Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση οικοπεδικού κλήρου


Recommended Posts

Καλησπέρα. Είμαι φοιτητής σε τμήμα μηχανικών τοπογραφίας και στο πλαίσιο μίας εργασίας που ετοιμάζω σχετικά με τις κατατμήσεις των κληροτεμαχίων, έχω μπερδευτεί στην περίπτωση της κατάτμησης των οικοπεδικών κλήρων. 

Από έρευνα σε νομοθεσία (και διαβάζοντας και άλλες εργασίες - παρουσιάσεις πάνω στο θέμα της κατάτμησης κληροτεμαχίων) έχω καταλάβει ότι:

i) Με το Α.Ν. 431/1968 άρθρο 1 παρ. 2Αβ, επετράπη η μεταβίβαση των κληροτεμαχίων η οποία έως τότε απαγορευόταν  ("επιτρέπεται  εις τους  κατά  την  εποικιστικήν  εν  γένει Νομοθεσίαν κληρούχους η δια δικαιοπραξιών εν ζωή εκποίησις ή οπωσδήποτε διάθεσις  των  πάσης φύσεως κλήρων των (γαιών, οικοπέδων κλπ.), υπό τον περιορισμόν μόνον της μη κατατμήσεως των τεμαχίων της οριστικής  διανομής, όστις ισχύει και επί πάσης περαιτέρω μεταβιβάσεως.").

ii) Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, εξαίρεσε από την υποχρέωση της μη κατάτμησης τους κλήρους "Κειμένων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων πόλεων ή χωρίων "ή εντός ορίων οικισμών" υπό την προϋπόθεσιν, ότι, τόσον τα μεταβιβαζόμενα όσον και τα απομένοντα τεμάχια κλήρων, πληρούν τα, κατά τας οικείας πολεοδομικάς διατάξεις, ελάχιστα όρια εμβαδού και διαστάσεων.". Δημιούργησε, δηλαδή, μία νέα προϋπόθεση, αυτή της κάλυψης των πολεοδομικών διατάξεων για την αρτιότητα και την οικοδομησιμίτητα.

iii) Με το άρθρο 1 του Ν 666/1977, συμπληρώθηκε και ορίστηκε ότι "Για τη συνδρομή της προϋπόθεσης αυτής χορηγείται βεβαίωση του αρμόδιου πολιτικού μηχανικού, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 651/1977 (ΦΕΚ 207 Α΄).". 

Από τα ανωτέρω, μου έχουν δημιουργηθεί οι εξής απορίες:

1) Από το (i), προκύπτει ότι επιτρέπεται η κατάτμηση ή απλά η δυνατότητα μεταβίβασης έστω και παράτυπα κατατμημένων κλήρων (που στη συνέχεια επικυρώνονται ως ανώμαλες δικαιοπραξίες)? Κατά την άποψή μου, εφόσον το κείμενο του νόμου δημιουργεί προϋπόθεση αρτιότητας αμφότερων των νέων οικοπέδων, δημιουργεί-επιτρέπει, πλέον, την κατάτμηση των οικοπεδικών κλήρων.

2) Επίσης, συνεχίζοντας τον συλλογισμό και σύμφωνα  με τα (i) και (ii), εξιδικεύει και τον τρόπο με τον οποίο βεβαιώνεται η αρτιότητα των νέων οικοπέδων, ήτοι με τη "βεβαίωση του αρμόδιου μηχανικού, σύμφωνα με το Ν 651/1977. Δηλαδή, ορίζει ότι πλέον τα νέα οικόπεδα εμπίπτουν στις γενικότερες πολεοδομικές διατάξεις και περιορισμούς (βλ. ελάχιστα όρια τμ αρτιότητας) που ισχύν στην περιοχή και παύουν να θεωρούνται κλήροι?  

3) Όμως, προκύπτει το εξής ζήτημα: Στα οικόπεδα που στο ΦΕΚ παραχώρησης προβλέπεται ότι "είναι άρτια ως παραχωρήθηκαν", τί ισχύει? Συνεχίζουν να θεωρούνται άρτια μόνο "ως παραχωρήθηκαν" -άρα χάνουν την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα- ή πλέον ακολουθούν τους πολεοδομικούς περιορισμούς (κατά κανόνα ή παρέκκλιση ως προς την αρτιότητα) που ισχύουν για τα λοιπά οικόπεδα της περιοχής (που δεν προέρχονται από κλήρο)?

Εάν κάποιος μπορεί να με καθοδηγήσει, τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.