Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων - εφαρμογή σε εντός σχεδίου


sotkouv

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 239
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οσο περναει ο καιρός γίνεται όλο και καλύτερο.

Κτίριο με άδεια , εχει κατά ΓΟΚ υποχρέωση φύτευσης συγκεκριμένου  αριθμού δένδρων και έχει και εγκεκριμένο σχέδιο διαμόρφωσης ακαλύπτου με τις θέσεις αυτών και της φύτευσης γενικότερα.

Ο όμορος έχει χτίσει παράνομο κτίσμα στο όριο.
Αρα δημιουργείται υποχρέωση ζώνης 1 μέσα στο οικόπεδο με το νόμιμο κτίσμα. !!

Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για το νόμιμο κτίσμα. Δενδρα εντός ζώνης 1 και 2  , προβλεπόμενα όμως από την άδεια.

Και  ρωτάω εγώ.

1. Οφείλει ο ιδιοκτήτης να κόψει τα δέντρα στο δικό του οικόπεδο λόγω της αυθαίρετης κατασκευής του όμορου ?

2. Οφείλει ο ιδιοκτήτης να κόψει δένδρα που προβλέπονται από την δική του άδεια ?

3. Τι υπερισχύει ? Η εγκεκριμένη διαμόρφωση ακαλύπτου (που μπορεί να έχει περάσει και ΕΠΑΕ ) ή η βλαμμένη πυροσβεστική διάταξη ?
 

Edited by avgoust
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πρώτον, ο εν λόγω κανονισμός πυροπροστασίας δεν ασχολείται με τη νομιμότητα των κτιρίων. Επομένως, το υφιστάμενο κτίριο λογίζεται ως υφιστάμενο κτίριο σε κάθε περίπτωση.

Επιπλέον, ο κανονισμός επιβάλλει την επέκταση των ζωνών προστασίας στα γειτονικά ακίνητα, εφόσον ο χώρος εντός της ιδιοκτησίας δεν επαρκεί. Δηλαδή, ο επιστήμονας, κατά τον προσδιορισμό των ζωνών προστασίας στο ακίνητο που αναλαμβάνει, οφείλει να λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση στα γειτονικά ακίνητα.

Ακόμη,

"Σύμφωνα δε με το άρθρο 36 της υπ’ αρίθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/66006/2360/2023 Απόφασης (Β’ 3985) οι διατάξεις του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων κατισχύουν των προβλέψεων του 4 άρθρου 19 του Κτιριοδομικού κανονισμού στην περίπτωση που από την εφαρμογή τους δεν είναι δυνατή η εξασφάλιση του ελάχιστου υποχρεωτικού αριθμού δέντρων."

 

Εντούτοις, πρέπει να λάβεις υπόψη και τα εξής:

Για υφιστάμενα κτίρια (δηλαδή είτε προϋπάρχοντα είτε με οικ. άδεια πριν την 19-5-2023) ισχύει ότι

 

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2024-05-30 210702.png

 

Δηλαδή, ο κανονισμός προβλέπει ότι μεμονωμένα δέντρα μπορούν να αντιμετωπιστούν ως στοιχεία της κατασκευής καθαυτής, εφόσον απέχουν περισσότερα από 3μ από το κτίριο  και βρίσκονται εντός της ζώνης 2, με αντίστοιχη προσαρμογή των ζωνών (τουλάχιστον 2 μ ζώνη προστασίας 1 πέριξ του δέντρου κλπ).

Edited by Παπλωματούχος Μηχανικός
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν καταλαβαίνω καλά από τις αναλύσεις των συναδέλφων καταλήγουμε ότι εντός σχεδίου υπάρχει υποχρέωση δήλωσης καθαρισμού ανεξαρτήτως ύπαρξης ή όχι κτίσματος. Στην λογική αυτή στην Θεσσαλονίκη π.χ. όλες οι οικοδομές (όλα τα ΚΑΕΚ) εντός σχεδίου, ακόμη και στην παραλία, θα πρέπει να υποβάλλουν την παραπάνω δήλωση είτε έχουν κάποια φύτευση στον ακάλυπτο ή στο προκήπιο, είτε δεν έχουν. Απλά στην δεύτερη περίπτωση στη δήλωση θα επιλέξουν όχι/δε απαιτείται. Είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο και να υπάρχει τέτοιο πλήθος υπόχρεων σε δήλωση καθαρισμού? Μήπως τελικά η δήλωση αφορά μόνο τα αδόμητα εντός σχεδίου; Τόσο δύσκολο θα ήταν να το διευκρινίσουν από το υπουργείο και να μην παριστάνουμε την Πυθεία;

Link to comment
Share on other sites

Και ρωτάω εγώ τώρα.

Σε μια πολυκατοικία ποιος έχει υποχρέωση για την υπεύθυνη δήλωση; (στο σχετικό μητρώο δεν υπάρχει η επιλογή π.χ διαχειριστής ).

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, amadeus2000 said:

Απλά στην δεύτερη περίπτωση στη δήλωση θα επιλέξουν όχι/δε απαιτείται.

Αν αναφέρεσαι στην επιλογή "όχι" των μέτρων καθαρισμού δεν έχω καταλάβει και εγώ ποιο το νόημα να υπάρχει, αλλά μάλλον όταν δεν υπάρχει λόγος λήψης του αντίστοιχου μέτρου, όπως λες.

