Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εχω μια τριοροφη οικοδομη με 19 διαμερισματα.Υπολογισα τις συνολικες απωλειες των διαμερισματων ( 90.000 Kcal/h ) και μετα για τον υπολογισμο του λεβητα προσθεσα και 3.000 Kcal/h για καθε boiler, με συντελεστη ετεροχρονισμου 0,7.

Οποτε 19*3000*0,7 = 39900

Συν 90000 και με προσαυξηση 20% προκυπτει 155.000 Kcal/h

Ειναι σωστη η παραπανω σκεψη? Ενας μηχανολογος που κανει εγκαταστασεις θερμανσης μου ειπε οτι αντι για 3000 / boiler να βαλω 500 γιατι το boiler απλα προκαλει αδρανεια στον λεβητα μεχρι να ζεσταθει το νερο.

 

Παρατήρηση:

Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

acnt

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Εξαρτάται τι Boiler θα βάλεις (εννοω χωρητικότητα). Ο κατασκευαστής του κάθε Boiler δίνει νομίζω θερμαντική ισχύ για το Boiler, όπως και οι κατασκευαστές των θερμαντικών σωμάτων για παράδειγμα.

 

500 kcal/h λίγο μου φαίνεται. 3000 kcal/h είναι όσο περίπου και ενα σχετικά μεγάλο σώμα καλοριφέρ, και φαίνεται πιο λογικό.

Άσχετο:

Έλαβες υπόψη σου επίσης την θερμαντική απόδοση του λέβητα, δηλ. έναν συντελεστή ασφαλείας για παράδειγμα 0,85 (για τις απώλειες από τον ίδιο τον λέβητα)?

Δημοσιεύτηκε

Για να δούμε την ένεργεια που χρειαζεται το κάθε μποίλερ να ζεσταθει σε μια χ θερμοκρασια που εμεις επιθυμούμε θα πρεπει να ξερουμε και την χωριτικότητα του .

Ωστοσο θεωρω πολυ λίγες τις 3000 θερμίδες για κάθε μποιλερ αν θες να έχεις ικανοποιητικα αποτελέσματα σε ζεστο νερό .

Δώσε και άλλα στοιχεία αν έχεις για την όλη εγκατασταση .

Δημοσιεύτηκε

Θα συμφωνήσω με τον gsakel. Μια λογική τάξη μεγέθους αν θυμάμαι καλα είναι οι 5,000 kcal αλλα και πάλι το νούμερο αυτό είναι πρόχειρη εκτίμηση και σε καμμία περίπτωση ακριβές. Επιμένω πως μόνο ο κατασκευαστής θα σου δώσει ένα νούμερο που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα - διότι πέρα από την χωρητικότητα - αυτός έχει μελετήσει την απόδοση ενέργειας με βάση τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες του boiler και την σωστή θερμοκρασία εισόδου του νερού σε αυτό από τον λέβητα (υλικά κατασκευής, μέγεθος εναλλακτη νερου - νερού).

Εσυ αυτό που σίγουρα πρέπει να υπολογίσεις/εκτιμήσεις είναι η ποσότητα του ζεστού νερού που πρέπει το Boiler να εχει βάσει του μεγέθους του διαμερίσματος και ως εκ τούτου για πόσους κατοίκους προορίζεται...

Δημοσιεύτηκε

έστω ότι ανά διαμέρισμα 3 άτομα...και κάνουν 3 μπάνια την ημέρα σύνολο...πχ 50 λίτρα ο καθένας..οπότε 150 λίτρα ανά διαμέρισμα και ημέρα...

 

150 λίτρα x 19 διαμερίσματα και απο τους 10 βαθμούς κελσίου να το πάμε στους 45,χρειαζόμαστε...100.000 Kcal...θέλεις να το παρέχεις ανα ώρα?

 

υπερβολή...

 

να το κάνουμε αναγωγή στο 24ωρο?πάλι υπερβολή(τσιγκουνιά του μηχανικού)

 

οπότε..

 

άν πουμε οτι η θέρμανση δουλεύει διακοπτόμενα,μιας και η μέση περίπτωση είναι να κλείνει την θέρμανση όταν πάει στην δουλειά..οπότε μια προσαύξηση 20% στην αιχμή μας...

 

το να κάνει κάποιος μπάνιο το πρωί δεν υπάρχει πρόβλημα μιάς και τα τρία μέλη αποκλείεται να κάνουν ταυτόχρονα και συνεχόμενα...έχουν να τρέξουν για το μεροκάματο...

 

οπότε το θέμα έρχεται στις 2-3 ωρες που καταφθάνουν σπίτι μεταξύ 4 και 6 το απόγευμα και θέλουν να κάνουν μπάνιο...άλλος τρώει,άλλος βλέπει τηλεόραση και άλλος θα μπεί για μπάνιο...

