Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας, 

Είχα ένα πρόβλημα στο σπίτι μου στο χωριό με μικρό παιδί μέσα και δεν υπήρχε μάστορας ούτε για ζήτω. Δεν ασχολούμαι με τα κτιριακά καθόλου, καθώς επίσης δεν ασχολούμαι με οτιδήποτε που δεν έχει σχέδιο, ειδικά όταν αυτό λέγεται πίνακας. Το πρόβλημα λοιπόν ήταν ότι μετά από αλλαγή ενός θερμοστάτη μου έκαιγε μια ασφάλεια μικρή γυάλινη των 1,6Α μέσα στον πίνακα της αυτονομίας. Επειδή αυτός ο πίνακας από πίσω του είχε πλακέτα και 4 ρελέ λυχνίας προφανώς χωρίς σχέδιο έστω για να δω η κάθε ασφάλεια που αποσκοπεί έχω βαλθεί να σχεδιάσω στο eplan έναν πίνακα με την ίδια λειτουργία με κλεμοασφάλειες και ρελέ. 

Χρειάζομαι την βοήθεια σας για την λογική του κυκλώματος, (όπως είπα δεν έχω καμία σχέση με τα κτιριακές εγκαταστάσεις)

1. Ο θερμοστάτης του κάθε σπιτιού όταν κλείνει την επαφή του δίνει εντολή στην ηλεκτροβάνα να ανοίξει

2. Η ηλεκτροβάνα όπως φαίνεται και στο επισυναπτόμενο αρχείο, σύμφωνα με το manual (χρειάζεται φάση/ ουδέτερο/ γείωση/ ένα καλώδιο απο τον θερμοστάτη του διαμερίσματος. Το κόκκινο καλώδιο απο την ηλεκτροβάνα που συνδέεται μέσα στον πίνακα αυτονομίας? Λογικά είναι η εντολή να ξεκινήσει ο καυστήρας. Σωστά?

3. Υπάρχει ο κυκλοφορητής τον οποίο θα τον ξεκινούσα αφού ανοίξει έστω και μια ΗΛ/ΒΑΝΑ. Σωστό? 

4. Υπάρχουν 2 θερμοστάτες σωστά? ο ένας είναι του κυκλοφορητή και ο άλλος του καυστήρα. Μπορείτε να με βοηθήσετε σε τι αποσκοπούν αυτοί και τι ενεργοποιούν/απενεργοποιούν? 

5. Επίσης έχω κάποιες απορίες, όταν το σπίτι πιάσει θερμοκρασία και ανοίξει η επαφή του θερμοστάτη τότε τι κάνει η ηλεκτροβάνα, κλείνει? και όταν ξανακρυώσει και κλείσει η επαφή του θερμοστατη ξαναδίνει εντολή να ανοίξει? 

6. Αν κλείσει η ηλεκτροβάνα λογικά δεν πρέπει να κλείσει και ο καυστήρας? Τι παθαίνει το σύστημα αν μείνει ζεστό νερό μέσα, μεταξύ καυστήρα και ηλεκτροβανα? 

Αν μπορείτε να με βοηθήσετε με την παραπάνω λογική του κάθε σπιτιού οπότε μετά θα το συνδυάσω επί 3.

ΧΑΡΑΚΤ.ΔΙΟΔΗΣ ΗΒ.pdf

Δημοσιεύτηκε

Αν και δεν είμαι ειδικός, θα πω τα εξής  (παρακαλώ, όποιος γνωρίζει περισσότερα να με διορθώσει):

1. Σωστά. Δίνει εντολή στην αντίστοιχη ηλεκτροβάνα του αντίστοιχου διαμερίσματος.

2. Σωστά, το κόκκινο πάει στον πίνακα αυτονομίας, το λέει και το σχέδιο που ανέβασες. Είναι η εντολή για τον καυστήρα και συνεπώς για τον κυκλοφορητή. Μόνο που στην εντολή από τον πίνακα προς τον κυκλοφορητή παρεμβάλλεται ένας θερμοστάτης, αυτός του κυκλοφορητή (κλείνει επαφή κάπου στους 40 βαθμούς Κελσίου).

3. Είπαμε στο 2. πως ο κυκλοφορητής παίρνει εντολή από τον πίνακα αυτονομίας, εφόσον ο τελευταίος πάρει εντολή από ηλεκτροβάνα.

4. Ο ένας του κυκλοφορητή δίνει εντολή στον κυκλοφορητή να εκκινήσει μόλις το νερό πιάσει 40 βαθμούς Κελσίου. Ο άλλος του λέβητα δίνει εντολή στο λέβητα να κόψει μόλις το νερό μέσα του ανεβάσει θερμοκρασία πάνω από 80-90 βαθμούς.

5. Εάν η ηλεκτροβάνα δεν είναι η μοναδική που είναι ανοιχτή εκείνη τη στιγμή -δηλαδή αν και άλλα διαμερίσματα έχουν ανοιχτές ηλεκτροβάνες- μόλις το αντίστοιχο διαμέρισμα πιάσει θερμοκρασία αυτή κόβει. Εάν η ηλεκτροβάνα είναι η τελευταία που είναι ανοιχτή και το διαμέρισμα πιάσει θερμοκρασία, τότε δεν κλείνει, αλλά σταματάει ο λέβητας και ο κυκλοφορητής συνεχίζει να κυκλοφορεί το νερό μέχρι να κρυώσει. Μόλις κόψει ο θερμοστάτης του κυκλοφορητή και σταματήσει, κλείνει και η τελευταία ηλεκτροβάνα. Αυτή είναι η λογική.

6. Με αυτά που είπαμε στο 5. καταλαβαίνεις πως δε θα μείνει ζεστό νερό. Με το που κόβει η ηλεκτροβάνα, σωστά κόβεται και ο καυστήρας.

Ξαναλέω δεν είμαι σίγουρος 100% για όσα γράφω, παρακαλώ επιβεβαιώστε, ή διορθώστε.

Βρήκα και αυτό εδώ στο διαδίκτυο που ίσως βοηθήσει κάπου:

http://thermansi.org/table-of-contents/

 

Να σημειωθεί πως λανθασμένη εγκατάσταση λέβητα μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα και θάνατο. Πριν ένα χρόνο σκοτώθηκε ένα παιδάκι επειδή έσκασε ένας λέβητας σχολείου.

https://www.michanikos.gr/forums/topic/70504-πρόστιμο-10000-ευρώ-στον-μηχανολόγο-μηχανικό-για-την-έκρηξη-με-νεκρό-μαθητή-σε-σχολείο-στις-σέρρες/#comment-1186569

 

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας, 

Έκανα ένα τρίγραμμο για να γίνει ένα πινακάκι αυτόνομης θέρμανσης για τρία σπίτια. Θα ήθελα τα σχόλια σας. 

1. Ο κάθε θερμοστάτης χώρου δίνει εντολή στην ηλεκτροβάνα του

2. Όταν η Η/Β ανοίξει, δίνει εντολή στον καυστήρα να ξεκινήσει

3. Ο θερμοστάτης του νερού κλείνει την επαφή του και ξεκινάει τον κυκλοφορητή όταν το νερό φτάσει τους 40 βαθμούς

4. Ο θερμοστάτης ασφαλείας του καυστήρα ανοίγει όταν το νερό πιάσει πάνω απο την ρυθμισμένη θερμοκρασία (π.χ 80 βαθμούς)

5. Οι ωρομετρητές γράφουν εφόσον υπάρχει ζήτηση απο τον θερμοστάτη χώρου και το νερό έχει πιάσει 40 βαθμούς και λειτουργεί ο κυκλοφορητής 

6. Η κάθε μια Η/Β κλείνει εφόσον δεν υπάρχει ζήτηση απο τον θερμοστάτη χώρου ή το νερό είναι κάτω απο τους 40 βαθμούς και δεν λειτουργεί ο κυκλοφορητής.

Αυτόνομη Θέρμανση.pdf

Δημοσιεύτηκε (edited)

για αρχη , για ποιο λογο βαζεις 2*20Α ασφαλεια ?

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Δημοσιεύτηκε

Καταρχίν για να ξεχωρίσω όλο το κύκλωμα μαζί και με τον ουδέτερο για τυχόν μελλοντικό πρόβλημα με το ρελέ διαρροής. Αυτό είναι το λιγότερο αν θα μπει 20άρα ή μικρότερη. όσον αφορά τον αυτοματισμό έτσι λειτουργούν τα κυκλώματα των καυστήρων?

Δημοσιεύτηκε
On 3/12/2023 at 12:08 ΠΜ, Dpoul said:

Καλησπέρα σας, 

Έκανα ένα τρίγραμμο για να γίνει ένα πινακάκι αυτόνομης θέρμανσης για τρία σπίτια. Θα ήθελα τα σχόλια σας. 

1. Ο κάθε θερμοστάτης χώρου δίνει εντολή στην ηλεκτροβάνα του

2. Όταν η Η/Β ανοίξει, δίνει εντολή στον καυστήρα να ξεκινήσει

3. Ο θερμοστάτης του νερού κλείνει την επαφή του και ξεκινάει τον κυκλοφορητή όταν το νερό φτάσει τους 40 βαθμούς

4. Ο θερμοστάτης ασφαλείας του καυστήρα ανοίγει όταν το νερό πιάσει πάνω απο την ρυθμισμένη θερμοκρασία (π.χ 80 βαθμούς)

5. Οι ωρομετρητές γράφουν εφόσον υπάρχει ζήτηση απο τον θερμοστάτη χώρου και το νερό έχει πιάσει 40 βαθμούς και λειτουργεί ο κυκλοφορητής 

6. Η κάθε μια Η/Β κλείνει εφόσον δεν υπάρχει ζήτηση απο τον θερμοστάτη χώρου ή το νερό είναι κάτω απο τους 40 βαθμούς και δεν λειτουργεί ο κυκλοφορητής.

Αυτόνομη Θέρμανση.pdf 80.45 kB · 5 downloads

Λοιπόν φίλε μου, σου έχω τις εξής παρατηρήσεις:

Καταρχάς πρέπει να βάλεις τρία ρελεδάκια ενημέρωσης κατάστασης ηλεκτροβανών, τα οποία θα ενεργοποιούνται από τα κόκκινα καλώδια των ηλεκτροβανών. Αυτό γιατί η κατάσταση των ηλεκτροβανών ως πληροφορία θα σου χρειαστεί πάνω από μία φορά οπότε καλό είναι να πολ/σεις τις επαφές. Βλ. αντίστοιχη εικόνα.

20231204_131848.thumb.jpg.dbf0e66fd684970150fe620f95779822.jpg

 

Δεύτερον. Ο θερμοστάτης του κυκλοφορητή καλό είναι να ενεργοποιεί κατευθείαν τον κυκλοφορητή (μέσω ρελέ ισχύος) και να μην παρεμβάλλεται και 2ο βοηθητικό ρελέ στην ενεργοποίηση του κυκλοφορητή. Επίσης ο θερμοστάτης του κυκλοφορητή θα διεγείρει επιπλέον δύο ακόμα ρελεδάκια, το ένα θα είναι εντολή προς τους ωρομετρητές και το άλλο θα είναι διέγερση για τα ρελεδάκια ασφαλείας KYD1.1, KYD1.2, KYD1.3. Βλέπε και τη συνέχεια για να καταλάβεις τη λογική. Παραθέτω και μια εικόνα.

20231204_132318.thumb.jpg.db4045bd154e4f60a1d2f147204306b6.jpg

 

Τρίτον. Οι ωρομοτρητές, σωστό μου φαίνεται να ενεργοποιούνται από την κατάσταση των ηλεκτεοβανών και εφόσον ο κυκλοφορητής δουλεύει, και όχι από την κατάσταση των θερμοστατών και εφόσον ο κυκλοφορητής δουλεύει. Δηλαδή αυτό που βλέπεις στην εικόνα από κάτω.

20231204_132651.thumb.jpg.4e5c83afcff836a83baafc0ff14747a2.jpg

 

Τέταρτον. Ο καυστήρας ενεργοποιείται από την κατάσταση των ηλεκτροβανών και από το θερμοστάτη χώρου. Εφόσον δηλαδή υπάρχει δυνατότητα για κυκλοφορία και ζήτηση για θερμότητα ταυτόχρονα. Βλέπε την παρακάτω εικόνα.

20231204_131706.thumb.jpg.e7290d9cd6919fa399c564198a3d6df1.jpg

Δεν ξέρω βέβαια αν ο λέβητας χειρίζεται δίνοντας και κόβοντας την τροφοδοσία του ή αν έχει μόνιμη τροφοδοσία σε πινακάκι δικό του και παίρνει εντολές ξεχωριστές στο πινακάκι αυτό. Πρέπει να το κοιτάξεις.

 

Πέμπτον και κυριότερον. Πρέπει να υλοποιήσεις το κύκλωμα ασφαλείας που σου εγγυάται ότι η τελευταία ηλεκτροβάνα που μένει ανοιχτή, παραμένει ανοιχτή ακόμα και αν ο θερμοστάτης χώρου κόψει, μέχρις ότου ο θερμοστάτης του κυκλοφορητή (και επομένως και ο κυκλοφορητής) κόψει. Αυτό σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να γίνει έτσι.

20231204_141226.thumb.jpg.c1cda3ee32627b919e6af4b0368d7dd2.jpg

Τα KYD1.1, KYD1.2, KYD1.3 μπαίνουν εκεί που έχεις εσύ μόνο KYD1.1, δηλαδή παράλληλα με το θερμοστάτη χώρου στην εντολή για άνοιγμα της αντίστοιχης ηλεκτροβάνας.

Άμα ενημερώσεις το σχέδιό σου ξαναστείλτο να το ξαναδούμε 😁

 

Φίλε μου επίσης να σου πω πως για ό,τι κάνεις και φτιάχνεις, την ευθύνη την έχεις εσύ και μόνο εσύ. Το ότι εγώ σου δίνω συμβουλές για τη λειτουργία του κυκλώματος θέρμανσης ανώνυμα μέσω ίντερνετ δε σημαίνει ότι σου λέω και σωστά πράγματα, έτσι; Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Δημοσιεύτηκε

Ενημέρωση 5/12:

Στο ρελέ ισχύος ενεργοποίησης του κυκλοφορητή θα μπορούσες να βάλεις σαν προϋπόθεση να είναι έστω μια ηλεκτροβάνα ανοιχτή, μέσω παραλληλισμού των επαφών των KV1, KV2, KV3, ώστε αν καμία ηλεκτροβάνα δεν είναι ανοιχτή, μη δουλεύει ο κυκλοφορητής και καεί. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι απαραίτητη μια μανδάλωση μεταξύ θερμοκρασίας και πίεσης του κυκλώματος με το λέβητα.

Γενικά, αφού τελειώσεις με τη λογική λειτουργίας του κυκλώματος, πρέπει εννοείται να μπουν ηλεκτρικές μανδαλώσεις στο κύκλωμα, μανδαλώσεις που θα λειτουργούν με επαφές θερμομέτρων, μανομέτρων και εκτονωτικού υπερπίεσης του λέβητα. Ίσως ο λέβητας βγάζει και άλλες βοηθητικές επαφές ασφαλείας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε μανδαλώσεις.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Παρακάτω τα σχόλια μου

1ον: Δεν νομίζω οτι χρειάζονται γιατί ενώνω όλες τις Η/Β όλων των διαμερισμάτων έτσι ώστε και μια να είναι ανοιχτή να οπλίζει ένα "κεντρικό" ρελέ (ΚΕ)

2ον: Το βοηθητικό ρελέ το βάζω για να ξεχωρίζει το control κύκλωμα από το κυρίως. Όντως δεν είναι τόσο απαραίτητο αλλά για τον ξεχωρισμό των "οργάνων" (επαφή θερμοστατών με κύριο κύκλωμα)

3ον: Σωστό αλλά μήπως με τον τρόπο σου ο ωρομετρητής γράφει συνέχεια? Από την στιγμή που ανοίξει η βάνα μέχρι να κλείσει ο κυκλοφορητής θα γράφει ο μετρητής. Ενώ με τον τρόπο μου θα γράφει ο μετρητής όταν θα υπάρχει ζήτηση θερμοκρασίας από το διαμέρισμα και θα υπάρχει θερμοκρασία πάνω απο 40 βαθμούς στο νερό.

4ον: Νομίζω το σχέδιο μου εδώ είναι σωστό καθώς έχω ενώσει όλες τις επιστροφές των ηλεκτροβανών. Έστω και μια να ανοίξει θα οπλίσει το ΚΕ ρελέ. για να οπλίσει το ΚΕ θα πρέπει να υπάρχει τάση έστω και από έναν θερμοστάτη μια ηλεκτροβάνα. Οπότε η όπλιση του ΚΕ δηλώνει έστω και μια ζήτηση για να πάρει μπροστά ο καυστήρας. Όσον αφορά τον υδροστάτη ασφαλείας 80 βαθμών (δηλαδή την αντίστοιχη επαφή του ρελέ KYD2) νομίζω ότι είναι αρκετό για μανδάλωση για να πάρει μπροστά ή όχι ο καυστήρας? Απ'όσο διάβασα ο καυστήρας έχει δικό του πινακάκι με παροχή γιατί επάνω έχει πολλές προστασίες αλλά την εντολή start την χρειάζεται έξτρα. Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος

5ον: Σύμφωνα με το σχέδιο που έχω κάνει αν 1 διαμέρισμα ζητήσει θερμότητα θα ξεκινήσει ο καυστήρας και ο κυκλοφορητής. Θα ζεστάνουν τα νερά και θα κλείσει η βάνα (δηλαδή θα χαθεί η τάση απ'ο την επαφή 3 της Η/Β) όταν είτε ο θερμοστάτης κόψει είτε ο κυκλοφορητής. Αν λειτουργούν 2 ή 3 διαμερίσματα ταυτόχρονα τότε σίγουρα θα κλείσει οποιαδήποτε Η/Β με οποιαδήποτε σειρά αφού πέσουν τα νερά κάτω από 40 βαθμούς ή κλείσουν οι θερμοστάτες.  

6ον: Στην τελευταία σου απάντηση γράφεις για τον κυκλοφορητή να μην καεί. Γιατί να καεί ο κυκλοφορητής αφού είναι κλειστό κύκλωμα? Εννοείς οτι θα σπρώχνει νερό σε κλειστές βάνες και θα ζορίζεται? ναι, σωστό μου ακούγεται

θα ενημερώσω το σχέδιο με κάποιες αλλαγές και θα το ξαναστείλω

Δημοσιεύτηκε
8 hours ago, Dpoul said:

2ον: Το βοηθητικό ρελέ το βάζω για να ξεχωρίζει το control κύκλωμα από το κυρίως. Όντως δεν είναι τόσο απαραίτητο αλλά για τον ξεχωρισμό των "οργάνων" (επαφή θερμοστατών με κύριο κύκλωμα)

Η διέγερση του ρελέ ισχύος που ενεργοποιεί τον κυκλοφορητή δεν είναι κύκλωμα ισχύος ούτως ή άλλως. To ρελέ ισχύος που ενεργοποιεί τον κυκλοφορητή είτε το διεγείρεις με FK τάση, είτε με FYD, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο, δηλαδή αν χάσεις είτε την τάση FYD, είτε την τάση FK, ο κυκλοφορητής δε θα ενεργοποιηθεί ούτε στην περίπτωση που έχεις σχεδιάσει, ούτε στην περίπτωση που σου λέω εγώ. Απλά στην πρόταση που σου έκανα γλιτώνεις ένα ρελέ στη λογική ενεργοποίησης του κυκλοφορητή και μειώνεις τις πιθανότητες αστοχίας.

 

 

8 hours ago, Dpoul said:

3ον: Σωστό αλλά μήπως με τον τρόπο σου ο ωρομετρητής γράφει συνέχεια? Από την στιγμή που ανοίξει η βάνα μέχρι να κλείσει ο κυκλοφορητής θα γράφει ο μετρητής. Ενώ με τον τρόπο μου θα γράφει ο μετρητής όταν θα υπάρχει ζήτηση θερμοκρασίας από το διαμέρισμα και θα υπάρχει θερμοκρασία πάνω απο 40 βαθμούς στο νερό.

Ο ωρομετρητής, με τη λογική που σου πρότεινα, θα γράφει εφόσον η ηλεκτροβάνα του αντίστοιχου διαμερίσματος είναι ανοιχτή και ο κυκλοφορητής δουλεύει. Αυτές είναι οι συνθήκες που ορίζουν ότι ένα διαμέρισμα ζεστένεται. Οι δικές σου συνθήκες, ότι ο ωρομετρητής δουλεύει εφόσον ο θερμοστάτης του αντίστοιχου διαμερίσματος είναι κλειστός (κλείνει επαφή) και ο κυκλοφορητής δουλεύει, αφήνουν έξω τις εξής περιπτώσεις:

1) Τι γίνεται αν μια ηλεκτροβάνα δεν ανοίξει επειδή κόλλησε κλειστή, παρότι παίρνει εντολή από τον θερμοστάτη; Το ρολόι γράφει χωρίς το διαμέρισμα να ζεστένεται. Αν πάλι βάλεις συνθήκη ασφαλείας ο κυκλοφορητής να δουλεύει εφόσον μία τουλάχιστον ηλεκτροβάνα είναι ανοιχτή, τότε το ερώτημα είναι τι γίνεται αν μια ηλεκτροβάνα δεν ανοίξει επειδή κόλλησε κλειστή, παρότι παίρνει εντολή από τον θερμοστάτη, την ώρα που μια άλλη ηλεκτροβάνα διαμερίσματος είναι ανοιχτή; Το ρολόι γράφει χωρίς το διαμέρισμα να ζεστένεται.

2) Τι γίνεται αν το διαμέρισμα είναι το τελευταίο που ανοίγει το θερμοστάτη του (ανοίγει την επαφή του) και πρέπει να κυκλοφορήσει το ζεστό νερό που είναι ήδη στο κύκλωμα, μέχρι να κρυώσει; Η ηλεκτροβάνα του τελευταίου διαμερίσματος παραμένει ανοιχτή όπως είπαμε για να μπορέσει να κρυώσει το νερό του κυκλώματος, το διαμέρισμα ζεστένεται, αλλά το ρολόι δε γράφει.

 

 

9 hours ago, Dpoul said:

4ον: Νομίζω το σχέδιο μου εδώ είναι σωστό καθώς έχω ενώσει όλες τις επιστροφές των ηλεκτροβανών. Έστω και μια να ανοίξει θα οπλίσει το ΚΕ ρελέ. για να οπλίσει το ΚΕ θα πρέπει να υπάρχει τάση έστω και από έναν θερμοστάτη μια ηλεκτροβάνα. Οπότε η όπλιση του ΚΕ δηλώνει έστω και μια ζήτηση για να πάρει μπροστά ο καυστήρας. Όσον αφορά τον υδροστάτη ασφαλείας 80 βαθμών (δηλαδή την αντίστοιχη επαφή του ρελέ KYD2) νομίζω ότι είναι αρκετό για μανδάλωση για να πάρει μπροστά ή όχι ο καυστήρας? Απ'όσο διάβασα ο καυστήρας έχει δικό του πινακάκι με παροχή γιατί επάνω έχει πολλές προστασίες αλλά την εντολή start την χρειάζεται έξτρα. Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος

Αν εσύ ενεργοποιείς τον καυστήρα μόνο από οποιοδήποτε θερμοστάτη εκ των τριών όπως το έχεις σχεδιάσει, τι γίνεται αν μια ηλεκτροβάνα κολλήσει, και ενώ παίρνει εντολή από το θερμοστάτη να ανοίξει, παραμείνει κλειστή;

Όσο για το λέβητα λογικό μου κάνει να έχει το πινακάκι του. Επομένως εσύ θα δίνεις ασφαλισμένη μόνιμη τροφοδοσία στο λέβητα και ξεχωριστά την εντολή να ζεστάνει νερό. Τη μανδάλωση από το θερμοστάτη του καυστήρα, σίγουρα τη βάζεις στην τοροφοδοσία του καυστήρα, ή μήπως τη βάζεις στην εντολή για την εκκίνηση του καυστήρα; Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι μην τυχόν ο καυστήρας συνεχίζει να ζεσταίνει νερό και αφού χάσει την τροφοδοσία του. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται αλλά από αυτό εξαρτάται το πού θα μπει η μανδάλωσή του.

 

 

9 hours ago, Dpoul said:

5ον: Σύμφωνα με το σχέδιο που έχω κάνει αν 1 διαμέρισμα ζητήσει θερμότητα θα ξεκινήσει ο καυστήρας και ο κυκλοφορητής. Θα ζεστάνουν τα νερά και θα κλείσει η βάνα (δηλαδή θα χαθεί η τάση απ'ο την επαφή 3 της Η/Β) όταν είτε ο θερμοστάτης κόψει είτε ο κυκλοφορητής. Αν λειτουργούν 2 ή 3 διαμερίσματα ταυτόχρονα τότε σίγουρα θα κλείσει οποιαδήποτε Η/Β με οποιαδήποτε σειρά αφού πέσουν τα νερά κάτω από 40 βαθμούς ή κλείσουν οι θερμοστάτες.  

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχεις κάνει αν ένα διαμέρισμα ζητήσει θερμότητα θα ξεκινήσει ο καυστήρας σκέτο και όχι απαραίτητα και ο κυκλοφορητής. Ο κυκλοφορητής εκκινείται ανεξάρτητα από τον καυστήρα όπως το έχεις σχεδιάσει, όταν τα νερά ανέβουν πάνω από 40 βαθμούς. Σωστά γράφεις πως στη σχεδίασή σου θα κλείσει η βάνα όταν είτε ο αντίστοιχος θερμοστάτης κόψει είτε γενικά ο κυκλοφορητής. Αυτό που δε γράφεις είναι πότε θα ανοίξει η βάνα ή μάλλον πότε θα παραμείνει ανοιχτή.

Με αυτό που έχεις σχεδιάσει λοιπόν, όταν τα νερά είναι πάνω από 40 βαθμούς θα είναι ανοιχτές και οι τρεις ηλεκτροβάνες, ανεξάρτητα του τι λέει ο κάθε θερμοστάτης διαμερίσματος.

 

 

9 hours ago, Dpoul said:

1ον: Δεν νομίζω οτι χρειάζονται γιατί ενώνω όλες τις Η/Β όλων των διαμερισμάτων έτσι ώστε και μια να είναι ανοιχτή να οπλίζει ένα "κεντρικό" ρελέ (ΚΕ)

Αν λάβεις υπόψιν τα προηγούμενα θα καταλάβεις ότι χρειάζεται πολλαπλασιασμός των επαφών των καταστάσεων των ηλεκτροβανών.

 

 

9 hours ago, Dpoul said:

6ον: Στην τελευταία σου απάντηση γράφεις για τον κυκλοφορητή να μην καεί. Γιατί να καεί ο κυκλοφορητής αφού είναι κλειστό κύκλωμα? Εννοείς οτι θα σπρώχνει νερό σε κλειστές βάνες και θα ζορίζεται? ναι, σωστό μου ακούγεται

Σωστά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.