Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων - εφαρμογή σε εντός σχεδίου


sotkouv

Recommended Posts

"Ο κανονισμός αφορά τα ακίνητα που έχουν κτίσμα και βρίσκονται εντός δασών, δασικών οικοσυστημάτων, δασικών εκτάσεων, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ηµιορεινών, ορεινών και ανώµαλων εδαφών, είτε είναι δηµόσιες, είτε αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές.

Αφορά επίσης τα ακίνητα με κτίρια σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών), τα οποία βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας 300 µέτρων από τα όρια δασικών εκτάσεων."

https://www.protothema.gr/greece/article/1502044/neos-kanonismos-puroprostasias-poia-metra-purasfaleias-prepei-na-paroun-1-ekat-idioktites/

 

Εδω όπως το γραφει ειναι σαν να εννοει, ακίνητα με κτίσμα , ναι μεν εντος 300μ απο δασος αλλα οχι σε "πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών)" δεν χρειάζεται. Ισχυει? Δηλαδη σαν να λεει 300μ , αλλα ορεινή ή ημιορεινή ανώμαλη δεν απαιτειται

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 237
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αφορά την τελευταία διάταξη για καθαρισμό των οικοπέδων ακόμα και μέσα σε σχέδια πόλεων. Δεν έχει σχέση με τις αποφάσεις περί 300μ κ.λ.π.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. 21837 οικ. Φ.700.20/2024
Έγκριση της υπ’ αρ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διά-
ταξης «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυρο-
προστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων
χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκε-
κριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οι-
κισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ.
από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και
σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Link to comment
Share on other sites

Εχω περίπτωση που προσπαθώ να βγάλω άδεια εντός οικισμού και πρέπει να βάλω δύο δέντρα. Τώρα όμως με την καινούργια διάταξη δεν έχω που να τα βάλω τα δέντρα γιατί είναι μικρό το οικόπεδο και δεν έχω τις κατάλληλες αποστάσεις.

Τί κάνω? Να αναφέρω την διάταξη και να πω ότι σύμφωνα με τον τάδε νόμο δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για να τοποθετήσω τα δέντρα εντός του οικοπέδου?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, kfil said:

Δεν έχει σχέση με τις αποφάσεις περί 300μ κ.λ.π.

On 5/25/2024 at 3:20 PM, tettris said:

Και νομίζω αν ανήκει κάποιος στις υποχρεώσεις πλησίον δασικών εκτάσεων, είναι περιττό να κάνει και δήλωση για καθαρισμό.

Ναι μεν δεν έχει σχέση και τα μέτρα πυροπροστασίας για τα "δασικά" είναι αυστηρότερα, πιο λεπτομερή και περιλαμβάνουν ουσιαστικά τα μέτρα της πυροσβεστικής διάταξης περί καθαρισμού οικοπέδων, αλλά δεν έχω δει κάπου ρητά να εξαιρούνται από τη δήλωση αυτή τα οικόπεδα πλησίον των δασών. Προκύπτει περισσότερο εκ της λογικής. Ειδική περίπτωση είναι τα εκτός σχεδίου με κτίσμα, όπου σύμφωνα με την υπ’ αρ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη

Quote

"(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας"

Εδώ φαίνεται να επισημαίνει ότι εξαιρούνται τα γήπεδα στα οποία εφαρμόζονται τα μέτρα πυροπροστασίας πλησίον ή εντός δασών. Αλλά γιατί το διευκρινίζει μόνο στα εκτός σχεδίου;

Πάντως στους περίκλειστους από δάσος οικισμούς, αν οι ΟΤΑ δεν έχουν κάνει ακόμα αξιολόγηση, ώστε να γίνει μετά τεχνική έκθεση και τελικά δήλωση εφαρμογής των μέτρων για τα "δασικά", τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες; Να υποβάλουν έτσι και αλλιώς δήλωση καθαρισμού (έστω και αν θεωρητικά δεν έχουν υποχρέωση) ή να περιμένουν την αξιολόγηση από τον ΟΤΑ/δήμο, ώστε να κάνουν την διαδικασία των "δασικών";

Φυσικά η άλλη λύση είναι να μην κάνουν τίποτα και να εναντιωθούν ο καθένας με τον τρόπο του στα σχετικά μέτρα, ώστε να αποσυρθούν και να επαναληφθούν με πιο σοβαρό και λιγότερο ύπουλο τρόπο, όπως προτάθηκε πιο πάνω και από άλλους συναδέλφους.