Όμως από τη δήλωση εξαιρούνται "οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων της παρ. 1.", με όποια αοριστία του τι θωρείται "φυτευμένη επιφάνεια ακάλυπτων χώρων".

Γενικά νομίζω το πνεύμα του νόμου είναι η λήψη των μέτρων όταν υπάρχει βλάστηση στο οικόπεδο που αν ξεραθεί μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και όχι οι αυλές με την περιορισμένη και χλωρή συνήθως βλάστηση.

1 hour ago, kfil said:

Σε μια πολυκατοικία ποιος έχει υποχρέωση για την υπεύθυνη δήλωση;

Αυτό δεν διευκρινίζεται, αλλά την καταγγελία βλέπω να την "τρώει" ο πυρομανής στο Γ2 του τρίτου...

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, tettris said:

Αυτό δεν διευκρινίζεται, αλλά την καταγγελία βλέπω να την "τρώει" ο πυρομανής στο Γ2 του τρίτου...

😄

Βέβαια, κατά το νόμο δεν είναι πυρομανής, αλλά αμελής.

Αυτός στο Γ2 δε μου γέμιζε ποτέ το μάτι...

 

@kfil

Παράθεση

Σε μια πολυκατοικία ποιος έχει υποχρέωση για την υπεύθυνη δήλωση; (στο σχετικό μητρώο δεν υπάρχει η επιλογή π.χ διαχειριστής ).

Η υπεύθυνη δήλωση είναι πάντοτε προσωπική. Επομένως υποχρέωση Υ/Δ καθαρισμού έχουν όλοι όσοι έχουν κατά το νόμο δικαίωμα επί του ακινήτου (ιδιοκτήτες, ενοικιαστές κλπ.) ανεξάρτητα από το αν ο καθαρισμός γίνεται με φυσική εργασία των ίδιων ή με παραγγελία τρίτου (συνεργείο, εξουσιοδότηση διαχειριστή κλπ).

Αντίθετα, ο κανονισμός πυροπροστασίας περιστρέφεται γύρω από το ακίνητο. Η Τεχνική Έκθεση γίνεται και κατατίθεται επί του ακινήτου, ανεξάρτητα από ποιον παραγγέλλεται.

 

@amadeus2000

Παράθεση

Αν καταλαβαίνω καλά από τις αναλύσεις των συναδέλφων καταλήγουμε ότι εντός σχεδίου υπάρχει υποχρέωση δήλωσης καθαρισμού ανεξαρτήτως ύπαρξης ή όχι κτίσματος. Στην λογική αυτή στην Θεσσαλονίκη π.χ. όλες οι οικοδομές (όλα τα ΚΑΕΚ) εντός σχεδίου, ακόμη και στην παραλία, θα πρέπει να υποβάλλουν την παραπάνω δήλωση είτε έχουν κάποια φύτευση στον ακάλυπτο ή στο προκήπιο, είτε δεν έχουν. Απλά στην δεύτερη περίπτωση στη δήλωση θα επιλέξουν όχι/δε απαιτείται.

Χονδρικά, αν υπάρχει έστω και ένα ερώτημα της Υ/Δ που η απάντηση είναι διάφορη του "Δεν απαιτείται", τότε πρέπει να κατατεθεί.

Edited by Παπλωματούχος Μηχανικός
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Παπλωματούχος Μηχανικός said:

Επομένως υποχρέωση Υ/Δ καθαρισμού έχουν όλοι όσοι έχουν κατά το νόμο δικαίωμα επί του ακινήτου (ιδιοκτήτες, ενοικιαστές κλπ.)

Δηλ ουσιαστικά όλοι και ας αφορούν οι δηλώσεις το ίδιο ακίνητο; Ή αν έχει κάνει ο ένας, αρκεί και για τους υπόλοιπους; Επίσης, όταν υπάρχει διαχειριστής, του αναθέτουν οι ιδιοκτήτες τον καθαρισμό, αλλά πρέπει οι ίδιοι να κάνουν τη δήλωση μετά;

20 minutes ago, Παπλωματούχος Μηχανικός said:

Βέβαια, κατά το νόμο δεν είναι πυρομανής, αλλά αμελής.

Κατά τον νόμο ναι, αλλά κατά τον καταγγέλοντα, όπως σωστά το θέτεις, αρκεί να μη του γεμίζει το μάτι! Μόνο έτσι θα σωθεί η επικράτεια από την πύρινη λαίλαπα. Όπως έχει αποδειχθεί αντίστοιχα, ότι η απαγόρευση χρήσης κουκούλας απαλλάσσει από την τρομοκρατία.

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τον καθαρισμό οικοπέδων, νομίζω ότι εξαιρούνται οι πολυκατοικίες αφού το αντίστοιχο ΦΕΚ λέει στο άρθρο 1 παρ. 2: "Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων της παρ. 1. "  Δεν νοείται καθαρισμός υπόλοιπου ακάλυπτου πλην της φυτεμένης περιοχής. Επομένως, οι υπεύθυνες δηλώσεις αφορούν οικοπεδούχους και δεν χρειάζεται δαιχειριστής.

Όσον αφορά τον κανονισμό πυροπροστασίας λογικά η πλατφόρμα που ανέβει θα συμπεριλάβει και τη διαχείριση της αίτησης από διαχειριστή.

Αυτά κατάλαβα εγώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.