 

λόγω του ότι οικοδομή, συνήθως θα μπούν μικρά ηλεκτρομποιλερ στο πατάρι συνήθως 80λιτρά....

 

οπότε αυτό που τίθεται είναι να παρέχεις συνεχόμενη ροή ανα μποιλερ 150 λίτρων...δηλαδή να αδειάσει 2 φορές πλήρως μέσα σε 2 ώρες...

 

οπότε 120.000/2 ώρες = 60.000 kcal/h πρόσθεση στην ισχύ του λέβητα...

 

φυσικά θα μπορούσα να εμβαθύνω λίγο παραπάνω,αλλά αν είσαι καλυμμένος με αυτό όλα οκ...:P

Δημοσιεύτηκε

Το φορτίο που προκύπτει από την τοποθέτηση ενός εναλλάκτη (κοινώς boiler) είναι το άθροισμα

1. της μόνιμης απώλειας θερμότητας από το κέλυφος του εναλλάκτη προς το περιβάλλον (που με την σειρά του εξαρτάται από την επιφάνεια, την μόνωσή του και την θερμοκρασία του)

και 2. από την κατανάλωση ζεστού νερού χρήσης για την οποία η σχετική ΤΟΤΕΕ μπορεί να βοηθήσει.

 

Αν θέλουμε οικονομική εγκατάσταση, ΔΕΝ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ούτε με 3000 ούτε με 500 kcal/h.

Εκτίμησή μου είναι ότι για τις περισσότερες υπερδιαστασιολογημένες νέες εγκαταστασεις, ακόμη και τα 500 kcal/h, ίσως είναι πολλά. Ακόμη και (για την ακρίβεια, ιδίως) εάν το boiler είναι επίσης υπερδιαστασιολογημένο.

  • 6 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους.Μπορεί κάποιος να μου υποδείξει τρόπο υπολογισμού ενός θερμαντήρα?Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι κάποια παραξενη εφαρμογή.Σε ενα δίκτυο για ζεστό νερό χρήσής θέλω να υπολογίσω τι θεμαντήρα θα χρησιμοποιήσω.Πως θα τον υπολογίσω?

............

 

 

Μιλάμε για αυτό και θέλω να υπολογίσω όγκο.Προκειται για μεγάλο κτίριο με νιπτήρες και ντουζιέρες

Δημοσιεύτηκε

Χονδρικός υπολογισμός που δεν λαμβάνει υπόψη την απώλεια θερμότητας στο περιβάλλον και την πρόσδοση θερμότητας από το σύστημα θέρμανσης. Θεωρείται μόνο ως ταμιευτήρας ζεστού νερού.

 

H θερμότητα που χάνεται από τον εναλλάκτη υπολογίζεται από την παροχή (πόσα λιτρα σε μία ώρα, στην δυσμενέστερη ώρα προφανώς) και την διαφορά θερμοκρασίας εξόδου (π.χ. 55 deg C) και εισόδου από το δίκτυο ύδρευσης (π.χ. 15 deg C). Παράδειγμα : Σε μία ώρα ζητούνται 2.000 kgr ζεστού νερού από τον θερμαντήρα, άρα ζητούνται (2000 Χ (55-15) = ) 80.000 kcal

Εάν υποθέσουμε ότι μέσα στην ώρα αυτή, η θερμότητα που δίνουμε (μέσω αντίστασης, ή μέσω εναλλάκτη) είναι μηδέν (είμαστε στην ασφαλή πλευρά υπολογισμού, διότι δεν θα είναι μηδέν στην πράξη, και κάνουμε μία υπερδιαστασιολόγηση του όγκου), τότε η θερμότητα που απήχθη, έχει ως αποτέλεσμα την ταπείνωση της μέσης θερμοκρασίας του δοχείου, σύμφωνα με τον τύπο Vboiler X ΔΤ = 80.000 kcal.

Πιθανές λύσεις

Vboiler=8 m3 και ΔΤ= 10 degC (άρα Τmin=55 και Τmax=65)

Vboiler=4 m3 και ΔΤ= 20 degC (άρα Τmin=55 και Τmax=75)

Vboiler=2 m3 και ΔΤ= 40 degC (άρα Τmin=55 και Τmax=95)

 

Είναι δυνατόν φυσικά να κάνουμε ακριβέστερο υπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη και τις απώλειες θερμότητας στο περιβάλλον και την θερμότητα που μεταδίδεται από το σύστημα θέρμανσης στο δοχείο αποθήκευσης, κάνοντας έτσι μία οικονομία στο μέγεθος του δοχείου, αλλά δεν ξέρω εάν αξίζει τον κόπο να εξοικονομήσουμε ένα 20%-30% στο μέγεθος του δοχείου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.