Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)
Καλημέρα! Στην κουζινα μου (siemens) σταμάτησε να δουλευει ο φουρνος μεσα(τιποτα) ενω τα ματια πανω κανονικα. Aφου την ελυσα διαπιστωσα οτι εχουν καρβουνιαστει/λιωσει+ αποσυνδεθει 2 μπλε καλωδια που βρισκονται διπλα στον επιλογεα/διακοπτη φουρνου και συνδεονται με αυτον και καταληγουν στον ουδετερο. Τα ξανασυνεδεσα προχειρα στα 2λαμακια που φαινεται ηταν η θεση τους και ο φουρνος λειτουργει πλεον! Εχω τις εξης αποριες, αν μπορεί καποιος να με διαφωτισει:
 
1)Πως μπορει να καηκαν; Εννοω μπορω να κανω καποια μετρηση να δω αν υπαρχει καποιο προβλημα αλλο που σε 2εβδομαδες θα μου τα ξανακαρβουνιασει; 2)Που θα αγορασω δυο τετοια καλωδια, ειδικα για τον φουρνο, για να αντικαταστησω τα 2 καμμενα, που να εχουν και αυτα τα ειδικα μεταλλικα φισακια πανω που κομπωνουν πανω στα λαμακια του φουρνου; Σε οποιοδηποτε καταστημα με ηλεκτρολογικο υλικο; 3) Επειδη εψαξα πολυ μεχρι να ξεθαψω αυτα τα δυο κομμενα καλωδια, υπαρχει καποιος πιο ευκολος τροπος να εβρισκα οτι ειχαν κοπει (με καποια μετρηση) ;

Ευχαριστω πολυ
Edited by miltos
Δημοσιεύτηκε

1) Μπορεί η επαφή των καλωδίων να είχε με τον καιρο φθαρεί και να είχε μεγάλη αντίσταση, που σημαίνει περισσότερη έκλυση θερμότητας που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αντίσταση που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη έκλυση θερμότητας κ.ο.κ. Στο τέλος έχουμε κάψιμο.

2) Συνήθως στους φούρνους χρησιμοποιούνται καλώδια πυρίμαχα που τα ονομάζουν <<καλώδια αμιάντου>>. Δεν περιέχουν αμίαντο, αλλά η ονομασία έχει μείνει από τότε που περιείχαν. Θα βρεις σε κατάστημα με ηλεκτρολογικό υλικό. Πήγαινέ τους και δείγμα για να είσαι σίγουρος (και για τον τύπο και για τη διατομή). Όσο για αυτά τα μεταλλικά φισάκια, τα λένε κοσάκια και επίσης θα τα βρεις εκεί. Απλά χρειάζονται πρεσάρισμα πάνω στο καλώδιο.

3) Μόνο η εμπειρία και η παρατηρητικότητα σου γλιτώνει χρονο σε αυτές τις καταστάσεις.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Τρελε μου ευχαριστω πολυ για την απάντηση και τις κατατοπιστικότατες διευκρινισεις 🥳

Για την απορία 3) λογικα (και θα το μετρησω μολις ξανα ανοιξω την κουζινα) αν δεν φαινοταν το κομμενο καλωδιο θα μπορουσα να το βρω, εαν μετρουσα στις επαφες του διακοπτη φουρνου και απο εκει που βγαινει ο ουδετερος (που ειναι το καμμενο) δεν θα μου εβγαζε ταση και θα ακολουθουσα αυτο το καλωδιακι και θα το εβρισκα καμμενο/κομμενο!!

Α να πω και οτι αρχικα, επειδη τα ειχα μετρησει ΟΛΑ (παροχη, αντιστασεις , θερμικο, θερμοστατη) και δεν εβρισκα καπου περιεργη τιμη, ειχα φοβιθει οτι χαλασε ο διακοπτης της κουζινας. Τον οποιο δεν εχω ξανα αλλαξει και με φοβισε οτι θα κανω κανα λαθος στην αλλαγη. Και δεν ξερω και πως επιβεβαιωνεις οτι ειναι οντως ο διακοπτης χαλασμενος, πριν πας και αγορασεις αδικα. Αν γνωριζει καποιος ας με διαφωτισει.

Καλο απογεμα 🙂

 

Δημοσιεύτηκε
30 minutes ago, rikoko said:

Τρελε μου ευχαριστω πολυ για την απάντηση και τις κατατοπιστικότατες διευκρινισεις

Χαχα να είσαι καλά.

Κοίτα, ο διακόπτης αυτό που κάνει έιναι να κλέινει και να ανοίγει επαφές. Πρέπει να βρεις ή να καταλάβεις τι επαφές ανοιγοκλείνει και να τις τεστάρεις ότι όντως ανοίγουν ή κλέινουν με το γύρισμα του διακόπτη. Απλά. 

Τώρα το πως θα βρεις τι επαφες ανοιγοκλείνει, ή ρωτάς κάποιον έμπειρο σε κατάστημα ηλ. υλικού π.χ., ή τσεκάρεις κανένα γειτονικό διακόπτη που έιναι ίδιος και λειτουργεί για να καταλάβεις τη λειτουργία του.

Όσο για αυτά που γράφεις στην πρώτη παράγραφο θα πρέπει να ξέρεις ότι αν μετράς τάση στον ουδέτερο (πάνω από κάποια βολτ) ή δεν είναι ουδέτερος ή κάτι δεν πάει καλά στην εγκατάστασή σου.

 

Δημοσιεύτηκε

Οστοσο συνεβει κατι (περιεργο θεωρω) : πηγα στην κουζινα, εκλεισα την ασφαλεια της, αποσυνδεσα και το καλωδιο παροχης τις απο τις κλεμες (ειχα μετρησει για σιγουρια και δεν ειχαν ταση τα καλωδια), εφτιαξα το θεμα που ειχε ο διακοπτης, και πηγα να ξανασυνδεσω την παροχη. Ε.. συνεδεσα την γειωση στην κλεμμα γειωσης, παω να συνδεσω τον ουδετερο, ακουμπαει καταλαθος στην κλεμμα της φασης και πεφτει το ΡΕΛΕ και μια ασφαλεια απο το κυκλωμα φωτισμου.

Πηγα και σηκωσα το ρελε και την ασφαλεια που ειχε πεσει, παω να ξανασυνδεσω την παροχη της κουζινας, και παλι τα ιδια, με το που ακουμπαει ο ουδετερος καπου στην κλεμμα ξαναπεφτει ρελε +ασφαλεια φωτων.

Πως γινετε ρε παιδια ενω εχω κατεβασμενη την ασφαλεια απο την κουζινα, και να ανιχνευει διαρροη το ρελε και να πεφτει; Κατι λαθος δεν παει;
Και το οτι επεσε και η ασφαλεια απο τα φωτα δεν μου βγαζει νοημα.

Εν τελη συνεδεσα την κουζινα με κατεβασμενο το ρελε και ολα λειτουργουν κανονικα. Απλως κατα την συνδεση μου τα ριχνε..

Καμια ιδεα τι γινετε εχει κανεις;🤔

Δημοσιεύτηκε
5 hours ago, rikoko said:

παω να συνδεσω τον ουδετερο, ακουμπαει καταλαθος στην κλεμμα της φασης και πεφτει το ΡΕΛΕ και μια ασφαλεια απο το κυκλωμα φωτισμου

Τα διέλυσες όλα ε;

Κοίτα, το ότι δεν έχεις πάθει ηλεκτροπληξία έιναι ενθαρρυντικό.

Για να λάβεις σωστή απάντηση πρέπει να στείλεις φωτο από

1) το ρελέ όπως το λες και την ασφάλεια των φώτων που πέφτουν

2) τις κλέμμες που συνδέεις κουζίνα με παροχή

3) τα καλώδια της παροχής και της κουζίνας στο σημείο σύνδεσης

και να μας πεις πάλι τι συνέδεσες με τι, με βάση τις φωτογραφίες. 

Ξαναλέω, αφού δε σε έχει ακόμα χτυπήσει το ρεύμα ή δεν έχεις κάψει (που μπορεί να έχεις) κάποια ασφάλεια, είσαι τυχερός.

Δημοσιεύτηκε
6 ώρες πριν, rikoko said:

Πως γινετε ρε παιδια ενω εχω κατεβασμενη την ασφαλεια απο την κουζινα, και να ανιχνευει διαρροη το ρελε και να πεφτει;

ο ουδέτερος έχει μια τάση ως προς την γη ανεξάρτητα αν έχει τάση η φάση, αν τον γειώσεις και αυτή η τάση είναι ικανή να δημιουργήσει ρεύμα μεγαλύτερο από το όριο του δδε αυτός ενεργοποιείται.

  • Like 1
  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Βέβαια, σε οικιακά φορτία > 3 KW , είναι (ή μήπως ήταν) συνήθης & καλή πρακτική κοντά στην συσκευή (ή εντός του ηλ. πίνακα) , να τοποθετούμε ΔΙΠΟλικό ραγοδιακόπτη, να αποσυνδέει και τον ουδέτερο. Μάλλον εδώ δεν υπάρχει ??

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.