Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε έλεγχο υφισταμένου κτιρίου του 59 για τυχόν προσθήκη ορόφου αστοχεί ένα υποστύλωμα σε κάμψη, σε όλους τους ορόφους.

 

Χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, θέλω να ρωτήσω αν γίνεται η ενίσχυση του τοπικά με frp χωρίς να κάνω μανδύα. O λόγος είναι να προκαλέσω όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά. Είναι ψιλοαπίθανο δεδομένου ότι εφαρμόζεται η μέθοδος κυρίως σε πλάκες και δοκούς, απλά το ρωτάω. Εάν το έχει εφαρμόσει κάποιος θα με ενδιέφερε. Προσοχή, δεν με ενδιαφέρει η πλαστιμότητα αλλά η αντοχή!

 

Η ενίσχυση του βέβαια σε κάμψη θα απαιτεί και ενίσχυση του αντίστοιχου θεμελίου...σωστά?

 

2) tελικά για την ενίσχυση υφιασταμένου κτιρίου η χρήση μανδυών είναι μονόδρομος?

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

Η ενίσχυση με FRPs μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα στοιχεία. Ο μανδύας από ΟΣ δεν είναι μονόδρομος για τα υποστυλώματα, ειδικά όταν δεν απαιτείται αύξηση της δυσκαμψίας. Σχετικά με την ενίσχυση υποστυλωμάτων με FRPs ψάξε σχετική βιβλιογραφία από Τριανταφύλλου, Δρίτσο, Πανταζοπούλου, Βιντζηλαίου κ.α. καθώς και από εταιρείες παραγωγής τέτοιων υλικών. Δεν έχω πρόχειρη αυτή την στιγμή την βιβλιογραφία. Αν δεν μπορέσεις να βρεις κάτι, ενημέρωσε να τα ψάξω.

Δημοσιεύτηκε

Προφανώς οι μανδύες δεν σου προσφέρουν αυξηση της καμπτικής αντοχής. Αν θέλεις να κάνεις ενίσχυση με πολυμερή υλικά τότε πρέπει υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ α να τοποθετήσεις ράβδους ΙΟΠ (ινοπλισμένο πολυμερές), οι οποίοι πρέπει να τοποθετηθούν μέχρι κάποιο βάθος μέσα στον κόμβο ώστε να "δουλέψει" κατα την κάμψη. Θέλει πολύ προσοχή και μεγάλη (θεωριτική και πρακτική) εμπειρία ώστε να μην συγκεντρωθούν θύλακες αέρα κατά την συγκόληση, οι επιφάνειες να είναι λείες και να έχει γίνει αποκατάσταση των σαθρών τμηματων και γενικά είναι πολλές ακόμα οι αβεβαιότητες που πρέπει να συνυπολογίσεις. Αν δεν έχεις κάνει ή έστω δει, τότε σκέψου κάποια άλλη μέθοδο γιατί το θέμα των ενισχύσεων με ΙΟΠ είναι πολύ σοβαρό. (τα ΙΟΠ δεν ειναι πανακεια.!!! και πίστεψε εχουμε δεί πολλές φωτο με "δολοφονικη" χρηση των ΙΟΠ.)

Δημοσιεύτηκε

Έτσι και αλλιώς δηλαδή θα χρειαστεί επέμβαση στον κόμβο οπότε μιλάμε για τρύπημα πλάκας κ.τ.λ.Αν είναι να κάνω κάτι τέτοιο πάω για μανδύα τότε.

 

Αυτή ήταν και η απορία μου. Στο άνοιγμα καταλαβαίνω την αύξηση αντοχής αλλά στην στήριξη πάνω και κάτω πως την εξασφαλίζω? Χρειάζεται αγκύρωση άρα επέμβαση στην πλάκα πάνω και κάτω. Πως θα εξασφαλίσω οτι θα αντέξει ο κόμβος? Οι περισσότερες εφαρμογές σε υποστυλώματα νομίζω αφορούν αύξηση πλαστιμότητας και αντοχής σε τέμνουσα.

 

Λογικά για αυτό προορίζονται κυρίως για δοκούς και πλάκες που χρειάζονται ενίσχυση στο άνοιγμα και δεν χρειάζεται ενίσχυση στην στήριξη.

 

Από βιβλιογραφία έψαξα το βιβλίο του Κ.Σπυράκου για ενισχύσεις και τo βιβλίo τoυ Αθ.Τριανταφύλλου "προηγμένες τεχνολογίες υλικών & κατασκευών" και κάποιες σημειώσεις του Τάσιου για ενισχύσεις.

Δημοσιεύτηκε
Προφανώς οι μανδύες δεν σου προσφέρουν αυξηση της καμπτικής αντοχής. Αν θέλεις να κάνεις ενίσχυση με πολυμερή υλικά τότε πρέπει υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ α να τοποθετήσεις ράβδους ΙΟΠ (ινοπλισμένο πολυμερές), οι οποίοι πρέπει να τοποθετηθούν μέχρι κάποιο βάθος μέσα στον κόμβο ώστε να "δουλέψει" κατα την κάμψη.

 

Διαφωνω για το μανδυα....

Τα ΙΩΠ δεν ειναι ραβδοι αλλα υφασματα.. Εκτος αν υπαρχουν κ ραβδοι κ δεν το ξερω...

 

nik to βραδυ απαντησω αναλυτικα κ θα σε παραπεμψω στον ΚΑΝΕΠΕ

Δημοσιεύτηκε
Διαφωνω για το μανδυα....

Τα ΙΩΠ δεν ειναι ραβδοι αλλα υφασματα.. Εκτος αν υπαρχουν κ ραβδοι κ δεν το ξερω...

 

υπαρχουν, μπορεις να τα βρεις σε κυκλικη, τετραγωνη και ορθογωνική διατομή. Με τον μανδυα (υφασμα) δεν θα αυξησεις ποτέ την καμπτική αντοχή. (φαντάσου τις ίνες ως μικρούς συνδετήρες που "αγκαλιάζουν" την κολώνα)

Δημοσιεύτηκε
υπαρχουν, μπορεις να τα βρεις σε κυκλικη, τετραγωνη και ορθογωνική διατομή. Με τον μανδυα (υφασμα) δεν θα αυξησεις ποτέ την καμπτική αντοχή. (φαντάσου τις ίνες ως μικρούς συνδετήρες που "αγκαλιάζουν" την κολώνα)

 

Φιλε μου οταν λεμε μανδυα δεν εννοουμε μονο μανδυα απο ΙΩΠ..εγω καταλαβα απο σκυροδεμα.. Τωρα για ραβδους ΙΩΠ πρωτη δορα το ακουω...Κ γτ να μην χρησιμοποιησεις χαλυβδινες ραβδους??

Δημοσιεύτηκε

Η ενίσχυση υποστυλώματος σε κάμψη μπορεί να γίνει και με FRPs. Μπορόύν να χρησιμοποιηθούν υφάσματα με ίνες σε 1 ή 2 διευθύνσεις, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στις θέσεις αγκύρωσης. προσωπικά δεν είναι η πρώτη επιλογή μου λόγω της μη αύξησης της δυσκαμψίας. Από την άλλη είναι μηδαμινή η αύξηση των διαστάσεων της διατομής. Ασφαλώς και σε περίπτωση ενίσχυσης σε τέμνουσα, κοντών αναμονών, αύξηση πλαστιμότητας και περίσφιξης, η μέθοδος είναι περισσότερο ενδεδειγμένη και έχει μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης. Θέλω να πω με λίγα λόγια ότι δεν είναι η πρώτη επιλογή για ενίσχυση σε κάμψη, σίγουρα όμως μπορεί να εφαρμοστεί

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.