gio Δημοσιεύτηκε March 20, 2008 at 06:30 πμ Δημοσιεύτηκε March 20, 2008 at 06:30 πμ Έχοντας παντελώς αγνοία για την κεντρική θέρμανση αλλά λόγω ότι πρόκειται να βάλω στο μήνα επάνω εγκατάσταση νέα θα ήθελα να με ενημέρωση κάποιος (όσο φυσικά γίνεται από εδώ) για τα μέρη μιας κεντρικής θέρμανσης ,τι κάνει το καθένα και γενικά με απλά λόγια (γιατί διάβασα εδώ μερικά post και χάθηκα στην ορολογία) για την θέρμανση σε 3οροφο με 4 αυτόνομα διαμερίσματα. Π.χ. Στο χώρο του λεβητοστασίου τοποθετούνται 1)οι λέβητες που είναι….., 2)οι καυστήρες που κάνουν …., οι κυκλοφορητές…, διατάξεις ασφαλείας , τα στοιχεία αναχώρησης - διανομής - επιστροφής του ζεστού νερού (σωλήνες, βάνες κ.λ.π.), τα στοιχεία προσαγωγής των καυσίμων και το σύστημα απαγωγής των καυσαερίων. Μου πρότειναν De Dietrich (3000€) θερμιδομετρητη(αντί για ωρομετρηση) και Θερμοστάτες αντιστάθμισης. Επίσης καμινάδα διπλή . Όλα αυτά είναι ακριβά μου είπαν αλλά είναι το καλύτερο για να έχει σωστή εγκατάστασης και απόδοση. Εσύ τι λέτε ;
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε March 20, 2008 at 10:53 πμ Δημοσιεύτηκε March 20, 2008 at 10:53 πμ Τι καύσιμο θα χρησιμοποιήσεις πετρέλαιο ή αέριο; Αν έχεις τη δυνατότητα επιλογής θα σου πρότεινα αέριο όχι λόγω κόστους μόνο καθώς και για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για λόγους διαχείρισης της οικοδομής. Επίσης, αν υπάρχει η δυνατότητα για αέριο και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις των σωληνώσεων της θέρμανσης καλύτερα να κάνεις την "υπέρβαση" και να πας σε ατομική θέρμανση αντί κεντρικής με ωρομετρητές ή έστω θερμιδομετρητές (καλύτεροι). Ο λέβητας είναι το "καζάνι" μέσα στο οποίο γίνεται η καύση του πετρελαίου/αερίου και θερμαίνεται το νερό. Από την καύση προκύπτουν τα καυσαέρια μέσα στο λέβητα τα οποία απάγονται διαμέσου της καμινάδας στην ατμόσφαιρα. Η βέλτιστη διατομή της καμινάδας είναι η κυκλική για να μην έχουμε τυρβώδη ροή, πρέπει δε να έχει όσο γίνεται λιγότερες γωνίες και να είναι θερμομονωμένη για να μην πέφτει η θερμοκρασία των καυσαερίων γρήγορα πριν βγουν στην ατμόσφαιρα. Για αυτό σίγουρα διπλή αν είναι εξωτερική, αλλιώς γίνεται και μ' άλλο τρόπο η μόνωσή της. Ο καυστήρας είναι η συσκευή που προσαρμόζεται πάνω στο λέβητα, δίνει τον σπινθήρα για να ανάψει η φωτιά, συνδέεται με σωληνάκια με τη δεξαμενή πετρελαίου ή το δίκτυο αερίου και τελικά καίει το καύσιμο μέσα στο λέβητα. Στερεώνεται πάνω στο λέβητα με βίδες και έχει ένα μικρό μπουρί που χώνεται μέσα στον κύριο θάλαμο του λέβητα μέσα από το οποίο βγαίνει η φλόγα. Κυκλοφορητής είναι η αντλία που στέλνει το νερό στους ορόφους της οικοδομής, "κυκλοφορεί" δηλαδή το νερό μέσα στις σωληνώσεις θέρμανσης. Θερμοστάτης αντιστάθμισης είναι μια συσκευή που βελτιώνει τη λειτουργία του λέβητα βάζοντας στην εξίσωση και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό πρέπει να έχει έναν αισθητήρα κάπου ψηλά σε μια όψη της οικοδομής. Αυτά από έναν "εμπειροτέχνη".