Μέχρι τότε πάντως, καλό είναι που από τη συζήτηση αναλύουμε τα ελαττωματικά/ασαφή σημεία, έστω για να τα επισημάνουμε. Και φυσικά για να αποφύγουμε μπλεξίματα με πρόστιμα, κλπ. Δεν αναφέρω κάτι για την (χορτό)πιτα, (αφού για καθαρισμό χόρτων πρόκειται!) που ειπώθηκε, καθώς προσωπικά δεν σχετίζομαι με το ζήτημα.

Παράλληλα έστειλα σε δυο δημαρχεία ερώτημα ως προς το παραπάνω θέμα για τους οικισμούς και από το ένα απάντησαν, λέγοντας πάνω-κάτω ότι είναι και οι ίδιοι στην ασάφεια και στην έλλειψη οδηγιών από το υπουργείο, ότι εμπλέκεται το δασαρχείο και δεν είναι μόνο στο χέρι τους, ότι κάνουν προσπάθειες κλπ και ότι προφανώς οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν κάτι πριν την συνολική αξιολόγηση του οικισμού, αλλά μιας και υπάρχει η πλατφόρμα καθαρισμού ας γίνει ο καθαρισμός και η δήλωση.

Με λίγα λόγια, δε νομίζω ότι πιστεύει κανείς ότι οδεύουμε άμεσα στη θωράκιση των δασών από τους εμπρησμούς. Τουλάχιστον να αποφύγουμε -το ξαναλέω- τα ύπουλα πρόστιμα και τα "παιχνίδια" των ασφαλιστικών.

Edited by tettris
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Η Υπεύθυνη Δήλωση καθαρισμού είναι ανεξάρτητη από την Τεχνική Έκθεση Πυροπροστασίας.

Είναι παράλληλες υποχρεώσεις.

 

Στο θέμα της Υ/Δ θα δούμε και τραγελαφικά από τους συνιδιοκτήτες, να δηλώνουν δηλαδή διαφορετικές περατωμένες εργασίες για το ίδιο ακίνητο...

Edited by Παπλωματούχος Μηχανικός
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, nickioan said:

Νομίζω ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα αφορά την πυροσβεστική διάταξη (Αριθμ. 21837 οικ. Φ.700.20/2024) και όχι τον Κανονισμό Προληπτικής Πυροπροστασίας (Αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019).

Σωστά, έχεις δίκιο.

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, archmi said:

... άδεια εντός οικισμού και πρέπει να βάλω δύο δέντρα.........

....δεν έχω που να τα βάλω τα δέντρα γιατί είναι μικρό το οικόπεδο....

 Βάλε και συ 2 Μπονσάι ..... 😄

Ο πολεοδομικός κανονισμός αν θυμάμαι καλά δεν αναφέρει ελάχιστο μέγεθος δέντρου.... παρά μόνο σκέτο δέντρο.....

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ @Παπλωματούχος Μηχανικός για τη διευκρίνιση. Μάλλον αυτό που λες προκύπτει από το Άρθρο 7 της Υ.Α.: "Τελικές διατάξεις 1. Με την παρούσα δεν θίγονται οι διατάξεις:..."

όπου περιλαμβάνονται και οι υπουργικές αποφάσεις για τα "δασικά". Το ¨δεν θίγονται" μάλλον σημαίνει όπως λες και εσύ ότι ισχύουν παράλληλα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.