτίριο μπορεί να ψηλώσει , ούτε να φαρδύνει.

 

Για το μορφολογικό θέμα των κτιρίων προτείνετε οι αρχιτέκτονες λύσεις .

 

Παράδειγμα : Aρθρο Χ νέου ΓΟΚ : Συνεχόμενοι εξώστες επιτρέπονται μόνο μετά από έγκριση ΕΠΑΕ.

Link to comment
Share on other sites

Ο ελεγχος ειναι η μονη λυση. Φταινε και οι μηχανικοι σε αυτο διοτι υπογραφουν οτι η μελετη εφαρμοστηκε στο ακεραιο ενω στην πραγματικοτητα δεν εφαρμοστηκε ουτε η μιση. Επισης το συλλογικο οργανο των μηχανικων επρεπε να αρνηθει να παιρνει την ευθυνη ο μηχανικος χωρις να γινεται πριν ελεγχος απο την πολεοδομια. Σημερα ολοι σχεδον οι μηχανικοι ειναι εκτεθιμενοι αν ανατρεξουμε στους φακελους των αδειων και στην πραγματικη κατασταση.

 

@avgoust

Ετσι οπως το περιγραφεις εσυ (δε λεω οτι ειναι λαθος) στην Ελλαδα θα γινει σε 200 χρονια. Εγω θα ημουν ευχαριστημενος με εναν ελεγχο στο τελος και μονο. Αν ποτε συμβει θα ειμαι ευχαριστημενος.

 

Νομιζω οτι το μονο που σωζει την κατασταση ειναι ενα "ΣΔΟΕ" της πολεοδομιας που θα ερχεται απο αλλη περιοχη της Ελλαδας, θα κοπαναει προστιμα χωρις δευτερη κουβεντα και θα κυρησει κατεδαφισταια καποια κτιρια. Οι πολεοδομιες εχουν φτασει στο απογειο της διαφθορας, της αδιαφοριας. Ειναι βαρετο πλεον να βλεπεις ολους τους παρανομους να περνανε καλυτερα απ τους νομιμους.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι γειά σας. Εγκαινιάζοντας την εγγραφή μου, θα ήθελα να κάνω 2 ερωτήσεις στους παλιότερους:

1. Αν σε μια μελέτη έχω λίγους ημιυπαίθριους (πολύ λιγότερους από τα επιτρεπόμενα μέτρα), πρέπει να τους κατανείμω αναλογικά σε όλους τους ορόφους;

2. το αθροισμα ημιυπαίθριοι + εξώστες= 35% ισχύει;

ευχαριστώ πολύ γαι τη βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Δεδομένα :

 

1. κλεισμένοι ημ/θριοι κάπου 1.000.000. Αν κάθε διαμέρισμα αντιστοιχεί σε 4μελη οικογένεια => κάπου 4.000.000 άνθρωποι.

2. δεν πρόκειται να κατεδαφιστούν είτε τακτοποιηθούν είτε όχι.

3. Ζημιά ως προς το περιβάλλον υπαρκτή.

4. Ο ημ/θριος μπορεί να κλειστεί οποτεδήποτε μετά την όποια αυτοψία. Θεσπίστε 15 αυτοψίες κατά την κατασκευή. Μετά την 15η θα κλείσει ο ημ/θριος

 

Συμπέρασμα : Οσο υπάρχουν ημ/θριοι με το σημερινό καθεστώς μια ζωή στα χαρτιά θα είμαστε ΟΚ και μια ζωή δεν θα ξέρουμε τι μας γίνεται.

 

Λοιπόν , νομίζω ότι παίζουμε με τις λέξεις ώρες-ώρες με τις πιασάρικες εκφράσεις περί ζημιάς του δομημένου περιβάλλοντος που λέει ο πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων. Η ας μας πει η κα δημοσιογράφος που περι πολλών τυρβάζει γύρω από τα πολεοδομικά την αντιπρόταση.

 

Τουλάχιστον με αυτά που είπα θα ξέρουμε τι μας γίνεται.

 

Επόμενη λύση : Kατάργηση των ημ/θριων. Δεν τη θέλει κανείς.

 

Οσοι διαφωνείτε κάντε προτάσεις. Ρ-ε-α-λ-ι-σ-τ-ι-κ-ε-ς.

 

Αλλά παρακαλώ μην μου πείτε ξανά τα περί ελέγχων και εφαρμογής της νομοθεσίας γιατί σας παραπέμπω στο 4.

Link to comment
Share on other sites

Ανώνυμη καταγγελία και άμεση διενέργεια αυτοψίας γινεται στα αλλα κράτη, όχι μονο σε πολεοδομικά θέματα.

Ειναι πολυ ευκολο να διορθωθουν καποια ζητηματα χωρις τη χρηση καν της πολεοδομιας. Επι τοπου μεταβαση της αστυνομιας και φωτογραφιες του αυθαιρετου. Μετα η πολεοδομια μπορει να συγκρινει με την αδεια και αν υπαρχουν διαφοροποιησεις να κανει την αυτοψια της για τις παραπερα ενεργειες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.