gio Δημοσιεύτηκε March 22, 2008 at 07:52 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε March 22, 2008 at 07:52 πμ Τι καύσιμο θα χρησιμοποιήσεις πετρέλαιο ή αέριο;Αν έχεις τη δυνατότητα επιλογής ..........αισθητήρα κάπου ψηλά σε μια όψη της οικοδομής. Αυτά από έναν "εμπειροτέχνη". Χαρη ευχαριστω για την απαντηση. Αυτονομη θερμανση στην πολυκατοικια θα έχω και οχι κεντρικη. Φυσικα και θα εχω εγκατασταση και για αεριο (οταν και εαν έρθει). Για καμιναδα σιγουρα διπλη για να εχω καλυτερη αποδοση και ελεγα και για αντισταθμιση (αισθητηρα) αν και ακριβος να βάλω.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε March 22, 2008 at 07:57 πμ Δημοσιεύτηκε March 22, 2008 at 07:57 πμ Όταν λες "αυτόνομη" θέρμανση εννοείς ότι το κάθε διαμέρισμα θα έχει το δικό του λέβητα-καυστήρα-κυκλοφορητή-δεξαμενή-δοχείο διαστολής κλπ; Εγώ το χαρακτηρίζω "ατομική". Αυτόνομη θα έλεγα όταν έχεις κεντρική, ένα λέβητα-καυστήρα-δεξαμενή κλπ, και ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές.
gio Δημοσιεύτηκε March 22, 2008 at 08:24 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε March 22, 2008 at 08:24 πμ 4διαμερισματα θα εχουν τον παλιο καυστηρα-λεβητα-κλπ και αλλα 4διαμερισματα καινουργια θα εχουν νεο καυστηρα λεβητα κλπ. οπου θα ειναι ξεχωριστα με θερμιδομετρητες σε καθε διαμερισμα.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε March 23, 2008 at 07:17 πμ Δημοσιεύτηκε March 23, 2008 at 07:17 πμ Αυτή η θέρμανση είναι όντως αυτόνομη και όχι ατομική. Η θέρμανση όμως δεν παύει να είναι κεντρική. Αν δεν έχεις αέριο δεν είναι εύκολο να έχεις ατομική γιατί εκτός της ατομικής μονάδας λέβητα-καυστήρα-κλπ σε κάθε μπαλκόνι θα έπρεπε να έχεις και δεξαμενή. Όταν θα έρθει το αέριο στη γειτονιά ίσως να μη συμφέρει η εγκατάλειψη του πετρελαίου ως καυσίμου εφόσον έχεις λέβητα-καυστήρα καινούριους που δουλεύουν μια χαρά. Αν θέλεις το κόστος μετατροπής να είναι μικρό θα πρέπει να πάρεις λέβητα κατάλληλο και για πετρέλαιο και για αέριο. Ακόμη, υπάρχουν καυστήρες κατάλληλοι και για τα δυο καύσιμα αλλά νομίζω ότι δε συμφέρει από πλευράς απόδοσης. Όλες οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και της καμινάδας θα πρέπει να συμφωνούν με τις προδιαγραφές της ΕΑΠ για λεβητοστάσιο φυσικού αερίου. Στο λεβητοστάσιο θα πρέπει να υπάρχει πυράντοχη πόρτα και να υπάρχει φυσικός αερισμός. Για περισσότερα σε κάποιον μηχανολόγο.
gio Δημοσιεύτηκε March 23, 2008 at 07:44 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε March 23, 2008 at 07:44 πμ Οκ ευχαριστω. Πως θα μπορουσα να υπολογισω το κόστος μιας τετοιας αγορας και εγκαταστασης, πχ για ενα διαμερισμα στον 1ο οροφο; περιπου να δω την ταξη μεγεθους.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε March 23, 2008 at 07:52 πμ Δημοσιεύτηκε March 23, 2008 at 07:52 πμ Το κόστος αναλύεται σε κόστος εξοπλισμού και κόστος εγκατάστασης. Συνεπώς πηγαίνεις σ' ένα κατάστημα ειδών θέρμανσης με τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τη μελέτη θέρμανσης αν υπάρχει και ζητάς προσφορά. Ζητάς και από τον θερμοϋδραυλικό που θα κάνει την εγκατάσταση προσφορά.
rasbou Δημοσιεύτηκε May 28, 2008 at 01:04 μμ Δημοσιεύτηκε May 28, 2008 at 01:04 μμ παντος φιλε μου, δεν ξερω αν γνωριζεις την ηλεκτρικη ενδοδαπεδια θερμανση. δεν ειναι κακο να εχεις και μια αποψη πανω στο θεμα αυτο.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα