Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι, ήθελα να ζητήσω την άποψη όλων σας και δεοντολογικά καθώς θεωρώ ότι η ακόλουθη περίπτωση είναι ευαίσθητη..

 

Δεδομένα

πελάτης "Α" ο οποίος έχει ιδιοκτησία εντός σχ. πόλης (εγκεκριμένου το 1976) προσπαθεί να διανοίξει τον προβλεπόμενο απο το σχ.πόλης δρόμο έτσι ώστε να οικοδομήσει΄ή να μεταβιβάσει/κατατμήσει το κατα τα άλλα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο του.

Το οικόπεδο έχει πρόσωπο (μικρότερο) και σε 2ο αδιάνοικτο ακόμα δρόμο που προβλεπεται απ' το Σχ.Πολης δηλ είναι γωνιακό στο συνολό του.

Αυτός όμως θέλει να διανόιξει την οδο όπου έχει και το μεγαλυτερο πρόσωπο.

 

Το προβλημα είναι ότι ο ακριβώς απέναντι ιδιοκτήτης Β έχει αφήσει την περίφραξη του αθικτη μέσα στον προβλεπόμενο δρόμο και αρνείται να την αφαιρέσει Σημειωτέο ότι η ιδιοκτησία Β σαν οικόπεδο έχει μοναδικό πρόσωπο στον επίμαχο δρόμο.

 

Από δω και πέρα αρχίζει το ¨"ενδιαφέρον".... ο Β έχτισε το 1981 τριωρ. οικοδομή εντός της ιδιοκτησίας του.Για να πάρει την άδεια ,ο μηχανικός του Β έδειξε τον επίμαχο δρόμο ως διανοιγμένο σε όλο το μήκος του προσώπου της ιδιοκτησίας Β σε αυτόν...

 

Απο κεί και πέρα του πρότεινα να τους προσκαλέσει άλλη μια φορά να διανοίξουν απο κοινού τον δρόμο ή αλλιώς να τους απειλήσει με καταγγελία στην πολεοδομία.

Αν κάποιος έχει παρόμοια εμπειρία,

1)μια τέτοια καταγγελία θα έχει επίπτωση (ποινική, πειθαρχική) και στον συνάδελφο για αναγραφή παραπλανητικών στοιχείων στο τοπογραφικό της αδείας (αν και έχει παρέλθει 30ετία) ?

2)η χτισμένη οικοδομή είναι βέβαιο ότι θα κριθεί αυθαιρετη στο σύνολό της? θα ακυρωθεί/ανακληθεί μετά απο τόσα χρόνια?

 

ευχαριστώ για όποιες σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

Από την πολύ καλή, κατά τα άλλα, περιγραφή προκύπτει μεν ότι ο απέναντι πήρε άδεια το 1981 χωρίς να παραχωρήσει, έστω, το ρυμοτομούμενο τμήμα του σε κοινή χρήση αλλά δεν αναφέρεις αν απαιτείται η σύνταξη πράξης αναλογισμού και (ίσως) τακτοποίησης που είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.

 

Με την προϋπόθεση ότι ο απέναντι έχει κτίσει (έστω και με τον τρόπο αυτό) και δεν ενδιαφέρεται άμεσα για τη σύνταξη της πράξης αναλογισμού, πιστεύω ότι θα πάρει χρόνο και χρήματα η διαδικασία αυτή αν την φορτωθεί ο πελάτης σου. Μήπως θα πρέπει να εξετάσεις αν είναι ευκολότερη η δημιουργία προσώπου στην άλλη πλευρά ώστε να κτίσει ή να το μεταβιβάσει πιο εύκολα?

 

Έχεις εξετάσει προσωπικά το θέμα της έκδοσης της άδειας το 1981 ή από πληροφορίες? Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι η (πιθανή) καταγγελία θα έχει επιπτώσεις στο συνάδελφο που συνέταξε το τοπογραφικό (και ίσως την άδεια?) γιατί μπορεί να ισχυριστεί ότι ο πελάτης του ξαναέκλεισε το ρυμοτομούμενο.

 

Η οικοδομή δεν μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετη γι' αυτό το λόγο εκτός αν υπάρχουν άλλα προβλήματα (πχ μη τήρηση των εγκεκριμένων ΡΓ και ΟΓ). Η μόνη "ποινή" που μπορεί να επιβληθεί στον απέναντι, στην περίπτωση καταγγελίας, είναι να παραχωρήσει σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο.

Δημοσιεύτηκε

συνάδελφοι

πρίν απο όλα ο γείτονας έκτισε σε μη οικοδομήσιμο οικόπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται

η σύνταξη πράξης αναλογισμού μοιάζει μονόδρομος, το κόστος της πρέπει να εκτιμηθεί και να ενημερωθεί ο πελάτης, μπορεί να τον συμφέρει

και το ερώτημα

δεν γνώριζε η υπηρεσία αν ο δρόμος ηταν διανοιγμένος??????

