Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαγόρευση σύνδεσης αποχέτευσης με σωλήνα ομβρίων


Recommended Posts

Τότε ποιος ο λόγος του παντοροϊκού; Γιατί να υπάρχει;

Όλα τα παλιά δίκτυα αποχέτευσης πόλεων (προ της ΤΟΤΕΕ 2412/86) ήταν παντοροϊκά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Από κάποια στιγμή και μετά άρχισαν να κατασκευάζονται χωριστικά. Υπάρχουν γειτονιές (συγκεκριμένα ξέρω αρκετές, ιδιαίτερα στον Πειραία) που ακόμα και σήμερα τα δίκτυα αποχέτευσης είναι παντοροϊκά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν το δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής είναι παντοροϊκό, οπότε αναγκαστικά θα συνδεθούν στο ίδιο δίκτυο αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων, αυτό που προδιαγράφει η ΤΟΤΕΕ είναι ότι θα υπάρχει ξεχωριστή εγκατάσταση εντός της οικοδομής και στο οριζόντιο δίκτυο του πεζοδρομίου μέχρι την ένωση με το εξωτερικό δίκτυο, ακόμα κι αν αυτό είναι παντοροϊκό. Η λογική της ΤΟΤΕΕ αφορά καταρχήν συνθήκες υγιεινής και κατά δεύτερον ευκολία σύνδεσης της οικοδομής σε περίπτωση που κατασκευαστεί εκ των υστέρων νέο δίκτυο ομβρίων (το παλιό παντοροϊκό προφανώς θα μετατραπεί σε ακαθάρτων).

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς! Ξεχωριστά εσωτερικά δίκτυα και ένωση πριν την σύνδεση με το δίκτυο.

Πάντως πλέον όλα τα δίκτυα είναι χωριστικά καθώς τα όμβρια μειώνουν το βιολογικό φορτίο των λημμάτων και δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός.

Link to comment
Share on other sites

Σε νέο οικισμό (υπό ανέγερση μερικές εκατοντάδες διώροφα), έχει κατασκευαστεί χωριστικό δημόσιο δίκτυο. Ωστόσο, το δίκτυο ομβρίων δεν καλύπτει όλους τους δρόμους, αλλά εναλλάξ (από τους δρόμους που δεν έχουν δίκτυο ομβρίων, τα νερά απορρέουν επιφανειακά στους παρακάτω, όπου υπάρχουν οι σχάρες περισυλλογής).

 

Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι όσοι έχουν εισόδους γκαράζ, επιφάνειες αυλής κλπ. υψομετρικά κάτω από το επίπεδο του δρόμου, εφαρμόζουν την εύκολη λύση του να στέλνουν τα όμβρια αυτά προς το ακαθάρτων! (το οποίο έχει υπολογιστεί για τις μικρές παροχές ακαθάρτων, με διατομές της τάξης των 200 mm)

 

Αυτό καταλαβαίνετε σε τί θα οδηγήσει: Κάθε φορά που βρέχει ισχυρά, το δίκτυο ακαθάρτων, που δέχεται απλόχερα και όμβρια, θα λειτουργεί υπό πίεση, με αποτέλεσμα ένα από τα εξής δύο:

 

1. Όσοι δεν έβαλαν βαλβίδα αντεπιστροφής στο ακαθάρτων τους, θα δουν σκατά να αναβλύζουν από τις λεκάνες των WC των γκαρσονιερών (που παράνομα έφτιαξαν στα ισογειοποιημένα υπόγεια).

 

2. Όσοι έβαλαν βαλβίδα αντεπιστροφής, δεν θα μπορούν να... χέσουν για όση ώρα βρέχει, καθώς επειδή είναι κλειστή η βαλβίδα, δεν θα φεύγουν τα ακάθαρτα από την εγκατάσταση εντός της οικίας (έχουν στη διάθεσή τους μόνο τη χωρητικότητα του σωλήνα από τη λεκάνη μέχρι τη βαλβίδα - μόλις γεμίσει και αυτός, τότε και πάλι γεια σας...).

 

Διαλέχτε!

 

Και επειδή τελικά η παράνομη σύνδεση ομβρίων - γρήγορο ξεφόρτωμα προς το ακαθάρτων είναι πιο βολικό, τελικά και αυτοί που έχουν διαθέσιμο αγωγό ομβρίων στο δρόμο τους, συνδέουν τα όμβρια στο ακαθάρτων και ξενοιάζουν (σιγά μην κάθονται να σκάβουν παραπάνω, και να περνούν κι άλλους σωλήνες για να φτάσουν στον αγωγό ομβρίων).

 

Φυσικά το σωστό είναι η απορροή των ομβρίων κάτω από το επίπεδο του δρόμου, να γίνεται με αντλία ομβρίων προς το οδόστρωμα.

 

Υ.Γ. Συγγνώμη για τις εκφράσεις, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, αφού στο τέλος θα τα... φάνε!...

Link to comment
Share on other sites

Το κακό είναι ότι κάποιοι πονηροί (στα ανάντη) δεν θα πάθουν τίποτε αλλά πιθανώς σε φονικό συνδυασμό υψομέτρου - βάθος αγωγού - μανομετρικού να τα λουστούν όσοι βρίσκονται κατάντη (που ενδεχομένως και να μη φταίνε σε τίποτα). Είναι να μη σου τύχει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.