giorgosk Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2009 Θα ήθελα να ανοίξουμε αυτό το θέμα κυρίως για να καταγραφούν οι εμπειρίες μας και οι ιδέες ως προς την προσομοίωση και επίλυση. Καταρχήν συνήθως τα υπόγεια προσομοιόνωνται ως υψίκορμες δοκοί. Για απλές περιπτώσεις δηλαδή ύπαρξης ενός υπογείου πιστεύω ότι είναι επαρκής. Τώρα σε περιπτώσεις ύπαρξης 2 , 3 ή και περισσοτέρων υπογείων αυτή η θεώρηση μπορεί να μας οδηγήσει σε εσφαλμένα αποτελέσματα. Επίσης αναφέρεται η προσομοίωση με διαγώνιες ράβδους μηδενικής ροπής αδρανείας για συμπεριφορά θλιπτήρα. Η επίλυση ως τοίχου αντιστήριξης σε αυτή την περίπτωση θα μας οδηγήσει σε υπερδιαστασιολόγηση. Εισάγεται και το ζήτημα ενεργητικών ωθήσεων στο τοίχωμα των υπογείων που είναι πολύ δύσκολο να εισαχθεί (εξ όσων γνωρίζω) στα περισσότερα λογισμικά της αγοράς. Η διαστασιολόγηση των υποστυλωμάτων των υπογείων χωρίς θεώρηση συνεισφοράς των περιμετρικών τοιχωμάτων (υπερ της ασφαλείας βέβαια) οδηγεί σε υπερδιαστασιολόγηση. Οσον αφορά στις οριζόντιες στηρίξεις που εισάγονται στους εκάστοτε κόμβους για την σωστή προσομοίωση των σεισμικών αποκρίσεων είναι ορθή για την ανωδομή λανθασμένη για την υποδομή στην περίπτωση πολλαπλών υπογείων. Επίσης οι περιμετρικές πλάκες των υπογείων όσες μάλλον εδράζονται στα τοιχώματα και έχουν συνέχεια με εσωτερικές είναι αμφίπακτες. Στα περισσότερα λογισμικά ελληνικής κοπής οι πλάκες υπογείων επιλύονται ως μονόπακτες. Δεν είναι πιστεύω κάτι τραγικό στην επίλυση πλακών αλλά δεν μεταβιβάζονται σωστά τα φορτία στα τοιχώματα των υπογείων. Η λύση στο πρόβλημα είναι η προσομοίωση με πεπερασμένα στοιχεία με την χρήση ειδικού λογισμικού. Για όλους όσους δεν διαθέτουν κάποιο εξειδικευμένο πακέτο λογισμικού καλό θα ήταν να καταγραφούν οι ιδέες και οι εμπειρίες που είχαν. Προσωπικά εγώ χρησιμοποίησα την προσομοίωση με υψίκορμη δοκό στην περίπτωση ενός υπογείου και τοίχου αντιστήριξης στην περίπτωση 2 υπογείων και εν κατακλείδι επίλυσα ως πλάκες τα τοιχώματα υπογείων στην περίπτωση 3 υπογείων. Στην περίπτωση 3 υπογ. χρειάζεται και χρήση πασαλλότοιχου για την εκσκαφή βέβαια των υπογείων που μπορεί να λειτουργήσει ως τοίχωμα υπογείου. Ποιες οι δικές σας απόψεις?
rigid_joint Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2009 υπάρχει δημοσίευση στο 3ο συνεδριο αντισεισμικης από τους ΡΑΦ για τα 2 υπόγεια βεβαια εντος του ιστού με ασφαλιστικα μετρα από τους γειτονες αλλα και τη ασφάλεια του προσωπικου σου και το budget κατασκευάζονται διαφράγματα πλευρικά οπότε πλευρικές ξέχνα. απο κει και πέρα 3 υπόγεια δεν σημαίνει ότι ένα συνηθες λογισμικό μπορει αλλά και πρέπει σώνει και καλά να τα προσομοιώσει (το έργο κάνει το λογισμικό και όχι αντίθετα)
jackson Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7 , 2009 Για όλους όσους δεν διαθέτουν κάποιο εξειδικευμένο πακέτο λογισμικού καλό θα ήταν να καταγραφούν οι ιδέες και οι εμπειρίες που είχαν. Προσωπικά εγώ χρησιμοποίησα την προσομοίωση με υψίκορμη δοκό στην περίπτωση ενός υπογείου και τοίχου αντιστήριξης στην περίπτωση 2 υπογείων και εν κατακλείδι επίλυσα ως πλάκες τα τοιχώματα υπογείων στην περίπτωση 3 υπογείων. Στην περίπτωση 3 υπογ. χρειάζεται και χρήση πασαλλότοιχου για την εκσκαφή βέβαια των υπογείων που μπορεί να λειτουργήσει ως τοίχωμα υπογείου. Ποιες οι δικές σας απόψεις? Επειδή ασχολούμε αυτήν την περίοδο με ένα έργο 6 υπογείων, θα γράψω όσα έχω καταφέρει να αποκομίσω. Πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να προσοποιωθεί, παρά μόνο με κάποιο πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων. Η χρήση οποιουδήποτε "κτηριακού λογισμικου", πιστεύω δεν οδηγεί πουθενά κ είναι κ λάθος. Κάποιες προσομοιώσεις που είναι απαραίτητες κ δεν μπορούν να γίνουν με τα παραπάνω προγράμματα είναι: - Υπολογισμός άνωσης - Στατικές κ σεισμικές ωθήσεις γαιών - Μη γραμμικά ελατήρια προσομοίωσης του εδάφους καθ' ύψος των περιμετρικών τοιχωμάτων - Ελατήρια θεμελίωσης - Ως επίσης κ ότι είναι απαραίτητη η προσομοίωση τοιχείων υπογείου κ πλακών με πεπερασμένα, όπως σωστά ανέφερες παραπάνω giorgosk.
Pappos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7 , 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7 , 2009 Καταρχήν συνήθως τα υπόγεια προσομοιόνωνται ως υψίκορμες δοκοί. Πρόκειται για λάθος προσομείωση και πρέπει να αποφεύγεται. Η υψίκορμη δοκός έχει τελείως διαφορετική λειτουργία και διαφορετικό τρόπο όπλισης από τα τοιχεία. Καταρχήν τα φορτία λαμβάνονται και αναλύονται διαφορετικά και γενικά άλλη η λειτουργία υψίκορμης δοκού και άλλη η λειτουργία του τοιχείου.
mek Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2009 για ποιο λόγο pappos πρέπει να αποφεύγεται?αφού και ο Leonhardt προωθεί αυτή την προσομοίωση-όπλιση με βάση έρευνες και διερεύνηση των τροχιών των τάσεων...μήπως μιλάς για τα τοιχεία υπογείου κοινών έργων με μήκος 3-4m και ύψος υπογείου 3m που φανερά δε λειτουργούν σαν υψίκορμες δοκοί ή μιλάς γενικότερα και για τοιχώματα με L/H >2(π.χ μήκους 10-15m)?
Pappos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2009 Προφανώς μιλάω για τα τοιχεία υπογείου.
mek Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2009 ναι αλλά η διαφωνία σου είναι ότι τα μικρά σε μήκος(L/H<2) τοιχεία υπογείου δε λειτουργούν ως υψίκορμες δοκοί που για μενα έχει βάση ή και για τα μεγάλου μήκους(L/H>2) τοιχεία υπογείου συμβαίνει κατα εσέ το ίδιο? που θεωρώ ότι δεν έχει βάση και σε παραπέμπω στον Leonhardt(αν και θα τον έχεις διαβάσει) και σε έρευνες άλλων καθηγητών(π.χ. Τέγος Α.Π.Θ.)
Pappos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2009 Το ξαναλέω (καταρχήν ποιος είναι ο Leonhardt...) Δεν γίνεται προσομείωση τοιχείων υπογείων με υψίκορμη δοκό. Η υψίκορμος δοκός δεν αναλαμβάνει ωθήσεις γαιών. Πως θα γίνει λοιπόν προσομείωση τοιχείων υπογείου ??? Το ξαναλέω η ανάλυση δυνάμεων με το δικτύωμα είναι τελείως διαφορετική σε υψίκορμη δοκό και τοιχείο. Είναι στοιχεία διαφορετικά μεταξύ τους και εξυπηρετούν το καθένα άλλες λειτουργίες.
nik Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2009 Μήπως να τα ξεχωρίσουμε λίγο? Αλλιώς πρέπει να προσομοιώσουμε για τις ωθήσεις γαιών αλλιώς για κατακόρυυφα φορτία και αλλιώς για τον σεισμό. Για τις ωθήσεις γαιών τα περιμετρικά τοιχία δεν είναι πλάκες? Οπότε τα ελέγχουμε ξεχωριστά για ωθήσεις γαιών αφού γίνει η υπόλοιπη ανάλυση με την χρήση τύπων Rankine προσομοιώνοντας τα σαν πλάκα ή απλοποιητικά σαν δοκούς. Για τον σεισμό συμφωνώ με mek. Αναλόγως τον λόγο μήκους/ύψους επιλέγεται η προσομοίωση. Το δικό μου πρόγραμμα τα προσομοιώνει σαν υψίκορμες δοκούς και βάζει άκαμπτα μέλη για να φτιάξει ένα δικτύωμα για την μεταφορά των δυνάμεων από την οροφή υπογείου στη θεμελίωση. Αναγκαδτικά στην οροφή υπογείου μεταξύ των υποστυλωμάτων πρέπει κάτι να βάλεις pappos άρα πρέπει να βάλεις μία υψίκορμη δοκό. Τι καλύτερο θα βάλεις? Μην ξεχνάμε τα λογισμικά για κτιριακά έχουν μόνο γραμμικά μέλη. Εάν έχεις πολλά υπόγεια giorgosk φοβάσαι ότι υπερεκτιμάς την αντοχή των ανώτερων υπογείων με αυτήν την μέθοδο? Επίσης αναφέρεται η προσομοίωση με διαγώνιες ράβδους μηδενικής ροπής αδρανείας για συμπεριφορά θλιπτήρα. Η επίλυση ως τοίχου αντιστήριξης σε αυτή την περίπτωση θα μας οδηγήσει σε υπερδιαστασιολόγηση. τι εννοείς?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα