ΓΙΑΝΝΗΣ Γ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 , 2009 Γνώμη μου είναι οτι το σφήνωμα πρέπει να γίνεται με κεκλιμένα τούβλα, ισχυρό κονίαμα και χτύπημα. Μάλιστα η κλίση των τούβλων πρέπει να είναι αντίθετη στο μισό μήκος του τοίχου σε σχέση με το άλλο μισό, η εναλλακτικά στη μία πλευρά του πάχους σε σχέση με την άλλη πλευρά.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12 , 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12 , 2009 Ενδιαφέρον αυτό. Δεν το έχω δει πουθενά!
mmanos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2009 Καλησπέρα και καλό μηνα Αν και η ειδικότητα μου δεν είναι χτίστης ( κατασκευές μπετόν κάνω ) Θα προτιμούσα το σφήνωμα των τούβλων να γίνεται και διογκωμένη πολυουρεθάνη Όταν δούλευα αεροδρόμιο είχα δει τους χτίστες εκεί να αφήνουν 2 εκατοστά κενό από το δοκάρι και να βάζουν διογκωμένη πολυουρεθάνη . Ακόμα και το χτίσιμο όταν τελείωνε σε κολόνα έβαζαν 5 εκατοστά πετροβάμβακα Μου προξένησε εντύπωση και μετά από μία συνομιλία που είχα με κάποιους μηχανικούς μου εξήγησαν ότι για κάθε απογείωση και προσγείωση είναι και ένας μικρός σεισμός Τώρα πρόσφατα είδα ότι πολλοί μηχανικοί χρησιμοποιούν τουλάχιστον διογκωμένη πολυστερίνη στο τελείωμα του τοίχου που ακουμπάει σε κολόνα
frifri Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2009 συμφωνω και εγω το ακουσει πολλες φορες εδω στη κρητη
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2 , 2009 ...Ακόμα και το χτίσιμο όταν τελείωνε σε κολόνα έβαζαν 5 εκατοστά πετροβάμβακα... Αυτό γίνεται όταν υπάρχει παράθυρο κοντά ή κολλητά στο στύλο, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία "κοντού στύλου". Η Ytong προτείνει τον τρόπο αυτό (σφήνωμα με πολυουρεθάνη) για την κατασκευή της τοιχοποιίας. Όμως όταν χρησιμοποιούμε τούβλα (οπτόπλινθους) και θέλουμε να ενισχύσουμε τη δυσκαμψία του κτηρίου μας θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να σφηνώνεται η τελευταία σειρά. Επίσης, αν η τελευταία σειρά είναι σφηνωμένη θεωρώ ότι θα έχει καλύτερη συμπεριφορά σε σεισμό και δε θα ανατραπεί όπως αν είναι σφηνωμένη μόνο με πολυουρεθάνη.
realarch Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2 , 2009 p.s. προς xristakis: για την θερμομόνωση θα διαφωνήσω. Το καλύτερο είναι να υπάρχει ένα κενό 2-3 εκ. ανάμεσα στην θερμομόνωση και τον εσωτερικό (παντα) τοίχο, το οποίο επιτυγχάνεται με κατάλληλες ροδέλες στήριξης των φύλλων.δεν εγκλωβίζεται υγρασία ανάμεσα στη θερμομόνωση και τον τοίχο, και δουλεύει καλύτερα. Έχω μια συζήτηση με πελάτη που έφυγε από συνάδεφο επειδή ο συνάδερφος επέμενε σε αυτό που και εσύ λές. Ο πελάτης δεν μπορεί να καταλάβει πως το κτήριο έχει καλύτερη μόνωση με το κενό στη μέση του τοίχου από αν το διάστημα μεταξύ των τούβλων είναι γεμάτο με μονωση. Δεν εξέφρασα γνώμη γιατί δεν είμαι σίγουρος. Πάντως ο άνθρωπος (ο συνάδερφος) την έχασε τη δουλειά καθώς θεωρήθηκε ¨ξεροκέφαλος¨!!!. Αν δηλαδή τα 2-3 αυτά εκατοστά κενού που λές ήταν και αυτά μόνωση θα είχαμε υποδεέστερη κατασκευή από θέμα θερμομόνωσης? (για την υγρασία το καταλαβάινω αλλά υποθέτω ότι υπάρχει η δυνατότητα μόνωσης η οποία είναι διαπερατή από υδρατμούς).
pk10gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2 , 2009 Δεν ειμαι σιγουρος για επιστημονικη απαντηση, παντως επειδη οι παλιοι ειχαν τους δικους τους τροπους να γνωριζουν πραγματα, εχω ακουσει πολλους καλλιτεχνες - τεχνιτες να λενε ακριβως το ιδιο.. Θα το αναζητησω και βαση φυσικης εξηγησης, αν εχω νεο θα επανελθω.. Ενδιαφερον θεματακι παντως..
realarch Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2 , 2009 Καλησπέρα και καλό μηνα Αν και η ειδικότητα μου δεν είναι χτίστης ( κατασκευές μπετόν κάνω ) Θα προτιμούσα το σφήνωμα των τούβλων να γίνεται και διογκωμένη πολυουρεθάνη .... Ακόμα και το χτίσιμο όταν τελείωνε σε κολόνα έβαζαν 5 εκατοστά πετροβάμβακα .... για κάθε απογείωση και προσγείωση είναι και ένας μικρός σεισμός Τώρα πρόσφατα είδα ότι πολλοί μηχανικοί χρησιμοποιούν τουλάχιστον διογκωμένη πολυστερίνη στο τελείωμα του τοίχου που ακουμπάει σε κολόνα Το ίδιο κάνω και εγώ όταν κτίζω με Ytong. Αλλά τι γίνεται μετά τον πρώτο σεισμό όπου η πολυουρεθάνη έχει συμπιεστεί? σίγουρα δεν επανέρχεται άρα θα υπάρχει πρόβλημα στον επομενο σεισμό...ή κάνω κάποια σκέψη λάθος? (για το ytong στις κολώνες σκέφτηκα λάστιχο αλλά το θέμα μας δεν είναι η αγγύρωση της τοιχοποιίας αλλά η αποφυγή ρωγμών λόγω μη αρμονικής κίνησης σκελετού-τοιχοποιίας). Στη Λευκάδα πάντως που έχουμε σεισμούς δεν έχουμε δει τοίχο να αποκολάται, έχουμε βέβαια τις ρωγμές οι οποίες προλαμβάνονται με πλέγμα στις ενώσεις.
iovo Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3 , 2009 Αν δηλαδή τα 2-3 αυτά εκατοστά κενού που λές ήταν και αυτά μόνωση θα είχαμε υποδεέστερη κατασκευή από θέμα θερμομόνωσης? (για την υγρασία το καταλαβάινω αλλά υποθέτω ότι υπάρχει η δυνατότητα μόνωσης η οποία είναι διαπερατή από υδρατμούς). Να το επιβεβαιώσω και εγώ αυτό δια στόματος καθηγητή κου Αραβαντινού στο πρόσφατο σεμινάριο που έκανα για την θερμομόνωση. Το κενό αέρα εμποδίζει κυρίως την συμπύκνωση των υδρατμών αλλά και μειώνει την θερμοαγωγιμότητα των θερμογεφυρών σε ευπαθή σημεία. Επιπλέον επιτυγχάνεται καλύτερη ηχομόνωση και αυξάνεται η θερμοχωρητικότητα του χώρου που θέλεις να μονώσεις.
mmanos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4 , 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4 , 2009 Αυτό γίνεται όταν υπάρχει παράθυρο κοντά ή κολλητά στο στύλο, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία "κοντού στύλου". Η ytong προτείνει τον τρόπο αυτό (σφήνωμα με πολυουρεθάνη) για την κατασκευή της τοιχοποιίας. Όμως όταν χρησιμοποιούμε τούβλα (οπτόπλινθους) και θέλουμε να ενισχύσουμε τη δυσκαμψία του κτηρίου μας θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να σφηνώνεται η τελευταία σειρά. Επίσης, αν η τελευταία σειρά είναι σφηνωμένη θεωρώ ότι θα έχει καλύτερη συμπεριφορά σε σεισμό και δε θα ανατραπεί όπως αν είναι σφηνωμένη μόνο με πολυουρεθάνη. Εχω τύχει να γκρεμίσω ένα τοίχο ο οποίος είχε σφήνωμα με πολυουρεθάνη η τελευταία σειρά που ακούμπαγε στο δοκάρι έμεινε κολλημένη το χτίσιμο ήταν γύρο στα 5 χρόνια δεν ξέρω αν η ιδιότητες της πολυουρεθάνης μένουν οι ίδιες και στο πέρασμα του χρόνου Γνώμη δικιά μου είναι ότι σε ένα σεισμό δεν μας ενδιαφέρει αν θα πέσει ένας τοίχος αλλά ο τοίχος να μην παρασύρει τον σκελετό γι αυτό το λόγω σταμάτησε και το χάντρωμα του συναζιού επάνω στην κολόνα
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα