Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

H πρόβλεψη για το κατά πόσον θα "τραβά" ή όχι η καπνοδόχος του τζακιού, με βάση την γεωμετρία των τριών απολήξεων, έχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Οχι διότι δεν υπάρχυν επαρκείς γνώσεις ρευστοδυναμικής, αλλά διότι σημαντικό στοιχείο (εκτός από την γεωμετρία απόληξης) είναι και η ατμοσφαιρική πίεση εντός του χώρου από όπου παίρνει αέρα το τζάκι, δηλαδή του σαλονιού. Η ατμοσφαιρική αυτή πίεση εξαρτάται από ένα σωρό άλλους παράγοντες όπως ανοίγματα προς το περιβάλλον, ανοίγματα σε διπλανά δωμάτια που έχουν ανοίγματα προς το περιβάλλον (π.χ. απορροφητήρας κουζίνας) και ούτω καθεξής.

 

Με λίγα λόγια: είναι δυνατόν να έχεις την ίδια γεωμετρία απόληξης σε ένα σπίτι και να δουλεύουν όλα τέλεια, και να έχεις την ίδια γεωμετρία σε ένα διαφορετικό σπίτι (είτε και σε ένα πανομοιότυπο σπίτι αλλά σε διαφορετική τοποθεσία) και να έχεις ενίοτε προβλήματα με το τράβηγμα της καμινάδας του τζακιού.

 

Αφού είπα τα παραπάνω, να σου απαντήσω στο ερώτημα:

Πάλι βλέπω την πιθανότητα ο αέρας να κινηθεί πλευρικά προσπαθώντας να ξεπεράσει τα εμπόδια, να παγιδευτεί μεταξυ των δύο και να στείλει πάλι τον καπνό του τζακιού μέσα... Θα μπορούσε, τόσο σε αυτήν όσο και στην προηγούμενη περίπτωση το κατάλληλο καπάκι να σώσει την κατάσταση;

Ο αέρας δεν παγιδεύεται. Η ύπαρξη εμποδίων μπορεί να χειροτερεύσει την κατάσταση (π.χ. όπως στο σχέδιο v3b), αλλά μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση (π.χ. όπως τα διάφορα "καπέλα" καμινάδων, που ουσιαστικά είναι εμπόδια στην ελεύθερη ροή του αέρα.).

Οπωσδήποτε και στις τρεις απολήξεις, θα πρέπει να βάλεις ένα καπέλο (θα πρότεινα το απλή Η) . Δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως ότι οποιοδήποτε "καπέλο" θα σώσει μία κακοσχεδιασμένη τριπλή απόληξη καμινάδων.

 

Υψομετρική απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Επιθυμητό 2,5 μέτρα.

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

Ο αέρας δεν παγιδεύεται. Η ύπαρξη εμποδίων μπορεί να χειροτερεύσει την κατάσταση (π.χ. όπως στο σχέδιο v3b), αλλά μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση (π.χ. όπως τα διάφορα "καπέλα" καμινάδων, που ουσιαστικά είναι εμπόδια στην ελεύθερη ροή του αέρα.).

Υψομετρική απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Επιθυμητό 2,5 μέτρα.

 

Με το παγιδευτεί εννοούσα ότι ο αέρας στην προσπάθεια του να προσπεράσει τα εμπόδια των καμινάδων, μπορεί να "παγιδευτεί" σε μια κίνηση μεταξύ των δύο και στη συνέχεια προς το εσωτερικό της καμινάδας του τζακιού όπως στο v4.

 

Σ' ευχαριστώ πάντως για την βοήθεια και τις ιδέες. Ακόμα δεν μπορώ να πώ ότι είμαι βέβαιος για το τι τελικά θα κάνω αλλά είμαι σίγουρα πιο ενημερωμένος.

post-5756-13188722549_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Alej, συγνώμη αλλά δε καταλαβαίνω τι εννοείς με το σχόλιο σου. Sskylaka, όλες οι λύσεις που απεικονίζεις έχουν σοβαρό πρόβλημα εκτός από αυτή που δείχνει και τις τρεις απολήξεις στο ίδιο ύψος. Εάν είσαι αναγκασμένος να τοποθετήσεις και τις 3 καμινάδες μαζί τότε σε καμία περίπτωση να μην έχουν υψομετρική διαφορά. Θα πρέπει να προσέξεις τα καπέλα, να έιναι ίδιου τύπου και μάλλον η καλύτερη λύση να έιναι τύπου "Π" ή "H" τοποθετημένα έτσι ώστε να μην δημιουργούν μεταξύ τους εμπόδια. Η μόνωση της καμινάδας βοηθά στη μείωση θερμικής απώλειας και στη ταχύτερη θέρμανση της, κάτι που βοηθά την ανοδική πορεία των καυσαερίων. Η τοποθέτηση της ποιο ευάλωτης καμινάδας (BBQ) ανάμεσα στις άλλες δυο βοηθά για τον ίδιο λόγο. Περιστρεφόμενα καπέλα μπορούν να βοηθήσουν ως ύστατη λύση. Όχι για λέβητα όμως δεν θέλουμε να υπάρχει διαφορά πίεσης ("να τραβάει πολύ η καμινάδα").

