Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Βρίσκομαι στα σκαριά για δημιουργία γυμναστηρίου. Ο χώρος πληρεί τις προϋποθέσεις, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Ήθελα να βάλω στο πατάρι (έχει γίνει τακτοποίηση ως κύριος χώρος και έχει φυσικό φωτισμό) τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου. Ντουζ, τουαλέτες, νιπτήρες, ντουλαπάκια. Ο νόμος λέει 2.60μ για τους χώρους, επομένως δεν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω το πατάρι για τη χρήση αυτή, καθώς είναι 2.20μ το ύψος του; Μπορώ να βάλω μόνο την τουαλέτα και τον νιπτήρα; 

Πώς μπορώ να κινηθώ;

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Θα απευθυνθείς σε μηχανικό να ελέγξει το ακίνητό σου βάσει των εγκεκριμένων σχεδίων και των τακτοποιήσεων που έχουν γίνει. Ένας χώρος μπορεί να έχει τακτοποιηθεί δυνάμει κάποιου νόμου τακτοποίησης, πλην όμως ο χώρος αυτός μπορεί να μην πληροί τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση κάποιας επαγγελματικής δραστηριότητας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

Μελετάω τις προδιαγραφές για μετατροπή χώρου σε χώρο γυμναστηρίου. Θα ήθελα να ζητήσω μια διευκρίνηση σχετικά με τα τετραγωνικά των αποδυτηρίων εάν γνωρίζετε. Διαβάζω στο νόμο ότι απαιτείται μισό τετραγωνικό ανά εκγυμναζόμενο για τους χώρους ένδυσης και απόδυσης. 
Για την κάλυψη του συνόλου των απαιτούμενων τετραγωνικών λοιπόν, γνωρίζετε εάν προσμετρώνται οι υγροί χώροι (wc-ντουζ) καθώς και οι χώροι κίνησης που δημιουργούνται δεδομένου ότι όλα αυτά -lockers,wc, ντουζιέρες- βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα δωμάτιο?  Ή το μισό τετραγωνικό ανά εκγυμναζόμενο αφορά αποκλειστικά στο χώρο ένδυσης-απόδυσης?

Ευχαριστώ πολύ


[...] Άρθρο 65 – Χώροι εξυπηρέτησης και υγιεινής
1. Κάθε ιδιωτικό γυμναστήριο ή σχολή εκμάθησης αθλημάτων πρέπει να διαθέτει τους ακόλουθους χώρους εξυπηρέτησης και υγιεινής των μελών του :

(α) Δύο (2) τουλάχιστον χώρους ένδυσης – απόδυσης, ένα (1) ανδρών και ένα (1) γυναικών, με δυνατότητα εναπόθεσης προσωπικών αντικειμένων σε ερμάρια ή κρεμάστρες, και ελάχιστη επιφάνεια 0,50 τ.μ. ανά εκγυμναζόμενο ή εκπαιδευόμενο. Κατ’ εξαίρεση, αν το γυμναστήριο ή η σχολή χρησιμοποιείται αποκλειστικά από άτομα του ίδιου φύλου ή από παιδιά ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών, αρκεί ένας (1) χώρος ένδυσης-απόδυσης.
(β) Δύο (2) τουλάχιστον αποχωρητήρια, ένα (1) ανδρών και ένα (1) γυναικών, για μέχρι ογδόντα (80) ταυτόχρονα εκγυμναζόμενα ή εκπαιδευόμενα άτομα και ένα (1) επιπλέον αποχωρητήριο για κάθε επιπλέον σαράντα (40) εκγυμναζόμενους ή εκπαιδευόμενους. Η λεκάνη πρέπει να συνδέεται με ειδικό υδραυλικό σύστημα καθαρισμού, με το οποίο θα εξασφαλίζεται η έκπλυση με πίεση. Στο χώρο των αποχωρητηρίων πρέπει να διατίθεται πάντα χαρτί καθαριότητας, κάδος απορριμμάτων με κάλυμμα και ποδοκίνητο ή αυτόματο μηχανισμό ανοίγματος, καθώς και βουρτσάκι καθαρισμού με ειδική βάση.
(γ) Έναν (1) τουλάχιστον νιπτήρα με εγκατάσταση συνεχούς παροχής νερού, για κάθε δύο (2) αποχωρητήρια, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται σε προθάλαμο, εκτός του χώρου των αποχωρητηρίων, και να διαθέτει πάντα σαπούνι και μέσο για το στέγνωμα των χεριών.
2. Οι χώροι υγιεινής της παρ. 1 πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ) σύμφωνα με το άρθρο 26 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Αν πρόκειται για κτίριο που οικοδομήθηκε πριν από τη θέση σε ισχύ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, οι απαραίτητες διαμορφώσεις των αποχωρητηρίων προς εξυπηρέτηση ΑμΕΑ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην προθεσμία της παρ. 4 του άρθρου 26του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
3. Αν πρόκειται για ιδιωτικό γυμναστήριο με κολυμβητική δεξαμενή ή για σχολή εκμάθησης αθλημάτων υγρού στίβου, απαιτείται η ύπαρξη δύο (2) τουλάχιστον ολοκληρωμένων μονάδων αποδυτηρίων κατά την παρ. 4, μία (1) ανδρών και μία (1) γυναικών. Κατ’ εξαίρεση, αν το γυμναστήριο ή η σχολή χρησιμοποιείται αποκλειστικά από άτομα του ίδιου φύλου ή από παιδιά ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών, αρκεί μία (1) μονάδα αποδυτηρίων.
4. Κάθε ολοκληρωμένη μονάδα αποδυτηρίων περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο :(α) ένα (1) χώρο ένδυσης – απόδυσης με δυνατότητα εναπόθεσης προσωπικών αντικειμένων σε ερμάρια ή κρεμάστρες και ελάχιστη επιφάνεια (0,50 τ.μ.) ανά εκγυμναζόμενο ή εκπαιδευόμενο, (β) ένα (1) αποχωρητήριο, κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να εξυπηρετεί ΑμΕΑ και εξοπλισμένο σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην περ. β΄ της παρ. 1, (γ) ένα (1) νιπτήρα, εκτός του χώρου του αποχωρητηρίου, εξοπλισμένο με σαπούνι και μέσο για το στέγνωμα των χεριών και (δ) δύο (2) καταιονιστήρες, ζεστού και κρύου νερού.
5. Όλοι οι χώροι εξυπηρέτησης και υγιεινής πρέπει να έχουν επαρκή, φυσικό ή τεχνητό, φωτισμό και αερισμό, σύμφωνα με το άρθρο 354 του Κώδικα βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας.

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, Marilia Kl said:

Ή το μισό τετραγωνικό ανά εκγυμναζόμενο αφορά αποκλειστικά στο χώρο ένδυσης-απόδυσης?

Αυτό ισχύει. Οι χώροι υγιεινής δεν συνυπολογίζονται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.