μιά έρευνα στο φάκελλο αδείας και ιδιαίτερα στο Τοπογραφικό διάγραμμα επιβάλλεται

τα ξαναλέμε

Δημοσιεύτηκε

ευχαριστω για τις ωραίες παρατηρησεις Θεοχάρη και Μακαριε :D

Σκόπιμα παρέλειψα τα περι αναλογισμού αυτη τη στιγμη γιατί προσωπικά δεν θέλω να αναλάβω τώρα τετοια εργασία (είμαι και πολιτικος οχι τοπογραφος)! οπότε η επιδίωξη μου προς το παρόν είναι να μαζευτεί ο φράχτης στην Ρ.Γ. με φροντίδα και έξοδα οχι του πελατη μου αλλά του απέναντι .Μετά αναλογισμος αναγκαστικα.

Οσό αφορά το εγκεκριμένο τοπογραφικο της αδείας...περα απ΄το γεγονός ότι επέζησε πλημμυρας..(δεν κάνω πλακα) δείχνει τα εξής :

1)οδούς σχ. πολης σχεδιασμένες κανονικα με τα πλατη τους χωρις να αναγραφει διανοιγμενος η αδιανοικτος (τελικά ο απέναντι έχει πρόσωπο σε 2 οδούς αλλα σε καμία δεν έχει βγάλει το φράχτη απ΄τη μέση του δρόμου)

2) οικόπεδο που τα όριά του βρίσκονται πάνω στις ΡΓ και φυσικα όχι πέρα από αυτές και μεσα στους δρόμους)

3) δεν υπαρχει δηλωση του 651/77 για το οικόπεδο που χτίστηκε, ουτε καν απλή νύξη...(δεν απαιτουνταν το 1980)? - απλά πάνω στο σχέδιο γράφει αρτιο σε ολα τα γειτονικά...

 

Εγώ πρότεινα να παίξει το χαρτί της καταγγελίας και απο εκεί και πέρα αν μαζέψει το φράχτη καλώς αλλιώς και οι δυο απλα θα έχουν βγάλει τα μάτια τους.

 

ΥΓ. Εαν γνώριζε η πολεοδομία για την οδο αν ηταν διανοιγμένη η οχι...

λοιπόν υπάρχει βεβαίωση απο τον Δημο για οριστικη σταθμη οδου μεσα στο φακελο αδείας..απο εκει και πέρα ...toumpeki!

Δημοσιεύτηκε
ευχαριστω για τις ωραίες παρατηρησεις Θεοχάρη και Μακαριε :D

 

Πολλά μπορούσα να φανταστώ, αλλά αυτό το "Μακαριε" ποτέ !!!

 

Στο ΥΓ δίνεις την απάντηση για το ερώτημα που βάλαμε "πως βγήκε η άδεια" και συγκεκριμένα αναφέρεις ότι στο φάκελο υπάρχει βεβαίωση του δήμου για την οριστική στάθμη του δρόμου. Το (ηθελημένο ή όχι) λάθος είναι του δήμου που έδωσε αυτή τη βεβαίωση, όπως όριζε τότε η νομοθεσία, χωρίς να αναγράψει ότι ο δρόμος δεν έχει διανοιγεί ακόμη.

 

Δυστυχώς, ο συνάδελφος που συνέταξε το τοπογραφικό δεν αποτύπωσε την πραγματική κατάσταση του εδάφους, προφανώς με την παρέμβαση του πελάτη του, εκδόθηκε στη συνέχεια η άδεια και ο απέναντι δεν "μάζεψε" ποτέ τον φράχτη.

 

Νομίζω ότι σωστά αντιμετωπίζεις το θέμα ως προς το φράχτη.

Δημοσιεύτηκε

εκφράζω και με την σειρά μου την έκπληξη-απορία

πάντως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στο τοπογραφικό διάγραμμα φαινόταν οι ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές και ουδόλως ενδιέφερε αν ο δρόμος ηταν διανοιγμένος η όχι ,έχουν βγεί έτσι πάρα πολλές οικοδομικές άδειες

την δεκαετία του 80 και πρίν νομίζετε συνάδελφοι ότι υπήρχε η ενημέρωση που υπάρχει σήμερα,φόρουμ μηχανικών και υπηρεσίες στελεχωμένες με μηχανικούς

η κυριαρχούσα άποψη ήταν " και αν δεν έχει διανοιχθεί σε λίγο θα διανοιχθεί το οικόπεδο έτσι κι αλλιώς θα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο" το έχω ακούσει ειλικρινά πάρα πολλές φορές

τα ξαναλέμε

  • 6 years later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συναδελφοι το οικοπεδο Α μπορει να χτισει ? Υπαρχει ελευθερη προσβαση απο την <<κατω>> δημοτικη οδο σε ολο το προσωπο του οικοπεδου  

Scan_Doc0101.pdf

Edited by KOKARADI

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.