Δημοσιεύτηκε
alej ...Εάν είσαι αναγκασμένος να τοποθετήσεις και τις 3 καμινάδες μαζί τότε σε καμία περίπτωση να μην έχουν υψομετρική διαφορά.

h διαφορά ύψους ανάμεσα στις απολήξεις των καπνοδόχων βοηθά στον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κατακόρυφο διαχωρισμό τους αφού ο οριζόντιος διαχωρισμός δεν είναι εφικτός. Ο κατακόρυφος διαχωρισμός σκοπό έχει την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να εισέρχονται καυσαέρια της μίας καπνοδόχου (και συγκεκριμένα του λέβητα) στην καπνοδόχο του τζακιού με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι η αραίωση των καυσαερίων από τον διερχόμενο αέρα, και ο δεύτερος τρόπος είναι η μείωση της ταχύτητας των καυσαερίων όσο αυξάνει η απόταση -είτε οριζόντια είτε κατακόρυφη- , υπό τις ίδες συνθήκες πίεσης στις απολήξεις.

 

Γιατί λες να μην έχουν υψομετρική διαφορά;

 

...Περιστρεφόμενα καπέλα μπορούν να βοηθήσουν ως ύστατη λύση. Όχι για λέβητα όμως δεν θέλουμε να υπάρχει διαφορά πίεσης ("να τραβάει πολύ η καμινάδα").
tα περιστρεφόμενα καπέλα είναι πολύ διαδεδομένα. Προσωπικά δεν με έχουν πείσει ότι προσφέρουν κάτι παραπάνω από τα απλά Η. Εχεις υπόψη σου κάποια αξιολόγηση/σύγκριση/μέτρηση που να δείχνει ότι τα περιστρεφόμενα καπέλα αξίζουν τα λεφτά τους; Δεν είμαι αρνητικός. Απλά ρωτάω.

 

Αυτό που μπορώ να προσάψω στα περιστρεφόμενα καπέλα είναι ότι παράγουν οπτική μόλυνση, καθώς με την περιστροφή τους αντανακλούν τον ήλιο στα πτερύγιά τους ενοχλώντας (σχεδόν τους μισούς από ) όσους έχουν στο οπτικό τους πεδίο ένα τέτοιο καπέλο.

Δημοσιεύτηκε

eupalinos εννοώ ότι μια κατασκευή όπως η καμινάδα πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι σταθερή και στιβαρή. Δεν επιτρέπεται να δημιουργούνται αναταράξεις.

Στο θέμα μας τώρα. Να μην ξεχνάμε ότι όπως ορίζει και ο κτιριοδομικός θα πρέπει οι καμινάδα του λέβητα να έχει περιμετρικά απόσταση ελεύθερη 3m. Με το ίδιο σκεπτικό όλες οι καμινάδες καλό είναι να μην εγκλωβίζονται από άλλες κατασκευές ακόμα και των άλλων καμινάδων καθώς τότε ευνοούνται οι δημιουργίες διαφορών πίεσης. Κατ'επέκταση η υψομετρική διαφορά θεωρώ πως αρκεί ως λύση. Ας μην γίνουν χτιστές αλλά διπλές inox ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλοι όγκοι.

Δημοσιεύτηκε

Είναι φανερό οτι πρόκειται για ένα πρόβλημα με πολλές μεταβλητές με αποτέλεσμα να μην μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε σε μια κοινώς αποδεχτή λύση. Ο λόγος που εξ'αρχής τις ήθελα σε έναν όγκο ήταν καθαρά αισθητικός και βοηθούσε στην ογκολογική ομοιογένεια του κτιρίου. Αν τελικά όμως διακινδυνεύεται η λειτουργικότητα του συστήματος, φοβάμαι πως μάλλον θα αναγκαστώ να τις διαχωρίσω, κάτι που απεύχομαι όμως...

Δημοσιεύτηκε

Υψομετρική διαφορά των καμινάδων που βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη θα δημιουργήσει αναταράξεις αερίων μαζών και πολύ πιθανόν, ανάλογα με την ένταση και κυρίως τη κατεύθυνση του ανέμου, να λειτουργήσει η μια καμινάδα (η ποιο ψηλή) ως ανεμοπαγίδα με αποτέλεσμα να κατευθύνει αέρα μέσα στην ποιο χαμηλή.

 

Στα καπέλα δεν έχω κάνει μετρήσεις αλλά τα έχω μελετήσει στη πράξη. Απλά ενδέχεται με καπέλο να τραβάει ποιο δυνατά η καμινάδα οπότε έχουμε περισσότερο αέρα/ οξυγόνο στη καύση άρα μεγαλύτερη κατανάλωση ξύλου και πιθανότατα μεγαλύτερη θερμική απώλεια αφού μεγαλύτερος όγκος θερμών αερίων μαζών αποβάλλεται ποιο γρήγορα. Φυσικά μπορούμε να ελέγχουμε τη καύση με ανάλογη ρύθμιση του damper εφόσον υπάρχει. Ακόμη έχουμε και άλλους σημαντικούς παράγοντες όπως η είσοδος ψυχρού αέρα και η ρύθμιση του. Πολλοί μηχανικοί και τεχνίτες ξεχνούν αυτή τη πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Εάν δεν υπάρχει επαρκής είσοδος αέρα (ανανέωση αέρα στο χώρο καύσης ή έστω στο χώρο που θερμαίνουμε) η εστία δεν θα λειτουργεί στο μέγιστο της απόδοσής και πολύ πιθανό να καπνίσει. Αν υπάρξει και παράλληλη λειτουργία απορροφητήρα κουζίνας για παράδειγμα τότε σίγουρα θα καπνίσει.

Δημοσιεύτηκε
Υψομετρική διαφορά των καμινάδων που βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη θα δημιουργήσει αναταράξεις αερίων μαζών και πολύ πιθανόν, ανάλογα με την ένταση και κυρίως τη κατεύθυνση του ανέμου, να λειτουργήσει η μια καμινάδα (η ποιο ψηλή) ως ανεμοπαγίδα με αποτέλεσμα να κατευθύνει αέρα μέσα στην ποιο χαμηλή.

 

Το έχω ψάξει κ εγώ όσο μπορώ και ξέρω τι εννοείς για τις απώλειες αέρα από άλλες πηγές.

Θεωρείς πάντως ότι χωρίς πέτρινη επένδυση στην απόλυξη τους ο όγκος της μίας θα είναι αρκετός ώστε να αποτελέσει ανεμοπαγίδα;

 

Το damper+καπέλο το σκέφτομαι μόνο για το τζάκι και για να εξασφαλίσω την σωστή του καύση στην περίπτωση που τοποθετηθεί πιο χαμηλά (για να μην τραβήξει καυσαέρια από τον λέβητα όταν είναι σβηστό).

Δημοσιεύτηκε
Υψομετρική διαφορά των καμινάδων που βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη θα δημιουργήσει αναταράξεις αερίων μαζών ....

 

... ενδέχεται με καπέλο να τραβάει ποιο δυνατά η καμινάδα οπότε έχουμε περισσότερο αέρα/ οξυγόνο στη καύση άρα μεγαλύτερη κατανάλωση ξύλου και πιθανότατα μεγαλύτερη θερμική απώλεια αφού μεγαλύτερος όγκος θερμών αερίων μαζών αποβάλλεται ποιο γρήγορα. Φυσικά μπορούμε να ελέγχουμε τη καύση με ανάλογη ρύθμιση του damper εφόσον υπάρχει. .....

 

Θα διαφωνίσω μαζί σου. Μπορεί να δημιουργηθεί μικρό πρόβλημα ελκυσμού αλλά είναι απίθανο να γυρίσει αέρα προς τα μέσα εκτός κι αν δημιουργήσεις αυτό είδα σε κάποιες φωτογραφίες, τοίχο πίσω από απόληξη καμινάδας.

Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε την χρήση damper σε ενδιάμεσες θέσεις γιατί μπορεί να ξεχαστεί σε κάποια θέση και τότε να έχουμε προβλήματα.

Βάζοντας καπέλα εξασφαλίζουμε καλύτερη εκρροή καυσαερίων στην ατμόσφαιρα.

 

...δεν υπάρχει επαρκής είσοδος αέρα (ανανέωση αέρα στο χώρο καύσης...η εστία δεν θα λειτουργεί στο μέγιστο της απόδοσής και πολύ πιθανό να καπνίσει

το πρόβλημα που δημιουργείται δεν είναι η απόδοση άμεσα αλλά προβλήματα ελκυσμού λόγω υποπίεσης που δημιουργείται στον χώρο.

Δημοσιεύτηκε

Ναι, σε ορισμένες συνθήκες (κατεύθυνση & ένταση ανέμου) μια καμινάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ανεμοπαγίδα. Το damper & καπέλο βοηθάνε αλλά δεν αποτελούν πανάκεια.

Απέφυγε ομαδικές απολήξεις καμινάδων και σε κάθε περίπτωση υψομετρική διαφορά ή άλλη διαφοροποίηση σχήματος / όγκου απόληξης εάν είναι δίπλα-δίπλα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.